התנינה של זרחי עושה מה שמתחשק
גדולתה של תנינה, היצורה פרי עטה של נורית זרחי היא בכך שההרפתקאות המשעשעות והמוזרות שקורות לה מתרחשות תמיד בכל המימדים. היא עצמאית וחיה את חייה כראות עיניה, ועלילותיה רואות אור מחדש בהוצאת כתר
החודש יצא לאור בהוצאת "כתר" בפורמט מהודר, קובץ המרכז את כל עלילותיה של תנינה ואף מִספר סיפורים חדשים. "מי מכיר את תנינה?" אויר בכישרון ובחן רב על-ידי אודליה ליפשיץ וכפי שנכתב בגב של הספר: הקריאה בו מכשפת.

אף-על-פי שכבר שנים רבות לא ניתן להשיג את ספרי-תנינה, דמותה של המכשפה הנפלאה לא נשכחה. כך ניתן היה למצוא את הסיפור הקלאסי, "תנינה טובה ורעה", באסופת סיפורי הפנטזיה של זרחי שיצאה בשנה שעברה בהוצאת "ידיעות ספרים". ובהחלט ניתן לשייך את הרפתקאותיה של תנינה לסוגה הפנטסטית.
תנינה חיה בעולם ריאליסטי לחלוטין, עולם בני-האדם. אולם, מפגשיה עם האנשים הרגילים מסתיימים במקרה הטוב בתמיהה וסקרנות על אורח חייהם, ובאסון משעשע במקרה הכמעט-רע. תנינה מוקפת בקסם וחרף היותה מכשפה צעירה, היא שולטת באמנות הכישוף ומנכסת לעצמה את כל ההטבות שבקיום קסום.
גדולתה של תנינה היא בכך שההרפתקאות המשעשעות והמוזרות שקורות לה מתרחשות בכל מימד שהוא. העולם הקסום הסובב אותה אינו מוגן בפניה וכך היא מצליחה לחבל בכישוף באמצעות כישוף משלה, לערער את זהותן של אחיותיה המכשפות ולגרום למשברים קסומים רבים אצל החתול קֻרקבן.
דומה כי אין תחבולה שתנינה לא תצליח לסכל באמצעות הגיגיה הפילוסופים וכושר אמצאתה יוצא-הדופן. זרחי עיצבה דמות של מכשפה שאינה עולה בקנה אחד עם המצופה ממנה. עצמאותה הבלתי-מעורערת ורצונה לחיות את חיה כראות עיניה, הן הצהרות רבות-משמעות המזכירות את דמותה של בילבי בת-גרב של אסטריד לינדגרן ואת המכשפה הקטנה של אוטפריד פרויסלר.
בשנה שעברה נשאלה נורית זרחי במדור מדף הספרים באתר זה, מהם ספרי הפנטזיה האהובים עליה. על-כך ענתה: "אני רוצה להזכיר לעצמי שהשפה עצמה היא המצאה פנטסטית ועוד יותר מזה הכתיבה. בעצם, השפה היא שיטה לגמרי מופשטת והקשר בינה לבין הממשות ממש איננו קיים. כך שכל ספרות נטורליסטית וריאליסטית היא בעצם ספרות פנטזיה." עיקרון זה, המעמיד במתח, אך גם בהשלמה את הריאליסטי עם הפנטסטי וגורס כי אין קיום של האחד ללא השני, הוא גרעין יצירתה של זרחי. אין חד משמעיות ביצירתה, אלא אין-ספור רבדים.
למעלה ממאה ספרים נכתבו על-ידי זרחי, כלת הפרסים היוקרתיים ביותר לספרות בישראל ובנוסף זוכת ארבעה ציונים לשבח על שם הנס כריסטיאן אנדרסן. עלילותיה של תנינה הן ללא-ספק מפסגת יצירתה לילדים. אף-על-פי שבעת הצגת הסיפורים בתוכנית הרדיו בשנות השבעים סברו רבים כי מדובר בתכנים לא-חינוכיים, כיום ניתן לבחון את מעשיה של תנינה בהומור רב ובקריצה שובבה.
זרחי משחקת עם השפה כמו בפלסטלינה. היא מושכת אותה ומעוותת אותה. ממציאה מילים וביטויים, מערערת על ממשות מילים קיימות ויוצרת עולם אלסטי בו הכל
יש לשבח המאיירת אודליה ליפשיץ אשר הצליחה לשזור את קסם האיור בצורה כה מוצלחת וליצור התאמה מושלמת בין דמותה הכתובה של תנינה לבין עולמה המצויר. כמו-כן, הפורמט הגדול של הספר והאיכות המעולה של הכריכה וההדפסה מעשירים את חווית הקריאה בספר.
"מי מכיר את תנינה?" מותאם לקריאה עצמית, לגילאי שבע ומעלה שעדיין קוראים עם ניקוד. הסיפורים אינם ארוכים והם מהווים אתגר מהנה בשל שיבושי הלשון שבהם (למעוניינים, מצורף בסוף הספר "המילון של תנינה"). יחד עם זאת, זהו ספר נהדר להקראה לקטנים יותר בשל האיורים הנהדרים שבו והעלילה המפתיעה. זהו ספר לגדול איתו ולגדל איתו, המקדש הן את אמנות הלשון והן את אמנות האיור ובעיקר את הקסם שהן יוצרות יחדיו.
נורית זרחי, מי מכיר את תנינה? איורים: אודליה ליפשיץ, עריכה: יערה שחורי, הוצאת כתר, 128 עמודים.