על שני ספרי ילדים העוסקים בשואה
"למה לנפתלי קוראים נפתלי" חוזר לדמותו האהובה של הילד נפתלי. אלונה פרנקל מגוללת בתמציתיות את קורות משפחתה בתקופת השואה בסיפור המתאים לגיל הרך. "המסע של תיקה" לאסתר שקין חושף ילדים מגיל עשר ומעלה לקשיי העלייה לארץ אחרי המלחמה

"למה לנפתלי קוראים נפתלי" מפגיש את הילדים עם דמותו האהובה של הילד נפתלי שכתבה אלונה פרנקל. בסגנונה המוכר בפשטותו, שוזרת פרנקל בתמציתיות את קורות משפחתה בתקופת השואה. מעניין לבחון את העיבוד שעשתה פרנקל לספרה "ילדה" שזיכה אותה בזמנו בפרס ספיר וכפי שמעידה הסופרת בגב הספר, הכנות והחמלה הנחו אותה בכתיבת תיעוד זה.
מטרתו העיקרית של הספר היא בדיון על חשיבות הזיכרון. אמו של נפתלי מתחילה את סיפורה בהצגת חייו הנעימים של נפתלי כיום, בצל הגננת האוהבת שאינה מבדילה בין ילדי הגן ונוהגת בהם כשווים. תפיסה הומאנית זו עומדת בניגוד לתקופה החשוכה בה חיה אמו של נפתלי כשהיתה בת גילו.
פרנקל אינה נכנסת לפרטים על אופי פעולתם של הנאצים, אלא מתמקדת בהבדלים בתפיסות של שתי התקופות. בשפה פשוטה וברורה, בשילוב מושגים בסיסיים כגון רע וטוב, נרקם סיפור של כאב שבסופו אור גדול והוא החיים הטובים בארץ ישראל. ציוריה האבסטרקטים של פרנקל משווים מימד מפלצתי לאירועים הקשים, מצד אחד. אך יחד עם זאת, הם מהווים השלמה מנחמת לזמנים הטובים.
הפורמט של הספר, כמו גם השפה הרכה בה הוא כתוב מתאימים לגילאי 3 - 4. הבחירה בילד נפתלי נבונה שכן הילדים יזהו את הגיבור מספריה האחרים של פרנקל לפעוטות. מדובר בספר חכם ורגיש המקדש את הזיכרון וערכי החירות והשוויון למען יבינו הילדים את משמעותו של יום השואה.
למה לנפתלי קוראים נפתלי, אלונה פרנקל, הוצאת מודן, עמודים לא ממוספרים
אסתר שקין, ילידת הונגריה, העלתה על הכתב את סיפור חייה כילדה בתקופת השואה. ספרה, "המסע של תיקה", מתאר את קורותיה לאחר שהוריה נלקחו על-ידי הנאצים. חייה הנעימים נקטעו בן-לילה ונגזר עליה לשוטט לבדה באירופה שותתת הדם.
סיפורה של תיקה מרתק משתי סיבות: ראשית, בשל היקפו הרחב. לאחר שמתייתמת מהוריה, נלקחת תיקה למנזר ומתחנכת כנוצרייה. לאחר הפצצת המנזר היא בורחת יחד עם שלושה חברים ומצליחה לשרוד כנגד כל הסיכויים. אך הסיפור אינו עוסק רק בשואה, אלא במאבק העלייה לארץ-ישראל.
תיקה מצטרפת למעפילים באניית "אקסודוס" ומגיעה לחופי העיר חיפה. לאחר תלאות רבות, עם החלטת האו"ם על הקמת מדינה יהודית בארץ-ישראל, מוצאת תיקה את מקומה בקיבוץ שדות-ים שבארץ המובטחת.

הסיבה השנייה להצלחתו של הספר היא עיצובו בסוגת הרומאן
באשר לגילאים אליהם פונה הספר: הטקסט אינו מנוקד ומתאים לגילאי 10 ומעלה. האיורים מלווים לעיתים באמירות פשטניות, אך אינם חוסכים בתיאור מוחשי של המלחמה, על כל תוצאותיה. זהו ספר לא פשוט המציג לקוראו את ההיסטוריה באופן בלתי מתפשר, אך סופו מנבא עתיד בטוח וטוב יותר.
המסע של תיקה, אסתר שקין, הוצאת שוקן, 39 עמודים