הסיפור הקפקאי של היורשות של קפקא
המדינה והספרייה הלאומית מתנגדות לקיום הצוואה המורישה להן כתבים של הסופר. המשפט מתארך, וגם הכסף נמנע מהן

קפקא ארכיון
אניטה רות ויזלר ואווה דורית הופה, כבנות 80, הן היורשות של העיזבון כפי שנקבע בצוואתה של אמן, שהייתה מזכירתו של הסופר מקס ברוד. ברוד היה חברו הקרוב של הסופר פרנץ קפקא, ולאחר מותו פעל להצלת כתביו ויצירותיו הספרותיות, למרות שזה ביקש ממנו להשמידם. מזכירתו של ברוד הספיקה למכור את כתב היד של ספרו המפורסם של קפקא "המשפט", בסכום של שני מיליון דולר.
על פי הצוואה שכתבה האם המנוחה, היא הורישה לשתי בנותיה, מלבד החלק הכספי, גם את העיזבון הספרותי של ברוד, הכולל ספרים ויצירות של קפקא, שלגבי מסירת חלק ממנו ציוותה עליהן לנסות להגיע להסכם חוזי עם הספרייה של האוניברסיטה העברית או עם מוזיאון שילר בגרמניה. אלה טוענים כי הצוואה מחייבת את היורשות, אך השתיים גורסות כי הנוסח אינו מחייב כלל.
הנשים פנו כבר בתחילת 2008 לרשם לענייני ירושה בתל אביב בבקשה לתת צו לקיום הצוואה, אך האפוטרופוס הכללי התערב, ולכן הועבר התיק לבית המשפט לענייני משפחה. בינתיים הגישה גם הספרייה הלאומית בירושלים בקשה להצטרף כצד לתיק וכמתנגדת לקיום הצוואה. המדינה והספרייה הלאומית לא התעניינו בצד הכספי של העיזבון, אלא באוסף הספרותי.
היורשות ביקשו לקיים לפחות את החלק הכספי בצוואה, ותחילה הצדדים אף הסכימו לכך בדיון שנערך לפני שלושה חודשים, אך מאז לא ניתנה כל החלטה על ידי השופטת טליה קופלמן פרדו. כעת מבקשות האחיות מבג"ץ, בעתירה יוצאת דופן, שיורה לשופטת לקבל החלטה בבקשתן להוציא צו חלקי לקיים את החלק הכספי בצוואה. צו כזה יאפשר לאחיות לקבל את הכסף, המוערך במיליון דולר, כך שיוכלו, לדבריהן, להיטיב את מצבן הכלכלי הקשה.
בעתירה, שהגישו שתי הנשים באמצעות עורכי הדין ישעיהו אתגר והראל אשוואל, נכתב כי הן היורשות של אמן, שירשה את עזבונו של ד"ר מקס ברוד ז"ל, שכאמור כלל מסמכים וכתבי יד של קפקא. "איש לא העלה על דעתו", כותבים עורכי הדין אתגר ואשוואל בעתירה, "כי עיזבון זה יהיה עתה סבוך בהתעמרות משפטית קפקאית, כפי שפרנץ קפקא חזה בספרו 'המשפט'".