סידור מדפים: סיכום עשור בספרות העולמית

מ"הדרך" ו"דמדומים", דרך "בריחה" ו"אוסטריץ" ועד "רודף העפיפונים" ואיך לא, סדרת "הארי פוטר". מרבית היצירות הבולטות בעולם הספרות בעשור שחלף כבר תורגמו לעברית, ועוד לא מאוחר להשלים פערים. הרשימה המלאה

יותם שווימר | 28/12/2009 14:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על אף הפרידה הרשמית מהעשור הראשון של המילניום, העיתונים הגדולים בארה"ב, מהוושינגטון פוסט לניו יורק טיימס, הסתפקו השנה בסיכומים צנועים, והתמקדו בשנת 2009 בלבד. בבריטניה לעומת זאת, החל מהבלוג הזניח ביותר וכלה ב'גארדיאן' היוקרתי - כולם עסוקים בימים אלה בסיכומים.

החדשות הטובות הן שאנחנו לא מפגרים בהרבה בתחום הספרות המתורגמת: יצירות ספרותיות רבות שכיכבו ברשימות העשור תורגמו לעברית, ואף נחלו הצלחה גדולה בארץ. אולם, אין בכך הפתעה של ממש, שכן רשימות אלו מורכבות לרוב מבחירותיו של הקהל, ולראיה, ברשימת נבחרי המבקרים של ה'גארדיאן' מופיעות יצירות אחרות לגמרי, מרביתן ספרי שירה, שכלל לא תורגמו לעברית.
 
כריכת הספר של מקארתי.
כריכת הספר של מקארתי. צילום: כריכת הספר
אם יש קונצנזוס הוא ללא ספק שייך לסופרת ג'יי ק. רולינג ולסופר קורמאק מקארתי. רולינג היא הסופרת המצליחה ביותר העשור וסדרת ספרי 'הארי פוטר' היא הנמכרת ביותר, כך על פי מדרג שפורסם מזה כבר ב'אמזון'. הספר האחרון בסדרה, "הארי פוטר ואוצרות המוות", שראה אור בשנת 2007, מככב ברשימות בגאון.

רב-המכר של סטפני מאייר, "דמדומים" והחלק השלישי בטרילוגיה של פיליפ פולמן, "משקפת הענבר", מופיעים גם כן ברשימות, אולם ספרה של רולינג ממוקם גבוה במיוחד (מקום 17 ב'טיימס UK') ומשאיר מאחוריו ענקי ספרות כגון ג'. מ. קוטזי ואורחן פאמוק. 

הסופר האמריקאי קורמאק מקארתי זכה בשנתיים האחרונות בכל תואר אפשרי, ובממלכה המאוחדת אף הכתירו אותו כ"נביא אמריקאי". ספרו, "הדרך", שזכה בפרס הפוליצר ונחל הצלחה גדולה בכל העולם, הוא גם הספר הטוב ביותר של העשור, ברשימה שפורסמה ב'טיימס UK'.
 
השקת הספר השביעי בסדרת הארי פוטר בישראל.
השקת הספר השביעי בסדרת הארי פוטר בישראל. חגי דקל


ה'גארדיאן' גם כן חולק לו כבוד, ו"הדרך" מככב ברשימת הספרים שהגדירו את העשור. אם לא די בכך, באותו עיתון נערכה רשימה נוספת, מצומצמת יותר, ובה ניתן למצוא לצד "הדרך" יצירה נוספת של מקארתי, "לא ארץ לזקנים", שעובדה לקולנוע וזכתה בארבעה פרסי אוסקר, כולל הסרט הטוב ביותר והתסריט המעובד הטוב ביותר.

סופרים נוספים שכיכבו הן ברשימות המבקרים והן ברשימות הכלליות הם הקנדיות אליס מונרו, עם "בריחה" (מקום 39 ב'טיימס UK') וקרול שילדס המנוחה עם "Unless" (מקום 84), שטרם תורגם לעברית. כמו כן נמצאים ברשימה קאזורו אישיגורו עם "Never Let Me Go" (מקום 24), ג'ונתן פרנזן עם "התיקונים" (מקום 19) ואיאן מקיואן עם "כפרה" (מקום 9).
 

כריכת הספר של אליס מונרו.
כריכת הספר של אליס מונרו. עטיפת הספר
משמח במיוחד לראות כי סופרים זרים רבים זכו למקום של כבוד ברשימות סיכום העשור. "חצי שמש צהובה" של הסופרת הניגרית צ'יממנדה נגוזי אדיצ'יה, שראה אור בשנת 2008, ממוקם בתחתית רשימת מאה הספרים הטובים ביותר של ה'טיימס UK', אך מפגין נוכחות גם בשאר הרשימות. כך גם בנוגע לסופר הגרמני, וו. ג. זבלאד, שספרו "אוסטריץ" נמצא במקום ה-13 ברשימת הטובים ביותר, והסופר הנורווגי פר פטרסון, הממוקם במקום ה-68 עם ספרו "יוצאים לגנוב סוסים".

יצירת המופת של אירן נמירובסקי, הסופרת הצרפתייה שנספתה בשואה, שהועלתה מתהום הנשייה, "סוויטה צרפתית" הגיעה למקום החמישי ו"פרסופוליס", הרומאן הגרפי עטור השבחים והפרסים של מרג'אן סטראפי, מדיח בקלות את מיטב הספרות היפה של העשור ומתמקם במקום השני, וזוכה לשלל תשבחות בכל הסיכומים.
 
סוויטה צרפתית - אירן נמירובסקי
סוויטה צרפתית - אירן נמירובסקי כריכת הספר
לא מפתיע למצוא ברשימות הללו את רבי המכר הגדולים של העשור, ואת הספרים שזכו בפרסים חשובים ומכובדים. "לקרוא את לוליטה בטהרן" של אזאר נאפיסי שעזבה את איראן ומתגוררת בארצות-הברית, נמצא במקום ה-14; "הקוסמת מפירנצה" מאת סלמן רושדי, שכשל מלהתמודד על פרס הבוקר, נמצא במקום ה-89; ומי שזכה בפרס לשנת 2008, ארווינד אדיגה, המתגורר בהודו וכותב באנגלית, הגיע למקום השמונים עם ספרו "הטיגריס הלבן".

"רודף העפיפונים" של חאלד חוסייני, שמכר מיליוני עותקים
בכל העולם,  מככב הן ברשימות הספרים המשפיעים של העשור והן ברשימת הטובים ביותר. לצדו ניתן למצוא את "חיי פאי", זוכה פרס מאן בוקר לשנת 2002, מאת הסופר יאן מרטל (מקום 7); "חלומות מאבי" מאת ברק אובמה שנכתב טרם בחירתו לנשיאות ארצות-הברית (מקום 3); זוכה פרס הגונקור לשנת 2006, ספרו השערורייתי של ג'ונתן ליטל, "נוטות החסד" (מקום 67) ואת ספרו של ג'ונוט דיאס, זוכה פרס פוליצר לסיפורת בשנת 2008, "חייו הקצרים והמופלאים של אוסקר וואו" (מקום 97).

צילום: רויטרס
איאן מקיואן. צילום: רויטרס

כריכת הספר שבת של איאן מקיואן
כריכת הספר שבת של איאן מקיואן עטיפת הספר
בדומה לכניסה המרשימה של מספר ספרי נוער ופנטזיה, אוטוביוגרפיות ורומאן גרפי לרשימות הספרים הטובים והמשפיעים של העשור, כך ניתן למצוא ברשימות אלו ארבע יצירות שאינן ספרות יפה ובכל זאת פרצו את המחסום ומוקמו בכל הסיכומים החשובים. ההצלחה הגדולה ביותר נרשמה לספרו של מלקולם גלאדוול, "נקודת המפנה" (מקום 6), ואחריו "יש אלוהים?" מאת ריצ'רד דוקינס (מקום 15), "פריקונומיקס" מאת סטיבן לוויט וסטיבן דבנר (מקום 44) ו-No Logo מאת נעמי קליין (מקום 50).

הבריטים מפרגנים במיוחד לסופרים האמריקאים. חרף תהילתו של קורמאק מקארתי, סופרים נוספים מצליחים להתבלט ברשימות הסיכום. זוכה פרס הפוליצר ג'פרי יוג'ינידס, מופיע במקום ה-46 עם ספרו "מידלסקס"; ספר הביכורים של הסופר הצעיר, ג'ונתן ספרן-פויר, "הכל מואר", ממוקם מעט מעליו במקום ה-32, ועוקף בהפרש של מקום אחד את היצירה האוטוביוגרפית של בוב דילן, "כרוניקות 1".

עוד ברשימות, "יצירה קורעת לב של גאוניות מרעישה" מאת דייב אגרס (מקום 12) ואילו פיליפ רות' מככב עם שני ספרים ברשימות שונות: "הקנוניה נגד אמריקה" ו"הכתם האנושי".

ומה בנוגע לנציגות הבריטית? כאמור, ג'י. ק. רולינג מובילה בענק על כל האחרים, אולם ניתן למצוא ברשימות גם את ספרה של זיידי סמית, "שיניים לבנות" (מקום 20), "ספר הכח" מאת ג'אנט ווינטרסון (מקום 70), פיליפ פולמן עם "משקפת הענבר" (מקום 22), מארק האדון עם רב המכר הבינלאומי, "המקרה המופלא של הכלב בשעת לילה" (מקום 25), וכפי שכבר צוין, איאן מקיואן, שפרט ל"כפרה", מופיע ברשימת הספרים שהגדירו את העשור עם ספרו "שבת".

פיליפ רות'

רשימה זו התמקדה ביצירות שתורגמו לעברית, אולם מן הראוי לשים לב לספרים שטרם תורגמו ובלטו בסיכומי העשור (חלקם עתידים לראות אור בקרוב בהוצאות שונות). בין אלו ניתן למצוא את "The Accidental" מאת אלי סמית (מקום 29) ו "Payback" מאת מרגרט אטווד (מקום שמיני) שזכו למקום של כבוד ב'טיימס UK".

כמו כן, ב'גארדיאן' בחרו ב "The Line of Beauty" מאת אלן הולינגורסט שזכה בפרס הבוקר לשנת 2004, "Clous Atlas" מאת דיוויד מיטצ'ל, "2006" מאת רוברטו בולניו, "Home" מאת מרלין רובינסון, זוכת פרס אורנג' 2009, "The Secret Scripture" מאת סבסטיאן ברי וספריהם של קרול שילדס וקאזורו אישיגרו שצוינו קודם לכן.

אך סיכומי העשור לא היו שלמים ללא רשימות הספרים הגרועים ביותר, וה'גארדיאן' מספק את הסחורה עבור הצמאים לכך, וממקם בראש הרשימה את הסופר דן בראון עם "צופן דה וינצ'י". בראון, שספרו פותח את עשיריית הספרים הטובים על פי ה'טיימס UK', הוא אחד מהסופרים המצליחים ביותר העשור, אך זה לא מונע מכתב העיתון לקבוע כי מיליוני קוראים בהחלט יכולים לטעות.

עוד ברשימה: "על חוף צ'זיל" מאת איאן מקיואן, "אמן הגוף" מאת דון דלילו, ג'פרי ארצ'ר על מכלול יצירתו ופול אוסטר, שנעדר מהרשימות האחרות, עם ספרו "ליל האוב". אולם חשוב לציין כי ספרים אלו מופיעים לצד החולי הגדול ביותר של העשור, זאת לדעת העיתון: ספרים הנכתבים על ידי סלבריטיז החושפים לציבור הרחב את חייהם. ספרים שכאלו, טוענים שם, "לא שווים את רצח העצים".

מרגרט אטווד.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים