גם ענקים התחילו קטנים

לקראת פסטיבל סרטי הסטודנטים שייפתח במוצ"ש הקרוב, כמה סרטי סטודנטים של גדולי הבמאים: מרומן פולנסקי ועד מרטין סקורסזה, מאנדריי טרקובסקי ועד שנטל אקרמן

אסף מגל | 3/6/2010 17:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הפסטיבל הבינלאומי ה-13 לסרטי סטודנטים ייערך בתל אביב בין ה-5 ל-12 ביוני. הפסטיבל, אחד החשובים בעולם לסרטי ביכורים של במאי העתיד, מתקיים אחת לשנתיים בישראל. גם השנה אורחי כבוד (רוג'ר קורמן, רוב אפשטיין) וסטודנטים מרחבי הגלובוס ימלאו את אולמות הסינמטק. לכבוד הפסטיבל (שסרטים רבים ממנו יעלו בסטרימינג גם באתר האוזן השלישית) הנה כמה מהסרטים הקצרים הראשונים של במאים גדולים.

בסרטים קצרים היכולת לפתח סיטואציות, דמויות ופיתולי נרטיב - מוגבלת. בנוסף, במאים מתחילים - שהם יוצרי הסרטים הקצרים פעמים רבות - נאבקים במגבלות תקציב וחוסר ניסיון. שלא כבסרט הארוך קשה ליצור פיתוח קלאסי של אירוע מחולל, נקודות מפנה, הגעה לשיא והתרה. הסרט הקצר נותן הצצה לדמות, לרגש, לסיטואציה, ופותח צוהר לעולם הפנימי של במאים חדשים המנסים למצוא את הקול שלהם כיוצרי קולנוע. סרטים אלה מאופיינים בחן הראשוניות, בניסיוניות, ובחלקם ניתן למצוא תמות ודרכי מבע שישובו ויופיעו בסרטיהם המאוחרים.

שמונה סרטים מוקדמים של רומן פולנסקי מצורפים לפיצ'ר הראשון שלו, "סכין במים". אולי הידוע שבהם, "שני אנשים וארון", נעשה כשלמד בבית ספר לקולנוע לודג' בפולין. הסרט בן 15 הדקות מתאר שני גברים המגיחים מן הים עם ארון בגדים ענק ועושים את דרכם אל העיר. הסרט נטול הדיאלוג - המבע המתאים ביותר לסרט קצר לדעת פולנסקי - נבנה כקומדיה סוריאליסטית שחורה וצינית. כמו בסרטיו המאוחרים יותר פולנסקי מתאר גיבורים הנרדפים על ידי כוחות של רוע (פולנסקי, אז בן 25, מופיע בסרט כנבל). הסרט מעוטר בפסקול של Krzystof Komeda המלחין עמו עבד עד "תינוקה של רוזמרי".
צילום: אי-פי-אי
רומן פולנסקי צילום: אי-פי-אי

נציג נוסף של בית ספר לוד'ג הוא קז'ישטוף קישלובסקי (שנדחה פעמיים במבחני כניסה לבית הספר). קישלובסקי הצטרף לגל היוצרים הדוקומנטריים שנוצר בפולין שלאחר מלחמת העולם השנייה. קישלובסקי הוא תלמידו של Karabasz Kazimierz, וספג ממנו את הרצון להתקרב לדמויות, ולתאר מציאות כפי שהיא נשקפת מעיני הבמאי. אסופת הקצרים הדוקומנטריים המוקדמים שלו מכילה סרטים בסגנונות קולנועיים שונים, אך בכולם הוא מחפש את מושג האמת (ונימנע ממרכאות) אודות האדם והעולם.

בסרט הגמר שלו From The City Of Lodz, מתאר קישלובסקי את המעבר מישן לחדש, את התחדשות פני העיר ואוכלוסייתה. הוא ראה את המציאות כדרמטית יותר מכל דמיון. נאמנותו למושא המצולם

והחשש להיכנס לעולם הפרטי והאסור לכאורה היו הסיבות שבשלן עבר לבסוף לביים סרטים עלילתיים.

אסופה מהנה נוספת מכילה את סרטיו המוקדמים של מרטין סקורסזה. שלושה סרטים סטודנטיאליים מתקופת לימודיו באוניברסיטת ניו יורק, ושני תיעודיים קצרים. בסרט The Big Shave מציג סקורסזה בהומור ובאימה בחור המתגלח עד זוב דם. סרט זה מסמל את התבוססותה של אמריקה בבוץ הוויאטנמי. גם ב-What's a Nice Girl like You Doing in a Place Like This וב-!It's Not Just You, Murray יש סממנים ראשונים לעיסוק של סקורסזה בפשע ובגטו האיטלקי באמריקה. סגנונו הוויזואלי הייחודי מושפע מהוליווד הקלאסית, הגל החדש הצרפתי והגל הניו יורקי המחתרתי.

צילום: אי-פי
מרטין סקורסזה צילום: אי-פי

שנתיים לפני 400 המלקות, פרנסואה טריפו יוצר את Les mistones ("הפרחחים"), וניתן לראות בו את ניצני הגל החדש הצרפתי. הוא מורכב מצילומי חוץ ללא תאורה, ומתאר חבורת פרחחים צעירים המציקה לזוג אוהבים. באמצעות ווייס-אובר מספר מבוגר על ילדותו - סיפור אוטוביוגרפי של טריפו עצמו. כיוצר המגיע מתחום הביקורת הקולנועית, טריפו עוסק במתח בין המציאות לקולנוע. הוא מבליט את המדיום הקולנועי באמצעות שימוש במהירויות צילום משתנות וג'אמפ קאטים. באחד הסיקוונסים שהפכו לקלאסיקה, טריפו מייצר הומאז' לסרט מוקדם של האחים לומייר - "הגנן המשקה מושקה".

 פרנסואה טריפו
פרנסואה טריפו צילום: ארכיון
את הסרט Saut Ma Ville יצרה שנטל אקרמן בהיותה בת 18 בלבד. זהו סרט אישי וחובבני, המאופיין בסגנון דוקומנטרי ובמצלמת כתף רועדת. אקרמן משחקת נערה שעוברת התמוטטות הדרגתית בביתה, עד הסוף המר. הפסקול מורכב מקולות הבוקעים ממוחה הקודח, זמזום שיר וקריאות מטרידות. Saut Ma Ville הוא מעין תמונת מראה לסרטה Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles. צופים המכירים את סרטיה המאוחרים המורכבים משוטים סטטיים וארוכים, יופתעו מהתזזיות של סרט ביכורים זה המושפע רבות מהקולנוע של ז'אן לוק גודאר.

את The Steamroller and the Violin ביים אנדריי טרקובסקי בעודו סטודנט בבית הספר לקולנוע VGIK. הסרט עוקב אחר ילד המנגן בכינור בסביבה מנוכרת, המפתח ידידות עם פועל בשכונתו. מערכת היחסים חוצה גיל ומעמד, וטרקובסקי מציג בעדינות את מורכבות הילדות. בסרט אפשר לראות תמות מהניאו ריאליזם האיטלקי בתוספת צילום מסוגנן וצבעים עזים. אומנם לא ניכרות המיומנות המאוחרות שלו שיצרו קולנוע רוחני ומטאפיזי, אך זהו סרט רגיש ונוגע ללב המבשר על בואו של גאון קולנועי.

הכותב הינו עובד האוזן השלישית.
לכתבות נוספות באתר האוזן השלישית, היכנסו לכאן

לראשונה! החל מיום שני, 7 ביוני, קצרים-נבחרים מתוך הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטים 2010
יועלו לאתר האוזן השלישית במקבץ יומיומי, ויהיו זמינים בסטרימינג - בצפייה מיידית ובחינם

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''האוזן השלישית''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים