אביר המילים והידע: על "עשרת הימים הנוראים"
"עשרת הימים הנוראים" מאת אהרון מגד הוא מסע מרתק על משמעותן של מילים, תהייה וחיפוש

"עשרת הימים הנוראים" עטיפת הספר
במילים "נסעתי לירושלים כדי לחפש את האותיות האובדות", פותח מגד את הנובלה. משפט יפהפה ומפתיע, המרמז על סיפורו של יודא הרכבי, היסטוריון צעיר ומומחה ללשונות המזרח הקדום. סיפור על משמעותן של מילים, תהייה וחיפוש.
יודא, פרופסור תל אביבי צעיר, מוצא את גיליון הקלף שעליו כתב בכתב כנעני עברי עתיק פסוקים מן המקרא המדברים על ירושלים כשהוא ריק ממילים, כמו נמלטו, פרחו והתעופפו להן באישון לילה. הוא עולה לירושלים של שנת 1973 בחיפוש אחר האותיות האבודות, בזמן עשרת ימי תשובה, בין ראש השנה ליום הכיפורים. ימים טעונים בעיר מורכבת מאין כמוה, הלוקחת אותו למחוזות הכאב וחשבון הנפש, כמו מכריחה אותו להסתכל פנימה והחוצה ולבקש לעצמו מבלי דעת אולי אף גאולה.
על גבי הגיליון הריק נרקמות מילים חדשות, חזיונות, חלומות, ומשמעותם של אובדן רוחני וחוסן אישי ולאומי.
ובירושלים, העבר קורם עור וגידים מוחשיים על הגיליון. ארכיאולוג אנטישמי, אהובה מן העבר, חבר מהשירות הצבאי בסיני, חבר מתנועת הנוער שחצה את הקווים מהקומוניזם לאורתודוקסיה, ומעל כולם - דמותה של אשתו הצ'רקסית אסנת שעזבה אותו במפתיע והשאירה אותו תלוש ומרוחק.
ההווה אף הוא נרשם בגלריה מרתקת של דמויות יהודיות, ערביות ונוצריות, היוצרות פסיפס של התרגשות, ריחות, קולות וציפייה דרוכה לאשר עומד להתרחש עוד רגע.

מבקש לעצור ולהתחקות. מגד צילום: ראובן קסטרו
המורה הזה מזכיר לנו מהי אהבה המכלה את הגוף והנפש, מהו כיבוד הורים בחייהם, מהי מולדת ומהי תאוות לימוד לשמו. הקוראים נרמזים על עולמות שלמים השייכים לשורשים שלנו
ומגד מבקש מאיתנו לעצור ולהתחקות. "סגר את הספר, החזירו למקומו ואמר, צריך להתעמק במה שקרה לך. לא על רגל אחת. אתה תחשוב, גם אני אחשוב. . . סוד גדול צפון במקרה הבלתי רגיל הזה. הרי יש לנו פה עניין עם אותיות, שהן אותות. . . מדוע ,למשל, בראשית נפתח בבי"ת ולא באל"ף, וכיוצא בזה".
הספר נקרא בנשימה עצורה, בקריאות שונות כמו האותיות המרחפות. ומגד אסף אותן העמיד אותן ונתן לנו כמנחה למחשבה ולנפש.
אהרן מגד, "עשרת הימים הנוראים", הוצאת חרגול-עם עובד