לצייר את המציאות: על "שני חברים וקסם"
באמצעות ספרו החדש "שני חברים וקסם", מנסה המחבר ד"ר יוסי מערבי להעביר לילדים דרכים מקוריות להתמודד עם מצבי קונפליקט ולהבין את משמעות האחריות החברתית

שני חברים וקסם עטיפת הספר
ד"ר אפצ'י, רופאת הכפר, מציעה להם לפנות לקוסם מגידברה, העומד להגיע למחרת לכפר למופע קסמים. לולי וצמר מבקשים מהקוסם להפוך את כלב המריבה לשני כלבים, והוא מציע להם להשתמש במילות הקסם "דברא-הקשברא", שלדבריו יעזרו להם לפתור את הבעיה.
על העלילה הזו חתום ד"ר יוסי מערבי בספרו "שני חברים וקסם" ("הקיבוץ המאוחד"). על האיורים: שחר קובר. זה קורה זמן קצר לאחר צאתו של הספר "עץ המיץ" באותה הוצאה, עליו חתומים מערבי וקובר.
מערבי, דוקטור למנהל עסקים, המתמחה בהתנהגות ארגונית, החליט להעביר את התורות אותן הוא מנחיל לסטודנטים שלו במרכז ללימודים אקדמיים, אוניברסיטת תל אביב ובמרכז הבינתחומי בהרצליה, לילדים: "עץ המיץ" עוסק באופן בו אנו תופשים את הסביבה ובאחריות חברתית אל מול אחריות אישית, בעוד ש"שני חברים וקסם" מתאר דרך יצירתית להתמודדות עם מצבי קונפליקט.
מאחורי הספרים מסתתרת ההנחה כי המערכת החינוכית לוקה כיום באופן העברת תכנים מסוגים אלה לילדים, ובורחת למתיקות אסקפיסטית שהתמודדות ממנה והלאה.
"הרעיון לספרים האלו, ואני מקווה שתהיה סדרה, נבע מהתחושה שלי שיש הרבה מאוד רעיונות שמגיעים מהעולם של מדעי החברה וההתנהגות, ולא מחלחלים לשטח", מסביר מערבי. "אני מנסה לקחת תופעות, ממצאים וידע של מדעי החברה באופן כללי ולזקק אותם לרעיון פשוט, כמו חוכמת הספרים של פעם. למשל, הסיפור'הדיג ודג הזהב' שאומר: אל תהיה תאב בצע".
הספר "שני חברים וקסם" נולד מאותה קונספציה. המושג WIN WIN השגור בשפה, אומר שהרבה פעמים כשאנחנו מתווכחים על משהו, אנו עסוקים בריב שגורם לנו לתפישה של קונפליקט, שבה אנחנו מרגישים שאנחנו בצדדים מנוגדים, כלומר שהרווח של צד אחד יבוא על חשבונו של הצד השני.
מה מטרת העל בספריך?
"זה קשור במידה מסוימת לרעיון שהיה ב'עץ המיץ', שאומר שאם כולנו נפגע במשהו קצת, בסוף הוא ייפגע הרבה. מהצד השני, אנחנו יודעים שאם נשפר כל אחד קצת, בסוף נשפר הרבה. אני לא חושב שהספרים האלה ישנו את העולם או את התודעה האנושית, אבל אני כן חושב שהתרומה הקטנה שאני רוצה להרים בדרכי צנועה, תיתן כלים לילדים ולמבוגרים שבאים במגע עם הילדים להבין את המציאות בצורה יותר מורכבת ומדויקת. בסופו של דבר, החשיבה האנושית עובדת דרך דוגמאות ומה שמוצף לתודעה בצורה מהירה. אם ילד קרא ואהב את הספרים, יכול להיות שהמסר יוצף לו בתודעה בסיטואציה שבה הוא יעמוד כמו הגיבור של הספר".