
ילד על המפה: על "מבחר יצירותיו של טי אס ספיווט"
הגיבור הכרטוגרף נתן בידי המחבר כלים ויזואליים, והקורא מוזמן לקלוט את הסיפור בדרך לא שגרתית

הספר "מבחר יצירותיו של טי אס ספיווט" נראה חתרני בצורתו, ובתוכנו שזורות כמה נימות מחאה דקיקות, אבל אין הוא חורג מגבולות הקונפורמיזם האמריקאי. רייף לארסן יצר ספר מקורי מרנין, הפורק בחן את עול הפורמט הקונבנציונלי של סיפור עלילתי מכורך, אבל הוא אינו מחולל מהפיכה רעיונית, למרות שהגיבור שלו מבריז לנשיא ארה"ב. ההתלהבות הראשונית מן הספר יצרה אצלי ציפייה שנכזבה מעט לקראת סיומו. משהו חסמבאי פשטני חדר לפתע לדפים. פתאום היו שם מנהרות תת-קרקעיות וחבורה סודית שמטרותיה אינן ברורות. אבל עד שהגיבור הצעיר טי אס ספיווט בן ה-12 מגיע מן החווה במונטנה לוושינגטון הבירה המנופחת, לארסן שבה אותי בין עמודיו המרתקים בסגנונו הפיוטי, בהומור הרגוע שלו ובחוכמת המחשבה המתבטאת במסריו.
החולשה הכמעט ילדותית של פרק וושינגטון נסלחת לסופר, מפני שבעידן הדיגיטליה החזותית הוא יצר ספר מודפס על נייר, עשיר בהמצאות ויזואליות פקחיות ועדינות בשחור-לבן בלבד. באלמנטים הוויזואליים שלו יש רמז לָישָן ולדהוי מעט ולרך, והם משדרים צניעות וכבוד לתכולת העבר. הרעיון ליצור גיבור שמתבונן וממפה כל תופעה, נתן בידי המחבר אין-סוף אפשרויות להקניית חוויה מעוררת, שמזמינה את הקורא לקלוט את הסיפור בדרך לא שגרתית. הטקסט כולל כאן גם את שולי העמוד, והקריאה בהם מטפחת מעורבות. בפרויקט הזה לארסן מעכב מעט את השתלטות הספר הדיגיטלי, כי במקרה זה אין תחליף לעלעול בספר המוחש, לחשיפה החושנית, הבו-זמנית, לשלם ולפרטיו.
באשר לגיבור הצעיר: אל תגידו שילדים לא מדברים כך, שאין להם תבונה כזאת. הטענה הזאת מייגעת, לא אמפירית וודאי שאינה שייכת לעולם הספרות. טי אס הוא ילד רעב לידע ולהתנסות מחקרית, וביצועיו מעוררים פליאה. הוא כפייתי בעיסוקו (מיפוי כל החי, צומח, דומם) אך חוץ מזה הוא ילד רגיל.
הילד הכרטוגרף סוקר ורושם את סביבתו כדי לקבע עולם נהיר ומדויק, שירחיק ממנו את חוסר הפשר הטראגי של מות אחיו. שולי הספר, הגדושים בתרשימים והערות מרחיבות, הופכים לטיפול הנפשי שהבחור הקטן המציא לעצמו.
עד שהמבוגרים נדחפים פנימה. יצורים מטורפים ורצחניים במקרה הגרוע (נביא אלוהים חמוש בסכין מטבח בשיקגו) וטיפוסים מעצבנים במקרה הסביר (ייבסן, נציג הסְמִיתְסוֹנְיָאן בוושינגטון). ברקע מהבהבים הורי הגיבור, שלפי התרשמותו אינם מבחינים בו מאז שאחיו נהרג. טי אס סבור שאמו היא מדענית תימהונית כושלת ואביו הוא קאובוי קהה רגש. עליו לערוך מסע התבגרות חוצה יבשת כדי
להיפטר מרגש האשם ולגלות את הוריו.
במרקחת המשפחתית הזאת יש סוכּריוּת של סרט אמריקאי (לארסן הוא קולנוען), אבל אין זה מפחית מחגיגת הקריאה. הטקסט גדוש אהבה לכל מה שיש בעולם – ילדים חקרנים, חיפושיות, מִדבּר אדום, ציפורים ובמיוחד דרורים, חורי תולעת, רכבות, נהגי משאיות בהמיים-אך-נדיבים ומדענים מחורפנים. הסיפור מתעב רק פוליטיקאים ואנשי טלוויזיה. לארסן אינו שובר-כלים לוחמני, אבל ראשו הומה ברעיונות יפים לבריאות הנפש האנושית, והוא יודע למכור אותם בדרך מענגת ביותר.
רייף לארסן, "מבחר יצירותיו של טי אס ספיווט", מאנגלית: יעל אכמון, מחברות לספרות, 333 עמ'