ניסים ציוני: מערכת החינוך חייבת להתנתק מהמערכת הפוליטית
"כאשר המערכת הפוליטית שמה ידה בצלחת ומתערבת בנעשה במשרד החינוך, המדיניות והתכנים משתנים כל פעם שמתחלף שלטון - מה שקורה בישראל כל שנתיים"
רבות נאמר על מערכת החינוך בישראל ועל הכישלון שלה בחינוך הדור הצעיר. יש הסבורים כי בעיה זו נעוצה בתקציב, אך מתברר שלמשרד החינוך יש את התקציב השני בגודלו, לאחר משרד הביטחון. אם כך, מדוע בעשורים האחרונים חלה הידרדרות בהישגים של בתי הספר? מדוע נרשמה עלייה בפשיעה בקרב בני נוער וירידה במוטיבציה להתגייס לצה"ל? ניסים ציוני, מנכ"ל פתחון לב ומייסד התוכנית החינוכית "לגעת באופק", חושב שהבעיה מתחילה בקשר שבין מערכת החינוך למערכת הפוליטית.חינוך הוא האמצעי והמטרה היא האדם והתפתחותו
ציוני טוען שהבעיה המרכזית והעיקרית במערכת החינוך היא בעצם חוסר תיאום ציפיות. משום שקוראים לה "מערכת חינוך", מצפים שהיא תחנך, אבל בפועל זו מערכת שיותר מכוונת ללמד מאשר לחנך. אם

ניסים ציוני
חינוך מקצועי - בעד או נגד?
בסיור שערך ניסים ציוני בארץ, הוא פגש בילד בן 8 מטייוואן, שאמר כי הדבר שהוא הכי אוהב לעשות זה לקרוא ספרים - מה שגרם לו להרהר על היות עם ישראל "עם הספר". דוגמה לכך ניתן לראות בסוגיית החינוך המקצועי, שנמצא תחת פיקוח משרד הכלכלה ולא תחת מערכת החינוך. ציוני טוען שילד צריך לקבל את מלוא האפשרויות - גם חינוך מקצועי וגם חיוך עיוני ולבחור לפי הרצון, היכולת והפוטנציאל. כאשר מציעים חינוך מקצועי רק כסמל לכישלון, נעשה כאן עוול - הן כלפי המקצוע והן כלפי הילד.
חינוך הילד כרוך גם ביוקר המחייה
לאור הנתונים העגומים בנושא יוקר המחיה שכולנו מכירים, בשנים האחרונות אנו עדים למצב שבו המשפחות פחות זמינות לילדים. ציוני מסביר שהעובדה ששני ההורים יוצאים לעבודה עד שעות מאוחרות, מצמצמת למעשה את הזמן עם הילדים - וכל עוד לא מטפלים בהורדת יוקר המחייה בצורה מהותית, ישנו צורך להעניק לילדים מסגרות ראויות.
למעשה, יש למנוע מצב בו הילדים "מתחנכים" ברחובות, ולכן חייבים להאריך את השהות בבית הספר עד לשעה 17:00 בכל יום, כאשר בית הספר יספק פתרונות הן ברמת התוכן והן ברמת המתקנים, שיאפשרו שהות ארוכה, מהנה ומועילה.
מערכת החינוך האידיאלית - חינוך זה לא רק לימודים
כדי להפוך את המערכת החינוך לאידיאלית, מדגיש ציוני, צריך לנתק אותה מהמערכת הפוליטית ולהכיל בה יותר תוכניות ששמות דגש על הילד והנער, ולא רק על הציונים שלהם. הדוגמה האידיאלית היא תוכנית 7 של המפעל החינוכי מבית פתחון לב "לגעת באופק". התוכנית פועלת במספר מצומצם של בתי ספר ומקנה כלים של העצמה לתלמידים ככלי לפיתוח אנושי וחינוכי, מה שמערכת החינוך לא מספקת. תוכנית 7 נקראת בשמה משום שהיא נפרשת לאורך שבע שנים, ולמעשה מהווה תמיכה להתבגרותו של הנער בדרך להפיכתו לאזרח מועיל וראוי.
ניסים ציוני מסביר שמערכת החינוך צריכה ללוות את הילד והנער בחייו, לספק לו פתרון הוליסטי ולעסוק בחינוך ובערכים ולא רק במספרים וציונים. הדרך לעשות זאת היא לצמצם מקצועות ולהעניק זמן לחינוך, להעצמה ולפיתוח כישורי חיים.
כאשר המערכת הפוליטית שמה ידה בצלחת ומתערבת בנעשה במשרד החינוך, המדיניות והתכנים משתנים כל פעם שמתחלף שלטון - מה שקורה בישראל כל שנתיים. מצב זה לא מאפשר יציבות ולכן מערכת החינוך צריכה להתנתק מהמערכת הפוליטית.
• הכתוב מובא מדבריו של ניסים ציוני, מנכ"ל ארגון "פתחון לב".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg