
מהו טיפול בילד האוטיסט על פי דרכו?
העמקת המודעות לספקטרום הרחב של לקויות שונות מרחיבה גם את טווח הטיפולים בהן לגופים שונים שמציעים מערכי טיפול מותאמים יותר לצרכים של הילדים והוריהם
בשנים האחרונות אנחנו מתוודעים למונחים שונים בתחום הצרכים המיוחדים ולקויות למידה שלא שמענו עליהם מעולם. זה לא משום שזה לא היה קיים, כך ברור לנו היום, אלא משום שלא הייתה מודעות לכך שמדובר בספקטרום הרבה יותר רחב טווח לתופעות שונות. מי שנבהל מכך שיש יותר אבחונים ויותר ילדים מיוחדים כאלה במרחב הציבורי, חייב לעת שזה גם מעיד על כך שאנשי המקצוע מכירים בכך גם שלכל הדקויות האלה בתסמונות השונות יש גם קשת רחבה לא פחות של פתרונות וטיפולים. כלומר, ההכרה בספקטרום גדול של אוטיזם מעניקה לנו אפשרות לדייק יותר באבחונים מצד אחד, ופותחת בפנינו מנעד גדול יותר של סוגי טיפול לילדים ולמשפחותיהם. אנחנו מדברים כאן על מגוון טיפולים כמו טיפול רגשי מותאם לילד ולהוריו, טיפול באוטיזם עצמו שמתמודד עם המגבלות של הילד, ואנחנו מתייחסים גם לטיפולים מקיפים שמנסים לשלב את הילדים בחברה ולהעניק להם יותר אפשרויות מאשר היו להם בעבר.
מכון להתפתחות הילד כפתרון לילדים עם צרכים מיוחדים
היום ידוע ששירותים רבים שמובטחים למשפחות במסגרות חינוכיות ומסגרות של רפואה ציבורית אינם מספיקים לרבים מהצרכים של הילדים ובני משפחתם. לא בכדי מצרפים בני משפחה למעגל ההתייחסות, משום שהם לא רק הסביבה שבה הילד גדל אלא הם גם המטפלים של הילדים לאורך כל החיים ועליהם ללמוד להתמודד לא רק עם צורכי הילד כי אם גם עם הצרכים שלהם עצמם כמטפלים. הקשב לכולם הוא חלק מההתייחסות ההוליסטית היום שמדגישה את החשיבות של חוויית טיפול נכונה לילד. במסגרת כזאת, לדוגמה, מתייחסים במכון כמו טיפול -לי, להורים כמטפלים ולכן ההכשרה שלהם תוך כדי טיפול ביד חשובה מאוד. כבר לא מדובר בשיטת הטיפול הישנה שלפיה ההורים הביאו את הילד למסגרות טיפול באוטיזם ונשארו מחוץ למעגל הטיפול הרגשי. במכון כזה נהוגה גישה של התערבות ביתית, כלומר טיפול בסביבה הביתית שמשתמש בחוזקות של הילד ובחוזקות של האנשים סביבו כדי שהטיפול יהיה יעיל ויניב את התוצאות הרצויות.

חשיבותו של טיפול רגשי לילדים
ילדים זקוקים לא רק לחינוך ולהשכלה כי אם גם לשיטת טיפול רגשי, ובמיוחד לילדים בעלי צרכים מיוחדים כמו אוטיזם, שלהם הביטוי הרגשי והוויסות הזה קשה עליהם. בשיטות ההתערבות הביתית בונים לילד את מסגרת התמיכה שלו בקרב המשפחה והסביבה של החברים והמשפחה המורחבת, משום שהם חלק מהמשאבים הטבעיים והנכונים ביורת לשימוש. במכון זה מציעים שירותים כמו מרפא בעיסוק או מטפלת רגשית, כמובן, והכל לצורך החלמה וטיפוח היכולות של הילדים בשילוב ההורים במשימה זאת. בשיטות הפרטניות יותר, להבדיל משיטות יותר כלליות, מעצימים את הילדים בעלי הצרכים המיוחדים, וזוהי גישה שמגבירה את האחיזה שלה היום. אם ברור לנו שבילדים “רגילים” ככל שנשקיע בילדות כך יצמחו אנשים עצמאיים ובעלי ליבה מחוזקת יותר, הרי שגם בילדים בעלי צרכים מיוחדים כמו אוטיזם זה נכון ואפילו יותר.
העצמת הילד בעזרת טיפול באוטיזם בגישות שונות
הזיקה שבין מטפלת רגשית לבין המטופל שלה, במקרה זה ילד אוטיסטי, חשובה לאין ערוך כדי להבטיח את הצלחת הטיפול והמוטיבציה של ילד להמשיך בעזרת הכלים שקיבלת בטיפול זה גם הלאה. קופות החולים מממנות היום מגוון של טיפולים ייחודיים כאלה, מתוך הבנה שככל שייתנו לילדים ולהורים יורת כלים, כך יוכלו להתמודד גם הלאה בהצלחה גדולה יותר עם אוטיזם ככל שהילדים מתבגרים ויהיה סיכוי גדול יורת לשלב אותם בחברה, או לפחות להגדיל את העצמאות שלהם ואת השליטה שלהם בתפקודים שונים. המטרה היא לשמר את אפקט הטיפול לכמה שיורת זמן ולהשיג רווחה בסביבה הטבעית של ילדים בצורת התערבות ייחודית זו.
אתם מוזמנים להיכנס למכון להתפתחות הילד - טיפול-לי
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg