כדאי לדעת: הכל על אחיות פרטיות במסגרת ביטוח סיעוד

מי מוגדר כאדם סיעודי? האם אדם סיעודי זכאי לקבל שירותי אחיות במסגרת ביטוח סיעוד? האם מקבלים החזרים מקופות החולים עבור התשלום לאחיות? במאמר זה נעשה סדר בדברים ונענה על כל השאלות

בשיתוף ברק רום | 02/10/2017 15:17
תגיות:

מי מוגדר כאדם סיעודי?

על פי החוק בישראל, אדם מוגדר כסיעודי אם הוא לא מסוגל לבצע שלוש מתוך שש הפעולות היומיומיות הבאות באופן עצמאי:

  • קימה ושכיבה - אדם שאינו יכול לעבור באופן עצמאי ממצב עמידה או ישיבה למצב שכיבה.
  • ניידות - מי שאינו מסוגל להתנייד בכוחות עצמו בשל עיוורון או משום שהוא מרותק למיטה.
  • התלבשות והתפשטות - מי שאינו מסוגל להתלבש ולהתפשט לבד כמו גם להרכיב לעצמו גפה מלאכותית או חגורה רפואית, החיוניות לתפקודו.
  • רחצה עצמאית - מי שאינו מסוגל להיכנס ולצאת מהאמבטיה ולבצע את הפעולות הנחוצות לרחצה: הסתבנות, חפיפה ושטיפה.
  • אכילה עצמאית - אדם שלא מסוגל לאכול בכוחות עצמו וחייב להסתייע באדם אחר על מנת להכניס אוכל לפיו.
  • שליטה על הסוגרים - אדם שאינו שולט על סוגריו, אדם שזקוק לחיתול ואינו יכול להחליף בעצמו או אדם המחובר לקטטר אולם לא יכול לטפל בו בעצמו.

הגורם האמון על ההחלטה מי נחשב לאדם סיעודי ומי לאו הוא המוסד לביטוח לאומי, אשר מבסס אותה על מבדק מעשי של מצבו של האדם. מי שלא מסוגל לבצע שלוש פעולות מתוך הרשימה (או שתיים כאשר חוסר שליטה על הסוגרים הוא אחת מהן) - מוגדר על פי החוק כנזקק לסיעוד.

איזה סיוע מגיע לאדם הנזקק לשירותי סיעוד?

בהגדרתו של אדם כסיעודי ישנה הכרה של המדינה כי מדובר באדם שזקוק לעזרה. ככזה, מציעה המדינה סל שירותים אשר מתוכם יכול אותו אדם לבחור לעצמו את אלה שלהם הוא נזקק. בין השירותים הנכללים בסל: עזרה טיפולית בבית, אספקת מוצרי ספיגה, אספקה והתקנה של משדר מצוקה, ביקור במרכז יום ושירותי כביסה.

אדם הבוחר באפשרות של קבלת עזרה טיפולית בבית ויש לו ביטוח סיעודי, יכול להיעזר בשירותי אחיות פרטיות במסגרת ביטוח סיעוד, כאשר מי שיממן חלק גדול מההוצאה הזאת יהיה המוסד לביטוח לאומי.

מהו בדיוק ביטוח סיעודי?

ביטוח המוצע בישראל על ידי כל אחת מקופות החולים ובמסגרתו המבוטח משלם מדי חודש סכום כספי מסוים (פרמיה) וחברת הביטוח מתחייבת לסייע לו אם וכאשר יזדקק לעזרה. עזרה זו כוללת, בין היתר, השתתפות בהוצאות טיפול, גם כזה הניתן על ידי אחריות פרטיות.

ההחלטה לסייע בכיסוי ההוצאות נובעת מתוך ההכרה בעובדה כי לא תמיד יש בנמצא קרוב משפחה אשר יכול לסעוד את האדם הסיעודי 24 שעות ביממה, ומכיוון שהוא זקוק לסיעוד - יש לסייע לו בקבלת עזרה. אחות פרטית המגיעה אל האדם הסיעודי יכולה לסייע לו בכל מה שהוא צריך, החל מביצוע הפעולות היומיומיות וכלה במתן טיפולים וזריקות. מכיוון ששירותים טיפוליים אלה אינם ניתנים ללא תשלום - אחת הדרכים של המדינה לסייע לתושביה הסיעודיים היא באמצעות גמלה כספית אשר תחזיר להם לפחות חלק מההוצאות.

מהם תנאי הביטוח?

ביטוח סיעודי אפשר להתחיל הרבה לפני שהופכים לסיעודיים. למעשה, מאוד מומלץ לעשות כן, ממש כמו שמתחילים להפריש מוקדם כספים לביטוח מנהלים, ונהנים מהכסף כעבור לא מעט שנים. אחרי הכל, ואת זה חשוב לזכור - ככל שיש יותר כסף בקופת הביטוח - כך גדלה יכולת הסבסוד של הטיפולים והצרכים של האדם הסיעודי.

את הפרמיה החודשית כל קופה קובעת בעצמה על פי השיקולים שלה, והסכום משתנה בין פוליסה לפוליסה בשל גורמים כגון גיל המבוטח בעת הצטרפותו לביטוח ועוד.

יעילותן של אחיות פרטיות במסגרת ביטוח סיעוד

אחות פרטית שמגיעה להיות עם האדם הסיעודי יכולה לספק לו שירותי סיעוד ולסייע לו להמשיך לשמור על צלם אנוש גם במצבו הנוכחי. היא מטפלת בו, מסייעת לו להתקלח, לאכול ולהתלבש, לוקחת אותו לטיולים בחוץ ואם מתאפשר - גם משמשת לו אוזן קשבת לפעמים. הימצאותה של אחות כזאת בבית בהחלט יכולה להקל מאוד גם על האדם עצמו וגם על בני משפחתו, אשר יכולים להמשיך לנהל חיי משפחה ועבודה תוך כדי הסיוע בטיפול בו עצמו.

לסיכום: אנשים סיעודיים ובני משפחותיהם בהחלט יכולים להסתייע בשירותיהן של אחיות פרטיות במסגרת ביטוח סיעוד של קופת החולים או דרך חברת סיעוד, וחשוב שיעשו כן. אם אתם עצמכם מוגדרים כסיעודיים או שיש לכם בני משפחה סיעודיים – רגע לפני שאתם שוכרים אחות פרטית חשוב לוודא שאתם שוכרים את שירותיה של אחות מוסכמת המתמחה בטיפול באנשים סיעודיים ואשר יש לה כימיה טובה אתכם - ופחות משנה מה המחיר.

בריאות טובה ובהצלחה

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''