אנשים שמכבים פנסי רחוב: תופעה אלקטרומגנטית או פראנורמלית?
יש אנשים שזה קורה להם תמיד: הם הולכים ברחוב, עוברים ליד עמוד תאורה והאור כבה. כשהם מתרחקים משם האור שב ונדלק. האם לתופעה יש הסבר או שמא מדובר באנרגיות בלתי מוכרות?

פנס רחוב תמים. Michael Chen , cc-by
יש המאמינים שזו לא מקריות, פנס הרחוב לא נכבה "כך סתם". ישנן עדויות לכך שתופעה אלקטרומגנטית לא מוכרת טוענת אנשים מסוימים ביכולת להשפיע על מכשירים חשמליים. במהלך השנים אותם "מכבי פנסים" החלו לשתף אחרים בהתנסות שלהם המוכרת כיום כ-SLI (Street Light Interference), הפרעת פנס הרחוב.
הילארי אוונס, העובד ב-ASSAP, "הארגון למחקר מדעי של תופעות אנומליות", (Association for the Scientific Study of Anomalous Phenomena) לומד את הנושא כבר מראשית שנות ה-90. ספר שחיבר בנושא, The SLI Effect, מתאר כמה מקרים של SLI כחלק מפרויקט מתמשך שמכונה SLIDE (SLI Data Exchange), חילופי מידע בנושא הפרעת פנס הרחוב. הפרויקט מאגד עדויות וחוקר כמה אפשרויות שייתכן כי הן הסיבה לתופעה המוזרה.
"... ההיסטוריה מדגימה שתיתכן אמונה רווחת בתופעה שאינה יותר מאשר תוצר מלאכותי הנובע מפרשנויות מוטעות של עדויות. אולם, ל-SLI יש בסיס במציאות הפיזית שאותו ניתן לחקור: פנסי רחוב הם עצמים פיזיים ואפקט ה-SLI, אם אכן קיים, חייב להיות תהליך פיזיקלי. מעצם טבעו, SLI מוסר את עצמו לתצפית שיטתית ולניסויים מבוקרים", כותב אוונס.
ישנם דיווחים רבים על SLI והם שונים מאוד זה מזה. יש כאלה שמדווחים על כיבוי פנס אחד שנמצא בקרבתם, אחרים אומרים שהם משפיעים על שורה שלמה של פנסי רחוב ויש כאלה שמספרים על השפעה אקראית על פנסים מסוימים, מה שמקשה על מציאת דפוס SLI מובחן. "מכבי פנסים" לכאורה מתאפיינים בהיעדר חברים ובני משפחה שמאשרים את התופעה עד שהם רואים אותה במו עיניהם. ללא הסבר מספק לתופעה שהם חווים, ל"מכבי הפנסים" לא נותר אלא לחשוב בעצמם ולדמיין מה עומד מאחורי השפעתם החשמלית.
אחד מ"מכבי הפנסים" בספרו של אוונס מתאר: "הבנתי שלכל הפנסים שאני מכבה יש מתגים רגישים לאור ואולי האנרגיה שלי בזמנים מסוימים, מי יודע למה ואיך, היא מהסוג הנכון ויש לה את הכוח לתעתע במתגים, כך שהם יחשבו שיש אור יום".
רוב מקרי ה-SLI קורים בהליכה
יש ספקנים שסבורים שהתופעה פועלת על גופי תאורה המתקרבים לקץ חייהם. נורות הסודיום והכספית מצוידות במערכת אבטחה שמווסתת את הטמפרטורה שלהם. אלה הם שני סוגי התאורה הנפוצים כפנסי רחוב. מערכת האבטחה גורמת להפרעה באספקת החשמל למנורות למשך כמה דקות עד שהטמפרטורה שלהן יורדת, ואז הן נדלקות מחדש. הדבר הזה, אומרים הספקנים, יכול לקרות בקלות כאשר "מכבה פנסים" לכאורה עובר מתחת לפנס.
אוונס טוען שההסבר הזה אינו מספק. "המכשירים האלה לא חייבים להיות פנסי רחוב, כמובן: דוחות שיש לנו על אנשים שמשפיעים על מחשבים, קופות במרכולים וכו' יכולים להיראות כמספקים עדות תומכת בכך. על כל פנים, יש
סיבה טובה לחשוב שפנסי רחוב רגישים במיוחד בהשוואה למכשירים מסוג אחר: ייתכן שזה כך מפני שהם פועלים בסמוך לרמה הקריטית, או בגלל שבדרך כלל זה לא נחשב הכרחי לצייד אותם בציפויים מגינים".
יש עדויות לכך ש"מכבי הפנסים" משפיעים גם על מכשירים חשמליים קטנים שבהם הם נוגעים. הם משבשים לעתים קרובות גם את פעולתם של שעונים ומצפנים. רוב מקרי ה-SLI קורים בהליכה, יש כאלה שמדווחים שזה קורה להם תוך רכיבה על אופניים או על אופנוע ואפילו במהלך נסיעה באוטובוס.
הסבר שמקובל על רבים מהמאמינים בתופעה הוא שלאנשים רבים יש רמת אנרגיה שמשפיעה על פנסי רחוב ומכשירים חשמליים.
לקריאה נוספת