מכתבים מאפריקה: הקרב על היער
הממשלה האוגנדית החליטה להיפטר מיער מבירה, אחד הנכסים הירוקים התיירותיים החשובים במדינה, ולכרות את כל העצים שבו. דורית סגל מספרת על המאבק האלים למען היער ותוצאותיו
בערך באמצע הדרך עוברים ביער מבירה (Mabira), יער קסום ששורד כבר אלפי שנים. זהו ג'ונגל אפריקאי שכביש חוצה אותו. משני עברי הכביש העצים נישאים לגובה מטרים רבים, ומרוב שהסבך צפוף, לא ניתן לראות אל תוך היער.

יער מבירה צילום: דורית סגל
הג'ונגל האדיר הזה הוא יער קטן למדי ביחס לגודלו המקורי. כיום גודלו עומד על כשלוש מאות דונם בסך הכל. בתחילת המאה העשרים החלו לכרות בו את העצים לשימושים שונים. שטחי היער שבוארו הוסבו במהרה לחקלאות, והאיזור מלא בשדות של קני סוכר, קפה ותה. בני האדם התישבו בשולי היער ואף בתוכו, והיער הלך והצטמצם, אולם תמיד נשאר חלק לא קטן שבו מינים רבים של ציפורים, קופים קטנים והמון טבע פראי ובראשיתי.
באפריל 2007 נפלה החלטה, ממשלת אוגנדה מכרה את שטחו של היער לחברה פרטית (שבה יש למדינה אחוזים נכבדים), על מנת שזאת תכרות את היער לחלוטין, ותשתמש בשטח לחקלאות קני-סוכר. הקהילות המקומיות עמדו להיות מפונות מכפריהם, העצים יכרתו, העץ ימכר לתעשיה, השטח יבואר היער ירצח. מהומות פרצו באוגנדה, הפגנות, פרעות והצבא יצא לרחובות.

יער מבירה צילום: דורית סגל
כעשרה אנשים איבדו את חייהם במלחמה על היער. אנחנו, "הזרים", ישבנו ספונים בביתנו ושמענו ברדיו כיצד המשטרה מפזרת את המפגינים בגז מדמיע וכדורים חיים. המקומיים כילו זעמם בקהילה ההודית שבעלי החברה הפרטית מבניה. חנויות של הודים נבזזו, והוכרז חרם צרכנים על הסוכר מתוצרת החברה.
במהלך כשלושה חודשים המצב היה לא ברור, האוכלוסיה המקומית לא התכוונה לוותר, וירוקים מכל העולם גוייסו למאבק. העיתונות הכריזה כל יום על ההתקדמות, ואיומים ברורים נשלחו לכל מי שיעז להרים גרזן ביער ולכרות ולו ענף אחד.
כשהעבודות היו אמורות
להתחיל, הפועלים פחדו שירצחו על ידי האספסוף ומועד התחלת העבודה נדחה שוב ושוב. המקומיים זעמו על כך שהיער, שהוא אחד מהמשאבים התיירותיים של המדינה, ייכרת בשל בצע כסף, אולם בעיקר הם כעסו על כך שהמדינה מכרה לעצמה למעשה את היער שלהם.
הם כעסו על העובדה שעל הקהילות שחיו דורות ביער ובשוליו הוטלו הגבלות חמורות לגבי כריתת עצים, אולם לבעלי הממון הותר לעשות את שעליהם נאסר. סופו של מעשה הוא שבהתערבות האיחוד האירופי ובתמיכתו הכלכלית, היער הוכרז כשמורת טבע. כיום יש ביער לודג' אקולוגי ואפשרויות תיור וטיול רבים.
הבלוג של דורית סגל