נפלאות הדרום הירוק: טיול בדרום הודו

עתיקות מרשימות המרמזות על גדולת העבר, מקדשים רומנטיים, עצי קוקוס ומטעי תבלינים, פירות טרופיים, רצועות חופים זהובים ואינספור מקומיים חייכנים. טיול בלתי נשכח בדרום הודו. שבוע הודו

מעוז דור | 20/3/2009 11:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
איזור הדרום בישראל מתקשר עם מרחבים חשופים, מדבר רחב ידיים, דיונות חול, חום כבד וצבעי נוף בגוונים חומים וכתומים. לא כך בהודו. איזור דרום הודו קרוב לקו המשווה, דבר המזכה אותו בכמות גשמים גדולה, שפע של צמחיה ועצים, נחלים ונהרות, תושבים חייכניים שחומי עור, פירות טרופיים והמון המון ירוק.
 
מדינת קרלה בדרום הודו
מדינת קרלה בדרום הודו צילום: utpal, cc-by

הודו היא פדרציה המחולקת ל-28 מדינות, זכר לנסיכויות העבר המפוארות שחילקו את תת היבשת לעמים השונים ולמצב הדמוגרפי והאדמיניסטרטיבי ביום עזיבת האנגלים את תת היבשת. בדרומה של הודו, בקצה תת היבשת לחופי הים הערבי, נמצאות המדינות קארנטקה (Karnataka) וקרלה (Kerala). לחופיו של מפרץ בנגל נמצאות המדינות אנדרה (Andhra), פרדש (Pradesh) וטמיל נאדו (Tamil Nadu).

קרנאטקה היא מדינה שופעת שדות אורז, מטעי קפה, עצי קוקוס וחופים נפלאים. בצפונה של רצועת החוף נמצאת העיירה גואקרנה (Gokarna), אתר עלייה לרגל שפירוש שמו הוא אוזן הפרה – על שום קו החוף המבותר עלי ידי שני נחלים ומשורטט כאוזן הפרה.

במרחק הליכה קצר מגואקרנה מתפרשים חופים נפלאים, חול זהוב, עצי קוקוס ומים כחולים על רקע סלעי בזלת שחורים ומצוקי גרניט אדמדמים. החופים היפים הם החוף קודלי (Kudle), הקרוב ביותר לגואקרנה, וכן חוף אום – חוף גדול המורכב משני מפרצונים היוצרים את סמל האום המזכיר את הספרה שלוש ומסמל את המוחלט האלוהי בדת ההינדו.
עיר המסתורין

מזרחית לגואקרנה, במרחק כמה שעות נסיעה, נמצאת עיר המסתורין האמפי (Hampi). בעיר ניתן לראות אוסף של סלעי גרניט אדירים, הנראים כאילו יד מסתורית סידרה אותם, בולטים על פני השטח המישורי ברובו ואוצרים בחובם עתיקות ארכיאולוגיות מדהימות של אחת ממלכות העבר האדירות ויג'איהנאגר (Vijayanagar).
 

סלעי הגרניט והעתיקות של העיר האמפי בדרום הודו
סלעי הגרניט והעתיקות של העיר האמפי בדרום הודו צילום: אבי וענבל בראון, עולם אחר

העיר האמפי הייתה בירתה של הממלכה מהמאה ה-14 עד המאה ה-16, אז הושמדה בידי המוסלמים שראו בעבודת האלילים חילול קודש. בהאמפי כדאי לסייר בין העתיקות היפות והרחוב המרכזי של העיר הנקרא האמפי באזר. ברחוב נמצא מקדש וירופקשה (Virupaksha), מקדש שיווה המתרומם מעל לעיר לגובה של כ-50 מטרים.

במהלך שעות היום עומדת בשערי המקדש הפילה לקשמי, המברכת את המבקרים תמורת מטבע, אגוז קוקוס או בננה. אחד המקדשים המעניינים והיפים בין העתיקות של האמפי הוא מקדש ויטאלה (Vittala). זהו מקדש וִישנוֹ מדהים בפאתי העיר, בתוכו ניתן לראות את תבליטי האבן שנשמרו היטב, את מרכבת האבן הגדולה (Ratha) שבעבר הובילה את צלמו של האל בפסטיבלים השונים ואת עמודי האבן
המונוליתיים שזכו לכינוי "העמודים המוזיקליים". זאת בזכות הצליל המופלא שמופק מתיפוף עליהם.

לאורכה של האמפי זורם נהר הטונגהבהדרה (Tungabhadra River), אותו ניתן לחצות בעזרת סירות עגולות וקטנות עשויות נצרים ומצופות זפת. אלה עוגנות בגדות הנהר ומחכות להעביר מקומיים, תיירים, סחורות, אופנועים וכל דבר אפשרי לגדה השנייה של הנהר.

בצידו השני של הנהר נמצא מקדש האנומן (Hanuman) בראש גבעה אליו מובילות כ-800 מדרגות. זהו מקדש לאל האנומן – אל הקוף, בנו של הרוח המסמל כח, תעוזה ונאמנות עד אין קץ. במקדש הלבן והקטן שעל ראש הגבעה גרים מספר סדהואים – פרושים הינדואים ולהקת קופים חמודים המבצעים להטוטים בין סלעי הגרניט וגגות המקדש.

מדינת הקוקוס

דרומית לקארנטקה, בהמשך על קו החוף, נמצאת מדינת הקוקוס – קרלה. לאורך קו החוף שלה נוצרה מערכת נחלים ולגונות טבעיות המכונות "תעלות המים של קרלה". תעלות המים וקרבתן לקו המשווה מעניקות שפע של מים לצמחייה השופעת, לעצי הקוקוס ולשדות ומטעי התבלינים.
 

יום כביסה טיפוסי למרגלות תעלות המים של קרלה
יום כביסה טיפוסי למרגלות תעלות המים של קרלה צילום: אבי וענבל בראון, עולם אחר

שיט מרגיע במערכת התעלות הסבוכה ובאגם ומבאנאד (Vembanad) מספק הזדמנות להציץ אל סגנון החיים הייחודי שפיתחו המקומיים על שפת התעלות, וכן ועל התלות שפיתחו בעץ הקוקוס המהווה מרכיב חשוב באורח החיים היומיומי.

לחופה של קרלה נמצאת בירתה ומרכזה העסקי והכלכלי – קוצ'ין (Cochin). בישראל מפורסמת קוצ'ין בעיקר בשל הקהילה היהודית הגדולה שחייתה בעיר, ושחבריה עלו לארץ בשנות ה-50 וה-80.

כדאי לסייר בנמל של קוצ'ין לצד רשתות הדייג הסיניות ושוק הדגים ופירות הים, דרך הכנסיות ורחובות העיר ועד לרובע היהודי העתיק. ברובע זה נמצאים בית הכנסת ובית הקברות – זכר לקהילה היהודית הגדולה.

חלקת ארץ יפהפייה

כחמש שעות נסיעה מקוצ'ין, דרך אלפי עצי קוקוס וגשרים קטנים התלויים מעל פלגי מים ונחלים, מובילה הדרך אל שמורת הטבע פרייאר (Periyar) – שמורת הטבע המפורסמת ביותר בדרום הודו. זוהי חלקת ארץ יפהפייה מוקפת ביערות, שדות תבלינים, נחלים ופלגי מים.
 

מגוון חי. איילת סמבר בשמורת הטבע פרייאר
מגוון חי. איילת סמבר בשמורת הטבע פרייאר צילום: אבי וענבל בראון, עולם אחר

שיט על אגם פרייאר או סיור בשמורה על גבי פילים יחשוף בפני המטייל את מגוון החי שבשמורה: קופי מקוק, איילי סמבר, יעלי נילגירי, גאור (משפחת הפריים), לוטרות, כ-30 מינים של ציפורים – מתוכם כ-20 מינים אנדמיים לשמורה, נמרים ואפילו מספר קטן של טיגריסים.

שמורת פרייאר שוכנת למרגלות רכס הרי הגאת המערביים, אליהם מטפס שביל מפותל דרך מטעי הל, קפה ותה אל העיירה ההררית מונאר (Munnar).

מונאר היא עיירת קיט שהוקמה בתקופת השלטון האנגלי ושימשה לאנגלים מפלט מהחום הכבד של מישור החוף הדרומי. ביקור במונאר הוא הזדמנות להאט את קצב הטיול וליהנות ממזג אוויר מעולה, אוויר נקי ואווירה הררית, שלווה ורגועה.

פנינת הדרום

רכס ההרים מתפתל דרך עיירה הררית נוספת בשם קודאיקנל (Kodaikkanal), ומשתפל במזרח אל מדינה חדשה בשם טמיל נאדו – ארצם של הטמילים. טמיל נאדו היא פנינת הדרום, חבל ארץ עטור שדות אורז, מטעי פפאיה ועצי קוקוס, שידע ממלכות ותקופות שלטון רבות וכל אחת מהן נתנה בו את אותותיה.
 

אחד המקדשים היפים ביותר. מקדש מינאקשי
אחד המקדשים היפים ביותר. מקדש מינאקשי צילום: אבי וענבל בראון, עולם אחר

במדינה זו נמצאים המקדשים היפים ביותר בהודו וממוקמים בערים הקדושות השונות: ראמאסוורם, מדוראי, טנג'בור, קנצ'יפורם ועוד. אחד המקדשים היפים נמצא בעיר מדוראי במערב טמיל נאדו – מקדש מינאקשי (Meenakshi). המקדש השוכן בעיר מזה 2,000 שנה ובנוי בסגנון דארווידי – היכל גדול מלא עמודים מעוטרים ובעל ארבע כניסות ראשיות.

המקדש נבנה כמקום סגידה ופולחן לאלה מינאקשי, אחת מהתגלמויות השאקטי – האנרגיה הנשית המקיפה את האל שיווה. מידי ערב, מזה מאות בשנים, מתקיים טקס פולחן עתיק בו מובל צלמו של האל שיווה אל היכלה של מינקשי על מנת שיוכלו לבלות את הלילה יחד.

מקדש מרשים נוסף הוא מקדש בריהדשווארה (Brihadeshwara) בעיר טנג'בור. זהו מקדש מתקופת שלטון שושלת הצ'ולה ומקדש שיווה היפה ביותר בדרום הודו ואולי בהודו כולה. במקדשים ניתן לראות את טקסי הפולחן השונים: האכלת האלים, השכבתם לישון, הבאת מנחות וטקסים נוספים ייחודיים לכל מקדש.

בתרבות ההינדואית קיימים עשרות ימי חג ופסטיבלים שונים. אם הזדמן לכם פסטיבל שכזה, סורו למקדש המקומי ותוכלו לחזות בחגיגות ובטקסים המיוחדים המתרחשים אחת לשנה ולעיתים יותר.

ציון דרך חשוב

צ'נאי (Chennai), בירתה של טמיל נאדו שבעבר נקראה מדרס, היא העיר הרביעית בגודלה בהודו ומשמשת לרוב נקודת כניסה או יציאה לדרום הודו. מלבד היותה ציון דרך חשוב להתפתחות הממשל והתעשייה ההודית ולחברה התיאוסופית, צ'נאי היא מטרופולין הודי גדול ומזוהם ואין סיבה להקדיש לו זמן בביקורכם בהודו.
 

מפורסם בזכות תושביו סתתי האבן. חוף הים בכפר הדייגים ממלאפורם
מפורסם בזכות תושביו סתתי האבן. חוף הים בכפר הדייגים ממלאפורם צילום: Melanie Molitor, cc-by

עם זאת, במרחק של שעה נסיעה מהעיר הגדולה נמצא כפר הסתתים הקטן ממלאפורם (Mamallapuram) או בשמו הקודם מהבליפורם. זהו כפר דייגים קטן על חוף הים המזרחי של הודו, המפורסם בזכות תושביו הידועים כסתתי האבן הטובים ביותר בהודו כולה. 

מקדשים מכל רחבי הודו מזמינים פסלים בצלמי האלים השונים מממלאפורם. כתוצאה מכך נשמעות הלמות הפטישים באזמלים, היוצרות במהלך רוב שעות היום סימפוניה ריתמית מיוחדת.

חמשת מרכבות האבן של אחי הפנדווה, תבליט האבן "סיגופיו של ארג'ונה" ועשרות מקדשי סלע מונוליתים הם הדוגמאות הטובות ביותר לאמנות זו. מקדש החוף של ממלאפורם מהמאה השמינית הוא המפורסם שבמקדשי החוף של הדרום, וגם הוא כיאה למקום מסותת בתבליטי אבן מיוחדים.

הכותב הוא מדריך טיולים ומרכז מחלקת אסיה והמזרח הרחוק בחברת עולם אחר

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עולם אחר

צילום:

חברת תיירות בינלאומית המתמחה בהפקת טיולי איכות גיאוגרפיים בקבוצות קטנות, תפירה אישית של מסלולים לנוסע העצמאי והרכבת חבילות נופש אקסקלוסיביות ליעדים אקזוטיים ברחבי העולם.

לכל הכתבות של עולם אחר

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים