לבן וטוב לו: מתכונים משובחים לגפילטע פיש

לבנבן, מתוק וחיוור - הגפילטע פיש הוא אחד ממאכלי החג הידועים לשמצה. זמי שרייבר ממסעדת סנדר מציע מתכונים לדג ממולא משובח ומחזיר את הצבע ללחייו החיוורות

nrg מעריב | 6/4/2009 16:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הוא אולי מאכל החג שמעורר הכי הרבה תגובות קשות. הוא לבן, הוא מתוק והגזר המזוגג שמונח עליו משווה לו מראה אומלל. לנוכח זאת, קשה להאשים את המסתייגים מהגפילטע פיש. אלא שלעומתם, יש מי שאוהב אותו מאד ובשבילו הוא אף כוכב הערב ומושא געגועים לתבשילים של סבתא.

גפילטע פיש לבן וסגול של סנדר
גפילטע פיש לבן וסגול של סנדר צילום: בועז לביא
העניין הוא שגם את האוהבים המסורים, העיסוק בבישול דגים מרתיע והם יעדיפו לשים על השולחן אחד מקופסא, מאשר להתחיל לטחון קרפיון. לפני ההחלטה הגורלית, מציע זמי שרייבר ממסעדת סנדר, המכינה מעדנים מבית יהדות אשכנז עוד משנת 1948, מתכון לקציצה משובחת ומוסיף שתי ורסיות צבעוניות ואחת מעודנת.

גפילטע פיש קלאסי

מרכיבים:
קרפיון שלם (1-1.5 קילו) 
2 ביצים קשות       
2 ביצים חיות 
2 בצלים   
2 גזרים פרוסים
כפית פלפל שחור  
מלח על פי הטעם     
2 כפות סוכר       
100 גר' קמח מצה  
2 עלי דפנה

אופן ההכנה:
את הקרפיון חותכים לפרוסות ומקלפים את העור מכול פרוסה (חשוב לשמור את חתיכות העור שלמות לשימוש בהמשך). מוציאים את כל העצמות שניתן וטוחנים את פרוסות הדג (כולל העצמות שנותרו) במטחנת בשר עם בצל אחד ו- 2 ביצים קשות.

מעבירים את הדג הטחון לקערה ומוסיפים את הסוכר, מלח, פלפל וקמח המצה ו-2 ביצים חיות ולשים עד ליצירת עיסה אחידה. מהעיסה שנוצרה יוצרים קציצות בגודל בינוני ואותן עוטפים בעור של הדג שקילפנו בתחילת ההכנה. את הקציצות מכניסים לתוך סיר כשבתחתיתו מניחים בצל, גזר פרוסים ועלי דפנה.

מוסיפים עוד חצי כפית סוכר וחצי, כפית פלפל שחור ומים עד לכיסוי קציצות הדגים. מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה למשך כשעתיים. בכלי הגשה מניחים את הקציצות ויוצקים מעליהם את הרוטב בסיר. מעבירים למקרר למשך לילה עד שהרוטב נקרש. מומלץ להגיש בליווי גזרים וחזרת ביתית חריפה בזמן הגשה ניתן לקשט את הדג עם הגזר ששימש כמצע לדגים בסיר.


גפילטע פיש כתום

הגפילטע הזה מקבל את צבעו הכתום מהגזר. הכמויות מיועדות לחמישה סועדים.  

מרכיבים:
קרפיון שלם (1-1.5 קילו)  
2 ביצים קשות    
2 ביצים חיות    
2 בצלים    
12 גזרים         
כפית פלפל שחור      
מלח על פי הטעם 
2 כפות סוכר      
100 גר' קמח מצה   
2 עלי דפנה

אופן ההכנה:
את הקרפיון חותכים לפרוסות ומקלפים את העור מכול פרוסה (חשוב לשמור את חתיכות העור שלמות לשימוש בהמשך). מוציאים את כל העצמות שניתן וטוחנים את פרוסות הדג (כולל העצמות שנותרו) במטחנת בשר עם בצל אחד ו- 2 ביצים קשות.

לתוך העיסה טוחנים עוד שניים עד שלושה גזרים. מעבירים את הדג הטחון לקערה ומוסיפים את הסוכר, מלח, פלפל וקמח המצה ו- 2 ביצים חיות ולשים עד ליצירת עיסה אחידה. נותנים לעיסה לשכב יחדיו במקרר למשך כשעתיים לפחות על מנת שכל הטעמים יתאחדו.

מהעיסה שנוצרה יוצרים קציצות בגודל בינוני ואותן עוטפים בעור של

הדג שקילפנו בתחילת ההכנה. את הקציצות מכניסים לתוך סיר כשבתחתיתו מניחים בצל, עוד 10 גזרים פרוסים ועלי דפנה (חשוב שיהיה הרבה גזרים בסיר על מנת להמשיך להעניק לציר את הצבע הכתום).

מוסיפים עוד חצי כפית סוכר וחצי, כפית פלפל שחור ומים עד לכיסוי קציצות הדגים. מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה למשך כשעתיים. בכלי הגשה מניחים את הקציצות ויוצקים מעליהם את הרוטב בסיר. מעבירים למקרר למשך לילה עד שהרוטב נקרש. מומלץ להגיש בליווי גזרים וחזרת ביתית חריפה בזמן הגשה ניתן לקשט את הדג עם הגזר ששימש כמצע לדגים בסיר.

גפילטע פיש סגול

המתכון הזה מקבל את צבעו מהסלק. הכמויות מיועדות לחמישה סועדים.

מרכיבים:
קרפיון שלם (1-1.5 קילו)
2 ביצים קשות 
2 ביצים חיות 
2 בצלים
7 סלקים קלופים
כפית פלפל שחור  
מלח על פי הטעם
2 כפות סוכר
100 גר' קמח מצה        
2 עלי דפנה

אופן ההכנה:
את הקרפיון חותכים לפרוסות ומקלפים את העור מכול פרוסה (חשוב לשמור את חתיכות העור שלמות לשימוש בהמשך). מוציאים את כל העצמות שניתן וטוחנים את פרוסות הדג (כולל העצמות שנותרו) במטחנת בשר עם בצל אחד ו- 2 ביצים קשות.

לתוך העיסה טוחנים עוד סלק אחד קלוף. מעבירים את הדג הטחון לקערה ומוסיפים את הסוכר, מלח, פלפל וקמח המצה ו- 2 ביצים חיות ולשים עד ליצירת עיסה אחידה. נותנים לעיסה לשכב יחדיו במקרר למשך כשעתיים לפחות על מנת שכל הטעמים יתאחדו והבלילה תצבע היטב מהסלק.

מהעיסה שנוצרה יוצרים קציצות בגודל בינוני ואותן עוטפים בעור של הדג שקילפנו בתחילת ההכנה. את הקציצות מכניסים לתוך סיר כשבתחתיתו מניחים בצל, פרוסות מ- 6 סלקים נוספים ועלי דפנה (חשוב שיהיה הרבה סלק בציר על מנת שצבע הקציצות לא ידולל בבישול).

מוסיפים עוד חצי כפית סוכר וחצי, כפית פלפל שחור ומים עד לכיסוי קציצות הדגים. מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה למשך כשעתיים. בכלי הגשה מניחים את הקציצות ויוצקים מעליהם את הרוטב בסיר. מעבירים למקרר למשך לילה עד שהרוטב נקרש. מומלץ להגיש בליווי גזרים וחזרת ביתית חריפה בזמן הגשה ניתן לקשט את הדג עם הסלק ששימש כמצע לדגים בסיר.

גפילטע פיש פורל

המתכון הזה מקבל עידון מדג הפורל. הכמויות מיועדות לחמישה סועדים.

מרכיבים:
1 ק"ג פורל  
2 ביצים קשות    
2 ביצים חיות    
2 בצלים    
גזרים         
כפית פלפל שחור      
מלח על פי הטעם 
2 כפות סוכר      
100 גר' קמח מצה   
2 עלי דפנה

אופן ההכנה:
את הפורל קולפים וחותכים לפרוסות. מוציאים את כל העצמות שניתן וטוחנים את פרוסות הדג (כולל העצמות שנותרו) במטחנת בשר עם בצל אחד ו- 2 ביצים קשות. מעבירים את הדג הטחון לקערה ומוסיפים את הסוכר, מלח, פלפל וקמח המצה ו- 2 ביצים חיות ולשים עד ליצירת עיסה אחידה.

מהעיסה שנוצרה יוצרים קציצות בגודל בינוני ואותן עוטפים בעור של הדג שקילפנו בתחילת ההכנה. את הקציצות מכניסים לתוך סיר כשבתחתיתו מניחים בצל, גזר פרוסים ועלי דפנה. מוסיפים עוד חצי כפית סוכר וחצי, כפית פלפל שחור ומים עד לכיסוי קציצות הדגים.

מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה למשך כשעתיים. בכלי הגשה מניחים את הקציצות ויוצקים מעליהם את הרוטב בסיר. מעבירים למקרר למשך לילה עד שהרוטב נקרש. מומלץ להגיש בליווי גזרים וחזרת ביתית חריפה בזמן הגשה ניתן לקשט את הדג עם הגזר ששימש כמצע לדגים בסיר.

מסעדת סנדר, לוינסקי 54 תל-אביב. 03-5371872.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים