רביולי ברוטב מיתון: 10 המסעדות הכי טובות בישראל

זמנים רעים למסעדנים הם זמנים טובים לסועדים. במקום להוריד את הרמה, הם מורידים מחירים. סימן לתרבות קולינרית בוגרת. בכל אחת מהמסעדות שברשימה הזאת מומלץ לאכול ארוחה שמצדיקה את המאמץ גם בשעת מיתון. יותר משעשר המסעדות הטובות בישראל מוכרות אוכל, הן מגישות לסועדים זכרונות

רותי רוסו ושגיא כהן | 9/4/2009 9:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

האם ההגינות מחייבת להקיף את הטור הזה במסגרת שחורה? האם יותר משאנחנו בוחרים כאן את עשר המסעדות הטובות בארץ, אנחנו מובילים למנוחת עולמים את תקופת השגשוג הקולינרית? יכול להיות. יש הרי מסעדה או שתיים שלא נכללו ברשימה הזו, בין היתר מפני שלא היינו בטוחים אם בין מועד הכתיבה למועד הירידה לדפוס הן עוד יהיו כאן. ויש להניח שאם היינו מחברים את רשימת המסעדות שאהבנו ושנעלמו בחודשים האחרונים, הביס הבא היה נתקע בגרון.

ובכל זאת, אנשים הרי צריכים לאכול, לא? ואם כבר לאכול, אז למה לא לאכול טוב? ובעניין הזה, ספק אם היו זמנים טובים יותר לסועדים: כל מסעדות הצמרת בארץ, ובכללן המסעדות שבחרנו, מציעות כעת עסקאות שאלמלא החשש לחטוא בקלישאה, היינו מתארים כמעלות ריר. זמנים רעים למסעדנים הם זמנים טובים לסועדים. לעת עתה, רוב המסעדנים לא מורידים את הרמה: הם מורידים מחירים ומאמינים שהעסק יתייצב. זה סימן לתרבות קולינרית הרבה יותר בריאה, ובעיקר הרבה יותר בוגרת מזו שהייתה כאן במשבר הקודם. אז, כזכור, איבדנו שכבה שלמה של מסעדות. הפעם אין חשש שזה יקרה. אפשר לאכול עכשיו טוב בארץ, ואחרי תקופה של פריקת עול, שוב אפשר לאכול כאן טוב גם במחיר סביר.

בכל אחת מהמסעדות שברשימה הזו אפשר לא רק לאכול טוב, אלא לאכול ארוחה שמצדיקה את המאמץ גם בזמנים קשים. כי אלה מסעדות שיותר מאוכל מוכרות זיכרונות: לא שוכחים ארוחת טעימות בארקדיה, לא שוכחים צוואר טלה ממולא באלבאבור, לא שוכחים כבד עגל במרמלדת חבושים באנג'ליקה. אז הנה הזיכרונות שאנחנו צברנו בשנה היוצאת, מתוך תקווה שבשנה הנכנסת, גם לכם, על אף הכול ולמרות הכול יהיו לא מעט זיכרונות שאפשר, פשוט, ללקק מהם את האצבעות.
הדינמית רפאל

רפאל. פרשנות מלוטשת
רפאל. פרשנות מלוטשת צילום: דניאל לילה
אין בארץ עוד מסעדן כמו רפי כהן, השף והבעלים של מסעדת רפאל. ספק אם יש עוד רבים המשתווים לו בעולם. ההבנה העמוקה שלו ברבדיה השונים, המגוונים, הלעתים לא קשורים של המסעדה, הפכו אותה אחרי שבע שנים וחצי של פעילות ושגשוג למוסד שהיא היום. רק הבנה שורשית, שהלוואי שהייתה נרכשת, יכולה לבנות תוצר כה דינמי, כה ער לסביבה ורגיש אליה, ועם זאת כה יציב.

התפריט ברפאל, המוזיקה, העיצוב והאווירה מגיבים ומשתנים בהתאם לעונות השנה, אבל לא רק. הם גם מגיבים ומשתנים בהתאם לכלכלה ולהלך הרוח, בלי להיות ולו לרגע אחד קורבן של טרנד טיפשי וחולף. כהן הצליח לשלב בין מנות כמו סשימי, ברוסקטה וסלט תוניסאי, כשם שמעצב על
מצליח לשלב אלמנטים מנוגדים בתוך הקולקציה שלו. בסוף לכל המנות יש מכנה משותף, שגם קושר אותן למקום שבו הן מוגשות.

החציל הקלוי החמאתי עם הטחינה והיוגורט והריג'לה, הסינטה הבשרית הבוהקת של הפרה השמנה עם רוטב היין ומח העצם, הממולאים המעולים, הקלמרי הסגול הצרוב, "הסרדינים הנשואים" - כולן מנות דגל שמלוות את המסעדה כמעט מאז הקמתה, ובצדק. המנות המתחלפות מסביבן מציעות תמיד את הפרשנות המלוטשת של כהן למטבח הים תיכוני. מול כל הטעם הזה נפרש הים הענק (תתעקשו לאכול את הקינוחים על הספות! ), ורצוי להתענג על המטבח הזה גם בארוחות השבת המשפחתיות בצהריים, או בערבים ובלילות בבר החמארה שבפאתי המקום.

הירקון 87, תל אביב. טל': 03-5226464

האלגנטית מול ים

מצדיעים למול ים
מצדיעים למול ים אמיר מאירי
בואו נגיד את זה הכי פשוט שאפשר: בכל פעם שאתם אוכלים אויסטר במסעדה בשוק הכרמל, בכל פעם שאתם מעכלים נתח טונה אדומה צרובה במסעדה שבלובי של בניין המשרדים שלכם, בכל פעם שאתם מזמינים סושי מיילו-טייל - אתם בעצם מצדיעים למסעדת מול ים. המסעדה, שקמה בקצה קצהו של נמל תל אביב באמצע שנות ה-90, התחילה את דרכה כמעט כמו ספארי: אנשים באו לראות את האויסטרים והלובסטרים באקווריום. במשך השנים הם חזרו, הפעם כדי לראות את האויסטרים והלובסטרים קצת יותר מקרוב, ואם אפשר, אחרי הטיפול הנפלא של יורם ניצן, השף. ורק דבר אחד לא השתנה: כאז כך היום, מול ים מצליחה להיות חדשנית בלי להיות אופנתית, אלגנטית בלי להיות קפריזית, ובכלל, להמשיך להיות מופת לטעם טוב ולקלאסיקה אירופית. וכאז כן היום, זו מסעדה שממשיכה להיות מונעת על ידי חזון פשוט: אין שום סיבה שכאן נאכל פחות טוב מאשר מעבר לים. פירות הים המשובחים ביותר מגיעים למול ים מכל רחבי תבל, ועל אף הפיתוי שיש בשפע שכזה להתמכר להפרזות, יורם ניצן ושלום מחרובסקי ממשיכים לספק שנה אחרי שנה, צלחת אחרי צלחת, אוכל שהייתם שמחים מאוד לקבל גם בבריטני ובנורמנדי.

האנגר 24, נמל תל אביב. טל': 03-5469920

הקלאסית קלואליס

קלואליס. קלאסיקה
קלואליס. קלאסיקה יחצ
יש צדק סימבולי בכך שאומה שפסגת הקולינריה הדגית שלה היא גפילטע פיש, הגיעה לחלק עולם שפסגת הפאונה הדגית שלו זו מדוזה. ובפרפראזה על המשפט המסולף של ישראל זנגוויל: עם שלא יודע לבשל דגים, לארץ שלא יודעת לגדל דגים. בנסיבות המדוזו-היסטוריות האלה, קצת מוזר שהמסעדה הקלאסית ביותר שלנו היא דווקא מסעדת דגים. מסעדת קלואליס ברמת גן היא נווה מדבר. נווה של בקיאות קולינרית וקלאסיקה מסעדתית שלא מפסיקה להרשים. כל פרט קטן, מלבוש המלצרים ועד לפנכת הפירה, מהמקרר הגדוש במיטב תנובת הים ועד לאופן שבו כל מלצר יודע לפרק דג, הוא מופת לאופן שבו מסעדות צריכות להתנהל. שלא לדבר, כמובן, על האוכל הנפלא של ויקטור גלוגר. טענו כאן כבר יותר מפעם אחת שמסעדות גדולות נמדדות לא במנות היוקרה, אלא בסלט, בפירה, בתבשיל הירקות. כף אחת מהפיסטו של גלוגר - תמצית ים תיכונית של שמש וטעם - תספיק כדי לשכנע אתכם שאכן הגעתם למסעדה גדולה. זאת אומרת, אם אתם עדיין צריכים שכנוע אחרי כמה ממנות הדגים הנפלאות ביותר שאפשר לאכול כאן.

בית עורק, דרך אבא הלל 16, רמת גן. טל' 03-5759060

הישראלית ארקדיה

ארקדיה. הסנטימנט הישראלי
ארקדיה. הסנטימנט הישראלי צילום: יח''צ
מה זה מטבח ישראלי ומה הופך אותו לכזה? הקפדה על חומרי גלם מקומיים? התבססות על מתכונים מסורתיים? התאמת המתכונים לעונות המקומיות ולמצב הרוח המקומי? בוודאי, אבל לא רק. מה שמייחד את הבישול של עזרא קדם מארקדיה, מה שהופך אותו לישראלי במופגן, הוא העובדה המיסטית כמעט שהוא מצליח להקנות לאוכל המרגש שלו את הסנטימנט הישראלי מכולם: הנוסטלגיה. אכלתם פעם סלט ירקות קצוץ דק? סלט - מלפפונים, עגבניות, שמן זית, מלח, מיץ לימון? כן, כזה של קיבוצים, של הכשרה, של שבועות אצל הדוד. עד שלא אכלתם את הסלט של ארקדיה, עם עגבניות הפלא (בארקדיה משתמשים בשמונה סוגים שונים של עגבניות מקומיות) ועם שמן הזית והגאונות -תבלין שבארקדיה כמעט ניתן למשש - לא אכלתם סלט. נכון, להגיע לארקדיה ולאכול סלט נשמע מוזר, אז טוב, מה דעתכם על משהו קצת יותר מתוחכם: לחם עם גבינה לבנה ובצל ירוק. ואחר כך תגידו לנו שאין לכם דמעות בעיניים. ולא, זה לא הבצל. אז כן, בארקדיה יש עכשיו גם קוויאר ישראלי (נפלא, אגוזי ומלוח בדיוק במידה, מקיבוץ דן), בעונה יש פטריות מורל שנאספות בר בטבע, ויש עוד פלאי פלאים מייצור מקומי, אבל כדי להבין עד כמה המסעדה הזו נפלאה, נסו משהו שאתם חושבים שאתם מכירים: סלט קצוץ דק, סלט שהוא יצירה גאונית. כן, לפעמים החיים משונים. ועוד עם שמן זית.

אגריפס 10, ירושלים . טל': 02-6249138

הירוקה מוסקט

מוסקט. גם טעים גם אורגני
מוסקט. גם טעים גם אורגני צילום: יח''צ
השומר במוסקט הוא כמו שירה. שומר. כולה שומר. הוא קטן ומתוק ונטול סיבים, הארומה שלו נמרחת בפה ברכות, הוא נבלע בשלוק ולא בלעיסה. הכרישה במוסקט צעירה, חטובה ויפהפייה. גם היא, כמו אחיה השומר, נקטפת בקטנותה, כשטעמה ומרקמה בשיאם. לסלק, ברביולי סלק, יש טעם של סוכרייה אדמתית, שרק טעמה של האפונה גובר עליו.

השף חיים טיבי ממוסקט מכיר באוצרות האורגניים שנפלו בחלקו ובחלקתו הפרושה על שטח של 150 דונם, עליו יושבים בשקט ובהרמוניה מלון הבוטיק "מצפה הימים", חווה חקלאית אורגנית ומסעדת מוסקט המופלאה. טיבי מתייחס בכבוד הראוי לשומר-עילוי ולכרישה-כוכבנית, ונותן להם את הבמה והזרקורים. כל עגבנייה שטיבי מגיש רוויה בעגבניותה. כל כרישה שנצלית בזריזות תחת ידיו ממחישה את כרישיותה המושלמת, ולא, חלילה, מצניעה את אישיותה הבצלית. גם אל ציר הבשר הסמיך המוגש עם צלעות הטלה ניכר שהתייחסו ברוך ובסבלנות הנדרשים כדי להפוך אותו לנוזל כהה ומרוכז.

מסעדת מוסקט היא אולי המקום היחיד בארץ בו מגישים גם בשר, צאן ועופות אורגניים - אם כי לא תמיד, לצד הירקות והפירות והגבינות והשמנים האורגניים. אבל משנה אורגנית היא לא רק חומרים לא מרוססים, אלא גם ניידות מוגבלת של חומרי גלם. טיבי מקפיד על שימוש בחומרים מקומיים גליליים ומצוינים. לא תראו אצלו אוייסטרים וגם לא צדפות, אבל, באחריות, לרגע לא תרגישו בחסרונם. המסעדה פתוחה גם לאנשים שלא מתארחים במלון ומצדיקה טיול מיוחד לאזור. כדאי להגיע מוקדם ולצאת לסיור בין ערוגות, עזים חייכניות וברווזי נטה (!) שמשוטטים חופשי.

מלון מצפה הימים, ליד ראש פינה. טל': 04-6994523

הכשרה דקה

מי היה מאמין שיום יבוא וצמד המילים "קרפצ'ו דלעת" ייחשב בעברית למילת שבח? הכול בזכות דקה, המסעדה שהחזירה לחיינו את האוכל של חיים כהן (יותר מיועץ, פחות משף בפועל; השף בפועל הוא יניב כספי). והאוכל של חיים כהן הוא, כידוע, אוכל של רוטב יוגורט חם ונענע טרייה, אוכל של במיות זעירות ודלעת כבושה בלימון, אוכל של מי ורדים ומטבוחה חריפה, אוכל של קישואים מאודים וזעתר עדין, אוכל של קציצות דגים ברוטב ותותי שדה טריים. אוכל שהוא כל כך מכאן ולכאן, כל כך ישראלי, שורשי ואמיתי, עד שהוא קצת שם ללעג את התפלצות הפרובינציאליות שקמות עלינו לכלותנו (משה, כידוע, ירד מהר סיני עם לוחות הברית ביד אחת ועם מתכון לאטריות תאילנדיות ביד השנייה). אולי יותר מכל מה שמרשים בדקה (הכשרה) הוא האופן שבו משתמשים כאן במנעד טעמי החריף: חריף עדין להפליא לנתחי אינטיאס נאים עם חצילים חמים וטחינה, חריפות קצת מובהקת יותר בקבב דגים, וחריפות אמיתית, נהדרת, של שאטה, בפפרדלה עם מטבוחה. וכן, כמובן, ברקע קיים תמיד מסמר הערב: קרפצ'ו הדלעת. האמת? בצדק.

התעשיה 10, תל אביב. טל': 03-5629900

הדקדנטית - יועזר בר יין

יועזר בר יין. למתקדמים
יועזר בר יין. למתקדמים -צילום: דן פרץ
זה הזמן לשים את הפרעות האכילה בצד. זה הזמן להיפרד מבדיקות הדם שלא מחמיאות לכולסטרול או לסוכרים. זה הזמן להעלים עין מתזונה, משומן, מביקיני. כמו פיצה עם קוויאר, מסעדת יועזר מציעה את הדקדנס בהתגלמותו. שאול אברון מנציח היטב את מהות המקום כשהוא מכנה את אחת המנות שלו בשם "בורקס". במנה - כיס בצק עלים, פריך, מושלם ומתוק מרוב שומן, ובתוכו פטריית כמהין שלמה, לא שבבים, לא חמאה, לא פרוסות, ש-ל-מ-ה. אז שיהיה, בואו נקרא לזה "בורקס".

הגומחה הקטנה והאפלולית, הטיח המתפורר, הרצפה המצוירת, השכבות על שכבות של חלב שזלגו במשך שנים על פמוטות, השולחנות הכבדים והלא תואמים, הכיסאות הכבדים יותר והתואמים פחות, ואפילו הסכו"ם האיכותי - כל אלו הם חלק בלתי נפרד מהמקום הזה, מהיצירה הזאת, שמצליח לשמור על רמה לא סבירה של עונג כבר למעלה מ-13 שנה.

זה מקום לגנוח בו בזמן ששותים יין צרפתי מהמרתף העצום שנבחר בקפידה של המקום. זה מקום לגנוח בו בזמן שמחסלים פסטה מ-40 חלמונים ומרגישים ורואים כל אחד מהם. זה מקום לגנוח בו כששלומית המנהלת המיתולוגית קוצצת ומארגנת ביד מקצועית את סטייק הטרטר. וזה המקום לגנוח בו בסוף, באפיסת כוחות, כשפותחים את הכפתור של המכנסיים.

יועזר היא מסעדה לאנשים שאוהבים ויודעים לאכול ולא לאנשים שאוהבים שרואים אותם במקום מגניב. היא מסעדה מושלמת לארוחה ממושכת לתוך הלילה עם חברים, לנשנוש קפריזי על הבר, לאכילה בידיים, להשבעת קרייבינג פתאומי ובלתי נשלט לגוש בשר מהטובים שאכלתם בחייכם (אנטרקוט בחיתוך יועזר המיוחד! ). היא לא מסעדה לאנשים שמעדיפים סלט.

סמטת יועזר 2, יפו . טל': 03-6839115

האותנטית אלבאבור

לא היה קל לבחור במסעדת אלבאבור ולא באחת מתוך כמה מסעדות עילית ערביות אחרות. אבל אחרי התלבטות לא פשוטה, היא קיבלה את הבכורה. אחרי למעלה מעשר שנות פעילות קשה להצביע על מתחרה אמיתית ששימשה כזה בית ספר תרבותי וקולינארי לציבור הסועדים כמו אלבאבור. מהרגע שנפתחה, היא התנהלה במקצוענות ובביטחון עצמי בכל הקשור לעיצוב, שירות, קניינות וניהול, שקשה למצוא לא רק בפמ ריפריה, אלא גם בצנטרום של השיק התל אביבי. וזה עוד לפני שדיברנו על האוכל הנפלא, על צלעות הכבש הנמסות בפה לפני הארוחה, ועל הקשת האינסופית של סלטים טריים, ארומתיים, יפהפיים בצבעוניותם, יצירתיים במהותם ומרגשים בטעמם, שמציירים את השולחן ומלווים את הסעודה.

לאלבאבור כדאי להגיע מוכנים: לדעת מה אתם רוצים לאכול ולהתעקש על כך. קל ללכת לאיבוד בתוך פיוט המנות שימנה בפניכם המלצר. המחמר (העוף הצלוי על הפיתה) הוא כמו עיסוי קרקפת מרוב שהוא מענג, הקבב אלבאבור נפלא, צוואר הכבש הממולא הוא אירוע חד פעמי בטעמו וכך גם הבצקים והירקות הממולאים.

עכשיו במיוחד כדאי לבוא ולראות מה מכין המטבח של אלבאבור מכל העלים והעשבים הירוקים שצומחים אחרי הגשמים - מהעלת' (עולש בר), דרך החוביזה, הג'רג'יר העכוב והסבאנח. רק מה? למען בריאותכם הנפשית ועור התוף שלכם, הימנעו מלפקוד את המקום בשבת בצהריים. כל כך מלא, שגם הם לא עומדים בקצב והחוויה תיפגע.

כביש ואדי ערה, אום אל פחם. טל' 04-6110691

הקסומה סלון

הוא לא מסעדן, השף איל שני. אולי בדיוק ההפך. ובוודאי יהיו שיתווכחו עם הבחירה במסעדת סלון כאחת מהמסעדות הטובות בארץ. היא הרי פתוחה רק לשני ערבים בשבוע (רביעי וחמישי), המקומות בה מוגבלים, תהליך הזמנת השולחן בטלפון הוא הזוי ותמהוני, ובתכלס, גם כשמגיעים, לרוב צריך להמתין 45 דקות לפני שמושיבים אתכם בשולחן לא הכי נוח, ליד אנשים שאתם לא הכי מכירים (ליתר דיוק זרים מוחלטים). אבל , ואי אפשר לקחת זאת ממנו, כששני ביום טוב, האוכל שיוצא מתחת לידיו הוא כישוף עוצמתי ושונה מכל מה שיש כאן. ביום טוב שלו, כשהוא יגיש לכם עגבניית שרי מנומרת (מאיפה הוא משיג אותן לעזאזל?) פרוסה ומתפרקדת בטיפות של שמן זית, אתם תידהמו כשתרגישו כאילו הרגע הפרתם את האיסור ובלעתם פטה כבד אווז.

הרביולי שלו במילוי העגבניות השחורות עם חמאת המרווה הוא יצירת אמנות שמקומה במוזיאון. אחרי שבולעים את ארבעת התכשיטים הקטנים שמונחים על הצלחת, המחיר השערורייתי (89 שקל!) נראה לגיטימי לחלוטין. גם הסביח החריף והרענן ימלא את פיכם מיץ בכל פעם שתיזכרו בו, וכך גם נתחי הבשר המיושנים, וכל חציל ששני בוחר לשיר לו לפני ההגשה. אם אתם מגיעים למסעדה לראשונה, תתייחסו אל החוויה כאל מיצג או אירוע תיאטרוני וככה תפיקו ממנה את המקסימום.

למעשה, סלון הייתה משתלבת גם ברשימת עשר ההצגות הטובות של השנה, ואת הקרדיט יש לתת לבמאי הפרטי שלה - שחר סגל. חוץ מהרביולי השמימי (מבצק רבוך, מקופל באהבה אחד-אחד) כדאי להזמין את מנת ה"פטיש" שנדפקת על השולחן שלכם באופן אישי ולחפש מציאות חד פעמיות בתפריט -תמיד יש -ברוח ההרפתקנית של המקום.

מעבר יבוק 8, תל אביב. טל': 7035888- 052

הצעירה אנג'ליקה

 

אנג'ליקה. החזרה בתשובה מעולם לא היתה מפתה יותר
אנג'ליקה. החזרה בתשובה מעולם לא היתה מפתה יותר צילום: יח''צ
מבין כל המסעדות שברשימה הזו, אנג'ליקה היא היחידה שנפתחה השנה. בדרך כלל לא נהוג לבחור מסעדות בנות פחות משנה לרשימות "הכי-הכי". בדרך כלל, גם לא פוגשים מסעדה כמו אנג'ליקה, מסעדה חדשה שהתגובה הרצינית היחידה אליה היא: רוצו. עיזבו הכול, עכשיו, ורוצו.

זו מסעדה בשרית כשרה, ואחרי שתחת הכותרת הזו בוצעו אצלנו בשנתיים האחרונות כמה מעשי זוועה קולינאריים (שמתם לב כמה תיירים צרפתים שומרי כשרות חזרו לפריז טבעונים? ), מדהים היה להיווכח שהנה קמה מסעדה שמכחידה, אחת ולתמיד, את כל התירוצים. הבשר, נתחים שנבחרים בקפידה על ידי הבעלים מרקוס גרשקוביץ והשף ארז מרגי, נצלים בגריל ומהווים את פסגתה של ארוחה שכל כולה חגיגת בשרים מתמשכת. טעמו של כבד העגל במרמלדת חבושים שאכלנו שם עודנו עומד בפה, וכך גם ניחוחו המהביל של מרק ירקות השורש והאווז המעושן. מה נגיד ומה נאמר: החזרה בתשובה מעולם לא הייתה מפתה יותר או, לכל הפחות, עסיסית יותר.

ש"ץ 7, ירושלים . טל': 02-6230056


רוצים לספר לנו על המסעדות הכי טובות שלכם? שלחו מייל

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הכי טובים 2009

צילום: Leon Cych, cc-by

הרופאים, האדריכלים, המסעדות, בתי המלון, הצימרים והשכונות העירוניות הכי שוות. מעריב מדרג את עשרת הגדולים

לכל הכתבות של הכי טובים 2009

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים