פסגת הארלם: ביקור בשכונה המתחדשת

בוטיקים שווים, ברים אופנתיים, מסעדות שמגישות "סול פוד" בסגנון הדרום ואפילו סניף של H&M. תשכחו את שכונת הפשע - הארלם היא הספוט המסקרן ביותר בניו יורק

את
נופר חיימוביץ' | 30/4/2009 13:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כל שכונה טרנדית בניו יורק מתחילה מאותה נקודה – איזור מוזנח שאיש אינו רוצה להתגורר בו, וכך מחירי השכירות הנמוכים בו מושכים צעירים, אמנים, בעלי עסקים ויזמים. מרגע שהשכונה הופכת לטרנד רותח, המחירים מזנקים ומתחיל החיפוש אחר האיזור הטרנדי הבא.
שכונה טרנדית. רחוב טיפוסי בהארלם
שכונה טרנדית. רחוב טיפוסי בהארלם צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך

התהליך הזה כבר קרה בניו יורק עם האיסט וילג' וגריניץ' וילג‭,'‬ הלואר איסט סייד ושכונת ויליאמסבורג בברוקלין. היום מתקרבת למעמד הזה בצעדי ענק דווקא השכונה בעלת השם הכי רע בעולם – הארלם.

תקופת הזוהר האחרונה של השכונה הידועה לשמצה התחוללה בשנות ה‭20-‬ של המאה הקודמת, ונקראה "הרנסנס של הארלם‭."‬ הארלם, שהייתה מורכבת בעיקר מאוכלוסייה כהת עור ממוצאים שונים, הפכה למרכז התרבות השחורה של אותן שנים, עם פריחתם של סגנונות הג'אז והבלוז ותחומים כמו שירה, תיאטרון, ספרות, אמנות ועוד.

תיאטרון אפולו הידוע היה לבמה שעליה התגלו לראשונה אמנים כמו אלה פיצג'רלד ובילי הולידיי; ובמועדונים כמו ‭COTTON CLUB‬ התחככו זה בזה בינג קרוסבי ואירווינג ברלין שבאו להאזין לדיוק אלינגטון.
ואז פרץ המשבר

ואז פרץ המשבר הכלכלי הגדול של שנות ה‭,30-‬ ועם האבטלה הגיעו העוני והפשע. לאורך עשרות שנים הארלם נחשבה למקום מפחיד שאדם לבן לא ידרוך בו. אף שהשכונה גובלת בסנטרל פארק ברחוב 110 ובאפר וסט סייד ברחוב ‭,96‬ בפארק איש לא היה חוצה את רחוב ‭,88‬ והשדרות אמסטרדם וקולומבוס היו מחוץ לתחום.

הארלם הייתה למעוז השחורים בארצות הברית וסמל לדיכוי ולמרד, ולא בכדי הרחובות בשכונה נקראים בשמות כמו "מרטין לותר קינג‭,"‬ "מלקולם ‭"X‬ ו"כיכר אפריקה".

באמצע שנות ה‭,90-‬ בעקבות המלחמה בפשיעה שהוביל ראש העיר

רודי ג'וליאני, החלו יזמים להבין את הפוטנציאל הטמון בשכונה. אלה התחילו לקנות אדמה בזול ולבנות את השכונה מחדש. "הרעיון היה לבנות את החלום של מנהטן בתוך הארלם‭,"‬ מסביר איתן בנימין, יו"ר חברת ארטימוס, מהיזמים הגדולים ביותר שגילו את הפוטנציאל של האיזור.

פרויקטים החלו להיבנות בקצב מהיר, והגדול מביניהם הוא מגדל הדירות היוקרתי‭,FIFTH ON THE PARK‬ שנמצא בקצה השדרה החמישית בלב הארלם. "עד שנוצר המשבר והשוק נעצר, זו הייתה הפריחה הכי גדולה בשוק במנהטן‭,"‬ אומר בנימין ומספר כי בעקבות הבנייה העירייה בנתה מחדש את התשתיות בשכונה. 

משלמים כסף כדי לשמוע גוספל

הארלם הפכה לכה אופנתית, עד שדירות עולות פה כמה מיליוני דולרים טובים (הדירה הכי יקרה שנמכרה עד כה עלתה לבעליה כתשעה מיליון דולר‭.(‬ עם הגעתם של הדיירים החלה דרישה לעסקים, בתי קפה, ברים וחנויות. בהמשך החלו להגיע אוטובוסים של תיירים לשכונה, וגם הכנסיות הבינו את הפוטנציאל העסקי והחלו לפתוח את שעריהן לתיירים שמשלמים כסף כדי לשמוע גוספל.

חנות יין יוקרתית. הארלם וינטג'
חנות יין יוקרתית. הארלם וינטג' צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך

רחוב 125 הוא הרחוב המרכזי בשכונה, שחוצה אותה ממזרח למערב, והאיזור סביבו נקרא ‭.(SOUTH OF HARLEM) SOHA‬ רשתות כמו ‭,H&M‬ אולד נייבי, אמריקן אפרל, מאק, ‭PAYLESS SHOESOURCE‬ ועוד פתחו ברחוב חנויות ענקיות, שבהן גם קולקציות השונות מאלו שתמצאו בעיר עצמה, בהתאמה לקהל היעד.

ב‭,H&M-‬ לדוגמה, יש יותר ג'ינסים ומכנסיים, מבחר האקססוריז שונה והסיילים אטרקטיביים יותר. אחריהם הגיעו לשכונה בוטיקים ייחודיים כמו ‭,ATMOS‬ חנות בעלי חיים, חנות אופניים, חדר כושר מפואר, חדר כושר לילדים וסטארבאקס – ההוכחה הניצחת לכך שהשכונה הפכה לאופנתית.

שני מקומות בשכונה שלא כדאי לפספס הם חנות היין היוקרתית "הארלם וינטג‭"'‬ (שמחזיקה גם יינות של גליל, גולן ותשבי) ובית היין הצמוד והפופולרי ‭,"NECTAR WINE BAR"‬ שניהם בבעלות ג'יי ג'יי גרנפילד, שלפני ארבע שנים עברה להתגורר בשכונה. "כשהגעתי להארלם, הרגשתי שהשכונה על סף רנסנס", נזכרת גרנפילד. "אני מכירה הרבה אנשים כאן בשכונה, ולא היה קשה לראות שהאיזור משתנה".

שדרת המסעדות החדשה של מנהטן

"נקטר" ממוקם ברחוב פרדריק דאגלס, שתחילתו בכיכר שהיא הפינה הצפון מערבית של הסנטרל פארק, ובכוונת העירייה להפכו לשדרת המסעדות החדשה של מנהטן. בעקבות הצלחת המקום נפתחו עוד שתי חנויות יין באותו איזור.

להארלם יש הייחוד שלה. ציור קיר בשכונה
להארלם יש הייחוד שלה. ציור קיר בשכונה צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך

"אני לא חושבת וגם לא רוצה שהארלם תהיה הסוהו החדש", אומרת גרנפילד. "להארלם יש את הייחוד שלה, האופי שנוצר אי שם בתקופת הרנסנס שלה, כשהארלם הייתה 'המכה השחורה' בכל מה שקשור לתרבות ואמנות ומוזיקה. אולי הרנסנס החדש הוא של היזמות והעסקים".

הפריחה הקולינרית של הארלם הובילה לפתיחת מסעדות טרנדיות כמו ZOMA האתיופית, הביסטרו החדש שה לוסיאן והמאפייה המתחדשת ‭,LEE'S LEE‬ שמציעה את הרוגלך הכי טובים בעיר; ברים חדשים נפתחים לצד ברים ותיקים, ואפילו המסעדות הוותיקות כמו ‭,SYLVIA'S SOUL FOOD שנפתחה עוד בשנת 1964‬, מתעדכנות עם הרוח השכונתית ופותחות לאונג' בר צמוד לצעירים (SYLVIA'S ALSO)‬.

אופנתיות ברוח התקופה

קשה, כמובן, לנתק את האופנתיות של השכונה מרוח התקופה. הפריחה בשוק המוצרים שעליהם תמונה של הנשיא ברק אובמה, אשתו ובנותיו סאשה ומאליה, החלה עם השקת מסע הבחירות עוד בנובמבר ‭,2007‬ ושמה פוקוס אדיר על הארלם ועל אופנת הרחוב בשכונה.

כך החלו לפרוח בוטיקים של מעצבים אפרו-אמריקאיים. בוטיק בבנואר
כך החלו לפרוח בוטיקים של מעצבים אפרו-אמריקאיים. בוטיק בבנואר צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך

כולם באו לראות את הארלם, וכולם רצו להיות אותנטיים. כך החלו לפרוח בוטיקים של מעצבים אפרו-אמריקאים כמו BEBENOIR של איברהים דוקורה, יליד סנגל, או ‭.HARRIET'S ALTER EGO‬ מעצבים צעירים החלו לפתוח בתי סטודיו בשכונה, ואפילו נערך כאן שוק מעצבים צעירים בתיאטרון "מג'יק ג'ונסון".

בשוק זה הציגו משתתפים כמו ‭,CUTOUT‬ מותג שמייצר טי שירטס ואופנת רחוב בהשראת האופנה המקומית, המושפעת מתרבות הראפ והבלינג בלינג; אדהה זלמה, שיוצרת תכשיטים מדהימים בהשפעה אפריקאית חזקה; וחנות הווינטג' המקומית ‭.SEASONED TO PREFECTION‬ בעקבות פתיחת שוק המעצבים פורסמה ב"ניו יורק טיימס" כתבה שהכריזה: ‭."HARLEM HAS ARRIVED"

הקונים הם בעיקר גברים

אופנת הרחוב של הארלם משלבת בגדי ראפרים בצבעוניות עזה, השפעות אפריקאיות ומוסלמיות וטרנדים אמריקאיים, דבר שיוצר בליל מרתק וייחודי. תמצאו כאן חנויות של פריטים אופנתיים זולים ביותר, לצד חנויות שמוכרות פריטי מעצבים.

אותנטיות וצבעוניות. חנות בשכונה
אותנטיות וצבעוניות. חנות בשכונה צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך

לן שבר, בעלי הבוטיק היוקרתי ‭"N HARLEM"‬ שנפתח לפני שלוש שנים, אומר כי "הלקוחות שלנו הם בעיקר גברים מכל מיני סוגים, סטייל קניה וסט, או אלו המחויטים או למשל הטיפוס האורבני שקונה הכל בסטים – את הג'ינס עם הז'קט והסניקרס כדי שיתאימו‭."‬

הסניקרס, אגב, הן עוד מאפיין שכונתי בכל צבע, חומר וצורה אפשרית, כמו למשל בבוטיק הכדורסל ‭,HOUSE OF HOOPS‬ בבעלות נייקי ורשת ‭.LOCKER FOOT‬

"הארלם היא לא כמו שום מקום אחר", מוסיף שבר. "יש לה האופי שלה והשם שלה, עם מאפיינים כמו הבתים מהאבנים החומות, ה'סול פוד' והכנסיות, וההשפעה הדתית החזקה. הרנסנס הנוכחי יהיה לשלב את השירותים החדשים עם הקיימים, וליצור הארלם חדשה".

אז לאן כדאי ללכת כשמגיעים להארלם?

‭NECTAR WINE BAR‬

בר היין המוצלח מציע מבחר יינות עשיר לצד תפריט של גבינות ממקומות שונים בעולם, נקניקים ולחם טרי ופריך שטובלים בשמן זית משובח. אפשר לבחור יין או לבקש מהברמן שיבחר עבורכם, ולקבל תחילה שליש כוס, כך שתוכלו להתרשם.

 
בנוסף נערכים במקום ערבי טעימות של גבינות ‭")‬שמונה גבינות ב‭8-‬ בחודש‭,("‬ שבהם תטעמו בכל פעם גבינות ממקום אחר בעולם, בליווי הסברים ממומחה גבינות ידוע.

כתובת: ‭2235 FREDERICK DOUGLASS BLVD‬

‭BILLIE'S BLACK‬

לא לפספס. בר היין נקטר
לא לפספס. בר היין נקטר צילום: נופר חיימוביץ' ואלעד ברוך

פנינה קולינרית נסתרת מהעין. בבר-לאונג' הזה מגישים סול פוד (אוכל מסורתי מדרום ארצות הברית) באווירה חמימה, עם מוזיקת ג'אז המתנגנת ברקע. האוכל הדרומי שמן, מטוגן ומאוד משביע: כנפיים מטוגנות ברוטב דבש וצ'ילי, אצבעות שפמנון מטוגנות, ברביקיו ריבס ועוד.

לא פעם תמצאו פה, מלבד מצעירי השכונה, גם מאמות מבוגרות חמושות בכובעים גדולים וצבעוניים שאוכלות את פירה השום הכי טוב בעיר. בהאפי האוור תוכלו לקבל את כל הדרינקים והמנות המוגשים במקום בחמישה דולרים בלבד.

כתובת: ‭271 WEST 119 STREET

‭SETTEPANI CAFE‬

זו אולי המאפייה הידועה ביותר בהארלם, שהוקמה על ידי נינו סטפאני ואשתו אשר בבעלותם קיים כבר סניף מצליח בברוקלין. במקום תמצאו מבחר לחמים טריים ופריכים בכל הצורות והטעמים האפשריים, עוגות ועוגיות, מוסים וקנולי ממיטב המורשת האיטלקית של הבעלים. איפה טוני סופרנו כשצריכים אותו?

כתובת: ‭196 LENOX AVE‬

‭MISS MAMIE'S SPOONBREAD TOO‬

מסעדת הסול פוד הידועה ביותר בהארלם, שמלאה כל היום באנשים מכל הגוונים שבאים לאכול את האוכל של מיס מאמי, ונהנים מעוף מטוגן בסגנון דרומי ‭11)‬ דולר‭,(‬ שרימפס מטוגן ברוטב טרטר ‭14)‬ דולר) או דג שפמנון בסגנון לואיזיאנה עם תוספות מסורתיות של בטטה מסוכרת, תרד וסלט תפוחי אדמה, ולקינוח עוגות שכבות ענקיות.

לא מן הנמנע שתיתקלו בנשיא לשעבר ביל קלינטון, שמשרדו ממוקם בשכונה ונוהג להביא הנה את אורחיו ללאנץ‭.'‬ לכאן הוא הביא את הנשיא אובמה כשזה בא לנאום באוניברסיטת קולומביה.

כתובת: ‭366 W 110TH STREET ‬

ZOMA

גם הם ישבו כאן ללאנץ'. ברק אובמה וביל קלינטון
גם הם ישבו כאן ללאנץ'. ברק אובמה וביל קלינטון צילום: אי-אף-פי

מסעדה אתיופית שכונתית, שכבר מהעיצוב המינימליסטי שלה אפשר להבין שמשהו בה שונה. האוכל האתיופי מתובל ביותר (לא לבעלי קיבה חלשה) והדרינקים ענקיים ובמחיר סביר. לארוחה מתלווה הלחם האתיופי, שהוא לח וחריף.

מנות מומלצות הן פאסוליה – שעועית ירוקה עם שום ברוטב עגבניות, והדורו ווט – מעין נזיד עוף. מחיר המנות: ‭15-10‬ דולר, והדיל המשתלם הוא ארוחת טעימות זוגית מכל התפריט: צמחונית – 17 דולר, בשרית – 19‬ דולר.

כתובת: ‭2084 FREDERICK DOUGLASS BLVD‬

‭HOUSE OF HOOPS‬

מה יותר מתבקש בלב לבה של הארלם מחנות קונספט לחובבי הכדורסל? "האוס אוף הופס" נפתחה לפני שנה וחצי בשיתוף פעולה בין נייקי לרשת הנעליים הנחשקת פוט לוקר. בהיכל הכדורסל המעוצב יש בגדים, אביזרים וכמובן נעליים, כמו דגמים נדירים של אייר ג'ורדן או נעליים שעליהן המליץ הכדורסלן האגדי צ'ארלס בארקלי.

כתובת: ‭268 W 125TH STREET‬

ATMOS

הבוטיק שהגיע לכאן מהרג'וקו, טוקיו, מעוצב בסגנון מינימליסטי במיוחד. בכוורת על הקיר עשרות סוגים של סניקרס בכל גווני הקשת, שעוצבו על ידי כמה מהמעצבים הידועים ביותר במהדורה מוגבלת, ואפשר אפילו לקבל סניקרס בהזמנה אישית. בנוסף יש כאן טי-שירטס עם הדפסים גרפיים מיוחדים, סריגים וז'קטים קוליים במיוחד, כובעי קסקט רקומים ועוד – בעיקר לגברים.

כתובת: ‭203 W 125TH SREET‬

‭N HARLEM BOUTIQUE‬

בוטיק אופנה מפתיע בלב לבה של הארלם, המציע פריטי מותגים ומעצבים מהשורה הראשונה כמו ג'י סטאר, HUGO ועוד, יחד עם תוצרת של מעצבים צעירים מקומיים לא מוכרים, היוצרים אוסף מוצלח במיוחד מבית היוצר של מי שהיה הקניין בבארני'ז ובג'פרי'ז. בבוטיק תוכלו למצוא הכל – ממוצרי טיפוח, תכשיטים, תיקים מדהימים מעור אייל וכמובן פריטי לבוש.

כתובת: ‭114 WEST 116 STREET‬

‭MODSQUAD CYCLES‬

זוג צעיר שאוהב אופניים פתח את החנות המשפחתית-שכונתית הזו לאופניים, שמתמחה בין היתר בציוד לנשים ולילדים. בחנות מציעים שירותים לאופניים לכל היוצאים לרכוב בסנטרל פארק, כמו השכרת אופניים, תיקונים, ניפוח גלגלים ואפילו שיעורים בתיקון האופניים שלך בעצמך.

כתובת: ‭2119 FREDERICK DOUGLASS BLVD‬

‭STUDIO MUSEUM‬

מוזיאון הארלם הוקם כדי לתת במה לאמנות אפריקאית מקומית ובינלאומית, וכן לעבודות המושפעות מתרבות השחורים. במוזיאון אוסף של אלפי יצירות וצילומים של יוצרים שונים, שמוצגים בתערוכות מתחלפות, כמו ‭,POSTCARDS HARLEM‬ פרויקט מתמשך שבו אמנים יוצרים גלויות על רקע נופים שונים של הארלם.

כתובת: ‭144 WEST 125TH STREET ‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים