פשוט חלומי: נופש מפנק בפאפוס
לא משנה איזה סוג של נופשים אתם, העיירה פאפוס כבר תתאים את עצמה אליכם. המענג מכל הוא המטבח המקומי המגוון אשר משלב אירופה עם הים התיכון - לא מה שטעמתם בטורקיה וביוון
מעיירה קטנה ועשירה באתרי עתיקות מרתקים, פאפוס הפכה בעשור האחרון למעצמת נופש, ועדיין משמרת את חופיה היפים (קפריסין עצמה, אגב, זכתה השנה בתו תקן אקולוגי מטעם ארגון האיחוד האירופי, כך שהרוב המוחץ של חופיה נקיים ומימיהם צלולים), וקל ליהנות בה מנופש מפנק באחד ממלונות היוקרה, משולב בטיולים בעיר וסביבתה. השוק פתוח כל השבוע, אך בשבתות הוא בשיאו, כשאיכרי הסביבה מגיעים עם תוצרת חקלאית טרייה.
פאפוס היא יעד נוח ליציאה לטיולי כוכב, כלומר טיולים שבהם יוצאים מיעד מסוים וחוזרים אליו בכל יום. שעה וחצי ייקח לכם להגיע להרי הטרודוס, ושעה לשמורת הטבע אקאמאס בצפון. בהרי הטרודוס באים לחופשת סקי בחורף, ובקיץ נהנים מטיולי טבע באוויר הרים צלול בין עצי הארז, הכפרים הציוריים והמנזרים העתיקים. אפשרויות הלינה באיזור שמחוץ לפאפוס כוללות תיירות כפרית וגם מלונות פאר מפנקים.

המשימה הראשונה שלי היא סגירת מעגל בכפר העתיק ביותר באי, ליד כירוקיטיה. לפני שנים ביקרתי במקום לשם ביצוע עבודת מחקר כסטודנטית. ישיש שרכב על חמור הסביר לי ביוונית שוטפת כיצד להגיע לאתר. הוא אחז בידו זר ענק של נרקיסי בר, ואני הייתי מזועזעת מעצם קטיפת פרח מוגן. המודעות לשמירת הטבע עלתה גם כאן, והיישוב העתיק זכה להיבחר כאתר מורשת עולמי מטעם אונסק"ו. היום עולה דרך סלולה לגבעה התלולה, ומומלץ לסייר בין מבנים עגולים ולדמיין איך חיו כאן לפני 9,000 שנה.
בסמוך לכפר אנו תועים בדרך לחוות לולה ופונים לעזרת תושב מקומי. הפעם, במקום חמור, הגואל מופיע בטנדר חדיש. "סעו אחרי!", הוא פוקד עלינו בחיוך, סב לאחור, לוחץ על הדוושה ושומר איתנו על קשר עין בין פיתולי הכביש
לולה היא גבנית המייצרת את החלומי - הגבינה הלאומית - וגבינת אנארי, שמגרדים אותה כמו פרמזן לאחר שהיא מתקשה מעל הסלטים והתבשילים. ארוחת בוקר קפריסאית מסורתית מוגשת כאן לקבוצות וליחידים בהזמנה מראש. יושבים במרפסת הענקית החולשת על נוף הררי ומתענגים על חומרי הגלם הטריים: כיכר לחם ופיתות, זיתים, סלט ירקות טרי בשמן זית - מרכיב בסיסי בתפריט המקומי - וכמובן גבינות טריות מעשה ידיה ,LOULA FARM) טל.(99-639388 :'

לפני מספר שנים הושלמה סלילת הכביש המהיר המוביל משדה התעופה בלרנקה, דרך לימסול בואכה פאפוס. אם לא אצה לכם הדרך ואתם בחופשה רגועה, אל תחמיצו כפרים ציוריים, חופים קסומים וטברנות המגישות מזטים ודגים טריים. מומלץ לרדת לכביש הישן שעובר לאורך החופים.
פיזורי (PISOURI) הוא כפר שלו היושב על גבעה תלולה וחולש על מפרץ חולי קסום ובו טברנות וחוף רחצה. המרכז העתיק שופע טברנות ובתי קפה, והשוטטות הנעימה בין הסמטאות מסתיימת בלגימת קפה קפריסאי. בכל מקום באי יקפידו לשאול אתכם כמה סוכר תרצו בקפה המבושל, המלווה בכוס מים גדולה.
לצד מלונות היוקרה המפנקים, כחלק ממגמה עולמית, מתפתח גם ענף האירוח הכפרי. יזמים מקומיים משפצים בתי אבן עתיקים בכפרים מסורתיים בהרים או בחוף הים, ומסבים אותם לדירות אירוח ספוגות אווירה של פעם, עם הנוחות של היום. הדבר מאפשר להתרווח בפאטיו ולקרוא ספר עם כוס משקה ביד, או לשבת בבית הקפה בכיכר הכפר בחברת המקומיים. ניתן לצאת לטיול אופניים או לרכב על סוסים בחווה הסמוכה, ולהתקין ארוחה ממצרכים מהחנות המקומית או לאכול בטברנה.
הכפר הציורי טוצ'ני (TOCHNI) שוכן בנוף גבעות מיוער בין לרנקה ללימסול ומשופע בדירות נופש. לבתים המטופחים פאטיו פנימי ומרפסות עץ, והם מרוהטים בסגנון מסורתי ומקושטים בשכיות חמדה, ובחדרי השינה ניצבות מיטות אפיריון רחבות עם כיסויי תחרה. המגוון נע מדירות סטודיו לזוג ועד בתים גדולים למשפחות, עם בריכת שחייה.

מי שמעדיף את אוויר ההרים על הבריזה הימית, ימצא את מבוקשו בין היתר בקקופטריה (KAKOPETRIA) - כפר עתיק עוצר נשימה ביופיו השוכן בהרי הטרודוס ובתיו העתיקים בנויים עץ. בעקבות שאון מי הפלג תגיעו לטחנת קמח עתיקה, שבמתחמה שוכנת המסעדה הידועה "THE MEEL" ("הטחנה"). הכפר עמוס בחנויות מזכרות וסימטאות, וליד פתחי הבתים עומדות נשות השכונה ומציעות ריבות וירקות כבושים מתוצרת בית בשלל צבעים. הברים תוססים עד אור הבוקר, בעיקר בלילות הקיץ.
מקום פופולרי ללינה הוא הלינוס אין (Linos Inn), שכדי להגיע לפתחו יש לגרור את המזוודה במורד הסמטה. החדרים נזיריים משהו וכוללים מיטות אפיריון עם כיסויי תחרה וחלונות שנשקף מהם נוף הררי מרגיע. במסעדת המקום מגישים אוכל מסורתי עשיר (פרטים באתר הרשמי לאירוח כפרי).
אם חשקה נפשכם באירוח במלון יוקרה בפאפוס, מלון אליסיום (ELYSIUM) הוא הכתובת שלכם. המלון שוכן על חוף הים ובנוי בסגנון אלגנטי בהשראת האדריכלות היוונית והצלבנית. הוא משופע במרחבים מטופחים, ובשעת בין הערביים בימי חמישי מזמין כריסטוס, מנהל המלון, את אורחיו למסיבת קוקטייל מול הים בהשתתפות הצוות הבכיר של המלון.
בין לגימה לנשנוש, השף הראשי, מנהלת הספא או מנהל הקבלה מתערבבים בין האורחים לשיחת חולין, מארחים להם לחברה ומבקשים לדעת מה עוד ניתן לעשות כדי שחופשתם תהיה מושלמת. החדרים שבחרנו פנו לים ולכן עולים יותר, אבל כשמתמתחים בבוקר על מרפסת הפונה אל הים או צופים בשקיעה עם משקה ביד, מרגישים שההשקעה מוצדקת.
ומהי משמעות החופש אם לא, בראש וראשונה, חופש בחירה בין יציאה לטיולי כוכב או ניצול מירבי של מותרות המלון: אוכל מעולה (שתי מסעדות גורמה - איטלקית ויפנית), ספא מתקדם, בריכות וטיולים במרחבי השטחים הפתוחים (הזמנות באתר האינטרנט).

בכפרי קפריסין יש מסעדות משפחתיות המגישות אוכל מסורתי מעולה, אבל אין כמו אירוח חם בחיק משפחה מקומית כפרית שהיא גם בעלת מסעדה שהמקומיים פוקדים אותה. משפחת מיכאלס, בעלי "פיניקאס" - מסעדה מקומית ותיקה ובית קפה הצמודים לביתם, היא היעד הנבחר. רעבים וסקרנים יצאנו בבוקר לDROUSSIA- (מבטאים "דרושיה"), השוכנת כ40- קילומטרים צפונית לפאפוס.
הדרך מתנהלת לאורך רצועת החוף היפה, ממנה מטפסים במתינות לרכס ההרים המשקיף מלמעלה על נוף המפרצים התכול. בני המשפחה מקבלים את פנינו בהרכב כמעט מלא: פיליפוס איש הגריל והמנהל, מרינה אשתו, הבת אנדרי ואפילו הסבתא ששומרת על הנכדה. מרינה מבשלת במטבח הבית את תבשיליה המפורסמים, המוגשים במסעדה הצמודה לסועדים - רובם מקומיים שעורגים לאוכל ביתי טוב. יום תמים בילינו במחיצתם, עוקבים אחר שלבי הבישול כשהניחוחות אופפים את המטבח.
הקולוקאסי הוא שורש לבן בעל קליפה שחורה, שטעמו, כשהוא מבושל, מזכיר בטטה ומוסיפים אותו לתבשילי עוף ובשר. הפורקורי הוא תבשיל בורגול עם אטריות דקות שמבשלים בסיר מסורתי עמוק. האפיילה הוא תבשיל בייקון שמושרה במרינדת יין, ואילו רפרטואר הממולאים מוכר לנו יותר: ארטישוק, עלי גפן וקישואים במלית בשרית או צמחונית.
בעוד הסירים רוחשים על הכיריים, אנחנו נוסעים בטנדר עם פיליפוס ובתו אנדרי לחווה של בת דודתו, קולה הגבנית, שמייצרת בעבודת יד גבינות מסורתיות (שעולות פי חמישה מהגבינות התעשייתיות) לאנשים שמחפשים את הטעם של פעם. היא אופה לחם קפריסאי מסורתי ומגישה אותו עם הגבינות. לאחר הארוחה הדשנה והטעימה להפליא, פורס פיליפוס את גבינת האנארי לפרוסות, יוצק סירופ חרובים תוצרת בית ומגיש לנו את הקינוח המסורתי של האיזור, המתהדר בעצי חרוב רבים.

פיליפוס החרוץ עובד בחורף גם בבנק וגם כדוור של הכפר. בימים אלה הוא שוקד על הקמת מוזיאון שיכיל את אוסף הכלים הישנים המשמשים כרגע כתפאורת אווירה למסעדה. בביתו פגשתי גם את חברו ניקוס שיאפקאלי, אדם נחמד ומנהל התיאטרון המקומי, המנהל את פסטיבל התיאטרון הגדול המתקיים מדי שנה ביולי בפאפוס.
כאן, בכפר הוא מנהל סדנאות קיץ לתיאטרון יווני, לסטודנטים ושחקנים מרחבי העולם שמציגים בתיאטרון העתיק שבמקום. חיבוקים ונשיקות פרידה, והם מציידים אותנו בשני בקבוקי זיווניה תוצרת בית שטעמה המרוכז מלווה אותנו מאז. מומלץ להמשיך עשר דקות נסיעה צפונה מכאן לעיר הנופש פוליס ולהתמסר לטיול רגוע בנמל הדייגים הקסום בלוצ'י הסמוכה ("פיניקאס", טלפון: 26332336. פרטים על התיאטרון היווני באתר האינטרנט).
ומכיוון שמזמן לא אכלנו, במרחק עשר דקות נסיעה מפאפוס וחצי שעה מלימסול (יורדים מהכביש המהיר ביציאה PAFOS-ANARITA AIRPORT) במיקום נוח נמצא הלהיט החדש לכל המשפחה: פארק אלאוטקיה שנחנך באפריל השנה, ושם תלמדו איך מכינים את החלומי או את הזיווניה, איזה מאפה מכינים לקראת פסחא ואיך אופים בטאבון.
זוהי התגשמות החלום של הבעלים, שהוא אגרונום המציג את החוויה הקפריסאית המסורתית באופן פעיל. צוות המדריכים הלבוש בבגדים מסורתיים מלווה מבוגרים וילדים, תיירים ומקומיים במסע במנהרת הזמן, שבמהלכו מתוודעים לפולקלור, לתרבות האוכל, מבקרים בבית מסורתי, טועמים ומתנסים ופוסעים בין כל סוגי הצמחייה האופיינית לאי. בטברנה רחבת הידיים מגישים אוכל מקומי, ובערבים מתקיימים כאן מופעי פולקלור (טלפון: 80001960. פרטים באתר האינטרנט).