מיסטר בין: שעועית יכולה להיות גם סקסית

לפני כמה שנים הפכה ברגע סושי סמבה לדבר החם בניו יורק, לאחר שבנות "סקס והעיר הגדולה" התענגו שם על המטעמים. השף ניצן רז חוגג עשור לרשת המסעדות באופן קצת שונה: עם מתכוני שעועית סקסיים

ניצן רז | 16/11/2009 15:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ניצן רז
ניצן רז צילום: שי בן-אפריים
ניצן רז, 38, סיים את שירותו הצבאי בשייטת בהצטיינות, ועם השחרור ארז מזוודה עמוסה בשאיפות גדולות וטס לניו יורק. מה שהיתה אמורה להיות אפיזודה חולפת התבררה בדיעבד כתקופה ממושכת שבה החליט רז כי הוא רוצה להיות שף. עם סיום לימודיו הוא נחת היישר לזרועותיו המיומנות של השף מורימוטו.

את סושי סמבה הוא פתח בשנת 1999 בניו יורק, והשאר היסטוריה. סושי סמבה זכתה להכרתה הגדולה באותו יום בו התיישבו בנות "סקס והעיר הגדולה" על הבר שלו כדי לצלם חלק בלתי נשכח לאחד הפרקים. בשנת 2006 הגיע רז לארץ והביא את הבשורה הניו יורקית היישר ללבה הפועם של רמת החי"ל בתל אביב. בסושי סמבה משלב ניצן שלוש תרבויות - יפן, ברזיל ופרו, ובמנות שהוא רוקח ניכרות לעתים ההשפעות של שלושתן. את השעועית על גווניה, חומר גלם המזוהה מאוד עם המטבח הברזילאי, הוא מסמפט במיוחד ומרבה להשתמש בה אצלו במסעדה. הנה חמישה מתכוני שעועית.

מרק שעועית לבנה ותרד

מרק שעועית לבנה ותרד
מרק שעועית לבנה ותרד צילום: שי בן-אפריים

דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 15 דקות
עד שהמנה מוכנה: שעה וחצי


החומרים לשש מנות:
1 ראש סלרי
1 בצל לבן
1 גזר בינוני
1 ק"ג שעועית לבנה מושרית
3 ל' ציר ירקות
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית פפריקה מעושנת
1/4 כוס יוזו
2 כפות רוטב סויה
צרור עלי תרד טריים

ההכנה:
1. קוצצים את הסלרי, הבצל והגזר, ומאדים בסיר כ-3 דקות.
2. מוסיפים את השעועית ואת ציר הירקות. מרתיחים ומבשלים הכל כשעה על אש קטנה. מתבלים במלח, בפלפל ובפפריקה מעושנת.
3. מוסיפים את היוזו ורוטב
הסויה. מערבבים קלות ומסירים מהאש.
4. מעבירים את תכולת הסיר לבלנדר וטוחנים הכל למרקם חלק.
5. חולטים את עלי התרד 2 דקות ומסננים.
6. מגישים את המרק בקעריות ומוסיפים חופן עלי תרד חלוטים.

דג לברק על מצע של שעועית לבנה וטום יאם

דרגת קושי: בינונית
פרווה
זמן הכנה: 10 דקות
עד שהמנה מוכנה: יממה


החומרים לשש מנות:
לשעועית:
200 גר' שעועית לבנה
2 כפות שמן זית
2 בצלים אדומים חתוכים לקוביות
1 גזר חתוך לקוביות
4 עגבניות חתוכות לקוביות קטנות
2 גבעולי פטרוזיליה
3 מקלות עירית קצוצים
מלח
פלפל

לרוטב:
2 כפות מחית טום יאם (להשיג ברוב המרכולים והסופרים)
2 כפות סויה
1/2 ליים
100 מ"ל שמן זית
 

דג לברק
דג לברק צילום: שי בן-אפרים
לדג:
שמן זית
5 גר' חמאה
1 דג לברק מפולט נקי מעצמות
1/2 ליים

ההכנה:
השעועית:
1. משרים את השעועית לילה שלם במים ומסננים.
2. בסיר גדול מחממים 2 כפות שמן זית, מוסיפים את הבצל והגזר ומטגנים 4 דקות.
3. מוסיפים את השעועית המושרית ומכסים במים עד גובה של 1 ס"מ מעל השעועית, מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על אש קטנה למשך חצי שעה. מורידים מהאש ומסננים.
4. מפזרים על השעועית את קוביות העגבניות ואת עלי הפטרוזיליה והעירית הקצוצה ומתבלים במלח ובפלפל.

הרוטב:
1. שמים בבלנדר מחית טום יאם, סויה ומיץ מ-1/2 ליים. טוחנים היטב ומוסיפים 2 כפות מים.
2. ממשיכים לערבב במהירות נמוכה ומזליפים כ-100 מ"ל שמן זית עד קבלת רוטב אחיד.

הדג:
1. מחממים מחבת עם שמן זית וחמאה.
2. ממליחים את הדג קלות.
3. כששמן הזית חם (בצבע מוזהב חום), מניחים את הדג עם העור כלפי מטה וצורבים למשך 2 דקות. הופכים את הדג וצורבים אותו בצדו השני כ-2 דקות.
4. מוציאים את הדג וסוחטים מעליו 1/2 ליים.

ההגשה:
שמים בצלחת עגולה 2 כפות מתבשיל השעועית. מניחים מעליה את הדג ומפזרים מעליו את הרוטב. אפשר לעטר בנבטי צנונית או בנבטי מיקרו סלק.

תבשיל שעועית שחורה


מתכון שניתן להשתמש בו כבסיס לתבשילי קדרה אחרים


דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 30 דקות
עד שהמנה מוכנה: 12 שעות

החומרים לשש מנות:
1 ק"ג שעועית שחורה
2 בצלים אדומים חתוכים לקוביות
4 עגבניות חתוכות לקוביות
2 גזרים חתוכים לקוביות
16 גבעולי סלרי חתוכים לאורכם
8 בצלים ירוקים קצוצים לאורכם
1 פלפל אדום
1 פלפל צהוב
1/2 פלפל אדום חריף
מלח
פלפל
1/2 צרור כוסברה

ההכנה:
1. משרים את השעועית למשך לילה ומסננים.
2. מכניסים את כל הירקות (מלבד הפלפלים) לסיר גדול למשך כ-10 דקות עד שהם משחימים קלות.
3. טוחנים בבלנדר את כל הפלפלים, מכניסים לסיר עם הירקות, מוסיפים את השעועית, מכסים את הסיר במים ומבשלים עד ריכוך חלקי (כ-15 דקות).
4. מתבלים במלח ובפלפל, מוסיפים את הכוסברה ומסירים מהאש.

צ'ילי קון קרנה

צ'ילי קון קרנה
צ'ילי קון קרנה צילום: שי בן-אפריים


דרגת קושי: קלה
בשרי
זמן הכנה: חמש דקות
עד שהמנה מוכנה: חצי שעה

החומרים לשש מנות:
שמן זית
6 שיני שום קצוצות
2 בצלים אדומים קצוצים
400 גר' בשר בקר טחון
150 גר' בשר עוף טחון
1 ק"ג תבשיל שעועית שחורה
2 כפות צ'יפוטלה קצוץ
מלח
פלפל
2 כפות רסק עגבניות


ההכנה:
1. מחממים במחבת שמן זית, ומטגנים שום ובצל עד קבלת גוון זהוב.
2. במחבת נפרדת "סוגרים" את הבשר למשך 3 דקות ומניחים בצד.
3. מכניסים את תבשיל השעועית השחורה לסיר גדול ומוסיפים את הצ'יפוטלה, המלח והפלפל.
4. מצרפים את הבשר אל השעועית, מוסיפים רסק עגבניות ומבשלים יחד 15 דקות נוספות. מומלץ להגיש עם קערית אורז לבן בצד.

פיג'ואדה

פיג'ודה
פיג'ודה צילםו: שי בן-אפריים

דרגת קושי: קלה
בשרי
זמן הכנה: 10 דקות
עד שהמנה מוכנה: חמש שעות

החומרים:
200 מ"ל שמן זית
1 בצל אדום חתוך לקוביות
2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות
4 עגבניות חתוכות לקוביות
400 גר' בשר לחי חתוך לקוביות
400 גר' בשר עוף חתוך לקוביות
400 גר' בשר כתף חתוך לקוביות
6 נקניקיות צ'וריסו חצויות לשניים
6 נקניקיות מרגז (לינגוויסה)
1/2 ק"ג תבשיל שעועית שחורה
5 שיני שום
2 כפות חומץ אורז
6 ביצים
מלח
פלפל

ההכנה:
1. בקדרה עמוקה מחממים שמן זית ומוסיפים את הירקות החתוכים.
2. במחבת נפרדת מחממים שמן זית ומוסיפים את הבשר והנקניקיות עד שהבשר מצהיב.
3. מוסיפים את הבשר ואת תבשיל השעועית אל הקדרה עם הירקות, השום, החומץ והביצים. מתבלים במלח ובפלפל. מכסים במים ומביאים לרתיחה.
4. אחרי הרתיחה מסירים מהאש ומכניסים לתנור ל-4 שעות לחום של 120 מעלות.
5. מחלקים בקעריות אישיות ומגישים עם אורז בצד.

סלט שעועית שחורה

סלט שעועית שחורה
סלט שעועית שחורה צילום: שי בן אפריים

דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 10 דקות
עד שהמנה מוכנה: 12 שעות

החומרים לשש מנות:
1/2 ק"ג שעועית שחורה
2 עגבניות
1 אבוקדו
1/2 כוס בצל ירוק
1/2 כוס תירס מקופסת שימורים (קפוא/טרי)
1/4 כוס כוסברה קצוצה
1/4 כוס בזיליקום קצוץ
פלפל חלפיניו ללא זרעים קצוץ דק
3 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
מלח
פלפל שחור גרוס

ההכנה:
1. משרים את השעועית לילה שלם ומסננים.
2. מנקים בכפית את העגבניות מהזרעים וחותכים לקוביות. חותכים את האבוקדו לקוביות ופורסים את הבצל לאורכו.
3. שמים את העגבניות, האבוקדו, הבצל והתירס בקערה עמוקה, מוסיפים את הכוסברה, הבזיליקום והפלפל ומערבבים.
4. יוצקים שמן זית ומיץ לימון, ומתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס לפי הטעם. מומלץ להגיש עם יוגורט בצד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים