העם אמר את דברו: 10 הפלאפלים הכי טובים בארץ
אלפי גולשים הציפו את nrgמעריב בבחירת הפלאפל המועדף עליהם. לאחר אינסוף מהפכים, הקרב האמיתי ניטש בין "גולני" מעפולה ל"זקנים" מחיפה. קבלו את מדריך הפלאפל הגדול
גם מלכי הפלאפל עצמם חלוקי דעות. הכתומים טוענים שהירוקים סתם תוקעים עשבים בתערובת. הירוקים מסבירים שהכתומים קמצנים ושהעשבים הטריים זה החלק המסובך והיקר בתהליך. הצ'יפסרים נשבעים שצ'יפסר ישמור על טמפרטורה מדויקת, אנשי הגז מתעקשים שהשמן בצ'יפסר נשרף מהר, ועל הדרך גם פגשנו אחד שגורס שרק קערת אמייל ענקית תשיג תוצאה נכונה.
התערובות כולן סודיות, כמובן, ובמבחן טעימה מתגלה שהנוסחאות אפילו לא דומות. בקציצה אחת יש המון שום, באחרת טונה כמון ובנוספת יש בכלל טעם חזק של אניס. מעטות הקציצות שלהן טעם דומיננטי של חומוס (כדורי,( חומר הגלם המרכזי של הפלאפל.
בשבוע האחרון אתם דירגתם את המקומות האהובים עליכם, ואנחנו הלכנו וביקרנו בכל אחד ואחד מהם, כדי לנסות להבדיל ביניהם. כל המקומות הם מוסדות משגשגים, הנחשבים מנצחים כבר מעצם השתתפותם בסקר. המכנה המשותף העיקרי שלהם הוא הקהל: רובו מורכב מגברים בני 30 עד .50 פלאפל הקוסם היה היחיד שהציג אלטרנטיבה. אחרי די הרבה קלוריות ולא מעט שומן, חזרנו אליכם עם מדריך המקומות שאתם בחרתם. וגם אם אתם נאמנים לפלאפל שלכם כמו לקבוצת כדורגל, אנחנו ממליצים בחום להכיר את היריבים. הם שווים ביקור.

מקום 1 (בבחירת הגולשים) 9% -
הנשיא ויצמן ,6 עפולה, 04-6590558
מחיר: מנה 14 שקל, חצי מנה 8 שקל
קציצה: בלונדינית
למה לבוא: מוזיאון התוספות
בלב רחוב ראשי בעיר נמצא פלאפל גולני, בתוך מה שנראה כמו מוזיאון התוספות. מיליון סוגים של סלטים, חמוצים, חריפים ומטוגנים, מסודרים בשורה והופכים את החוויה למערכת של לא מעט החלטות מכריעות. על הבר עומדים שני ברמני פלאפל ותיקים, אילן וחאסן, מקפיצים פלאפלים במיומנות לתוך פיתות ריקות, ולידם תלולית טרייה של סלט קצוץ מסודר בשכבות גיאולוגיות של ירקות. בשעות השיא הם ממלאים את הפיתות בסרט נע, וכל לקוח אוסף
פלאפל גולני הוא עסק משפחתי. כרגע הבעלים הוא דוד פרץ, שהוריו הם אלה שפתחו את המקום, וגם הבן שלו כבר מסתובב בשטח. הפלאפל יחסית נייטרלי, עם טעם עדין "שיתאים לכולם," כמו שמסביר פרץ עצמו, וזאת הסיבה שהוא מציע הרבה תוספות. את המתכון פיתחה אמא שלו, כשפתחה את המקום ב.1968- בחוץ יש הרבה מקומות ישיבה, ואפילו משחקי וידאו לילדים.

מקום 9% - 2
ואדי ,18 חיפה, 04-8514959
מחיר: מנה 14 שקל, חצי מנה 8 שקל
קציצה: ירוקה
למה לבוא: דיוק מושלם, אפס קישקושים וטחינה למות ממנה.
המקום הקטנטן הזה, בתוך רחוב צר, הוא שם דבר בעולם הפלאפל. שני דברים הפכו אותו למה שהוא: כדורי פלאפל ירוקים וגדולים וטחינה סמיכה וחמוצה. לא חמצמצה - חמוצה. עפיף סבית הוא בעל העסק כבר 28 שנה.
"הבעלים הקודמים של המקום היו זוג זקנים. הם היו מאוד מאוד זקנים, ולא היה למקום שם, אז קראתי לו פלאפל הזקנים," מספר עפיף. המתכון הוא אותו מתכון של הזקנה מהזקנים. מבחר התוספות מינימלי: סלט, חמוצים, כרוב וחריף. סבית, שלא מוכן להסגיר סודות, מגלה לבסוף: "אנחנו משתמשים בגז ולא בצ'יפסר, וככה משיגים מרקם כל כך פריך וספיגת שמן מועטה." והטחינה המיתולוגית היא, איך לא, טחינה היונה.
מקום 7% - 3
שלמה המלך ,1 תל-אביב, 057-9439104
מחיר: מנה 15 שקל, חצי מנה 9 שקל
קציצה: ירוקה
למה לבוא: פלאפל מעולה, פיתה מושלמת וסטנדרטים תל-אביביים. אה וגם החצילים. אוי החצילים.
מקום צעיר של בחור צעיר עם קהל צעיר ויפה. אריק רוזנטל, הקוסם והבעלים, בוגר תדמור שנחשף בוודאי ללא מעט מסעדות טובות, הפך את המקום למוסד בזמן כל כך קצר, בזכות הקפדה קיצונית על פרטים קטנים. בהשקעה של עשרות אלפי שקלים, הוא פיתח תנור אדים ששומר את הפיתות אווריריות ותפוחות. הוא מקבל אותן מהמאפיה 4 פעמים ביום, ומגיש אותן כמו ברגע היוולדן. את פרוסות החצילים המטוגנות הפריכות שלו הוא הפך לאמנות, והן לבד מצדיקות ביקור.
כיאה למרכז תל-אביב, תוכלו לבחור גם פיתה מחיטה מלאה, ולשתות לצידה רימונדה הום מייד או משקה תמרהינדי. הטבחים כולם מדוגמים עם חולצות שף, הגז שעליו מכינים שקשוקה מקצועי, מחבתות הנירוסטה שתלויות מעליו אפילו יותר, רהיטי הפלסטיק המעוצבים, דלפק הפסיפס והבחורות היפות שיורדות על מנה - כל אלה יוכיחו לכם: הגעתם לפלאפל גרסת הבראסרי.

מקום 7% - 4
המייסדים ,30 כרכור, 04-6372366
מחיר: מנה 13 שקל, חצי מנה 7 שקל
קציצה: צהובה
למה לבוא: הפיתות הכי טובות בארץ
גם אם אתם בכלל לא אוהבים פלאפל, תבואו לשם כדי לקנות פיתות. זה לא סתם שהם מכינים אותם במקום, מישהו בדבורה שכלל את אומנות הכנת הפיתות לפלאפל לכלל שלמות. הן שמנמנות ורכות, אבל גם אסרטיביות ולא הופכות לסמרטוט במגע עם פלאפל וטחינה.
הפלאפל עדין, מבחר התוספות קטן (חמוצים, כרוב לבן, עגבניות וטחינה) ולא פתוח לציבור, אלא רק למוכרים. החריף של דבורה ניצב על התפר הדק שבין חריף לבין אשפוז והשתלת עור, והוא החריף ביותר שפגשנו בכל הסיבוב הזה. מתאים לאמיצים עם מערכת עצבים רדומה או מתה.
המבנה הקטן שעל הכביש הראשי ניצב שם כבר שנים, אבל דבורה המקורית היא כבר לא הבעלים. בחוץ יש רחבה קטנה מקורה בציליות ושולחנות פיקניק מכוסים במפות משובצות.

מקום6% - 5
דרך רמתיים, ליד תחנת דלק סונול, הוד השרון, 09-7406402
מחיר: מנה 14 שקל, חצי מנה 7 שקל
קציצה: כתומה עם טעם של חומוס
למה לבוא: קלאסיקת פלאפל שכונתית
על פניו, קשה להסביר את ההצלחה של המקום הזה. בוטקה קטן וכחול על הדרך הראשית של רמתיים, בלי מקום ישיבה נורמלי, בלי צל, צופה לנוף של תחנת דלק ומגיש את הפלאפל עם מינימום תוספות ובתוך פיתה טרייה אבל סתמית. ובכל זאת, בחיפה, בתל-אביב, בירושלים - בכל מקום שהיינו בו כולם מכירים, כולם ביקרו בו וכולם מפרגנים לפלאפל כדורי. למה? כי הוא הדוגמא המייצגת לפלאפל קלאסי, לא מקושקש, מחומרים טובים, משמעת סדר וניקיון ואווירת שכונה משפחתית. הפלאפל של כדורי (יש כמה כדורי, הם אחים והם תמיד שם,( הוא עדין, מתקתק, ועם טעם ברור ומרקם של גרגרי החומוס מהם הוא עשוי.
מקום 6% - 6
בן-גוריון ,184 גבעתיים
מחיר: מנה 15 שקל, חצי מנה 8 שקל
קציצה: צהבהבה ירקרקה
למה לבוא: פלאפל פשוט וטוב
התאומים רחמים וישראל דמארי פתחו את המקום לפני 31 שנה. לפני כן הם החזיקו בחנות ירקות ובחנות אבטיחים, אבל העסק לא הלך. את המתכון הם קיבלו מאישה מבוגרת, שהיתה מוכרת פלאפל על עגלה ברחוב. גם את העגלה הם קיבלו. היום העגלה היא דלפק העבודה והסלטים שלהם, והנירוסטה שלה מבריקה כאילו אתמול פירזלו אותה בשבילם. האחים דמארי לא מאמינים שיש לפלאפל שלהם סוד מסוים שבזכותו הוא מצליח. יאיר, שעובד איתם כבר 25 שנה, מציע תיאוריה משלו: "פלאפל טוב זה רק .50% היתר זה יחס, שירות וניקיון."

מקום 5% - 7
שוקן ,22 תל-אביב, 03-6831123
מחיר: מנה 15 שקל, חצי מנה 10 שקלים
קציצה: ירקרקה וגדולה
למה לבוא: בגלל החצי מנה במיני פיתה, ובכלל בגלל הפיתות
לפלאפל ג'ינה יש שני סניפים בדרום תל-אביב, והם אופים לעצמם את הפיתות. מאחר שהשליטה בידיים שלהם, הם ניצלו את הכוח ויצרו פורמט מיני פיתה מנצח, המאפשר לקחת את עולם החצי-מנה למחוזות חדשים (מומלץ בעיקר למי שדוגם 7 סוגי פלאפל.( הכדורים והטחינה עדינים מאוד, ועל עדינותם מחפה בופה של חריפים מסוגים שונים: אדום מאוד,קצת אדום,אדום ירקרק,אדום כתום וירוק. אה, וגם צהוב-שום כתוש לאנשים אמיצים, שלא באים במגע עם בני אדם חיים.
מקום 4% - 8
שמואל הנביא ,6 מרכז דונה, מודיעין, 08-9716501
מחיר: מנה 14 שקל, חצי מנה 8 שקל
קציצה: ירוקה ושומית
למה לבוא: פלאפל חופשי (רק לתוך הפיתה(! כמו פעם וניקיון בית מרקחת
רק בן 6 וכבר מוסד. עופר סבאח, שפתח את המקום, בילה שנתיים וחצי במטבח הביתי בניסיון לפתח את הקציצה המושלמת. הוא רצה שהיא תהיה פריכה בחוץ, עשויה בפנים, תספוג מעט שמן, תהיה מלאה בטעם ו"שלא עושה גרעפ.. אה..שלא עושה גזי.. אה.. שלא עושה צרבת,"! כדבריו. בתוך שנה המקום תפס, וכרגע הוא הודף הצעות לפתוח עוד סניפים. חוץ ממנו מסתובבים במקום עוד 5 אנשי צוות, מתוכם שניים רק מנקים כל הזמן ומעדכנים את הסלטים והתוספות. הרבה מהתוספות מגיעות גם הן מהצ'יפסר: צ'יפס, חצילים, בצל - כולם נכנסים לשמן הרותח ויוצאים פריכים וזהובים.
אצל עופר אפשר למצוא לצד הפטרוזיליה הקצוצה, החצילים הכבושים והחמוצים עם עמבה, גם ערימה גדולה של קטשופ למשתייכי האסכולה הזאת (רובם בני עשר.(
מקום 4% - 9
חיים ויצמן ,12 נתניה, 09-8846242
מחיר: מנה 15 שקל, חצי מנה 8 שקל
קציצה: כתומה, שטוחה ועם חור באמצע
למה לבוא: מנת הדגל עם פול וביצה והרבה כמון למעלה
30 שנה פלאפל מוסא ניצב במקומו. הבעלים, סורי במוצאו, פיתח גרסה (סורית, הם טוענים) למנה. בתחתית שמים קציצת ירק שחורה ומתובלת, בצדדים פול ובין לבין ביצה חומה. על גבעת הפלאפל והסלט והכרוב הכבוש יוצקים טחינה, ומעליה בוזקים כמון טחון טרי.
גם הצורה של הפלאפל ייחודית: הם נראים קצת כמו דונאטס קטנים, וכדי להוציא אותם מהשמן משחילים אותם דרך החור על שיפוד גדול למחרוזת פלאפל רותחת. הצורה הייחודית השטוחה והרחבה היא "פיתה-פרנדלי," ומבחינה הנדסית מאפשרת יותר מקום לתוספות ופחות חלל לא מנוצל. לפלאפל עצמו יש טעם דומיננטי של כמון, ולכן הוא לא מתאים למי שלא משתגע על התבלין.

מקום 4% - 10
בצלאל ,34 ירושלים, 02-6242346
מחיר: מנה 13 שקל, חצי מנה 7 שקל
קציצה: כתומה ומתובלת למה לבוא: סניף הדגל של הרשת, עם הטחינה המפורסמת
מסורת של יותר מ60- שנה, מגולגלת באשתנור עם טחינה שומית וחמוצה וחריף ביתי. המתכון של שלום המקורי נשמר אבל המיקום המיתולוגי, בכוך קטן בקיר, עבר. ב14- השנים האחרונות נמצאת החנות ממול הכוך. יחיאל, שעובד שנים במקום, מעמיס את הכדורים הכתומים והפריכים, ואז מועך אותם כדי שאפשר יהיה להחזיק את היצירה. התוספות בסיסיות: חמוצים, טחינה וסלט, הכל טרי.