כליל השלמות: ביקור במסעדת טול ביישוב כליל

באמצע שום מקום, על גבעה מוריקה ביישוב כליל, בלי חשמל, בלי פקקים ובלי זיהום אוויר, בבית שהפך למסעדה שבמטבחה עומד טאבון גדול מגישים את תבשילי הקדירה הגליליים הכי טובים שיש. כשתחזרו הביתה לא תבינו למה אתם חיים בעיר

יעל פז-מלמד | 11/5/2010 9:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמו לפי הזמנה, היה זה יום אפרורי במיוחד - כזה שלא זוכים לו בדרך כלל בתחילת חודש מאי. ואז עוד הגדילו השמים לעשות והורידו עלינו מטר של ברכה, ששטף את האוויר משיירי המדורות של ל"ג בעומר, משיירי האובך שמכסה את הארץ במה שנקרא אביב, ומשיירי השבוע שחלף. הגשם תפס אותנו כבר ביישוב כליל שבגליל, חצי שעה נסיעה מכרמיאל.

כליל הוא יישוב מבודד לחלוטין, לכאורה באמצע שומקום. אסופה של בתים מרוחקים זה מזה, בלי מרכז שמחבר את כולם. כל משפחה לנפשה על ראש איזו גבעונת קטנה. לא תמצאו שם מגרש משחקים, כי מי צריך את זה כשיש מרחבי אינסוף למשחקים. לא תמצאו שם דואר, קופת חולים, סופרמרקט - כי האנשים שגרים שם הגיעו דווקא משום שזה מקום שאין בו כל השירותים האלה. רק אנחנו, עם הראש הבורגני שלנו, חשבנו איך אפשר ככה לחיות, בלי כל הנוחיות של חיים מסודרים ומאורגנים.

ניר גבעתי, שחי במקום עם אשתו ושני ילדיו, הוא בעל מסעדת טול, שבגללה הרחקנו עד כליל. גבעתי הסתכל עלינו במבט שהיה בו תערובת של לגלוג, אפילו רחמים קלים, והבנה. מה זה איך אפשר? השאלה היא איך אפשר לחיות בתל אביב, עם הרעש וההמולה והפקקים וזיהום האוויר. נו טוב, החלטנו לעזוב את הוויכוח הזה, שבו ממילא אף אחד לא יבין את האחר עד הסוף. אחרי הכל, שני קווים מקבילים לעולם לא ייפגשו.
צילום: שירן כרמל
קדירת טלה. נחה לילה שלם בטאבון צילום: שירן כרמל
מי צריך מזגן

בדיוק כשחשבנו שהתקשורת בינינו אבודה, התחיל ניר לדבר עם אחד החברים שלנו. מתברר שכבר שנים הוא חולם שיום אחד, כשהתנאים יהיו מתאימים, הוא ייקח את אשתו ויחד שניהם יעזבו את הכל ויעברו לגור בבית בודד שיבנו בכליל. לא רק זה: החלום התעצם כשראה איך אחרים מגשימים אותו.

ניר פירט באוזנינו את אורחות חיי המקום, שאפילו אינו מחובר לחשמל ורוב התצרוכת שלו מגיעה מאנרגיה סולארית. בעיניים בורקות סיפר על השווקים הנפלאים שנמצאים בכפרים הערביים השכנים, ועל הבמיה

הקטנה שמצא שם רק יום קודם. את האוכל שהוא מגיש במסעדה שלו, אמר ניר, הוא מתכנן לפי הקניות שהוא עורך ולפי הירקות העונתיים שניתן להשיג שם. אהבנו את הגישה. כך צריך לנהל מסעדה קטנה וצנועה במקום כזה.

אבל לא הבמיה הייתה זו שגרמה לנו להצפין עד "טול", אלא דווקא תבשילי הקדירה שמכינים במקום. כן, דווקא שם, על אחת הגבעות המשקיפות על נוף מרהיב, בבית שהפך למסעדה שבמטבחה עומד טאבון גדול, מרכז העניינים הוא הבשרים. בקדירה, או על שיפוד ברזל באורך מטר.

צילום: שירן כרמל
עגבניות ממולאות בגבינת צאן ובזיליקום צילום: שירן כרמל

כשישבנו לשולחן עם המפה הלבנה, קרירות נעימה כבר השתלטה על החום של תחילת הקיץ. בחוץ היה כל כך נעים, וכל כמה דקות יצאנו כדי להתבשם מהאוויר הצלול והנוף שאין לו תחליף. ואכן, במרבית ימי הקיץ יושבים המבקרים במסעדת טול בחוץ, שם הם נהנים מרוח קלילה ומלטפת, למעט שבועיים-שלושה באוגוסט, שבהם לא מומלץ להגיע לצהריים. מזגן אין. לא מחוברים לחשמל, זוכרים?

מאחר שהיינו שישה, הזמנו את כל חמש המנות הראשונות שהופיעו בתפריט: סביצ'ה דג ים, שרימפס ברוטב חלב קוקוס וקארי ירוק, עגבניות ממולאות בגבינת צאן ובזיליקום, קישואים ממולאים בבשר טלה ורוטב טחינה וקישואים ממולאים בירקות, בורגול, ורוטב טחינה. האחרונה הייתה לטעמי המנה הטעימה ביותר, אף שכולן היו טובות ומהנות. מחירי המנות הראשונות נעים בין 33 ל-42 שקל . את המנות הראשונות אכלנו עם לחם שנאפה במקום ועם כמה מטבלים, ואת כל זה שטפנו עם קנקן לימונדה מלימונים טריים עם נענע.

צילום: שירן כרמל
המנות הראשונות מוגשות עם לחם טרי מהטאבון צילום: שירן כרמל

אחרי ששבענו, ישבנו קצת בחוץ וטיילנו להנאתנו מסביב לבית. כשחזרנו פנימה כבר הגיעו הקדירות עם התבשילים, שטעמן המשובח מתקבל, בין השאר, משהייה של לילה שלם בטאבון.

היו שם אוסובוקו טלה בלימון כבוש ועשבי תיבול, כתף טלה עם הבמיה שנקנתה בשוק, לחי בקר ברוטב פלפל חריף וזנב שור עם ארטישוק ירושלמי - כולם במחירים שבין 95 ל-100 שקל . בקרב הסועדים נרשמה התלהבות גדולה.

צילום: שירן כרמל
כמה שעות בלב הטבע. שווה את הנסיעה צילום: שירן כרמל

אבל בכך לא תמה החגיגה. אחרי עוד סיבוב במרפסת, ועוד הליכה קצרה מפה לשם, חזרנו לשולחן כדי לזלול שיפוד לוהט באורך מטר, שעליו הונחו נתחים של טלה עגול ופרגיות. ביקשנו שיפוד ליחיד (400 גרם , 120 שקל) - כי גם ליכולת האכילה שלנו יש גבול - וכל אחד הוריד לעצמו חתיכת בשר לפי יכולתו. השיפוד היה בסדר גמור, אבל לא בשביל הבשרים האלה כדאי להגיע לטול. כמותם אפשר למצוא גם במקומות אחרים.

עם זאת, מורגש שחלק מהמנות הראשונות ובעיקר הקדירות, טופלו ביד מבינה ואוהבת. ואם זה לא מספיק, הצלייה הארוכה והאטית בטאבון הוסיפה להן לוויית חן וטעם רב.

אם בא לכם לעשות טיול נחמד של כמה שעות אל מקום אחר בלב הטבע, כשמסביב לא רואים בית אחד, רק ירוק נהדר של צמחייה עבותה, טול היא המסעדה בשבילכם. אנחנו שמחנו מאוד על ההחלטה להרחיק עד כליל, על שלוש השעות שבילינו שם, על האוכל שקיבלנו, וגם, חייבים להודות, על החזרה הביתה. ככל הנראה אנחנו לא הטיפוסים שמתאים להם לגור במקום כמו כליל.



מסעדת טול, פתוחה בחמישי, שישי ושבת, 054-4794472

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים