גיאורגיה מחייכת: טיפים לטיול בהרי הקווקז

גיאורגיה סיימה ללקק את פצעי מלחמתה עם רוסיה, וזרם התיירים אליה גובר והולך. מתי כדאי לבקר בהרי הקווקז המרשימים? איך מסתדרים עם השפה? ואיפה אפשר ללון בבתי הכפריים?

גולן לובנוב | 30/5/2010 9:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
גיאורגיה, המדינה שבעבר הייתה שייכת לברית המועצות הגדולה ורק אשתקד סבלה ממלחמה קשה עם רוסיה שכנתה, הולכת ומסתמנת כמדינה שעשויה להחליף את טורקיה כיעד פופולארי בקרב ישראלים.  כיום, לאחר שכבר סיימה ללקק את פצעיה מהמלחמה, חוזרת גיאורגיה לשגרה וקולטת את התיירים שבאים בהמוניהם, ולא רק מישראל.

לתייר הישראלי המתעניין בגיאורגיה כדאי לזכור, שלמרות המחלוקת הנראית כיום עמוקה מתמיד בין גיאורגיה למחוזות הבדלניים אבחזיה ואוסטיה שסביבם פרץ הקונפליקט, יש להם דבר משותף אחד ברור: היסטוריה ארוכה של חיים משותפים עם הקהילות היהודיות. אלו נחשבו, ועדיין נחשבות בשני הצדדים, לחלק בלתי נפרד מהנוף המקומי.

מבט היסטורי רחב יותר מלמד שמלחמות ופולשים מסוגים שונים אינם עניין חדש בעמקים השלווים של מדינה יפה זו. בין הפולשים אפשר למנות את  הפרסים, הערבים, המונגולים, גייסות טימור-לנג וכמובן כוחות הצאר הרוסי והצבא האדום. היסטוריה מורכבת זו ומיקום על ציר חשוב בין מזרח ומערב ייצרו תרבות סובלנית ומרתקת ששואבת ממקורות רבים. שיר מקומי ידוע מזכיר את הכנסייה, בית הכנסת והמסגד שנמצאים במרחק של כמה דקות הליכה זה מזה בלב הרובע העתיק של טיביליסי. לצד בתים מתפוררים למחצה נבנו בשנים האחרונות אזורי מסחר ותיירות חדשים שמאפשרים בילוי מגוון עד השעות הקטנות של הלילה.
צילום: אביב גולדשטיין, אקו טיולי שטח
הר הקזגבי בגיאורגיה צילום: אביב גולדשטיין, אקו טיולי שטח

גיאורגיה של היום עסוקה בחיבורים חדשים בין תרבותה העתיקה לבין השפעות מערביות, סיבה נוספת לחששות של רוסיה. זוהי הזדמנות לראות חברה בשינוי, כאשר נסיעה קצרה מטביליסי לכפרים ועיירות באזורים הכפריים היא גם נסיעה אחורה בזמן של עשרות שנים ויותר. ועדיין לא אמרנו כלום על הנופים הפראיים של רכס הקווקז, העמקים ההרריים המסתוריים והמוקפים מגדלי אבן נישאים בסוונטי ובטושטי, וכמובן: תרבות יין עתיקה, שירה פוליפונית מופלאה ואנשים מכניסי אורחים הגאים בתרבותם העתיקה.

בחורף מומלץ להגיע בגיאורגיה אל הרי הקווקז המושלגים, לטייל בגיא ורגיה גם בחודשים אלו, וליהנות מטבע

מושלג ועוצר נשימה. בקיץ מומלצת גיאורגיה לטיול עבור עבור משפחות, שכן למרות המחיר היחסית גבוה, היתרון של הטבע הנפלא בהרי הקווקז מצדיק את ההשקעה הכספית. טיול משפחות בטבע מהווה הזדמנות למפגש בלתי אמצעי עם תושבי גיאורגיה, הטוענים שהם חיים במקום היפה ביותר בעולם, ומאמינים שהקווקז הוא חלקת אלוהים קטנה, המכונה "גן עדן".

הטיול לגיאורגיה מתקיים בתנאי תחבורה ולינה טובים והוא משלב פעילויות למשפחות כמו הליכות נעימות וקלות בטבע נפלא, טיולים בכפרים קטנים בהם עצר הזמן מלכת לצד הרים מושלגים ויערות עד, שווקים תוססים המלאים אוצרות מן הזמן העתיק ועוד.

צילום: גולן לובנוב
מומלצת לטיול חורף עוצר נשימה. שלג בגיאורגיה צילום: גולן לובנוב
טיפים לטיול בגיאורגיה

> גאורגיה הופכת ליותר ויותר מתויירת עם השנים מאז קיבלה עצמאותה, אם כי גם בתקופה הסובייטית נחשבה לאתר נופש פעיל ותוסס בקרב תושבי ברית המועצות. התיירות בתקופה הסובייטית היתה שונה מאד באופייה מזו הפוקדת כיום בזרם הולך וגובר את המדינה, ולפיכך מצב התשתיות עדין בכי רע אם כי הולך ומשתפר תודות ליזמים בתחום התיירות וממשלה צעירה המשקיעה בכיוונים הנכונים. ועדיין גאורגיה אינו מקום פשוט לנוסע העצמאי ורחוקה מלהיות מערבית.

> בגאורגיה כדאי לטייל בין חודשי האביב לסתיו, אז ניתן לצפות לגשמים בחלק גדול מהאתרים המושכים תיירים. גשם באוגוסט בהרי הקווקז הגבוה אינו מחזה נדיר. מזג האויר בטיול בן עשרה ימים יכול להשתנות במהירות בעיקר בהתניידות מנקודה גבוהה בקווקז לחבל הדרומי הנמוך יותר. כדאי להצטייד בלבוש מתאים לכל מזג אויר ובמעיל רוח/גשם משובח.

> התנועה ממקום למקום יכולה להיעשות בעזרת מדריך תיירים מקומי או תוך שימוש בנהג פרטי בעל רכב שיתלווה לנוסע וישמש כמתורגמן. חלק גדול מהגיאורגים, ובוודאי אלו החיים בכפרים הנידחים בקווקז הגבוה, אינם דוברים אנגלית.

> מדי פעם שומעים על מהומות ומקרי שוד בהרי הקווקז על רקע זה או אחר (לא אנטישמי) ויש לבדוק היטב מה טיב המקומות אליהם מועדות פניכם, אם כי על צירי התנועה המוזכרים במאמר לא נתקלתי מעולם בבעיות או התנכלות מקומיים.

> מעבר לכביש הצבאי גופו, חלק מהדרכים הצדדיות כגון השביל שמעמיק לתוך קניון טרוסו, עלולים להיות חסומים בשל מפולות סלעים או שלגים. ישנם כפרים הנמצאים בבידוד בימי החורף וחלקם נינטש עם הסתיו כשהתושבים עוברים להעביר את ימי הקרה והשלג במקום מרכזי יותר כגון ולאדיקווקז או טביליסי.

צילום: יוסי אלוני
כפריים רבים ישמחו לארח תמורת סכום צנוע צילום: יוסי אלוני

> הלינה יכולה לעשות במלונות הגדולים שבטביליסי או גודאורי, אם כי קיימות אכסניות נעימות לאורך הדרך וקיימת תופעה של בעלי בתים גדולים המסבים את ביתם ל"מוטל" מכניס אורחים בעל אופי אותנטי. לאלו שמטיילים בין הכפרים ויש באפשרותם לתקשר עם המקומיים לא צריכה להיות בעיה למצוא מקומי שיארח אתכם בביתו תמורת סכום סימלי ביותר שיכול להסתכם במה שתציעו או בהכנסת אורחים. הייתי ממליצה להשאיר סכום של כעשרה - עשרים דולר לאדם כדי לתגמל את המארחים.

> עונות – ככל שמצפינים מצטמצמות עונות הטיול, ואת אזור הקווקז הגבוהה הייתי פוקד בתקופות שבין האביב המאוחר לסתיו המוקדם. כל עונה אחרת תהיה גשומה וקרה בהרבה, אם כי גם באוגוסט קרה וגשמים הם מנת חלקם של תושבי האזור הצפוני. את הנסיעה לאורך הכביש ניתן לעשות עם כל רכב אם כי לקניון טרוסו ולכנסיית השילוש הקדוש ניתן לנסוע עם רכבים עם הנעה קדמית בלבד. הדרך משולטת ברובה. לדוברי רוסית או גאורגית יתרון בולט משום שרוב התושבים בכל רחבי גיאורגיה לא דוברים שפה אחרת מעבר אולי לדיאלקט שיבטי.

> מפות ניתן לרכוש בארץ בקנה מידה גדול. אם רוצים לרכוש מפות מפורטות יותר, ניתן לנסות בטביליסי בחנות ספרים בשם פרוספרס השוכנת בשד' רוסתוולי.

הכותב הוא סמנכ"ל חברת אקו טיולי שטח

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים