רוח לא מערבית: המדריך למטייל בגיאורגיה
זה נשמע אולי מפתיע, אך לאחרונה הופכת גיאורגיה ליעד תיירותי פופולרי, בעיקר בזכות הממשלה שמשקיעה בכיוון הנכון. אבל אל תטעו: גיאורגיה אינה פשוטה כלל לנוסע העצמאי. שבוע גיאורגיה

סבלה ממלחמה. פליטה גיאורגית צילום: אי-פי
אופי התיירות בתקופה הסובייטית היה שונה מאד מזה של היום, ועל כן מצב התשתיות עדיין בכי רע. החדשות הטובות הן כי מצב התשתיות הולך ומשתפר תודות ליזמים בתחום התיירות, ובעזרתה של ממשלה צעירה המשקיעה בכיוונים הנכונים. ועדיין – גיאורגיה אינה פשוטה לנוסע העצמאי, ורחוקה מלהיות מערבית.
בגיאורגיה כדאי לטייל בין חודשי האביב והסתיו, אז ניתן לצפות לגשמים בחלק גדול מהאתרים המושכים תיירים. חשוב לדעת שגשם בחודשי אוגוסט בהרי הקווקז הגבוה אינו מחזה נדיר. מזג האוויר בטיול בן עשרה ימים יכול להשתנות במהירות, בעיקר בניידות מנקודה גבוהה בקווקז לחבל הדרומי הנמוך יותר. על כן, כדאי להצטייד בלבוש מתאים לכל מזג אוויר, ובמעיל רוח או מעיל גשם משובח.
דרכים צדדיות
התנועה ממקום למקום יכולה להיעשות בעזרת מדריך תיירים מקומי או תוך שימוש בנהג פרטי בעל כלי רכב, שיתלווה אל הנוסע וישמש לו כמתורגמן. חלק גדול מהגיאורגיאנים, ובוודאי אלו החיים בכפרים הנידחים בקווקז הגבוה, אינם דוברים אנגלית. עם זאת, מפות יש בשפע, וניתן לרכוש אותן גם בישראל בקנה מידה גדול. אם רוצים לרכוש
מדי פעם כשמגיעים לגיאורגיה או כאשר מתכוננים לטיול במדינה שומעים על מהומות ומקרי שוד בהרי הקווקז על רקע זה או אחר (לא אנטישמי). לכן יש לבדוק היטב מה טיב המקומות אליהם מועדות פניכם. עם זאת, צירי התנועה בדרך הצבאית של גיאורגיה, דרך היסטורית בעלת חשיבות כלכלית ומדינית החוצה את הרי הקווקז, נחשבת לדרך בטוחה יחסית, על אף היותה עתיקה ומשובשת.
במהלך נסיעה בדרך הצבאית אפשר להגיע לפעמים לדרכים צדדיות, כגון השביל שמעמיק לתוך קניון טרוסו, שעלולות להיות חסומות בשל מפולות סלעים או שלגים. עוד כדאי לדעת שקיימים כפרים הנמצאים בבידוד בימי החורף, וחלקם נינטש עם הסתיו כשהתושבים עוברים להעביר את ימי הקרה והשלג במקום מרכזי יותר כמו ולאדיקווקז או טביליסי הבירה.
דיאלקט שבטי
הלינה בגיאורגיה יכולה להתבצע במלונות הגדולים שבטביליסי או בעיר גודאורי, אם כי קיימות אכסניות נעימות לאורך הדרך. כמו כן, בגיאורגיה קיימת תופעה מבורכת, לפיה בעלי בתים גדולים מסבים את ביתם למוטל מכניס אורחים בעל אופי אותנטי.

אפשר ללון אצל המקומיים צילום: לאה רודיטי וגלעד תלם
לאלו שמטיילים בין הכפרים ויש באפשרותם לתקשר עם המקומיים, לא צריכה להיות בעיה למצוא מקומי שיארח אתכם בביתו תמורת סכום סמלי ביותר. סכום כזה יכול להסתכם במה שתציעו או בהכנסת אורחים. מומלץ להשאיר סכום של 10-20 דולר לאדם כדי לתגמל את המארחים.
חשוב לדעת כי ככל שמצפינים מצטמצמות עונות הטיול, ואת איזור הקווקז הגבוהה כדאי לפקוד בתקופות שבין האביב לסתיו המוקדם. כל עונה אחרת תהיה גשומה וקרה בהרבה, אם כי גם באוגוסט קרה וגשמים הם מנת חלקם של תושבי האיזור הצפוני.
את הנסיעה לאורך הכביש ניתן לעשות עם כל רכב, אולם לקניון טרוסו ולכנסיית השילוש הקדוש ניתן לנסוע עם כלי רכב עם הנעה קדמית בלבד. הדרך משולטת ברובה. לדוברי רוסית או גיאורגית יתרון בולט, משום שרוב התושבים בכל רחבי גיאורגיה לא דוברים שפה אחרת מעבר אולי לדיאלקט שיבטי.
הכותבת היא מדריכה בחברת אקו טיולי שטח למרכז אסיה