ראש בראש: השוק האורגני מול שוק האיכרים
השוק האורגני החדש במתחם התחנה בנווה צדק בתל אביב, מתחרה על הקהל היאפי שנהג להגיע עם סלי קש מעוצבים לשוק האיכרים בנמל. למי יש סחורה יותר אטרקטיבית?
החותמות מאחורי הפירות: אורבניק - השוק האורגני במתחם התחנה
לוקיישן: המתחם החם התורן של תל אביב, בפאתי נווה צדק. מעבר לכביש מחכה חוף הים, הרחק ברקע נראית יפו, ומסביב – בוטיקים ובתי קפה שמאכלסים מבנים עתיקים יפיפיים.
ותק: כחודשיים.

מארגנות השוק: המפיקה אידה צצולה וד"ר אורנית רז, מנכ"לית האיגוד לחקלאות אורגנית בישראל צילום: ענת מוסברג
אווירה: רגועה ובורגנית במידה. אנשים יפים מסתובבים בביישנות בין הדוכנים, חמושים בשקיות ממותגות ובמלתחה תואמת.
מן הצומח: כ-20 דוכנים של תוצרת אורגנית עם חותמות שתלויות מעל הדוכנים בגאווה. הכוכבים הגדולים הם דווקא ירקות יומיומיים כמו עגבניות, תפוחי אדמה ופלפלים, שמצטיינים כאן בריח אמיתי ובלוק אותנטי ולא מיופייף (שכן המראה הבוהק מושג לא פעם באמצעים מלאכותיים). בנוסף ישנה נציגות יפה של פירות יער ותותים, צמחי תבלין ואבוקדו.
אסקטרות: דוכנים של המותג "הרדוף" ורשת הסופר- מרקטים הבריאותית "ניצת הדובדבן", עם פירות יבשים, קטניות בתפזורת, חליטות תה ועוד רכיבים טבעיים למזווה. דוכן של קמח "שטיבל", שמצוין לאפיית לחמים, ונציגויות
של מחלבות, שמציעות גבינות שילכו טוב עם הלחם שתאפו. בנוסף, קיימת שדרה שלמה של מוצרים אורגניים לא אכילים, כמו מוצרי קוסמטיקה, חומרי ניקוי וכביסה, פטנטים לחיסכון בחשמל ומים ותיקי בד.
מאחורי הדלפק: בחורים מסוקסים מישובים שאף פעם לא שמעתם עליהם, שאומרים בקול צרוד וסקסי "לא צריך לשטוף, זה לא מרוסס".
פוטנציאל נשנושים: בינוני. אפשר לטעום חטיפי אנרגיה אורגניים, לנשנש גבינות או לנגב חומוס עם חתיכת פיתה מקמח מלא, אבל זה בערך הכול. אבל יש אופציה להימרח בקרם גוף בריח ווניל.
מילת היזמית, אידה צ'צ'ולה: "השוק הולך וניבנה מצוין, הקהל מאוד מפרגן".
ומה בעתיד? "יש כוונה לחזק את המוטו האורגני בארץ, לעשות הכול בצורה ראויה – עם חותמות, לפי הספר. הכול נעשה בשיתוף עם הארגון לחקלאות אורגנית בישראל, ששומר על האיכויות. בהמשך יפתחו בתחנה גם שווקים לתוצרת מכל העולם ושוק לעיצוב בית "יוניק".
מילה על המתחרים: "שוק האיכרים מוצלח ועושה טוב להרבה אנשים, אבל האמת היא, שהעולם האורגני הוא עולם בפני עצמו. אלה הם לא חקלאים רגילים.
גאווה אישית: "אני גאה מאוד בחקלאים, שמשתפים פעולה ומגיעים מכל הארץ, ובעובדה שכבר יש לנו קהל קבוע".
ימים ושעות פתיחה: ימי שישי, בין 8:00 ל – 15:00.

אורבניק, השוק האורגני במתחם התחנה. מאחורי הדלפק: בחורים מסוקסים מישובים שאף פעם לא שמעתם עליהם, שאומרים בקול צרוד וסקסי ''לא צריך לשטוף, זה לא מרוסס''.
צילום: ענת מוסברג

שוק האיכרים. אפשר לבנות ארוחה שלמה רק מהטעימות.
צילום: רובי קסטרו
הפנים שמאחורי הירקות - שוק האיכרים בנמל
לוקיישן: חנייה רחבת ידיים בכניסה לנמל תל אביב המשופץ. הסניף של "ארומה" משקיף על המתרחש, הים במרחק יריקה, דק העץ של הנמל מזמין סיבוב הליכה נמרצת.
וותק: כשנתיים.
מארגנות: מיכל אנסקי ושיר הלפרין.
אווירה: משפחתית ותוססת. אמהות עם עגלות קונות במרץ לשבת, מוזיקה מנגנת ברקע, והתחושה היא כאילו כולם מכירים את כולם.

מיכל אנסקי. גאווה על הקשר המתפתח בין הקונים למגדלים נעם וינד
היצע: יותר מ-40 דוכנים שמספקים חקלאים מכל רחבי הארץ. לצד נציגים אקזוטיים ומיוחדים כמו אבטיחים אישיים, פירות פיטאיה, פטל ודובדבנים חמוצים, ישנם דוכני ספיישל המתמחים בעגבניות, ארטישוקים ופיטריות מזנים שונים – יחד הם בונים רשת מוצרים שגם ספר הבישול הכי מתוחכם לא יוכל להתקיל.
אקסטרות: כמה דוכני גבינות של מחלבות כמו "ברקנית" ו"מחלבת הנוקד" ונציגות מכובדת לחמוצים - זיתים במגוון טעמים ומלפפונים חמוצים גאוניים. לחובבי הפחמימות והמתוקים שמורים קאפקייקס ועוגות שמרים עבודת יד, לחמי שאור וחלות. למארחים פוטנציאליים - פיצוחים, בירת "Dancing camel" ופרחים – בשביל האסתטיקה.
מאחורי הדלפק: נשים וגברים מחויכים שבשבילם הומצא הביטוי "מלח הארץ", ותגבורת בדמות פועלים זרים חייכניים שמציעים טעימות.
פוטנציאל נישנוש: גבוה. בנוסף לדוכן דרוזי מסורתי, שמציע פיתות, עלי גפן ממולאים וסלטים, הדוכנים ממש מתחרים זה עם זה על תשומת ליבם של הצרכנים. יינות, בינות, עוגיות – אפשר לבנות ארוחה שלמה רק מהטעימות.
מילת היזמית, מיכל אנסקי: "אני שואפת למצב בו בכל עיר יש לאזרחים אפשרות להשיג תוצרת שלא עברה עשר ידיים, ולקבל מפגש תרבותי עם מי שמגדל אותה".
מה בעתיד? "בקרוב נפתח שוק גם בחולון, ובגבעת שמואל".
מילה על המתחרים: "השוק במתחם התחנה הוא לא אלטרנטיבה, לשוק האיכרים מגיעים יותר מ-60 איכרים מכל הארץ. סל המוצרים שלנו כל כך רחב, עד שלא קיים עוד דבר כזה בארץ. בסך הכל, תחרות היא דבר בריא".
גאווה אישית: "אני גאה במיוחד בקשר שנוצר בין המגדלים ללקוחות, כשלקוחות מחמיאים למגדלים ובאים במיוחד בשבילם".
ימים ושעות פתיחה: ימי שישי, בין 8:00 ל – 16:00, ימי שלישי (במתכונת מצומצמת) בין 15:00 ל – 21:00. לשעות פעילות השווקים בערים נוספות בארץ ניתן לפנות לאתר.

שוק האיכרים של תל אביב. ''השוק במתחם התחנה הוא לא אלטרנטיבה''
יחסי ציבור