גריסים שעושים ניסים: מה עושים עם גריסים בקיץ?
הם יכולים להחליף את הבורגול בסלט טאבולה, אפשר להכין איתם סלט רענן עם סלק צלוי וגבינת פטה ושיא השיאים: המבורגר מגריסי פנינה ובטטה צלויה. השף אורן לוקסמבורג מגיש מדריך מקוצר לטיפול בגריסי פנינה, הדגן שאתם תמיד שוכחים לבשל
גריסים עושים משעורה שמסירים ממנה את הקליפה והנבט. הגריסים מכילים ברובם פחמימות אך גם חלבון ועשירים בסיבים תזונתיים (פי 2 מאורז מלא ופי 3 מאורז לבן), ומינרלים רבים כגון סידן, ברזל, אשלגן, זרחן, אנטי אוקסידנטים וויטמינים רבים. לגריסים יש ערך גליקמי נמוך יחסית, כלומר הם אינם מעלים את רמת הסוכר בדם ולכן הם בסיס טוב לאנשים עם סוכרת ולאנשים הסובלים מהשמנה. בנוסף, גריסי פנינה גם מכילים את היסוד גרמיום, שמחזק את מערכת החיסון ומסייע בהורדת כולסטרול.
את גריסי הפנינה אפשר לשלב בהרבה מתכונים והם בהחלט יכולים לתפוס את מקומם של האורז, הבורגול או החיטה בתור מנת פחמימות. ניתן להוסיף גריסי פנינה לסלטים, מרקים (כל פולני והקרופניק שלו), להגיש כתוספת (בשלו אותם בחורף עם כמה עצמות רגל בבישול ארוך כל הלילה), כמנה עיקרית צמחונית או אפילו כקינוח.
העדיפו גריסי פנינה אורגניים, שנמכרים בחנויות הטבע או הסופרים הגדולים ותזכו לשדרוג הערכים התזונתיים.

דבר ראשון שוטפים את הגריסים היטב כמה פעמים תחת מים זורמים עד שהמים נקיים.
את בישול הגריסים ניתן לעשות בכמה דרכים, וכולן משיגות תוצאה טובה.
כמו אורז
מבשלים את הגריסים עם מים ביחס שווה, כוס מים לכוס גריסים, עם 1/2 כפית מלח. כשהמים רותחים, מנמיכים לאש הכי נמוכה ומבשלים עם מכסה כ-20-25 דקות
כמו פסטה
מרתיחים סיר עם הרבה מים מומלחים קלות. כשהמים רותחים מוסיפים את הגריסים ומכסים חלקית, מבשלים כ-18-22 דקות ברתיחה, ותוך כדי מסירים את הקצף שצף בסיר.
כשהגריסים רכים מסננים את המים.
ואפשר גם בחמין
מכניסים את הגריסים לשקית קוקי מחוררת ומניחים בתחתית סיר החמין על מנת שהגריסים יוכלו לשתות את הנוזל של החמין, או סתם מבשלים על פלטה שעות רבות נתח בשר טוב, שפונדרה נגיד, עם עצם רגל יפה, גריסים, מעט שמן, מלח ופלפל ומים עד כיסוי. למחרת אפשר להשתגע.
המתכון הזה, שמפוצץ בהרבה מאוד עשבי תיבול, הוא בעצם תבנית. החליפו את העשבים באיזה עשבים שאתם אוהבים. לא אוהבים כוסברה ומעדיפים טרגון? הוסיפו. מכינים את הסלט לראש השנה? הוסיפו גרעיני רימון. אין גבול למשחקי הטעמים שאפשר להוסיף לסלט הזה.
מרכיבים:
4-6 מנות
3 כוסות גריסים מבושלים
1 כוס עלי פטרוזיליה
1 כוס עלי כוסברה
1 כוס עלי נענע
1/4 כוס עלי זעתר
1 צרור רוקט קטן
3 גבעולי בצל ירוק
1 צרור ראשד
4 צנוניות קטנות
1/4 כוס טחינה גולמית משובחת
מיץ מלימון שלם
1/4 כוס שמן זית
1/2 כוס גרגירי רימון
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. קוצצים את כל הירוקים עם סכין חדה ומניחים בקערה, מוסיפים את הגריסים ומערבבים.
2. חותכים את הצנוניות לרבעים דקים, מתבלים במיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל מניחים בצלחת ומקשטים בטחינה הגולמית וזרעי הרימונים.

מה עוד אפשר לומר על השילוב הקטלני של סלק צלוי מתקתק וגבינה מלוחה? שמלבד שהוא מצוין ועמוס בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, הוא פשוט נראה מצוין על כל צלחת ומרשים בארוחה חגיגית וגם סתם כנשנוש מול המונדיאל. אפשר להכין אותו מראש ולהגיש למחרת וטעמו רק ישתבח.
מרכיבים:
ל-4 מנות
1 כוס גריסי פנינה מבושלים
2 סלקים בינוניים
100 גרם גבינת פטה כבשים
2 כפות שקדים מולבנים פרוסים
1 בצל סגול קטן
3 גבעולי בצל ירוק
3 כפות עלי פטרוזיליה
לויניגרט:
1 כף דבש
3 כפות שמן זית
1 כף חומץ בלסמי
1/2 כפית חרדל
שן שום כתושה
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום הכי גבוה שאפשר, שוטפים את הסלקים וקוטמים להם את הראש והזנב וצולים בתנור כשעה עד שהם רכים, מקררים ומקלפים.
2. חותכים את הסלקים לקוביות, קוצצים את הבצל הירוק, הפטרוזיליה והבצל הסגול ומוסיפים הכול לקערה יחד עם הגריסים ומפוררים מעל את גבינת הפטה והשקדים
3. מערבבים את כל חומרי הויניגרט היטב בצנצנת ושופכים מעל הסלט.

מתכון שהכותרת שלו נשמעת מסובכת אבל אין דבר יותר פשוט ממנו להכנה. פתרון שטוב גם לצמחונים, גם למארחים שרוצים גיוון וגם לאנשים שרוצים לאכול בריא אבל להרגיש חגיגי.
מרכיבים:
ל-4 מנות
2 כוסות גריסים מבושלים
2 בטטות בינוניות (כ-400 גרם)
1 בצל יבש בינוני
1/4 כוס אבקת שקדים
3/4 כוס פירורי לחם מקמח מלא
1 ביצה בגודל בינוני M
3 שיני שום כתושות
מלח ופלפל
שמן זית לאפיה
ולהגשה:
לחמנית המבורגר טעימה או לחמניות מקמח מלא.
עגבנייה
חסה
מלפפון חמוץ
בצל סגול
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-230 מעלות וצולים את הבטטות עם הקליפה כשעה עד שהן רכות לגמרי, מקררים ומקלפים.
2. קוצצים את הבצל, ומאדים אותו במשך כ-5 דקות עד שהוא מזהיב ומוסיפים לקערה
3. מערבבים את כל שאר המרכיבים בקערה ומתבלים. יוצרים קציצות בגודל שיתאים ללחמניות שקניתם, מהדקים את הקציצות היטב בידיים (בשיטת הקובה או הקבב למי שמכיר) מניחים על מגש ונותנים לקציצות לנוח במקרר לפחות חצי שעה.
4. מחממים את התנור ל-200 מעלות, מושחים כל המבורגר במעט שמן זית וצולים בתנור כ-15-25 דקות – (תלוי בגודל הקציצות), מרכז הקציצה צריך להיות מוצק כשלוחצים עליו עם האצבע.
5. מעבירים את הקציצות ללחמניות ומוסיפים עגבנייה, חסה, מלפפון חמוץ ובצל, מתפנקים באיזה רוטב שאוהבים - קטשופ, מיונז או חרדל ומגדילים ב-1.9.
אפשר גם להוסיף לתערובת צנוברים, פיסטוקים, כוסברה ופטרוזיליה וליצור קציצות בצורת קבב ולהגיש ללא הלחמנייה אבל עם טחינה משובחת. קבב צמחוני ומשגע.
