דלעת הקסמים: קינוחים מפתיעים עם דלעת

היא עשויה להיראות קצת גדולה ומאיימת אבל עם דלעת אפשר לעשות מנות מתוקות עם טעם שקשה לשכוח. עופר מעוז מכין גלידת דלעת, עוגת דלעת איטלקית וצ'טני עסיסי שיחזיק שנה שלמה

עופר מעוז | 29/9/2010 9:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"הדלעת סובלת מיחסי ציבור גרועים," אומר עופר מעוז, 42, השף הראשי של בראף קייטרינג (לשעבר רן שמואלי קייטרינג וכחול). "ביטויים כגון ’פרצוף דלעת' או ’מפונצ'ר כמו דלעת' הפכו למטבעות לשון די נפוצים. אז הרשו לי לנסות ולתקן את המעוות ולהיות יחצן - סליחה - פרזנטור של הירק הנפלא הזה.

"נתחיל בעובדה פשוטה: דלעת היא בכלל פרי ממשפחת הדלועיים, שאליה משתייכים גם המלון, האבטיח והמלפפון, ועל כן הדמיון של אותו ניחוח רענן המתפשט באוויר כל אימת שחותכים דלעת. ערכיה הקלוריים נמוכים אך ערכיה התזונתיים גבוהים מאוד: היא עשירה בסיבים, בנוגדי חמצון, בבטא קרוטן ובוויטמינים. זרעיה (מה שנקרא בשפת העם 'גרעינים לבנים') עשירים בשומנים בלתי רוויים בריאותיים ובאבץ החשוב לפעולות זיכרון ולבריאות הציפורניים והשיער.

לדלעת זנים רבים הגדלים בסוגי אקלים שונים והיא מתאימה לבישול ולאפייה וגם, שימו לב, להכנת קינוחים מהממים במגוון צבעים, מרקמים וטעמים. אז הנה לכם כמה מתכונים שאולי יעזרו לשנות את דעתכם על הפרי הנפלא הזה".
גלידת דלעת וג'ינג'ר

דרגת קושי: בינונית. זמן הכנה: 30 דקות.  עד שהמנה מוכנה: יממה


המצרכים ל-6-4 מנות:
1 וחצי כוסות חלב
 1/2 כוס סוכר
 1/8 כפית מלח
 1 ס"מ ג'ינג'ר טרי קצוץ דק או ג'ינג'ר מסוכר קצוץ
 קורט קינמון טחון
 1 כוס קוביות דלורית מבושלות במים עד ריכוך
 2 חלמונים
 2 כפיות קורנפלור
 1 מכל שמנת מתוקה

אופן ההכנה:

1. באלפס בעל תחתית כבדה מביאים לרתיחה חלב, סוכר, מלח, ג'ינג'ר וקינמון.

2. מסירים מהאש, נותנים לנוח כ-10 דקות לשחרור טעמים ומסננים.

3. מערבבים 1 1/4 כוסות מהחלב הפושר והדלורית בבלנדר ומפעילים עד קבלת מחית חלקה וסמיכה. מחזירים לאש ומביאים לסף רתיחה.

4. טורפים בנפרד חלמונים, קורנפלור ויתרת החלב. יוצקים את בלילת החלמונים לתערובת הדלורית הרותחת, טורפים היטב ותוך כדי בחישה מביאים לרתיחה שנייה עד שמתקבלת רפרפת סמיכה מאוד. מסירים מהאש.

5. מכסים

את רפרפת הדלורית בניילון נצמד. מצננים במשך לילה במקרר (או מינימום שעתיים,( מערבבים עם השמנת, מעבירים למכונת גלידה ומפעילים לפי הוראות היצרן. אם אין מכונת גלידה, מערבבים את המסה עם השמנת ומקפיאים למשך לילה בתבנית שטוחה. למחרת משחררים מהתבנית, חותכים לקוביות, מעבירים למעבד מזון מצויד בלהב פלדה ומפעילים עד קבלת מרקם חלק.

5. מאחסנים בתא הקפאה או מגישים מיד.

הערה: מאחר שבגלידה זו אין מייצבים תעשייתיים, כדאי לאכול אותה בתוך שעתיים מרגע הכנתה.

צילום: דניאל לילה
גלידת דלעת וג'ינג'ר. לחיסול מיידי צילום: דניאל לילה
עוגת דלעת איטלקית

במתכון הזה, הנקרא Torta Di Zucca כדאי להעדיף זן דלעת שאינו מגיר יותר מדי נוזלים (דלורית, למשל, או דלעת תאילנדית שטוחה). כדאי לאפות את העוגה יומיים מראש ולתת לה לנוח מכוסה בכלי אטום במקום קריר (בקיץ במקרר) - טעמה ישביח לאין ערוך.

דרגת קושי: בינונית. זמן הכנה: 20 דקות. עד שהמנה מוכנה: שעה

המצרכים:

3 ביצים בטמפרטורת החדר
 200 גר' סוכר לבן דק
 50 גר' סוכר חום מוסקובדו
 1/2 כפית מלח
 180 מ"ל שמן חמניות או תירס
 300 גר' דלורית/דלעת תאילנדית מגוררת דק
 1 כפית תמצית וניל איכותית
 210 גר' קמח
 1 כפית אבקת אפייה
 1/2 כפית סודה לשתייה
 1 כפית קינמון
 1/2 כפית ג'ינג'ר יבש טחון
 1 מסמר ציפורן טחון
 100 גר' אגוזי מלך או פקאן קצוצים (אופציה)

אופן ההכנה:

1. בקערת מערבל במהירות גבוהה מקציפים ביצים, שני סוגי הסוכר והמלח כ-5 דקות עד קבלת קצף תפוח בהיר ויציב למדי. מפסיקים את פעולת המערבל.

2. מוסיפים את השמן ואת הדלעת ומקפלים.

3. מנפים לתוך התערובת את שאר החומרים (חוץ מהאגוזים) ומקפלים בזריזות לתערובת אוורירית אחידה. מוסיפים את האגוזים תוך קיפול.

4. יוצקים לתבנית קפיצית משומנת היטב בחמאה (בקוטר 24 ס"מ, או תבנית אינגליש קייק) ואופים בתנור מחומם מראש ל-170 מעלות, עד שקיסם הננעץ למרכז העוגה יוצא יבש. מצננים  40-35  דקות אפייה לאינגליש קייק, 50-45 דקות לתבנית קפיצית.

 לגיוון: ניתן להשתמש גם ב-1/2  אגוז מוסקט מגורר וניתן להוסיף גם 1/2 כוס צימוקים כהים.

צילום: דניאל לילה
עוגת דלעת איטלקית. להכין יומיים מראש ולתת לנוח צילום: דניאל לילה
צ'טני דלעת וצימוקים

הצ'טני משתייך לקבוצה שלמה של מטבלים המלווים מנות בשר ודגים. מקורם בהודו האקזוטית, שם גם מכינים אותם לרוב חריפים כדבעי. הגרסאות המוכרות במערב מגיעות בעיקר מהמטבח הבריטי, תולדה של מאות שנות קולוניאליזם בתת היבשת, הן מתונות בטעמן וניכר בהן שימוש אינטנסיבי בחומץ, סוכר ומלח. אנחנו נעדיף כמובן את המקור ההודי החריף והמתובל, שיעשה לנו חגיגת טעמים עם בשרים צלויים. הנה גרסה קלה וטעימה לצ'טני דלעת. תרמיל הל, גאראם מסאלה וגרגירי חרדל שחור ניתן להשיג בקלות בחנויות התבלינים. אין להכין צ'טני בסירי אלומיניום בשל חומציותם המאכלת.

דרגת קושי: קלה. זמן הכנה: 30 דקות. עד שהמנה מוכנה: 30 דקות

המצרכים (לקילו צ'טני שישמש לארוחות רבות):

1/2 ק"ג דלעת כתומה ובשלה, נקייה מקליפה וגרעינים
 2 כפות שמן צמחי
 6 שיני שום פרוסות
 1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ
 1 כפית גרגירי כוסברה
 2 תרמילי הל סדוקים
 2 כפיות גדושות תערובת תבלינים גאראם מסאלה
 1 כפית גדושה צ'ילי יבש גרוס גס
 1/2 כוס צימוקים כהים גדולים
 1/2 ק"ג סוכר לבן
 מיץ סחוט מ-2 ליים או לימונים בינוניים
 1 כפית גדושה מלח

אופן ההכנה:

1. חותכים את הדלעת לקוביות בגודל  2 על 2 ס"מ

2.  מחממים את השמן בסיר שטוח בעל תחתית כבדה ומזהיבים קלות שום פרוס וג'ינג'ר. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים עוד דקה.

3. מוסיפים לסיר את הדלעת והצימוקים, מכסים בסוכר, יוצקים את הלימון ומוסיפים את המלח. מביאים לרתיחה בעדינות על להבה נמוכה בלי לבחוש.

4. כשכל הסוכר נמס והמסה רותחת קלות, מגבירים את הלהבה למקסימום ובוחשים פעם אחת למיזוג הטעם. ממשיכים להרתיח עוד כ-20 דקות תוך בחישה עדינה מדי פעם כדי למנוע הידבקות ושריפת הצ'טני בתחתית הסיר.

5. לאחר 20 דקות מעבירים את הצ'טני בעודו חם לצנצנת מעוקרת (מרתיחים את הצנצנות והמכסים מראש ושומרים אותם הפוכים עד השימוש) ושומרים בקירור.

6. הצ'טני יישמר מחוץ למקרר עד שנה בלי לפתוח. לאחר הפתיחה יש לאחסן בקירור (נשמר לזמן כמעט בלתי מוגבל)

צילום: דניאל לילה
צ'טני דלעת וצימוקים. שנה שלמה! צילום: דניאל לילה
צ'רשי דלעת

תמצאו אותו כמזט מעורר תיאבון במסעדות טריפוליטאיות, הוא מצוין עם לחם לבן פשוט וטרי ולליווי בשרים. ניתן להמיר את הפפריקה המתוקה בחריפה. יש גרסאות עם חומץ, אני אישית מעדיף עם מיץ לימון טרי.

דרגת קושי : קלה. זמן הכנה: כשעה. עד שהמנה מוכנה: כשעה

המצרכים ל-6 מנות:
 750 גר' דלעת קלופה ונקייה מגרעינים
 1/3 כוס שמן חמניות או שמן צמחי אחר
 2 כפות גדושות פפריקה מתוקה
 1 כפית פפריקה חריפה
 1 כוס כוסברה קצוצה
 מיץ סחוט משני לימונים
 2 כפיות מלח
 1 כפית גדושה סוכר 5 שיני שום טרי כתוש

אופן ההכנה:

1. חותכים את הדלעת לפיסות גדולות מאוד (5 על 10 ס"מ בערך) עוטפים בנייר כסף ואופים כ-40-30  דקות בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות עד שהדלעת רכה לגמרי. מצננים ומסננים כ-10 דקות על מסננת להגרת נוזלים.

2. מעבירים לקערה ומועכים היטב במזלג.

3. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את שני סוגי הפפריקה כ-2 דקות. מסירים מהאש ויוצקים על הדלעת. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים פושר או קר לצד לחם טרי, בשר או דגים.

צ'יפס דלורית במלח אטלנטי

החליפו את הצ'יפס השגרתי בצ'יפס מדלורית. המרקם דומה מאוד אך הטעם נפלא ושונה בתכלית. הוסיפו לכך את הערכים הבריאותיים של הוויטמינים והקרוטונים הנמצאים בדלורית והרי לכם חגיגת בריאות טעימה. שווה להשקיע במלח ים אטלנטי, שישנה את הטעם מן הקצה אל הקצה (להשיג במרכולים ובחנויות תבלינים).

דרגת קושי: קלה. זמן הכנה: 10 דקות. עד שהמנה מוכנה: 20 דקות

המצרכים ל-6 מנות
 720 גר' דלורית קלופה נקייה מגרעינים וחתוכה ליחידות צ'יפס (מקלות באורך 5 ס"מ ובעובי 2 ס"מ) שמן לטיגון עמוק
 מלח ים אטלנטי

אופן ההכנה:

1. מחממים את השמן ל-180 מעלות בצ'יפסר חשמלי (קיסם עץ נקי הננעץ בשמן ומעלה בועות ישמש אינדיקציה) או בסיר עם שמן עמוק.

2. מטגנים את הצ'יפס כמה פעמים כדי לא להוריד את טמפרטורת השמן ולמנוע ספיגת שמן מיותרת, עד שהצ'יפס מזהיב מאוד ונהיה פריך.

3. מוציאים לנייר סופג לספיגת עודפי השמן, בוזקים מלח ים אטלנטי ומגישים מיד.

צילום: דניאל לילה
צ'יפס דלורית. אם כבר צ'יפס צילום: דניאל לילה
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ordering_new_2/ -->