מזון למחשבה: אוכל ידידותי למוח

שחר שילוח יצאה לבדוק מה כדאי לכם לאכול כדי לרענן את התאים האפורים וחזרה עם רשימה שתוכלו לקחת לסופר. לגזור, לשמור ולא לשכוח

שחר שילוח | 19/1/2011 16:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: מוח,ויטמינים
בודי בילדרס שמטפחים את רקמת השריר המנופחת שלהם, חיים על דיאטה מיוחדת. גם ספורטאים מקצועיים יודעים בדיוק מה צריך לנוח על הצלחת שלהם לפני האימון ואחריו.

אבל יש איבר לא שרירי במיוחד, שגם לו מגיעה תשומת לב תזונתית – המוח שלנו. ישנם מאכלים שיכולים לעזור בטיפוח המוח ובשמירה על יכולות הביצוע שלו. הם אולי לא יעשו אותנו חכמים יותר, אבל יעזרו לשמור על המצב הקיים (תמיד יכול להיות יותר גרוע) ולנצל אותו היטב.

אלו ויטמינים חשוב לצרוך? ויטמינים מקבוצת B חשובים לתפקוד מערכת העצבים, נוגדי חמצון בכמות טובה מונעים הפרעות בזיכרון, אומגה 3 נקשרה לכישורי למידה וזיכרון אצל ילדים והיא משפיעה גם על מצב הרוח. ברזל משפיע על מעבר מידע ומחסור בו עלול לגרום לבעיות זיכרון. גם מחסור באבץ עלול לפגוע בזיכרון ומחסור במגנזיום עלול לגרום למחלות של מערכת העצבים.


צילום: נועם וינד
מתאמנים במטבח, לא בחדר כושר. צילום: נועם וינד

אז מה נאכל? נתמקד במזונות מהצומח, כאלה שאוכלים אותם בצורה גולמית, ללא הכנה, מחשבה או מאמץ מיוחד.

1. אבוקדו – אבוקדו עשיר בוויטמין E, שהוא נוגד חמצון, בוויטמינים מקבוצה B ובמגנזיום. עונת האבוקדו בישראל בעיצומה, הוא עשיר ומשביע. אפשר למרוח אותו על לחם טרי, להוסיף לסלט, לערבב עם טחינה, שגם היא ידידותית למוח, ואפילו לאכול בכפית, אם אתם לא סופרים קלוריות.
2. אוכמניות – הן יפות, טעימות, עשירות בסיבים ובנוגדי חמצון ובטוחות גם לחולי סוכרת בגלל האינדקס הגליקמי הנמוך שלהן. בגלל נוגדי חמצון מסוג פלבנואידים שמצויים בהן בשפע, נקשרו האוכמניות למניעת בעיות זיכרון הקשורות בהזדקנות. ד"ר סטיבן פראט, מחבר הספר "Superfoods" מכנה אותן "Brainberries" וטוען שמחקרים

קושרים צריכת אוכמניות להפחתת הסיכון לאלצהיימר, לשיפור יכולות למידה ויכולות מוטוריות ולהפחתת מתח. למרבה הצער, התותים הכחולים החביבים האלה אינם גדלים אצלנו. בנוסף, הם בין היבולים המרוססים ביותר. לכן, אם אין לכם גישה לאוכמניות אורגניות, עדיף להתמקד במאכלים אחרים מהרשימה.

krt
לאכול בכפית. אבוקדו. krt

2. רימון – תחליף מקומי לאוכמניות, שכמוהן מכיל כמות נאה של פלבנואידים. קצת מטריד לקלף אותו, אבל זה שווה את המאמץ. הגרעינים טעימים כנשנוש והם תוספת משדרגת לסלטים ולקינוחים. אפשר גם ללגום מיץ רימון, רצוי טרי ולא ממותק.

ד"ר דייויד פרלמוטר, מחבר הספר "The Better Brain" ("המוח המשופר"), כולל את הרימון וכן את פירות ההדר (שמהם יש לנו המון ממש עכשיו) ביו המזונות ה"שכליים" מפני שהם עשירים בנוגדי חמצון. לדבריו, כל הפירות והירקות הצבעוניים מועילים למוח, וככל שהצבע עז יותר, כך טוב יותר. אז אם אתם מתלבטים בין אשכולית רגילה לאשכולית אדומה, או בין פלפל בהיר לפלפל אדום – אתם כבר יודעים מה עדיף.

3. אגוזים – עשירים בוויטמין E, נוגד חמצון הכרחי לפעילות קוגניטיבית. אגוזי לוז, אגוזי מלך ואגוזי קשיו גם טעימים וגם יעילים, אבל מלך האגוזים הוא השקד, העשיר במיוחד במגנזיום. אגוזי ברזיל, אגוזי מלך ובוטנים עשירים במיוחד בנוגד החמצון סלניום.

כל אגוז מלך.

4.  זרעי חמניות וזרעי שומשום - עשירים בוויטמין E ובמגנזיום. אפשר לאכול אותם כמו שהם, לפזר על סלט, להוסיף לגרנולה ולצרוך גם כשמן או טחינה בכבישה קרה. גרעיני דלעת עשירים גם הם במגנזיום וגם בברזל.

5. קפה – כל עוד לא מתמכרים אליו ולא שותים אותו עם ממתיקים מלאכותיים, סוכר, חלב ו"משהו קטן בצד", הקפה טוב למוח. פרופ' גארי וונק, מומחה לפסיכולוגיה, מדעי המוח וגנטיקה רפואית מאוניברסיטת אוהיו ומחבר הספר "Your Brain on Food" ("המוח שלך על אוכל"), אומר: "אנחנו כבר יודעים שחמש כוסות קפה שחור ביום מפחיתות ב־85% את הסיכוי של גברים ללקות באלצהיימר". אז תרגישו בנוח עם כוס הקפה השחור שלכם על הבוקר או עם שוט אספרסו טוב מדי פעם.


צילום: אי-פי
יש אישור לצרוך אותם חמש פעמים ביום. פולי קפה. צילום: אי-פי

6. תה – כמו הקפה, גם בתה יש קופאין שנותן "זריקת מרץ" למוח. בנוסף, יש בתה נוגדי חמצון מסוג "catechines" שמסייעים לזרימת הדם. מומלץ לשתות תה טרי, קר או חם, אבל לא תה מבוקבק או עשוי מאבקה.

7. קקאו – בפולי הקקאו יש קופאין וממריצים אחרים שעוזרים לפעילות המוח וגורמים לשחרור אנדרופינים המשפרים את מצב הרוח. קקאו גם עשיר בנוגדי חמצון. אפשר ליהנות ממנו בעיקר שוקולד מריר עם אחוז גבוה של מוצקי קקאו.

מאכלים נוספים מהצומח שמחזקים את המוח אבל דורשים הכנה מוקדמת הם שיבולת שועל, אורז מלא, ודגנים מלאים באופן כללי, קטניות, שום ועגבניות. את העגבניות כדאי לבשל כדי לשפר את זמינות הליקופן המצוי בהן, חומר שנקשר במניעת שטיון (דמנציה).




כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ordering_new_1/ -->