הבאסטה שלי: הפתעות קסומות בשוק הכרמל
לא תמצאו בשוק הכרמל את האותנטיות הצעקנית של מחנה יהודה, אבל תמצאו בו פינות קסם מלאות הפתעות טעימות. יעל פז-מלמד יוצאת השוקה וחוזרת עם סל מלא בכל טוב
נכון שגם ברשתות הגדולות יש היום ירקות טריים, שאיכותם אפילו עולה לעיתים על איכות הירקות בשוק, כיוון שמקפידים שם מאד להגיש לציבור ירקות ופירות שעברו מינימום ריסוסים, ועדיין - יש משהו בחוויית הקנייה בשוק הכרמל שאי אפשר להשיג בשום מקום אחר.
ושיהיה ברור, זאת לא אותה אותנטיות צעקנית שלעתים מספרים לנו עליה בהקשר לשוק, גם לא מחירים זולים באופן מיוחד. כל אלו קיימים אולי בשוק מחנה יהודה. לא בכרמל. בקושי תמצאו את המוכרים שמכריזים בשירים על סחורתם, וגם לא תמיד תמצאו הבדלים גדולים במחירי הסחורה, בעיקר כשברשתות יש ימי שוק שבהם מפילים את המחירים לרצפה.
ובכל זאת, כשמגיעים הביתה עמוסי שקיות אחרי ביקור בשוק, מתמלא המטבח ריח של גן ירק, ובכיור מצטברים גושי אדמה קטנים שירדו מהירקות בעת שטיפתם. סלסלות מתמלאות בירקות שקונים רק בשוק, כמו במיה בעונתה, תרד טורקי רחב עלים, חצילים קטנטנים להחמצה, גמבות גמדיות ופריכות למגע, שום ירוק, עגבניות שרי מנומרות, שעועית ירוקה וצהובה שכאשר חותכים אותה לשניים נשמע פצפוץ ערב במיוחד לאוזן.
כשכל הדברים הנפלאים האלו רובצים אצלי בהנאה במטבח, צבעוניים וריחניים, אני יודעת שאפשר להרים טלפון לכמה חברים ולהזמין אותם להצטרף אלינו לפתיחת שולחן של אביב ישראלי. וזה כיף שאין שני לו.

לא רק דוכני הפירות והירקות מריצים אותי אחת לכמה שבועות אל מחוז החפץ הזה. האמת היא שאת גיחותי המרגשות לשוק הכרמל התחלתי דווקא בשל חנות הדגים הקטנה והמטריפה שנקראת, איך לא, "שבתאי דגים".

שבתאי זה שם קלאסי של דייג. כמו מרבית החנויות בשוק, אין לה לחנות הזו לא תואר ולא הדר. אבל יש לה דגים טריים שזה עתה יצאו מהים, ויש לה אנשים שמבינים היטב באותם דגים, ובעיקר יש לה מחירים שמאפשרים לרכוש גם את הדגים היקרים ביותר, כמו סלמון או לוקוס, במחירים אפשריים.
ויש לה גם דגים קפואים, וזה לא כל כך נורא, תאמינו לי. ויש גם פירות ים, בהתאם לעונה שלהם, ואם נופלים על יום טוב ושעה טובה, אפשר למצוא שם סרטנים שזה עתה עלו מהים, וקלאמרי נפלאים ובשרניים, ושרימפסים שאחרי טיגון קל בחמאה או שמן זית הופכים לוורודים ויפהפיים.
ותמיד יש שם מציאות של כל מיני דגים, שלא על כולם שמעתי,
תמיד תמצאו אצל שבתאי בעלי מסעדות ושפים שבאים לרכוש את המנות שיגישו לאורחיהם בצהריים או בערב, וסתם בשלנים שקופצים לראות מה חדש ומה כדאי לבשל היום, וכל זה מתרחש במקום הקטן הזה, ברחוב יחיאל, אחד הרחובות הצדדיים של השוק.
עוד לא קרה שהגעתי לשם ולא יצאתי עם שמחה גדולה בלב. מרגע שאני נכנסת פנימה, אני כבר יודעת איך ייראו הדגים נקיים ומטופלים, כשאשים עליהם שמן זית, מיץ לימון ועשבי תיבול מלוא החופן ואשלח אותם לתנור. אחרי זמן מה אוציא מעדן שיגרום לכל מי שיאכל אותו לצקצק בהנאה.
ובכדי להכניס לעגלת הקניות שלי עשבי תיבול הכי טריים ויפים שיש, כל שצריך הוא לצעוד כמה מטרים דרומה, אל דוכן קטן בפאתי השוק. במחירים מגוחכים תוכלו לקנות כאן כל עשב תיבול שעולה על דעתכם: בזיליקום, מרווה, תימין, אורגנו, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה ומה לא.
ביום ראשון השבוע עלתה כל חבילה שקל וחצי, ומדובר על כמות שהיא לפחות כפולה מזו שמקבלים בכל חנות אחרת. כיוון שבשוק מדובר, אולי יעלו המחירים בימים אחרים, ויגיעו לכדי שני שקלים.
ככלל, אל תתפתו לקנות את עשבי התיבול והחסות השונות בדוכנים של הרחוב הראשי, כי שם הרבה יותר יקר. ראש חסה עגולה, דרך אגב, עלה לי בבאסטה "שלי" שלושה שקלים. ואיזו חסה!
באמצע ברחוב הראשי, שהוא הכרמל, ולאורכו מצויות מרבית הבאסטות, בערך באמצעו, תמצאו חנות גבינות שאת המבחר שהיא מציעה תתקשו למצוא בחנות גבינות אחרת. בעלי החנות, "דווקא גורמה", מייבאים כל גבינה שעולה על דעתכם מצרפת, איטליה, הולנד וכולי, והיא אינה נופלת מחנויות גבינות מסוגה שמוצאים בשווקים מרכזיים בפריז או רומא.
גם מבחר אדיר של גבינות ישראליות תמצאו בה, כולל של מחלבות בוטיק נחשקות, ולפי מה שאמרו כמה קונים לידי המחירים זולים בכ-30 ממחירי הגבינות בבוטיקים של תל אביב.
עדיין, כדאי לזכור שלא מדובר במחירים מאוד זולים, וקנייה בחנות הזו, בעיקר אם מדובר על גבינות מצרפת או כל ייבוא אחר, אינן חוויה זולה. גבינות, כזכור, זה עסק יקר.
אני מצאתי שם קרם פרש, אותה שמנת שכולה רק אחוזי שומן ושכפית קטנה ממנה משדרגת כל מרק או פרוסת עוגת תפוחים, למשל. 25 שקל עלתה לי צנצנת של קרם פרש צרפתי מעולה.
30 שקל עלו לי שלושה כדורי מוצרלה גדולים ונפלאים, שמיד באותו ערב נחתכו לפרוסות עבות, הונחו ליד עגבניות שניקנו בארבעה שקלים וטעמן היה כשל עגבניות ילדותינו. על הכל פיזרתי עלי בזיליקום שהדיפו געגועים לאיטליה, קצת שמן זית ומלח גס, והקפרזה נחטפה על ידי כמה סועדים מאושרים.
כמובן שלידה הונחו כמה פוקאצ'ות שניקנו גם הן בשוק, מאחת המאפיות, גם הן בחצי ממחירן במאפיות תל אביביות, והנה לכם כמה רגעים קטנים של אושר עילאי, שניקנה באותו הבוקר ולא במחיר מופקע.
ומה אנחנו כבר מחפשים, אם לא את אותם שברירי אושר, שבקבוק יין טוב שנפתח למענם עוד העצים את ההרגשה.
שבתאי דגים, יחאל 2, טל. 03-5100740.
דווקא גורמה, הכרמל 34, טל. 052-3300722, 03-5105813.
,
,
,
,
,