אני פחמימה מורכבת

אחרי שנים של מהפכה פמיניסטית הרווחנו גם משרה מלאה וגם אמהות במשרה מלאה. לביבת תפוחי אדמה שחומה, פריכה וקלה להכנה עם שפע תוספות היא דרך מעולה לסיים את היום בלי מאמץ מיותר. המדור מתאושש מהחגים

סופ
רותי רוסו | 30/10/2011 10:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

מדי פעם מישהו אומר לכם משפט בלי לשים לב ועובר הלאה. והמשפט שהוא זורק, ככה בלי הקדמות, יכול להפוך לחלק משק המשפטים הקטן שאתם נושאים על גביכם כל החיים. לרוב, המישהו המקרי הזה לא יבין את הרגע המכונן שיצר. לפעמים המשפט שלו הגיע בדיוק מאותן תובנות עמוקות שנדרשות כדי לחטט באף.

ובכל זאת. הקרקע הייתה פורייה, התנאים מתאימים, הזרע נשתל ועכשיו לכו תדעו מה יניבו הפרחים. יש כמה מישהואים כאלה שבכלל לא יודעים שאני נושאת אותם איתי. אחד מהם הוא אחת, יועצת בחוג לספרות כללית באוניברסיטת תל אביב לפני כעשור. תפקידה היה לסייע בבניית מערכת שעות לפני תחילת השנה. היא שאלה: "מה עם הקורס של ד"ר אורלי לובין?". וברשימה הופיע: "מבוא לתאוריות פמיניסטיות - ד"ר אורלי לובין, יום ג', 2 ש"ס".

השעות אמנם התאימו אבל רבאק, למי יש כוח לקשקשנות
של נקבות מרירות. הייתי בת 20 וקצת ומשוכנעת שנשים כבר השיגו הכל ועכשיו הן רק רוצות לשבת ולטחון את המוח. אני צריכה להתפרנס ולבסס את הקריירה שהפמיניסטיות של פעם השיגו לי ואין לי זמן לפלפולים של בנות עם פנאי. "אני לא פמיניסטית", השבתי ליועצת ביהירות אופיינית. ההפרדות המיושנות האלה בין גברים לנשים הן בסיס כל הבעיות.

היועצת הביטה בי באותו מבט שבוודאי זכו לו כל מיני מתבוללים באירופה לפני מלחמת העולם השנייה שהכריזו בגאווה שהם בכלל לא יהודים, ואמרה בלי גרם של דרמה: "גם אם הנושאים האלה לא מעניינים אותך היום, יגיע רגע בחיים שבו הם כן יעניינו אותך". זה היה המשפט ולא שכחתי אותו. מיותר לציין שהאישה הזו שישבה מולי בחדר בבניין גילמן, פרשה במשפט אחד את החזון הציוני של חיי ועברה הלאה לדבר על יום רביעי ומה נכניס בו.
ראובן קסטרו
דראפן ביצים וגבינת ריקוטה ראובן קסטרו
תפוחי אדמה דרפאן

אצלי הילדות שינו את התמונה. כי גם אם אישה תגדיר את עצמה כגרביל ויורם קניוק יכתוב בדת שלו דולפין, ברגע האמת הזהות שלנו - ואיתה הזכויות שלנו - נקבעות ונשפטות על ידי העולם שסובב אותנו. אישה עם ילדים הופכת ברגע למערך של חובות שבמסגרתו הזכות להצביע היא בערך האחרונה שנשארה לה.

היום זו כבר לא זכותה לצאת לעבוד ולהתפתח. היום היא חייבת גם את זה. שמיכת הקיום שלה הופכת להיות קצרה עד כדי גיחוך. עבודה ואמהות הן התנגשות אחת גדולה שאין דרך לצאת ממנה טוב, מה שאי אפשר בהכרח לומר על עבודה ואבהות. וזה אחרי עשרות שנים של מהפכה ואפליה מתקנת ומתוך משק בית שמתנהל באופן כמעט אלטרנטיבי מבחינת חלוקת הנטל.

אבל איך כל זה קשור לאוכל ולתמונה של ביצים מעל לביבת תפוחי אדמה? כי אם עבודה לבדה כבר מילאה לכם את כוס המים עד תום ואז, עם האמהות, הוספתן לכוס שק שלם של מטבעות שגרם לחצי מכמות הנוזלים להישפך החוצה, אז הניסיון לשזור בין שני אלו גם חגים וחופשות הוא כמו הניסיון להוסיף לכוס המים בלוק של איטונג. פיזית, טכנית, מנטלית - אין בשילוב בין השלושה שום היגיון, רק תחושה חזקה של מופרכות קיומית. אז הנה, שרדנו עוד אחת מהתקופות האלו, ועכשיו תנו לנו לחזור לשגרה המטורפת הרגילה שלנו.

המתכונים שלפניכם הם בדיוק מה שבא לי עכשיו - פחמימות מורכבות, תפוחי אדמה, הכנה מהירה ואוכל פשוט וביתי ונעים. עדיף עם אזורים פריכים במיוחד כי יש להם השפעה מרחיקת לכת על האזורים הפריכים של המוח והנפש שלי. ולא שאני חלילה אומרת שנשים הן אלו שמכינות את האוכל בבית ושזה תפקידן, אבל יכול להיות שגם הילדים שלכן יאהבו את הצירופים הפשוטים האלה. ואם לא, תמיד אפשר לתת להם עוד קערה של צ'יריוס ולחגוג לבד.

ראובן קסטרו
תפוחי אדמה דראפן ראובן קסטרו
דראפן, רושטי או האש בראון

שלוש גרסאות של לביבת-עוגת תפוחי אדמה במחבת שחייבת להיות לה מעטפת חומה פריכה וליבה רכה - קצת כמו הלביבות שלנו לחנוכה. ההאש בראון היא הגרסה האמריקאית והיא עשויה מתפוחי אדמה שקודם מבשלים ואחר כך מטגנים במחבת עם שמן, הופכים ומועכים שוב ושוב עד שמתקבלת עוגה מדהימה עם שכבות של פריכות גם מבפנים. את ההאש בראון מגישים בבוקר ושווה להסתובב ברחבי ארצות הברית בדיינרים הכי נידחים כדי למצוא את האנשים שממש מומחים בהכנתו.

הרושטי הוא הגרסה השוויצרית (וגם הגרמנית) ולרוב מכינים אותו מתפוחי אדמה מבושלים חלקית. נהוג להגיש אותו בצהריים או בערב. הדרפאן (Pomme Darphin) הוא הגרסה הצרפתית ומכינים אותו מתפוחי אדמה חיים. טבחים מנוסים במיוחד יכולים לגרד את תפוחי האדמה ישירות לתוך המחבת אבל יתר האנושות יכולה לעשות זאת לקערה מבעוד מועד.

הכלל החשוב: לא לשטוף. העמילן שעוטף את תפוחי האדמה הוא מה שמחזיק את העוגה הזו יחד שלא תתפרק. פום דרפאן מגישים לארוחת ערב כליווי למנה בשרית בדרך כלל. בואו נודה בזה שרובנו כאן לא צרפתים אדוקים ולכן נאמץ רק את חוקי ההכנה ולא את חוקי ההגשה. אחרי שנכין את העוגה המדהימה הזו, והיא באמת הפשוטה ביותר מבין כל הגרסאות בתפוצות, נהפוך אותה למרכז ההוויה ולא לשוליים, נצוות לה תוספות ונבנה סביבה ארוחה שלמה.
 

תפוחי אדמה דראפן

הגרסה הכי פשוטה והכי טעימה. אתם חייבים תפוחי אדמה לטיגון (קליפה אדומה, בדרך כלל עדיף מזן דזירה של הדוד משה) ומעבד מזון או פומפיה שיחתכו לכם את הגפרורים הדקיקים בלי גרם של מאמץ.

החומרים:

500 גרם תפוחי אדמה המתאימים לטיגון
1 כף שמן
35 גרם חמאה נמסה
מלח ופלפל

ההכנה:

מחממים תנור לחום גבוה (220 מעלות).
1. קולפים את תפוחי האדמה ובעזרת להב הג'וליאן של מעבד המזון מעבדים אותם לגפרורים דקיקים (אפשר גם בפומפיה). לא שוטפים. מתבלים במלח ופלפל.
2. בוחרים מחבת המתאימה גם לתנור ומחממים בה שמן על להבה בינונית-גבוהה. שמים את תפוחי האדמה המגוררים במחבת ומשטחים אותם בתוכה. תפוחי האדמה צריכים להגיע לגובה של 2.5 ס"מ. 3. כשהלביבה שחומה מלמטה הופכים אותה על צלחת ומחזירים למחבת על הצד החי. מושחים במברשת את השוליים בחמאה הנמסה ומכניסים לתנור החם ל-10 דקות. מוציאים, הופכים על 3 שכבות של נייר סופג ומגישים. אם המחבת לא מתאימה לתנור - צולים משני הצדדים ואז הופכים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומסיימים בתנור.

ראובן קסטרו
דראפן פיצה ראובן קסטרו
דראפן פיצה + דראפן של בוקר

הגרסה לילדים. מכינים את הדרפאן ממש כמו במתכון הקודם, רק עם חצי מכמות החמאה. את האפייה עושים בחום בינוני (160 מעלות). ומוסיפים באמצע האפייה את תוספות הפיצה האהובות עליכם - עגבניות פרוסות, מוצרלה או גבינה מגוררת, פטריות, פרוסות בצל, זיתים. כשהגבינה מותכת ומזהיבה מוציאים את הפיצה הצרפתית הזאת מהתנור ומגישים אותה ישירות עם המחבת.

דראפן של בוקר

שוברים על תפוחי האדמה ביצים ובמקום פיצה צרפתית יש לכם שקשוקה צרפתית.

החומרים:

חומרי המתכון לתפוחי אדמה דראפן עם חצי מכמות החמאה
2 ביצים טריות
1 כף עירית קצוצה או בצל ירוק
2 כפות ריקוטה או פטה
1/2 כפית פלפל שחור
אפשרות: חופן גדול של עלי רוקט בלי הגבעולים, מתובלים בהרבה שמן זית ומלח

ההכנה:

1. מכינים את הדרפאן כמו במתכון הראשון: מחממים תנור (לחום בינוני במקום לחום גבוה). מגררים את תפוחי האדמה. לא שוטפים. מחממים שמן במחבת, משטחים את הלביבה, מטגנים עד שהיא חומה, הופכים, משמנים עם חמאה ומכניסים לתנור.
2. נותנים ללביבה חמש דקות לבד בתנור ואז שולפים אותה החוצה. שוברים מלמעלה 2 ביצים, בוזקים את העירית הקצוצה ומקשטים עם תלוליות של ריקוטה או פטה במוקדים שונים. מתבלים במלח ובפלפל שחור ומחזירים לתנור. כשהלבן של הביצים נראה יציב שולפים החוצה ומגישים מיד, אפשר עם סלט פשוט של רוקט בצד או למעלה.

ראובן קסטרו
פיצה על לביבה ראובן קסטרו
ואם לא השגתי תפוחי אדמה לטיגון

החומרים:

6 תפוחי אדמה המתאימים לאפייה
3 כפות שמן זית
1 שן שום כתושה
1/2 כפית סוכר
1 כפית מלח ים
1/2 כפית אורגנו יבש או 1 עלים מגבעול אחד של אורגנו טרי
2 עגבניות תמר פרוסות דק דק
6 כפות גבינה מגוררת, עדיף מוצרלה
אפשרות: בצל סגול חתוך קטן, זיתים מגולענים, מה שבא

ההכנה:

1. מחממים תנור לחום גבוה (220 מעלות). מקרצפים היטב את קליפת תפוחי האדמה.
2. מסדרים את תפוחי האדמה על תבנית עם נייר אפייה ומכניסים לתנור לשעה.
3. בינתיים מערבבים את שמן הזית עם השום, הסוכר, המלח והאורגנו ומניחים אותם בצד עד שתפוחי האדמה מוכנים.
4. אחרי שעה שולפים את תפוחי האדמה מהתנור וחותכים באמצע. זהירות, הם חמים. מנקבים במזלג המון חורים בבשר תפוחי האדמה ואז מושחים אותם בתערובת שמן הזית המתובל. מורידים את חום התנור לחום בינוני (160 מעלות) ומחזירים לחצי שעה.
5. מוציאים שוב את תפוחי האדמה, מקשטים בפרוסות עגבנייה, תוספות אחרות וגבינה מגוררת ומחזירים לתנור עד שהגבינה מותכת.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רותי רוסו

צילום: רובי קסטרו

הבשלנית שעושה את העבודה בשבילכם. מנסה כמה פעמים, מוסיפה תבלין, מורידה את האש, מחליפה תבנית. המסקנות לפניכם.

לכל הכתבות של רותי רוסו

עוד ב''רותי רוסו''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים