בשדה ירוק: "עוגת" חוביזה וטחינה ורודה

כשהחיים נותנים לכם לימונים- הכינו מהם לימונדה - או במקרה של שחר שילוח: אם הכל נהיה כל כך יקר, למה שלא נצא לשדה לקטוף עשבי מאכל?

שחר שילוח | 28/3/2012 8:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שחר שילוח
עוגת חוביזה וטחינה ורודה שחר שילוח

האביב כבר לגמרי כאן וזה אומר שאנחנו בעיצומה של העונה ההנפלאה והקצרצרה שבה אין צורך להפעיל מזגן בבית ובכל יום (כמעט) נעים לשוטט בחוץ. האיומים בנוגע לחורף שחון ששמענו בתחילת הסתיו התבדו וההוכחה היא המרבדים הירוקים והשופעים בשטחים הפתוחים המעטים שעוד נותרו לנו. זאת הסיבה שגם בטור הזה וגם בטור הקודם הצעתי לכם לאכול עשבים.

אבל האביב הוא לא הסיבה היחידה. כאשר מוצרי מזון בסיסיים כה יקרים, עד כדי כך שמשתלם יותר לטוס לאירופה ולקנות אותם שם, כשאי אפשר להישאר בבית כי רק החימום אוכל חצי משכורת, וכשגם לנסוע למקום אחר אי אפשר כי הדלק עולה כמעט כמו יין, כל מה שנותר הוא להסתובב ליד הבית וליהנות מהמעט שעוד ניתן לנו בחינם. בינתיים, לפחות.

גם לפני שנה, בעונת החלמית, המוכרת לנו בשמה הערבי חוביזה, הצעתי ללקט את העלים הקטיפתיים ולהכין מהם קציצות. הפעם אני מציעה מתכון משופר, קל יותר להכנה וגם מזין יותר. מי שאין לו סבלנות לבישולים ובכל זאת רוצה לארח בצלחתו מעלי ארצנו, יכול להשתמש בעלי החלמית הצעירים והרכים ביותר כתוספת לכריך או כבסיס ירוק לסלט.

הנה כמה טיפים ללקטי חלמית מתחילים:

- קודם כל, ודאו שהאזור לא רוסס.
- עדיף להשתמש בעלים הצעירים, שהם יותר קטנים, דקים, רכים ובהירים. עלים קשישים יותר יהיו טעימים גם במתכונים מבושלים.
- עדיף לא לקטוף את העלים שצומחים נמוך וקרוב לקרקע, כי הם מלאים באדמה ומצריכים יותר עבודת שטיפה (אם קוטפים עלים עליונים ישר אחרי הגשם אין צורך לשטוף אותם בכלל, רק לוודא שהם נקיים מלשלשת ציפורים).


- אל תכסחו את הצמח עד תום, תנו לו להשלים את מחזור החיים שלו. פשוט קטפו כמה עלים מכל צמח, הכי קל לעשות את זה במקומות של כרי חלמית צפופים.
- אם כבר יצאתם ואתם מצוידים ברוח ליקוט, קטפו כמות גדולה והקפיאו, כדי שתוכלו ליהנות מהיבול גם אחרי שהחלמית תיעלם.

אם בשנה שעברה החלמית העניקה לי קציצות, הפעם קיבלתי מאפה עלים ירוק שאפשר לאכול כמו פשטידה או לפרוס ולהכניס לכריך או לפיתה – כמו קציצת ירק, אבל יותר עבה ובלי ביצים. התוצר הסופי מזכיר לי עיג'ה מעלי מנגולד שדודה שלי מכינה בערב ראש השנה. לפני שיוצאי עדות מסוימות מתחילים להתעצבן עליי, אציין שעיג'ה הוא שם כללי ללביבות או למאכל שנמצא אי שם על התפר בין פשטידה לקציצה גדולה. עיג'ה לא חייבת להכיל ביצים או מוצרים אחרים מהחי וגם לא מוכרחים לטגן אותה.

כדי להוסיף טעם וצבע אביבי קישטתי את העיג'ה בטחינה ורודה עם המון לימון, כי זה מה שעלים ירוקים אוהבים. בשביל שהחלמית לא תשתעמם, הוספתי לתערובת העלים מה שמצאתי במקרר ובאדנית, במקרה הזה מנטה, אורגנו ועלי סלק. גם פטרוזיליה וכוסברה יתקבלו בברכה ואתם מוזמנים לשלב את העלים האהובים עליכם ולשנות את התיבול בהתאם.

שחר שילוח
עוגת חוביזה שחר שילוח
"עוגת" חוביזה עם טחינה ורודה

החומרים:

לעוגה:

מעט שמן זית לטיגון + שמן זית לשימון והברשה
1 בצל, קצוץ
כמון, כורכום, פלפל שחור או כל תערובת תבלינים מועדפת
5 כוסות דחוסות עלי חוביזה, קצוצים (אפשר לערבב עם מעט עשבים אחרים, ראו הסבר)
1 כוס שיבולת שועל דקה
½ כוס קמח חומוס
כ-½ כוס מים
מלח

לטחינה:

2 כפות טחינה גולמית
3-2 כפיות מיץ לימון טרי
מים
½ סלק,  חתוך גס
קמצוץ מלח

ההכנה:

1. מניחים במחבת שמן, בצל ותבלינים ומטגנים עד שהבצל מתחיל להזהיב.
2. מוסיפים למחבת את העלים. אם אין מקום מוסיפים כל פעם חופן – אל חשש העלים מתכווצים במהירות. מאדים יחד עד שכל העלים משנים צבע ומתכווצים. מעבירים לקערה ומניחים להצטנן מעט.
3. בקערה נפרדת מערבבים שיבולת שועל וקמח חומוס ומוסיפים מים בהדרה לקבלת עיסה דביקה.
4. מאחדים את שתי התערובות, מוסיפים מלח ובודקים תיבול.
5. מברישים תבנית בשמן זית ומשטחים בתוכה את התערובת. מברישים שמן זית מלמעלה.
6. אופים בחום של 180 מעלות למשך כ-40 דקות.
7. מכינים את הטחינה: מוסיפים לטחינה הגולמית את מיץ הלימון ואז מים בהדרגה, עד לקבלת המרקם הרצוי. מכניסים לקערה את פיסות הסלק ומערבבים עד שמתקבל הגוון הרצוי. מוציאים את הסלק וממליחים.

גיוונים: אפשר לטגן את העוגה במחבת או לעשות מהתערובת קציצות, שאותן ניתן לטגן או לאפות בתנור.

הסולמות

הזנה: 8. רוב הוויטמינים הולכים לאיבוד בחימום, אבל עלי החלמית עשירים מאוד בברזל ובמינרלים נוספים שאינם נהרסים. צמחי בר אכילים הם מזון נקי, לא מעובד ולא מהונדס, כלומר אורגני, רק בחינם. שיבולת השועל והחומוס משדרגים את הערך התזונתי של העוגה והם גם שילוב מבורך של דגן וקטנית.
ידידותיות לסביבה: 9. לקט הוא צורת השגת המזון הידידותית ביותר לסביבה. חוץ מקמח החומוס גם את יתר המרכיבים הלא עשביים אפשר לקנות בתפזורת.
ידידותיות למשתמש: 7. המתכון, כתמיד, פשוט אבל יש פה עבודת קיצוץ, גם טיגון וגם אפייה.
הדאווין: 9. פשוט כי זה לא מאכל שגרתי.
זיל הזול: 10. המרכיב העיקרי בחינם. קמח חומוס הוא מוצר יקר יחסית, אבל צריך רק מעט ממנו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

צמחוניישן

צילום פרטי

שחר שילוח מבשלת אוכל צמחוני, פשוט, זול ואפילו מתחשב בסביבה

לכל הכתבות של צמחוניישן

עוד ב''צמחוניישן''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים