תפסו שמש: מכינים צ'יפס ירקות באוטו
את החום הגדול שנצבר במכונית שלה בקיץ, החליטה שחר שילוח לנצל להכנת צ'יפס, אבל לא כזה מתפוחי אדמה ובטיגון עמוק, אלא מירקות בכל מיני צבעים ובטכניקת ייבוש מקורית. אחר כך היא הכינה סלט
>> שחר שילוח מכינה עוגת בננה מייפל
>> קציצות נפלאות מקינואה
>> ארוחת טאלי מלאה בשעה
מתברר שזה לא מדויק. מנבירה מתמשכת בבלוגים של בשלנים למדתי שאפשר למתוח את גבולות הז'אנר, לשחק באוכל ועדיין להישאר בצד הטבעונאי - כל עוד לא קירבתי את האוכל שלי ללהבות הגז או ללוע התנור. עם החום שמשתולל בחוץ זה באמת מפתה לוותר על האמצעים האלה, שרק מאתגרים יותר את המזגן המתאמץ גם ככה לקרר את הבית. מצד שני, אם השמש שמעבר לדלת כל כך אפקטיבית, למה לא לעשות איתה משהו?
כבר הרבה זמן רציתי לייבש בעצמי ירקות ופירות, אבל עד השבוע זה לא קרה פשוט בגלל שחשבתי שאין לי אביזרים מתאימים המאפשרים לחשוף את האוכל לקרניים החמות, אבל לא לחרקים או לשפמים הסקרניים של חתולי החצר והבית, וכל זה בלי לצבור ביחד עם החום את הלחות הקיצית.
לקח קצת זמן עד שנזכרתי בכתבה הזו מלפני שלוש שנים, ובה הנחיות לאפיית עוגיות בתוך המכונית. מכונית! היא עומדת בשמש ומתלהטת מבפנים, חסומה בפני חרקים, ציפורים, חתולים וחיות אחרות, מגנה מרטיבות - מה עוד אפשר לבקש? אז ביום ללא נסיעות הפכתי את הפונטו המאובקת (רק מבחוץ) שלי לתנור שמש שהתגלה כאפקטיבי למדי, בעיקר לאור העובדה שאין לי תנור ייבוש מיוחד כמו שיש לחלק מהטבעונאים.


את שיטת הייבוש הפשוטה הזאת אפשר ליישם על רוב הירקות. צריך רק סבלנות ולדאוג שהמכונית תעמוד במקום שבו לא ייפול עליה צל בזמן שהירקות נחים בתוכה. כל מה שצריך זה מסננת, תבנית, אמצעי חיתוך, שמן זית ומלח גס וירקות שאותם מכינים לפי הרשימה:
החומרים:
תפוח אדמה, גזר, סלק, שורש פטרוזיליה, קולרבי, בטטה – מקלפים את הירקות ו"מגלחים" מהם רצועות בעזרת קולפן ירקות.
קישוא (רצוי מהסוג המכונה זוקיני ורצוי קטן) – מגלחים רצועות בעזרת קולפן, אבל משאירים את הקליפה.
פטריות – פורסים. אם הן ממש קטנות משאירים כמו שהן.
פלפלים מסוגים שונים – מנקים מהגרעינים ומהצלעות הלבנות וחותכים לרצועות.
עגבניות תמר – מרוקנים מהמיץ ומהגרעינים וחותכים לרצועות.
כרובית – מפרידים לפרחים קטנים.
אפשר גם לפרוס את הירקות בעזרת סכין חדה לפרוסות דקות מאוד או להשתמש במנדולינה.
למה אין פה בצל, כרישה וכדומה? כי אתם אמורים גם לנסוע במכונית הזאת. אם הריח לא מפריע לכם, אז קדימה.
ההכנה:
1. מניחים את הירקות במסננת של פסטה, מפזרים מעט מלח גס ומשהים כשעה להגרת הנוזלים.
2. מעבירים את הירקות לכלי עם מעט שמן זית ומשקשקים, כך שהירקות יהיו מצופים, אך לא מוצפים, בשמן.
3. מפזרים את הירקות על תבנית ומניחים אותה על הדש בורד בשעות החמות של היום. את העגבניות חשוב להניח כשהצד של הקליפה פונה מטה.
4. כעבור כארבע שעות הירקות יהיו יבשים ופריכים.

החומרים:
3 כוסות דחוסות נבטי חמניה
2-1 כפיות שמן זית
1 כפית חומץ בלסמי
2-1 כפיות מיץ לימון
1 כפית שטוחה סילאן טהור
מלח ופלפל
2 כפות אגוזי מלך טבעיים גרוסים דק
צ'יפס שמש מ-2 גזרים, 2 קישואים כהים, עגבניית תמר ופלפל, או כל שילוב שמתאים לכם
ההכנה:
1. מניחים בקערה נבטי חמנייה, שמן זית, חומץ בלסמי, מיץ לימון, סילאן, מלח ופלפל ומערבבים. אין צורך להכין כמות גדולה של רוטב במיכל נפרד ולשפוך, כי רצוי שהסלט לא יהיה רטוב מדי.
2. מוסיפים את אגוזי המלך הגרוסים. מוסיפים אותם אחרי התיבול כדי שיידבקו לנבטים. בודקים תיבול.
3. לפני ההגשה מוסיפים צ'יפס שמש.

הזנה: 8. הירקות מאבדים חלק מהערכים שלהם אבל לא את כולם ואין כאן התערבות של כימיקלים מזיקים.
ידידותיות לסביבה: 10. היש דרך אקולוגית יותר להכין ארוחה (בתנאי שיש לכם מכונית, שזה נושא לדיון אחר).
ידידותיות למשתמש: 8. ירדו שתי נקודות בגלל הסבלנות הרבה שנדרשת כאן.
הדאווין: 10. כי רוב החברים שלכם עדיין לא עשו את זה.
זיל הזול: 10. אפילו חשמל חסכנו.