טכנו מיקס: שני הבלנדרים שחוללו מהפכה במטבח

לחידושים האחרונים בסצנת הבלנדרים קוראים "תרמומיקס" ו"ויטמיקס". הראשון יודע לקצוץ, לרסק, לטחון, להקציף, לאדות, לבשל. השני הופך כל דבר למחית. תמצאו אותם במסעדות גורמה ובדוכני שייקים ועכשיו גם במטבח הפרטי. מדריך פלוס מתכונים

סופ
רותי רוסו | 28/10/2012 8:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
להתאהבות האחרונה שלי אחראי השף דיוויד פרנקל. היינו ביחד בהרפתקה קולינרית בונציה. הוא השתתף בתחרות בישול על מפרשיות מתהפכות בלב ים סוער, ואני עזרתי לו להפיל על הרצפה את הצלחות והכלים שלא נפלו מעצמם. בין לבין, כיאה לפודיס שחייהם נמצאים בסכנה מוחשית, דיברנו על אוכל ומכשירים למטבח. פרנקל סיפר במרמור שהבטיחו לו, לארוחת הגאלה המרכזית, שידאגו לו ל"תרמומיקס". אני ניסיתי להבין מה רע בבלנדר תעשייתי אחר. פרנקל הביט בי בבוז וחזר לפזר אפונים ובזיליקום מסביב.

המשכנו לדבר על התרמומיקס כשהסתובבנו על אדמה יציבה. פרנקל, רווק נצחי, התרפק על הרובוט המטבחי הזה ודיבר עליו ברוך מהול בתשוקה. אני חשבתי על בעלי בדיוק את מה שהוא חשב על התרמומיקס: אם הוא רק היה איתי כאן, בונציה, איזה כיף היינו עושים ביחד.

כשחזרתי לארץ התחלתי לחפור קצת בסוגיה הבוערת של הבלנדרים. הרי לא אחת אנחנו עוצרים לרגע את מרוץ החיים כדי לתהות מה קרה שם, מה התחדש בתחום החשוב הזה. ובכן הרבה. ואם תרשו לי, אתמצת את כל מה שהתרחש בעשורים האחרונים בקהילת הבלנדרים בשתי מילים: ויטמיקס ותרמומיקס.

למרות הדמיון הצלילי בשמות, אין כל דמיון בין הדמויות האלה למעט אחד: אני רוצה את שניהם, למרות שכרגע הם נמצאים אצלי באופן זמני ותופסים יחד מקום של מדיח ועושים יחד רעש של אף-16 שמתעקש לחנות אצלנו בסלון. 

התרמומיקס הוא מעין מעבדה ניידת משוכללת מאוד שפותחה בגרמניה ומיוצרת בצרפת כבר 45 שנה. המכשיר הזה יכול לקצוץ, לרסק, לטחון, לשקול, להקציף, ללוש, לאדות, לבשל ולערבב תוך כדי כל הדברים האלה. הוא יכול להוריד לכם מהשיש את הבלנדר הרגיל, מעבד המזון, המיקסר והמשקל. יכול להפחית את השימוש בכיריים ובשמן בכלל, ויכול לחסוך לכם הרבה עבודה בעיקר במאכלים שדורשים ערבוב ושמירה על טמפרטורה (רוטב הולנדייז, ריזוטו, פודינג אורז, אמולסיות וכו').

ממש כמו אפל, גם חברת Vorwerk, היצרנית של התרמומיקס, משיקה אחת לכמה שנים דור חדש של המכשיר ומפסיקה למכור את אלה מהדור הישן. כרגע מסתובב בשוק הדור השביעי של הדבר הזה. לארץ הגיע התרמומיקס לפני 15 שנה, עשה הפסקה של כמה שנים וחזר שוב לכותרות בזכותו של השף-יבואן-מדען יאיר פיינברג. הוא הצליח להחדיר אותו היטב כמעט לכל המסעדות הטובות כאן ובשנתיים האחרונות פונה יותר ויותר לקהל הביתי.

בספרד, איטליה, גרמניה ואוסטרליה אפשר למצוא תרמומיקס בהרבה בתים. באירופה בלבד נמכרים מאות אלפי מכשירים מדי שנה, נתון די מדהים בהתחשב במחיר של התענוג הזה, שכבר נגיע אליו. ויטמיקס, בניגוד לתרמומיקס, הוא לא רובוט. אפילו במהירות לא ממש שולטים אצלו. הויטמיקס הוא פשוט בריון שכונתי שגורם לכל הבלנדרים האחרים להחוויר.

כוחו במותניו. ויטמיקס טוחן עד דק כל דבר שמכניסים פנימה ועושה ממנו מחית. במהירות. העוצמה המטורפת של הויטמיקס גורמת לו להתחמם. את החום הזה אפשר לנצל, לרטבים חמימים כמו הולנדייז, למרקים וגם לניקיון הסופי של המכשיר. הוא לא יוריד לכם מהשיש הרבה חפצים, אבל הוא גם לא תופס הרבה מקום. הויטמיקס פשוט יהפוך את הבלנדר למשהו שמשתמשים בו על בסיס קבוע ולא לחלק מהברדק בארון הגבוה במטבח.

לכאורה אין תחרות בין החברות, אבל בפועל זה לא המצב. מתברר שהרבה אנשים רוצים לשדרג את כוח הערבול והטחינה שיש להם בבית: הם רוצים לטחון תבלינים לבד, להכין לעצמם קמח מסוגים שונים, להכין משקאות בריאות לבד וחמאות אגוזים לבד. הם רוצים לכתוש קרח, להכין סורבה, לייצר חומוס - הרבה דברים שקשה מאוד לעשות בבלנדר ביתי רגיל.

השוק הזה של המגה טוחנים הופך להיות מגה פופולרי בעיקר בין אנשים שמקפידים על תזונה טבעית ובריאה, משפחות ברוכות ילדים (בציבור החרדי במיוחד) שצריכות עזרה במטבח, ואנשים שסובלים מבעיה רפואית כלשהי שמחייבת אותם לדבוק בתפריט מיוחד: חולי צליאק, סוכרתיים, אנשים הסובלים מאלרגיות למגוון רחב של מוצרי מזון ועוד. כל אלה יוצאים למסע חיפוש ומגלים די מהר את דבר קיומן של שתי המפלצות הכוחניות. אחת נורא נורא יקרה, והשנייה יקרה פי שניים ממנה. לשני המוצרים יש מיליון חיקויים, חלקם לא רעים בכלל, על ידי כמה מהחברות המובילות בשוק. כבר כמה ימים שאני לא זזה משני המכשירים, והנה לפניכם מסקנות ההשוואה:

פונקציות

תרמומיקס: חוץ מלאכול אין כמעט דבר שהוא לא עושה. מאחר שאפשר לשלוט בטמפרטורה באופן ממוחשב אפשר לשלוט גם במרקמים. הכל בתרמומיקס מתנהל בנוסחאות: 2 דקות, בחום של 80 מעלות, מהירות 4 ואז להעלות ל-100 מעלות, מהירות 7, 3 דקות. כאלו. אם יש לכם הנוסחאות הנכונות, אין מצב שתיפלו. הריזוטו שהכנתי בתרמומיקס על פי נוסחה מעולה שמגיעה איתו היה מהטובים שיצאו לי, ובמקום לעמוד ולערבב, שמתי הכל ביחד והלכתי לקלח את הבנות. מורכב כמו להכין קורנפלקס עם חלב.

ויטמיקס: טוחן עד דק אבל במהירות ובמיומנות מדהימה. אחרי כמה דקות הוא מתחיל להתחמם ולחמם את האוכל שבתוכו. לפעמים זה רצוי, לפעמים פחות. אין שליטה על החום ולמעשה גם לא על המהירות: את הויטמיקס רצוי תמיד להפעיל במהירויות גבוהות שמתאימות לכוח שלו.

יכולת הטחינה

תרמומיקס: הכי חזק ומהיר בעולם.

ויטמיקס: אפילו יותר מהתרמומיקס.

קהל היעד

תרמומיקס: מסעדות גורמה, מסעדות שמתמחות בבישול מולקולרי, אנשים שגרים בספרד, אנשים שאוכלים רופוד (אוכל נא), טבעונים, חולי צליאק, משפחות גדולות, אנשים עם מטבח ממש קטן שאוהבים לבשל אוכל טוב, פודיס.

ויטמיקס: כל דוכני השייקים מהיוגורט משתמשים בו או בחיקויים שלו, חובבי שייקים, חובבי מיץ נבט חיטה, מורים ליוגה, ברמנים, וגם פודיס, ברור.

בטיחות

תרמומיקס: יש לו הרבה מנגנוני בטיחות, והורים בכל העולם מדווחים שהם נותנים לילדים להשתמש בו. אי אפשר להפעיל את התרמומיקס בלי מכסה נעול, אבל לעומת זאת, ומניסיון, אפשר להפעיל אותו בלי שהתחתית מחוברת לבסיס ואז הוא מלכלך באופן בטיחותי, איכותי ויסודי. גוף הנירוסטה מתחמם אבל צריך ממש להיצמד אליו כדי לקבל כווייה ולכן זה מיותר להיצמד אליו.

ויטמיקס: עובד גם בלי המכסה ועם הכוח הפסיכי שלו תוכלו להכין פירה אחיד מבשר של יד אדם.

נוחות תפעול

תרמומיקס: יש הרבה פרמטרים שאפשר לשלוט בהם, וכולם על גוף המכשיר. אין מיליון חלקים ומיליון להבים שונים, רק עוד מקציף קטן שבא בנפרד.

ויטמיקס: כפתור ON ומהירות 10 ואתם יכולים לצאת לדרך. לא רוצים לטחון עד הסוף, תפסיקו אחרי 2 שניות.

ניקיון

תרמומיקס: מפעילים במהירות גבוהה עם מים וסבון ומעלים טמפרטורה. יוצא מבריק.

ויטמיקס: כמו התרמומיקס, רק שהמכשיר מתחמם לבד.

מראה חיצוני

שניהם: מראה תעשייתי. התרמומיקס עשוי נירוסטה ומורכב על גוף פלסטיק גדול. הויטמיקס נראה כמו בלנדר רזה וגבוה מפלסטיק. לאף אחד מהם עוד לא הוציאו ליין רטרו או כזה בצבעי פסטל. הם מכשירים פרקטיים בלבד ולא פריטים מעוצבים.

איפה קונים

תרמומיקס: כמו טאפרוור, דרך ערבי הדגמה בלבד. לא באינטרנט ולא בחנויות. כל מערך השיווק של המכשיר מבוסס על "מפה לאוזן".

ויטמיקס: באתר החברה המייבאת (אופק חדש). השיווק של הויטמיקס הוא בעיקר דרך סרטוני יוטיוב מדהימים.

כמה עולה

תרמומיקס: כ-7,000 שקל , ובחו"ל לצערנו זה לא זול יותר.

ויטמיקס: 3,500 שקל.

אחריות

תרמומיקס: שנתיים.

ויטמיקס: שבע שנים.

למי מתאים

תרמומיקס: האם אתם אוהבים לאפות? האם אתם אוהב מדע מדויק? האם אתם אוהבים לחזור למתכונים מנצחים שמצליחים תמיד? האם אתם אוהבים שהאוכל ייצא מושלם? האם יש לכם כסף? האם לא יהרגו אתכם בבית אם תקנו אביזר למטבח ב-7,000 שקל? אם עניתם "כן" על כל השאלות - הוא מתאים לכם.

ויטמיקס: האם אתם אוהבים שייקים ומרקים טחונים? האם אתם מנביטים נבט חיטה? האם נראה לכם שמחיר ממרח השקדייה בארץ הוא מטורף? האם אתם אוהבים בישול מהיר, קצבי, אינטואיטיבי? האם יש לכם כסף? האם לא יזרקו אתכם לרחוב אם תחזרו הביתה כשבידיכם בלנדר באלפי שקלים? אם עניתם "כן" - הוא מתאים לכם.

השורה התחתונה שלי

הייתי רוצה תרמומיקס. הוא מכסה את כל הפונקציות של הויטמיקס וגם מוסיף להן עוד מאות אפשרויות משלו. אבל יעבור זמן, אולי נצח, עד שאפרגן לעצמי מכשיר מטבח כל כך יקר. יחד עם זאת, עכשיו כשגיליתי איזה דבר מדהים והכרחי זה סופר-בלנדר לחיית מטבח, הסיכוי שיקשט את הבית ויטמיקס באיזשהו שלב הוא די גדול. עם בלנדר, כמו יין, אחרי שטועמים משהו טוב, קשה לחזור אחורה. המתכונים שלפניכם מתאימים לבלנדרים חזקים וטובים. למתכוני התרמומיקס מצורף הסבר איך להכין באמצעים ביתיים רגילים, בלי תרמומיקס.

ממרח פיסטוק

ממרח שעשוי מפיסטוקים שנקלו מעט. מתאים כמילוי לבצק פילו, על סנדוויץ' עם גבינה נייטרלית כמו ריקוטה, ברוטב של פסטה טובה וסתם עם כפית.

החומרים:

200 גרם פיסטוקים קלופים
1 כף דבש
מעט מלח
2 כפיות שמן עדין כמו שמן זרעי ענבים, על אף שגם שמן זית איכותי ועדין (כמו לאצ'ינו) יתאים

ההכנה:

1. שמים את הפיסטוקים בשכבה אחת בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-120 מעלות לחצי שעה.
2. מעבירים את כל החומרים לבלנדר וטוחנים למחית חלקה. אפשר לשמור בכלי אטום במקרר הרבה זמן.

ממרח שקדים ואגוזי מלך עם שמן קוקוס

הכנתי את הממרח הזה, מין "שקדייה" בגרסה ביתית, לחברה שרק ילדה תינוקת. הוא בריא ועשיר ומזין. אפשר לערבב כף או שתיים עם מים וקרח ולהכין רוזטה עדינה.

החומרים:

150 גרם שקדים מולבנים, קלופים
50 גרם אגוזי מלך, קלופים
1 כף שמן קוקוס
2 כפיות דבש (אפשר גם פחות)
טיפה מלח, בערך 1/4 כפית

ההכנה:

שמים את כל החומרים בבלנדר וטוחנים במהירות חזקה עד שמתקבלת מחית אחידה ודחוסה יחסית. שומרים בכלי אטום במקרר.

חלב שקדים או אגוזי קשיו

אחת ההצדקות הכי גדולות של המכשירים האלו היא היכולת להכין חלב אגוזים ביתי, טעים כל כך, עשיר ונטול לקטוז. טוחנים את האגוזים עם הרבה מים ואז מסננים וסוחטים דרך חיתול בד. פתרון מעולה לילדים שאלרגים לחלב אבל לא לשקדים. חלב שקדים נשמר במקרר בערך 48 שעות, אבל אפשר להכין כמות גדולה יותר ולהקפיא.

החומרים:

700 מ"ל מים
150 גרם שקדים

ההכנה:

1. שמים את כל החומרים ביחד בבלנדר וטוחנים היטב במהירות גבוהה לכמה דקות. מסננים דרך חתיכת בד ואז סוגרים היטב את הבד על מחית השקדים ומועכים כדי לנצל שאריות של נוזלים מתוך השקד.
2. ממתיקים אם רוצים ושומרים בקירור 48 שעות או בהקפאה ליותר זמן.

עוגיות בסיסיות בתרמומיקס

מתכון מעולה שמנצל את היכולות של המכשיר הזה - להמס את החמאה, להקציף את הביצים, לשקול את החומרים, לערבב יחד, ללוש את הבצק - בלי ללכלך כלים מיותרים. רק בסוף אופים בתבנית רגילה.

החומרים:

150 גרם חמאה
1 כפית תמצית וניל
1 ביצה
1 חלמון
170 גרם סוכר חום
100 גרם סוכר
150 גרם קמח
1/2 כפית מלח
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה

ההכנה:

1. שמים את החמאה בתרמומיקס ומפעילים במהירות 3 ובחום 80 ל-2 דקות עד שהחמאה נמסה. מוסיפים את הסוכר ומערבבים במהירות 2 ובחום 0 ל-3 דקות.
2. מוסיפים את הביצה והחלמון ומקציפים במהירות 1 נגד הכיוון במשך 2 דקות. מוסיפים את החומרים היבשים ומערבבים נגד הכיוון במהירות 3 לשתי דקות. יתקבל בצק רך, דביק ורטוב.
3. מניחים בכל פעם כף מהתערובת במרווחים של 2 ס"מ זו מזו על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים בחום בינוני (180 מעלות) כ-12 דקות. מצננים בחוץ.
4. עוגיות אידאליות לתוספת של שוקולד צ'יפס או אגוזים.
5. להכנה בלי תרמומיקס: ממיסים את החמאה. מערבבים היטב עם הסוכר. מקציפים את תערובת החמאה עם הביצה והחלמון לקרם בהיר. מוסיפים את החומרים היבשים ומערבבים עד שמתקבל בצק-בלילה אחיד. אופים בתנור לפי ההוראות בסעיף 3.

פוקצ'ה

מתכון קל ופשוט של השף יאיר פיינברג. הכנו פוקצ'ה בתוך כמה דקות, פרשנו על תבנית משומנת והתפחנו פעם אחת. אפשר לפזר מלמעלה מה שרוצים. אני שמתי עגבניות, בצל, בולגרית ורוזמרין.

החומרים:

550 גרם קמח
15 גרם שמרים יבשים
400 גרם מים
3 כפות שמן זית
10 גרם מלח
שמן זית לשימון התבנית
דברים כיפיים לפזר מלמעלה

ההכנה:

1. מכניסים לתרמומיקס את כל חומרי הבצק ולשים 6 דקות במצב לישה. משמנים היטב תבנית אפייה וגם יד אחת ובעדינות שופכים את הבצק לתוך התבנית. משטחים את הבצק מעט בידיים. הוא צריך להיראות בכוונה לא סימטרי או אחיד. מכסים בניילון ומתפיחים במקום חמים כחצי שעה.
2. בינתיים מחממים תנור לחום גבוה (210 מעלות).
3. כשהבצק תפח יוצרים בתוכו שקעים עם האצבעות. מושחים במעט שמן זית מלמעלה ומפזרים את התוספות שבחרתם. מכניסים לתנור ל-25 דקות או עד שפני הבצק זהובים.
4. להכנה בלי תרמומיקס: שמים את כל החומרים במיקסר ולשים עד שמתקבל בצק חלק מאוד, רך, רטוב ואחיד. ממשיכים לפי ההוראות במתכון.

חזה עוף מאודה עם קוסקוס ורוטב עגבניות

כאן הכוח הגדול ביותר של התרמומיקס. אפשר לסדר אותו בשכבות ולהכין ארוחה אחת המורכבת מכמה מנות בעת ובעונה אחת. במקרה הזה: הרוטב מתבשל למטה, מעליו מתאדה הקוסקוס ומעליהם העוף. באמצע, אם רוצים, אפשר להכניס עוד סלסילה אחת עם ירקות שיתאדו. ולכלכתם רק כלי אחד קל לשטיפה.

החומרים:

5 נתחי חזה עוף שלמים

למרינדה:

מיץ מלימון אחד
כפית וחצי מלח
1/2 כפית פלפל שחור
כפית אבקת קארי
מעט פטרוזיליה טרייה

לרוטב:

1 בצל
4 שיני שום
70 גרם שמן זית
70 גרם רסק עגבניות
400 גרם עגבניות טריות
150 גרם מים
100 מ"ל קרם קוקוס

לקוסקוס:

300 גרם קוסקוס
50 גרם מים
1/2 כפית מלח
20 גרם שמן זית

ההכנה:

1. מערבבים את נתחי חזה העוף בקערה אחת עם כל חומרי המרינדה ומשרים לחצי שעה.
2. מכניסים את הבצל והשום לתרמומיקס וקוצצים 5 שניות במהירות 5. מוסיפים את שמן הזית ורסק העגבניות ומבשלים בחום הכי גבוה (veroma) במהירות 1, 5 דקות.
3. מניחים 4 חזות על מגש האידוי ואת החמישי פורסים לפרוסות ומוסיפים עם העגבניות, שאריות המרינדה ו-100 מ"ל מים לתרמומיקס. טוחנים את חומרי הרוטב במשך 5 שניות במהירות 2. מבשלים 15 דקות בחום גבוה (veroma) במהירות 1.
4. בינתיים מכינים את הקוסקוס: מערבבים את הקוסקוס עם יתר החומרים שלו. מעבירים לקערת האידוי (שיש בנוסף למגש של העוף).
5. מרכיבים את התרמומיקס לקראת הבישול הסופי: מניחים מעליו את קערת האידוי עם הקוסקוס ומעל את המגש עם העוף. מכסים ומאדים 15 דקות בחום גבוה על מהירות 1.
6. פותחים את התרמומיקס, מוסיפים לרוטב את הקוקוס וטוחנים 40 שניות במהירות 10.
7. מגישים את העוף לצד הקוסקוס ועם הרוטב למעלה או בצד.
8. בלי תרמומיקס: מלכלכים הרבה כלים.

סורבה פירות

אפשר להכין את המנה הזאת מהרבה סוגים של פירות כל עוד מקפיאים אותם מראש. הסורבה יוצא כמעט מוכן מהמכונה ודורש רק עוד קצת קירור שיחפה על הקור שאבד לו בזמן העיבוד. המרקם מושלם. 

החומרים:

100 גרם סוכר
500 גרם קוביות פרי קפוא, נקי מגרעינים (מנגו, אפרסק, בננה ואחרים)
1 חלבון

ההכנה:

1. שמים את הסוכר בבלנדר וטוחנים במהירות גבוהה עד שמתקבלת אבקה דקה. מוסיפים את קוביות הפרי הקפוא וטוחנים במהירות גבוהה לכמה שניות עד שמתקבלת מחית.
2. מוסיפים את החלבון וטוחנים שוב במהירות גבוהה עד שמתקבל סורבה בהיר ואוורירי. מעבירים לכלי ומחזירים למקפיא עד להגשה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רותי רוסו

צילום: רובי קסטרו

הבשלנית שעושה את העבודה בשבילכם. מנסה כמה פעמים, מוסיפה תבלין, מורידה את האש, מחליפה תבנית. המסקנות לפניכם.

לכל הכתבות של רותי רוסו

פייסבוק