לא רק ממרח. טחינה בכיתה, טחינה במטבח
לדלל אותה עם מיץ לימון כולם יודעים, אבל טחינה גולמית היא בסיס נפלא גם לתבשילי בשר ואפילו לעוגות. אם תשאלו את המתבגרת מה היא טחינה תקבלו תשובה אחרת לגמרי

"טוב זה היה מזמן, בתקופה הפרה-היסטורית שלפני עידן המחשבים והסמארטפונים. לא היה לכם מה לעשות בערב, אז ניצלו את הזמן ללימודים", נתנה לי בתי להבין את הלך רוחה. "אבל היום, יש לנו כל כך הרבה מטלות לעשות אחרי הלימודים: קנדי קראש, נינג'ה פרוט, קבוצות בוואטסאפ ואי-מיילים, ככה שאנחנו חייבים לקצר את משך שעות הלימודים".
"יפה מצדך שככה את מחשיבה את ההורים שלך", התערבה השפית, תוך שהיא טועמת את הממרח שהתקנתי ומוסיפה לו עוד מיץ לימון ופטרוזיליה קצוצה. "רק שתדעי שכשאנחנו למדנו בתיכון לא היו אומנם טלפונים סלולריים, אבל היו מחשבים אישיים וכמובן שהייתה קופסת הפלא שמשדרת תוכניות בכמה ערוצים. והיו גם יצורים כאלו שנקראו 'חברים', אנשים אמיתיים באותה שכבת גיל שאשכרה נפגשנו איתם, דיברנו איתם ולא בהתכתבות וירטואלית, וממש פיתחנו אינטראקציה בין-אישית. אני יודעת שקשה לך להבין מה זה, אבל תנסי".
"אוף אמא, את בכלל לא מבינה. יש לי מלא חברות, אבל הנעורים של היום הרבה יותר מורכבים ואנחנו פשוט צריכים יותר זמן לעצמנו. עוד כמה שנים כולם יתגייסו, ילכו לישיבה או לשירות לאומי, וזו אכן תהיה טחינה אמיתית, עם טרטורים, אימונים, לימודים לתוך הלילה או התנדבויות 'לתפארת עם ישראל'. בינתיים, תנו לנו קצת ליהנות מהחיים".
למרות מיני-סערת הטחינה שניסה רפי גינת לעורר לא מזמן, הטחינה הייתה ונשארה מלכת המִטבלים-מִמרחים במטבח הישראלי. יש די הרבה יצרנים בארץ (ורובם לא רעים בכלל) אבל אנחנו נהנינו להשתמש בתוצרת של המותג 'בארכה' שהוא בעצם גלגול של מפעל 'תלמה' הוותיק. היתרון של 'בארכה' הוא שהמוצרים שלהם זמינים בכל מכולת או סופרמרקט, וזה לא בא על חשבון האיכות. הבעלים הנוכחיים, משפחת בשיר, השכילו לשמור על האיכות המקורית ואפילו לשדרג אותה, כאשר את זרעי השומשום הם מייבאים ישירות מאתיופיה ומתקינים מהם טחינה גולמית, ממרח טחינה מוכן, חלווה ועוד (אגב, סלטי הטחינה והחומוס המצוננים שאתם רוכשים במרכולים מיוצרים בדרך כלל מהטחינה הגולמית שלהם. אז למה לא לקנות ישר את המקור?).
יצאנו מנקודת הנחה שאת הממרח הבסיסי אתם כבר יודעים להכין (דילול במים והוספת שום, לימון, מלח ופטרוזיליה) ולכן התמקדנו הפעם דווקא בטחינה הגולמית כחומר בסיסי למתכונים.
אם אתם מתכוונים להגיש את המתכון הזה כתוספת בארוחה בשרית, אפשר להחליף את היוגורט במעט מים

חומרים700 גרם דלעת
2 בטטות בינוניות
3 גזרים
שמן זית
מלח ופלפל שחור
1 כף סילאן
שומשום קלוי
1 גביע יוגורט
1/2 כוס טחינה גולמית איכותית
1/4 כוס מים
צרור עירית קצוצה
אופן ההכנה:
1. מקלפים וחותכים את הירקות לחתיכות גסות. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה. יוצקים מעט שמן זית, מלח ופלפל שחור ומזלפים מעט סילאן. אופים בתנור בחום של 185 מעלות כ-40 דקות או עד שהירקות רכים במרכזם ומתחילים לקבל גוון זהוב.
2. מערבבים את כל חומרי הרוטב: היוגורט עם הטחינה, מים, חלק מהעירית ומעט מלח עד לקבלת רוטב אחיד ולא סמיך מדי.
3. יוצקים את הרוטב על הירקות ומפזרים עוד עירית קצוצה ושומשום קלוי.
הסלט שהכי מזוהה כמזרח תיכוני על ידי האמריקאים
חומרים ל- 6 מנות:
2 חצילים בלאדי (או 3 חצילים בינוניים)
1/2 כוס טחינה גולמית איכותית
1/2 כוס מים
מיץ לימון
3-4 שיני שום
מלח
צרור פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
1. קולים את החצילים (שלמים) בתנור או על מחבת. מצננים. חוצים את החצילים לאורכם, מגירים את הנוזלים ומרוקנים את בשר החצילים בעזרת כף. קוצצים את בשר החצילים ומעבירים לקערה.
2. בקערה נפרדת מדללים את הטחינה במים ומערבבים היטב. יוצקים על החצילים ומוסיפים את מיץ הלימון, שיני השום הכתושות, הפטרוזילה הקצוצה והמלח (לפי הטעם).
הטחינה הגולמית מצוינת גם לאפייה ומשתלבת נהדר בתיבול בשר
חומרים ל- 8 מנות:
5 פלפלים אדומים
3 כפות שמן זית
1 בצל
3 שיני שום קצוצות
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
2 כפות צנוברים קלויים
1 כפית בהרט
2 כפות כוסברה קצוצה
1 עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות
מלח ופלפל שחור גרוס
1/2 כוס טחינה גולמית משומשום מלא
סומאק

אופן ההכנה:
1. קוצצים את הבצל והשום ומטגנים במחבת עם שמן הזית. מוסיפים את הבשר הטחון ומערבבים. מתבלים בבהרט, מלח ופלפל שחור וממשיכים לטגן עד שהבשר משנה את צבעו. מוסיפים כוסברה וצנוברים מעררבים ומסירים מהאש.
2. חוצים את הפלפלים לשניים ומסירים את הגרעינים. ממלאים כל חצי פלפל בתערובת הבשר.
3. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפיה ומורחים מעט שמן זית בתבנית. יוצקים טחינה גולמית על הפלפלים. מתבלים במעט סומאק ואופים כשלושת רבעי שעה בתנור שחומם מראש לחום בינוני.
העוגה הזו חוסלה תוך יום בידי הגמדים הקטנים שבבית! תבינו לבד עד כמה היא טעימה

(לתבנית קוגלהוף או עגולה קוטר 26 או 2 אינגליש קייק):
270 גרם חמאה
200 גרם סוכר לבן
100 גרם סוכר חום
3 ביצים
350 גרם (1/2 2 כוסות) קמח
1 שקית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
1 גביע יוגורט או שמנת חמוצה
1/3 כוס טחינה גולמית
1/3 כוס סילאן
לקישוט: חלווה עם קקאו, שוקולד צ'יפס
אופן ההכנה:
1. בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים את החמאה ושני סוגי הסוכר. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו עד שהן נבלעות בתערובת.
2. מערבבים את הקמח עם המלח ואבקת האפייה. מוסיפים את תערובת הקמח והיוגורט לסירוגין.
3. בקערה נפרדת מערבבים את הטחינה עם הסילאן. יוצקים שליש מתערובת העוגה לטחינה ומערבבים מעט.
4. משמנים תבנית קוגלהוף בחמאה ומפזרים סוכר. יוצקים משתי התערובות לסירוגין. מפזרים חלווה קקאו ושוקולד צ'יפס. ואופים בתנור שחומם ל-175 מעלות במשך 50 דקות. מצננים לגמרי לפני השחרור מהתבנית.
***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg