עשה ואל תעשה: איזה אוכל לתת לתינוק בקיץ?
רבים סבורים שהילד חייב לשתות יותר מים בעונה החמה - אך בטיפת חלב מסבירים כי עד גיל חצי שנה יש להזין את התינוק רק באמצעות הנקה או תרכובת מזון. אז מה לעשות? לפניכם מספר כללי זהב
החורף אמנם ידוע כתקופה בה יש היתכנות גבוהה להיחשף למחלות וחיידקים, אך מסתבר כי דווקא בקיץ, כשאנחנו מבלים יותר מחוץ לבית ושוהים יותר במחיצת אנשים – גוברים הסיכויים להידבק במחלות שכיחות.מזג האויר החם אינו תורם למצב ומהווה קרקע פוריה לשגשוגם של חיידקים. לכן, גם בקיץ רצוי לצרוך מזונות המחזקים את מערכת החיסון – במיוחד כשמדובר בתינוקות ופעוטות. חשוב שהתינוק יצרוך מזונות המכילים פרהביוטיקה, המסייעים לחיזוק ובניית מערכת החיסון של תינוקות ופעוטות.

סוגיה נוספת שעולה על הפרק בקיץ היא בטיחות המזון אותו אנו וילדינו צורכים: בשלב בו התינוק מתחיל לצרוך מזון מוצק, במיוחד מגיל חצי שנה ואילך, ההורים לא תמיד יודעים מה הוא אוכל כאשר הוא לא בבית. לעיתים, במעון היום, קורה מצב בו הילדים אוכלים מצלחת משותפת או שותים מאותו בקבוק.
חשוב לזכור כי אוכל שנמצא זמן ממושך מחוץ למקרר או שהה בשמש יכול להוביל לקלקול קיבה ובעיות במערכת העיכול. כמענה לנושא זה, מומלץ לצרוך מזונות המכילים סיבים תזונתיים מסוג FOS, אשר מסייעים בשמירה על בריאות מערכת העיכול.

מלבד נושא החיידקים, ימי הקיץ החמים מציבים בפני לא מעט הורים שאלות בנוגע להרגלי השתייה המומלצים לתינוקות ופעוטות. לפיכך איגדנו עבורכם את השאלות המרכזיות המטרידות את ההורים – ואת התשובות המדעיות להן.
על פי הנחיות משרד הבריאות, מגיל חצי שנה ומעלה. הוספת נוזלים אחרים, פרט לחלב אם או תרכובת מזון לתינוקות עד גיל חצי שנה מסוכנת לבריאותו של התינוק – כיוון שהיא עלולה לבוא על חשבון הרכיבים התזונתיים החיונים להתפתחותו.
במידה והתינוק מתחת לגיל חצי שנה, הקפידו על הנקה או הזנה בתמ"ל בזמנים קבועים, כך שהתינוק יקבל במהלך היום את הנוזלים הדרושים לגופו. במקביל היו ערניים לסימנים היכולים להעיד על מחסור במים והתייבשות.
להלן סימנים המראים על חוסר בנוזלים אצל תינוקות: פה יבש, בכי ללא דמעות, חיתול יבש במשך למעלה מ-3 שעות, עיניים או לחיים שקועות, עליה של חום הגוף, התנהגות בלתי רגילה, רגזנות וישנוניות.
ממחקרים עולה שמומלץ להקפיד על שתייה במשך היום, ומבין המשקאות יש להעדיף מים. מחקרים מראים כי שתייה של מיצים או משקאות ממותקים בכמות גדולה, עלולה להחליף מזונות בעלי ערך תזונתי אחר, לפגוע בתיאבון ולגרום לעששת.
אז מה עושים? יש להפוך את שתיית המים לנגישה יותר. הזכירו לילדים לשתות, ובמקביל הפחיתו את קניית המשקאות הממותקים. ניתן לשתות יחד עם הפעוט (ולשלב משחקי שתייה), או לקנות כוס יפה ולהוסיף למים קוביות קרח כדי לגרות את הפעוט לשתות.
ההמלצה היא לשתות תמ"ל בתוספת מים בטמפרטורת החדר, ולהכין את תרכובת המזון בסמוך למועד ההאכלה. בימים חמים מאד ולתינוק בגיל חצי שנה ומעלה, ניתן לקרר מעט את הבקבוק עם הפורמולה על ידי השארתה במקרר למשך מספר דקות.
חשוב לציין כי בגלל החום הגבוה, יש לשים לב ולהימנע מהשארת פורמולה מוכנה לזמן ממושך מחוץ למקרר. את התמ"ל המוכן שהתינוק לא שתה או סיים, ניתן לאחסן בבקבוק אטום במקרר, למשך זמן מרבי של 24 שעות. אין לחמם את התמ"ל שוב לאחר שהתקרר.
יקיצות ליליות ובכי אינם נובעים דווקא מרעב או צמא – זאת למרות שאנו נוטים לפרש את הבכי וההתעוררות כרצון לאכול או לשתות. פעוטות מתעוררים משנתם מסיבות פשוטות כמו טיטול רטוב, צורך במגע וחום אמהי, בקיעת שניים, "בדיקת נוכחות" של ההורים – אך גם בשל מצבי חולי כמו מחלות חום, כאבי בטן, דלקת אזניים וכדומה.
במידה ונראה שהילד אינו נרגע והוא מעל לגיל חצי שנה, עדיף להציע לו בלילה בקבוק עם מים ולא עם תמ"ל – על מנת שלא להרגילו לאכילה בשעות הלילה.
יש לנקות את הבקבוקים לאחר כל האכלה: יש לנקות היטב את הבקבוקים, הפטמות, המכסים, הטבעות, מחלק המנות וכן את כל הכלים המשמשים להכנת התמ"ל, באמצעות מברשות ניקוי מיוחדות. כמו כן יש להשתמש במים חמים ובסבון. באשר לאחסון התמ"ל - יש להקפיד שלא לאחסן במקום חם שקרני השמש מגיעות אליו. קיץ בריא!
***
רונית דוייב היא המנהלת המדעית של אבוט, יצרנית סימילאק
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg