
תשעת הימים מאחורינו: 4 דרכים לאכול רוסטביף
הוא מלך הסנדוויצ'ים של המעדניות האמריקניות, אבל הולך מצוין גם בסלט או ליד הפירה בצהריים. רוסטביף אחד, ארבע הצעות הגשה
קיץ. חם מדי לתבשילים, קשה לעמוד במטבח, ואפילו לטגן שניצלים לא מתחשק. בשר קר הוא פתרון מצוין, כי רוסטביף קר הוא טעים לא פחות, ואפילו יותר, מתבשיל חם. הרוסטביף משתדך נהדר לסלטים, מתאים לצד פרוסות מלון בערב קיץ חם, מתאים לארוחת חג (מישהו הזכיר את ראש השנה?), אבל אין ספק שמקומו הטבעי הוא בתוך סנדוויץ'.מי שזכה לאכול כריכי רוסטביף עצומים במעדניות בארצות־הברית, ישמח בוודאי לשמוע שאפשר להכין סנדוויץ' כזה בבית בלי הרבה מאמץ. אוהבי הבשר יוותרו על כל התוספות ויעמיסו בין פרוסות הלחם ערימה גדולה של פרוסות רוסטביף דקות.

לכו על סינטה ואנטרקוט. רוסטביף בתנור
צילום: אפרת ליכטנשטט
מומלץ לקנות את הנתח לצלייה אצל קצב שאתם מכירים וסומכים עליו, כי מדובר בהוצאה כספית לא קטנה שיכולה להגיע גם ל־130 שקלים לקילו. הנתחים המומלצים לרוסטביף הם סינטה ואנטרקוט, אך אני מעדיפה את הסינטה שהוא בשר רזה יחסית.
אם אתם מתאהבים במלאכת הכנת הרוסטביף מומלץ לרכוש מדחום לבשר באחת מחנויות הכלים, וכך תוכלו להגיע לדרגת הצלייה המדויקת והאהובה עליכם. אל תשכחו לבחור בנתח גדול כדי שיישארו לכם שאריות להמשך השבוע.
ארוחה בצנצנת אחת
מסדרים בתוך צנצנת את שאריות הרוסטביף מסוף השבוע בשילוב ירקות, קטניות ודגנים וזוכים בארוחת צהריים טעימה ומשביעה. אפשר בהחלט להחליף את הגריסים באורז, את העדשים השחורות בכתומות או בחומוס ולשלב ירקות לפי הטעם האישי. הסידור בשכבות ללא נוזלים שומר על טעמם של המרכיבים עד לזמן הארוחה, אז מעבירים את תכולת הצנצנת לקערה ומתבלים ברוטב.

מעבירים לקערה ומתבלים. ארוחה בצנצנת אחת
צילום: אפרת ליכטנשטט
מרכיבים לצנצנת אחת (מומלץ להכפיל ולשלש כמויות):
½ כוס עדשים שחורות מבושלות
½ כוס גריסי פנינה מבושלים
1 סלק בינוני טרי, מגורר גס
גרגירים מקלח תירס מבושל
50 גרם רוסטביף קר חתוך לרצועות
(מתכון בעמוד הראשון)
חופן כוסברה או פטרוזיליה קצוצה גס
3 עגבניות שרי חתוכות לרבעים
5־6 אגוזי מלך קלויים
לרוטב:
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
1 כף חומץ בלסמי
1 כפית מייפל טהור
מעט מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. מסדרים את חומרי הסלט בשכבות בצנצנת גדולה.
2. מערבבים את הרוטב בצנצנת קטנה נוספת.
3. שומרים בקירור עד האכילה.
שימו לב: בישול של רבע כוס עדשים שחורות יניב יותר מחצי כוס עדשים מבושלות, וכנ״ל לגבי גריסי פנינה.
סלט רוסטביף קייצי
משלבים פרוסות של רוסטביף קר בסלט צבעוני ושמח והופכים אותו לחגיגי ומרשים. אל תוותרו על הרוטב הלימוני שמשתלב נהדר עם הבשר.

לא רק בתוך כריך. סלט רוסטביף קייצי
צילום: אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
1 ראש חסה סלנובה או ½ ראש חסה עגולה, חתוכה לרצועות
חופן עלי רוקט
15 עגבניות שרי תמר חצויות
5 צנוניות חתוכות לפרוסות דקות
1 גזר, חתוך קטן
4־3 תאנים חתוכות לרבעים
150 גרם רוסטביף קר חתוך לרצועות (מתכון בעמוד הראשון)
חופן עירית קצוצה
לרוטב לימוני (מספיק ל־2 סלטים):
מיץ מלימון שלם (שליש כוס)
5 כפות שמן זית
1 כפית חרדל
1 כפית מיונז
2 כפות דבש
½ כפית מלח
½ כפית פלפל
1 שן שום כתושה
¼ כפית כורכום
אופן ההכנה:
1. מסדרים את חומרי הסלט בשכבות לפי הסדר.
2. מערבבים בצנצנת את כל חומרי הרוטב.
3. מוזגים את הרוטב סמוך להגשה. שימו לב שהכמויות לרוטב מספיקות לשני סלטים לפחות.
שימו לב: את התאנים אפשר להחליף בפרוסות אפרסק, רבעי משמש, חתיכות מלון או כל פרי שתאהבו.
כריך רוסטביף מנצח
רוצים לפנק את הילדים ואת עצמכם בארוחת ערב מהירה שאי אפשר לסרב לה? הכינו ערמת סנדוויצ׳ים מלאים כל טוב וחכו למחיאות הכפיים.

אי אפשר לסרב. כריך רוסטביף מנצח
צילום: אפרת ליכטנשטט
מרכיבים (לכריך אחד):
לחמניית המבורגר טרייה או לחמנייה מקמח מלא
עלה חסה או עלי בייבי
2 טבעות בצל סגול
פרוסת עגבנייה
70 גרם רוסטביף פרוס דק־דק
כף מיונז
מלפפון חמוץ פרוס דק
כפית חרדל או קטשופ לפי הטעם
רוסטביף בתנור

פיתרון מצוין לקיץ. רוסטביף בתנור
צילום: אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
2 קילו בשר לרוסטביף: הנתח המומלץ ביותר לטעמי הוא סינטה.
לציפוי:
1 כף חרדל גרגירים
1 כף דבש
1 כף שמן זית
¼ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
לירקות:
3 תפוחי אדמה גדולים, נקיים וחתוכים לרבעים
(או 10 תפוחי אדמה קטנטנים)
2 בצלים מקולפים וחתוכים לרבעים
5 גזרים פרוסים לפרוסות
2 ענפי סלרי חתוכים גס
2 ראשי שום
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל
3 ענפי רוזמרין טרי
3 ענפי טימין טרי
אופן ההכנה:
1. מוציאים את נתח הבשר מהמקרר כשעתיים לפני ההכנה כדי שיגיע לטמפרטורת החדר.
2. מחממים תנור ל־250 מעלות טורבו.
3. מערבבים היטב את חומרי הציפוי.
4. מנקים וחותכים את הירקות ומניחים בתבנית צלייה גדולה.
5. מזלפים שמן זית, מפזרים מלח ופלפל בנדיבות ומערבבים מעט.
6. מערבבים את חומרי הציפוי.
7. מניחים את נתח הבשר על הירקות ומצפים מכל הצדדים בתערובת הציפוי.
8. מורידים את חום התנור ל־190 מעלות ומכניסים את הבשר לצלייה.
9. אופים כ־45 דקות לדרגת מדיום ועד 55 דקות לדרגת וול־דן (לא מומלץ להגיע לוול־דן עם רוסטביף כי הוא יהיה קשה ללעיסה). אם ברשותכם מדחום לבשר תוכלו למדוד 65־60 מעלות לדרגת מדיום ו־70 מעלות לוול־דן, וזכרו שהנתח ממשיך להתבשל גם בחוץ. נתח אפוי יתר על המידה יהיה יבש ופחות טעים, ולכן שמרו על התנור.
10. מוציאים את נתח הבשר מהתנור ונותנים לו לנוח כעשרים דקות לפני שפורסים אותו. אפשר לכסות ברדיד אלומיניום.
11. מחזירים את הירקות לתנור לשעה נוספת. אם הם נראים מעט יבשים, אפשר להוסיף חצי כוס מים לתבנית ולכסות ברדיד אלומיניום.
12. פורסים ומגישים חם, לצד הירקות הצלויים.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg