לאסי שוב ושוב
אינספור סרטים, ספרים, קומיקס ותכניות רדיו הפכו את לאסי לכלבה המפורסמת בעולם. את דמותה גילמה שושלת שהעמיד פאל, קולי פיקח בעל מאות צאצאים. ויש גם צד אפל לתעשייה הזאת
היא החלה את דרכה בשנת 1938, בתור סיפור קצר שפורסם בעיתון "סאטרדיי איבנינג פוסט", פרי עטו של הסופר הבריטי-אמריקאי אריק נייט. את דמותה הוא ביסס על הדמות של כלבתו הפרטית, כלבת קולי בשם טוטס. בשנת 1940 הפך הסיפור לספר ילדים, "לאסי שובי הביתה", שהפך לרב מכר בקרב בני הנוער ובהמשך לקלאסיקה עולמית לילדים. הספר תורגם לראשונה לעברית בשנת 1946, בידי יגאל קמחי.
בהוליווד לא אחרו לקלוט את הפוטנציאל ובשנת 1942 רכשו אולפני אם-ג'י-אם את הזכויות על הסרט. בשנת 1943, התרחשה הופעת הבכורה של לאסי על גבי מסכי הקולנוע, עם שיצא הסרט "לאסי שובי הביתה", פי על פי תסריט שכתב הוגו באטלר ובבימויו של פרד מ. וילקוקס. בסרט, שהיה לשובר קופות, מפציעה גם ראשונה על גבי המסכים ילדה בת תשע בשם אליזבת טיילור, ששיחקה את פריסילה, נכדתו של הדוכס העשיר.
העלילה מספרת על ג'ו, נער צעיר בבית משפחת קרקלו, משפחת כורים ענייה מיורקשייר. הוא נאלץ להיפרד בכאב מכלבתו האהובה לאסי, כלבת קולי יפיפיה ונאמנה בצורה יוצאת דופן, שבשל המחסור נמכרת לאציל עשיר. היא מועברת לאחוזתו המרוחקת שבסקוטלנד אבל באינסטינקטים מפותחים ולא מעט אומץ, לאסי בורחת ומתחילה במסעה דרומה. לאחר מאמצים כבירים, תוך שהיא חוצה שדות, נחלים ויערות, היא חוזרת לג'ו, הילד שאותו היא אוהבת.

אמנם העלילה מתרחשת באנגליה, אבל הסרט צולם באולפני קליפורניה. הכוכב העיקרי שגילם את לאסי בסרט זה היה כלב בשם פאל, שאומן על ידי האחים רוד ופרנק וות'רוואקס, מאמני כלבים מלוס אנג'לס שאימנו כלבים שונים לסרטים רבים וידועים. הם היו שניים מתוך שבעה אחים, שמשפחתם עברה בשנת 1911 לקליפורניה. כאשר שני האחים היו צעירים, הם מצאו גורים קטנים, שאביו הסכים שהם ייקחו אותם בתנאי שיאמנו אותם, וכך היה. הם הצטיינו בכך במיוחד ובמהרה החלו לעבוד בתעשיית הסרטים. בנוסף, השניים אימנו כלבים פרטיים לצורכי השלמת הכנסה וכך הגיע לידיהם פאל, כלב קולי שהובא אליהם כדי שיפטר מההרגל לרדוף אחרי מכוניות. בעליו, שלא יכול היה לשלם את החשבון על האימון, סיכם עם רוד שישמור את הקולי.
כאשר אולפני MGM החלו בהכנות לקראת הסרט, שאמור היה להיות שחור לבן, פרנק הדגים בפניהם את יכולותיו של פאל. פאל היה שונה במקצת משאר כלבי הקולי שכן הוא היה קטן יחסית לגזע ולא היה לו אף מוארך וצר כפי שיש לכלבי הקולי בדרך כלל. בנוסף, על רכס האף, היה לו כתם קטן, לבן ובוהק, שהתפתח לצורה אובאלית מושלמת על מצחו. בעיני המפיקים, שמאוד התרשמו מיכולותיו אבל לא
הגורל השתנה כאשר אירע נהר הסקרמנטו בצפון קליפורניה הוצף באופן בלתי צפוי. באולפנים ראו בכך הזדמנות לצלם סצנות מרהיבות, אבל הקולי שלהם לא היה מאומן עדיין. האולפנים שכרו את פאל כממלא מקום לסצנת הנהר. מכיוון שהמצלמות היחידות שהיו בשימוש אותו יום היו עם צילומי צבע, הפך הסרט לסרט בצבע.
הסצנה שלשמה נשכר פאל הייתה לא פשוטה: אמנם כל שהיה עליו לעשות זה לצאת מהנהר, ללכת על סבך שיחים ולשכב, אבל פאל אמור היה להראות מותש, לא להתנער כשהוא יוצא מהמים, לצעוד צעדים איטיים, מדודים ומאומצים, להחזיק את ראשו בגובה נמוך כדי שייווצר הרושם שקשה לו ולשכב באופן שיראה שהוא מתמוטט. הופעתו הייתה מושלמת עד כדי כך, שכאשר מנהל האולפנים ראה את הסצנה, הוא הכריז: "פאל נכנס למים, אבל לאסי יצאה מהם".
הסרט הפך לסנונית הראשונה מתוך 10 סרטים נוספים, שברובם שיחקו צאצאיו של פאל - מלבד האחרון שבהם, שיצא לאקרנים בשנת 2005. מסוף שנות ה-40 החלו לעשות סדרת קומיקס על לאסי וגם תוכניות רדיו ששודרה בין השנים 1947-1950, שכללה פרקים בני רבע שעה שהציגו את לאסי בסיטואציות שונות, שלאו דווקא הסתיימו בטוב. לאורך השנים נעשו גם סדרות טלוויזיה רבו, ביניהן "הרפתקאותיה של לאסי" של רשת סי.בי.אס בין השנים 1954 ל-1971. נייט עצמו, רב סרן בצבא ארצות הברית שהשתתף בשתי מלחמות העולם, לא הספיק לראות את הצלחת הסרט או הספר, מאחר שנהרג בשנת 1943, בגיל 45, בתאונת מטוס הובלה צבאי, בזמן מלחמת העולם השנייה.
פאל זווג עם מספר כלבות קולי והותיר אחריו מאות צאצאים. תשעה מצאצאיו הישירים, זכרים כולם, הופיעו בסרטי לאסי. הסיבה בעטייה נבחרו כלבים זכרים למלאכה היא משום שנקבת הקולי מאבדת את פרוותה לפחות פעם בשנה, מה שמקשה על עבודה רציפה. כמו כן, זכרי הקולי גדולים יותר מהנקבות ולכן ילד יכול לשחק לצדו תוך כדי שהוא גדל לאורך זמן רב יותר. חלק מהכלבים שגילמו את לאסי גם אולפו ואומנו על ידי רוד, שהמשיך לעבוד בתחום עד ליום מותו, ולאחר מכן על ידי בנו רוברט. בהמשך אומנו הכלבים ואולפו על ידי מטפלת כלבים בשם קרול ריגינס, שעבדה בשלושה סרטים.
אנקדוטה מעניינת ארעה בשנת 1997, כאשר הופקה סדרת טלוויזיה חדשה על לאסי, תוך שניסו להשתמש בכלב קולי שאינו שייך לשושלת הצאצאים של פאל: הדבר הביא למחאה של מעריצים. במהלך העונה השנייה הובא כלב, דור שמיני לפאל, ששיחק בסדרה עד שירדה מהמסכים. כיוון שההפקות הרבות הופקו באמצעות חברות הפקה שונות, היו ללאסי כותבים רבים ושונים ומשום כך, הדמויות העלילה השתנו תדיר לאורך השנים וחלקם התרחקו מאוד מעלילת הספר המקורי. לאסי נשמרה בעיקר בתור קונספט: כלבת הקולי הנועזת שעוזרת לידידה הטובים. היא אחת הדמויות הדמיוניות הבודדות שזכו לכוכב בשדרת הוליווד ובנוסף אליה, ישנם רק שני כלבים נוספים שזכו לכוכב על שמם. בשנת 2005 היא נבחרה לאחת מתוך מאה האייקונים של כל הזמנים ויתרה מכן, היא הייתה החיה היחידה ברשימה.

הזכויות לסיפור נמצאות כיום בידי קלאסיק מדיה, אבל "האחים וורנר" ו"טרנר אנטרטיימנט" אוחזים בזכויות לסרטים המקוריים, שנעשו על ידי אולפני MGM. בשנים האחרונות עלתה ביקורת כי ההפקות החדשות שעוסקות בלאסי עסוקות בעיקר בלפרסם ולקדם אוכל לכלבים.
עד לעת האחרונה, כיכבו כלבים זכרים בתפקיד הראשי, אבל בסרט האחרון משנת 2005 "לאסי", שהיה למעשה גרסה מחודשת לסיפור המקורי, מופיעות בתפקיד הראשי שלוש כלבות, כפי שנכתב באתר הסרט. את רוב העבודה עשתה כלבה בשם מייסון, שלא השתתפה בסרטים בעבר ולמעשה התחילו איתה מאפס. מלבדה, השתתפה הכלבה דקוטה, ששימשה ככפילה בעיקר בסצנות הפעולה שקשורות בשחייה, קפיצות וריצה. גם אחיה של דקוטה, קרטר, השתתף במספר צילומים.
במאמר "לאסי חוזרת הביתה - גרסת 2005" מאת אריאל צבל שפורסם בשבועון האינטרנט של עמותת אנונימוס, מובעת דעה לפיה הגרסה הקולנועית החדשה לסרט אמנם מעודדת אהבת כלבים, אבל "תוך שימוש בעייתי בחיות על הסט וקידום (לא מכוון) של סחר בכלבים שעברו עיוות תורשתי". בין השאר מציין צבר את השימוש בשועל לסצנת צייד שועלים בעזרת כלבים, דבר שאסור היום על פי חוק באנגליה. הציד מוצג באופן שלילי אמנם, אבל זה נעשה באמצעות שימוש בחיית בר מאולפת שעשויה להתקשות בהתמודדות עם לחצי אתר הצילומים. צבל כותב שסביר להניח שחלק מצילומי הסצנות העיקו על הכלבים כמו הסצנות שבהן נאלצו להיכנס למים, בניגוד לטבעם. בעיה נוספת, כותב צבל, היא שהסרט יוצר עידוד לסחר בכלבי קולי אחרי יציאת סרטים כאלו ונטישה המונית של הכלבים לאחר שהבעלים מתחרטים על פזיזותם. צבל מציין שהגזע הזה עבר עיוותים תורשתיים מכוונים, בתוכם הצרת פניו וחלל הגולגולת, מה שמביא לפגיעות שונות ובעיות שמהן הוא סובל.