גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הסוס שדהר אל השמש

בוצפאלוס היה סוס הרבעה שחור ופראי שאיש לא הצליח לרכב עליו - מלבד ילד יווני אחד בן 12, שלימים נודע כאלכסנדר מוקדון. יחד הם כבשו את העולם

בילי פרנקל | 26/6/2007 13:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במרבית הציורים והפסלים הציורים שבהם מופיעה דמותו של אלכסנדר מוקדון, הוא נראה רכוב על רכוב על סוסו, בוצפאלוס. סוסו של אלכסנדר הגדול היה אחד הסוסים הידועים בהיסטוריה וסיפורו מופיע, בין השאר, בביוגרפיה שכתב הפילוסוף וההיסטוריון היווני פלוטארכוס, שחי בין השנים 45 ל- 125 לספירה.

על פי האגדה, בוצפאלוס חי במהלך המאה הרביעית לפני הספירה וליווה את אלכסנדר הגדול מתחילת דרכו ובכל כיבושיו. האגדה מספרת שבוצפאלוס היה סוס הרבעה גדול, שחור ויפיפה, אבל פרוע ולא מרוסן, שהשליך מעליו את כל מי שניסה לרכב עליו. משמעות שמו ביוונית היא "ראש השור", והוא נקרא כך משום שעיניו הענקיות היו ממוקמות בשני צידי ראשו ומשום שעל מצחו היה כתם לבן בצורת ראש שור.

בפרק ו' בביוגרפיה שכתב פלוטארכוס נאמר שלמלך פיליפוס השני ממקדוניה, אביו של אלכסנדר, הוצע לקנות את בוצפאלוס בסכום לא קטן. פיליפוס כמעט וסירב לרכוש אותו כיוון ששמע על מזגו הרע וביקש לבחון אותו. לאחר שכל מי שניסה לטפס על גבו הושלך אל האדמה ברגע שזינק לעברו, פנה פיליפוס אל הסוחר וכעס עליו על שניסה למכור לו סוס שלא ניתן לשלוט בו.

אלכסנדר בן העשר (או בן ה-12, על פי מקורות אחרים), צפה מן הצד בהתרחשויות ואמר שמי שלא יודע להשתלט על הסוס, הוא מי שלא יודע לרכב עליו. יש שאומרים שהוא התחנן לאביו שייתן לו לנסות ולאלף את הסוס ואף הבטיח להחזיר את מלוא הסכום ששולם תמורתו אם ייכשל. לפי גרסה אחרת, בעוד אביו היה שקוע בשיחה עם הסוחר, אלכסנדר ניגש לסוס הפרא ודיבר איתו ברכות. אבל על ההתרחשויות הבאות אין ויכוח: אלכסנדר נטל את הרסן לידיו וסובב את בוצפאלוס כך שפניו הופנו לעבר השמש, קפץ על גבו של הסוס ורכב עליו בדהרה לכיוון מזרח. למרות שראש חיל הפרשים נשלח לרדוף אחריהם, הוא נאלץ לשוב על עקבותיו בתוך זמן קצר ולבשר למלך, שלמרות שרכב על סוסו המהיר ביותר, הוא לא הצליח להדביק את הקצב של בוצפאלוס.
אדם קר, cc-by-sa
פסל של אלכסנדר מוקדון ובוקפאלוס בסלוניקי אדם קר, cc-by-sa
סימנו של שליט העולם

השניים שבו לאחר זמן מה. בוצאפלוס הזיע והתנשף אבל הרים את ראשו בגאווה תוך ששלח את שתי רגליו הקדמיות באוויר, מתמסר לאחיזת המושכות של אלכסנדר. השניים נעצרו מול המלך הנדהם, ששאל את בנו כיצד הצליח להכניע את הסוס. אלכסנדר ענה שכל עוד בוצפאלוס עמד בגבו אל השמש, הוא יכול היה לראות את צלו ואת צלו של הרוכב שעומד לזנק על גבו, ונבהל. לכן אלכסנדר סובב אותו ורכב עליו לעבר השמש, צלו היה מאחוריו כל הזמן. עוד סיפר אלכסנדר, שכל זמן שרכב עליו, הוא ליטפו, נישקו ודיבר אליו ברכות וכאשר לבסוף סובב אותו על מנת שיחזרו על עקבותיהם, הוא לא פחד עוד, למרות שראה את הצל. המלך פיליפוס התרשם מאוד והחליט לרכוש עבור בנו את הסוס. אלכסנדר היה היחיד שהצליח לאלף את הסוס

ולרכב עליו ומאז ליווה אותו בוקפאלוס בכל אשר הלך.
 
סיפור נוסף מציג גרסה מיתולוגית לפיה מוצאו של בוצפאלוס הוא בסוס האגדי פגאסוס, ושהסיבה לכך שפיליפוס רכש את הסוס היא משום שהאורקל מדלפי אמרה לו שזה שירכב על סוסו, שעל מצחו יש סימן של ראש של שור, יהיה מלך גדול שישלוט על העולם.

בבוא הזמן הפך הילד הנועז, שהיה תלמידו של הפילוסוף אריסטו, למלך הידוע שנודע בשם אלכסנדר הגדול. במהלך שנות מסעות כיבושיו, שהביאו את התרבות היוונית לרחבי העולם הידוע, דהר אלכסנדר דהר ברחבי והשמיד את האימפריה הפרסית, כשהוא חולף גם בישראל ובמצרים, מפיל שליטים וטובח את מתנגדיו למרותו. היסטוריונים שונים מספרים  שאת כל מלחמותיו האדירות ניהל שהוא רכוב על בוקפאלוס.

הקרב האחרון

בסך הכל חצו צבאותיו של אלכסנדר הגדול כ-27,000 ק"מ ברגל. אלכסנדר חלם לחצות את יבשת הודו ולהגיע לקצה יבשת אסיה, למקום שנחשב בעיניו כקצה העולם, במטרה להפוך לשליט תבל. בסופו של דבר, לאחר שהותיר אחריו נהרות של דם לצד רבבות מעריצים, הוא הצליח להגשים את חלומו ולדהור עם צבאותיו עד להודו. הוא נעצר באזור שבו נמצאת כיום פקיסטן, בקיץ של שנת 326 לפנה"ס, שבו התרחש קרב הידאספס הקשה מול צבאותיו של פורוס. לאלכסנדר הופתע מכוחו של צבא הודי שכלל 200 פילי מלחמה שהסבו לכוחותיו נזקים כבדים. למרות שבסופו של דבר הקרב הוכתר בניצחונו מחצית מצבאו הושמד ואלכסנדר נאלץ להיכנע ללחצי חייליו ולוותר על החלום לחוצות את הודו.

בפרק ס"א בביוגרפיה מאת פלוטארכוס מצוין שבוצפאלוס נפצע בקרב הידאספס ומת מפצעיו. באותו הפרק מופיעה גרסה נוספת למותו של בוצפאלוס, לפיה הוא מת מזקנה כיוון שהגיע לגיל 30 המופלג. אגב אפילו אלכסנדר הגדול עצמו נפצע בצורה חמורה באותו הקרב, כיוון שחץ פגע בחזהו. יש שאומרים שפציעתו גרמה לו לדלקת ריאות ובהמשך, למותו המסתורי בגיל 33 בבבל.

עוד מסופר באותו הפרק, שאלכסנדר האבל הקים עיר בשם בוצפאליה, על שמו של הסוס, שנחשבת לעיר ילום של ימינו שבפקיסטן. יש שמאמינים שהסוס נקבר בעיר ג'אלאפור שאריף, שסמוכה לעיר ילום. אגב, עוד מסופר באותו הפרק, שגם כאשר מת כלבו האהוב פיריטאס, שהוא עצמו גידלו והיה חביב עליו מאוד, הוא בנה עיר על שמו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

היכל התהילה

על חיות גדולות מהחיים שנכנסו לספרי ההיסטוריה

לכל הכתבות של היכל התהילה
  • עוד ב''היכל התהילה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים