תולדות קיצור הדרך

שיעור חשוב שכדאי לאדם לזכור בוקר צהריים וערב כשהוא בונה את ביתו הירוק יסתכם בשלוש מלים: אין קיצורי דרך. הבית של ננה

אודי תגרי | 27/4/2010 14:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נזכרתי בשיעור הזה היום – סוף אפריל 2010 – בעודי נוסע לחרט אילן פרידמן ברחוב סלמה בתל אביב; ואחר כך גם הזכרתי לעצמי, שאני נוסע לתל אביב כי לפני כחודש וחצי הייתי משוכנע שיש קיצורי דרך – ואני האיש שיקצר אותה.

הסיפור בתמצית: בפרקים הקודמים של טור זה סיפרתי על המערכת המעניינת לקירור אוויר שעתידה לצנן את הקיצים החמים והלחים בבית של ננה (להלן הסבר תמציתי ודידקטי על טיב המערכת הזו).
צילום: אודי תגרי
צלחת המצעים, שעליה יקום הבית של ננה. דרך הצינורות האנכיים יחזור האוויר הקר אל הבית, והם מחוברים בצנרת הטמונה באדמה. מימין, איתן מורן, עם מטר ביד, מחשב את המרחק עד למלתעות של אוכל האבנים המצוי צילום: אודי תגרי

צומת מרכזית במערכת זו היא הנקודה שבה הצנרת מגיעה לשיא העומק – ומתחילה לעלות לכיוון הבית ולנתב את האוויר הקר לחדרים השונים. מנקודה זו אמורים להתנקז המים המצטברים במערכת. לאן הם ילכו? האופציות השונות שנבחנו במהלך תכנון המערכת התמצו בשתיים: צינור אנכי, שבתוכו

תהיה משאבה טבולה, שתשאב את עודפי המים (כמו בכל בית שיש בו שירותים במרתף); או בור חלחול, אשר יוביל את המים עמוק, אל לב כדור הארץ (אומרים שאוכל האבנים המצוי, אהה"מ להלן, המתגורר במרחק ת"ק פרסאות מפני כדור הארץ וסובל מצימאון תמידי, מנכס אותם לרשותו).

בור חלחול מהו

קודחים חור באדמה באמצעות מכשיר מכני כבד, מסוגו של מחפרון JCB, שיש לו זרוע עם קודחת.



צילום: אודי תגרי
קידוח בור חלחול. עקרונית, זה כמו אצל רופא השיניים, אבל המקדח בגודל של חבית ועשוי פלדה מזויינת מאד. בחולצת טורקיז, רחמים הקודח, לועס מסטיק, ומשועמם צילום: אודי תגרי

חור הקידוח יכול להיות בקוטר של 50, 60 או 100 ס"מ, תלוי צורך. החור אמור להגיע אל השכבה החולית שבאדמה, שבה מתקיימת ספיגה מהירה מאד של מים (אשר עוברים למי תהום). במקרה דנן, הבור מגיע לעומק של 13 מטר, מה שבטוח בטוח. אל תוך החור משחילים שרוול, שעשוי בד גיאוטכני, וממלאים אותו חצץ. בלב החצץ עובר צינור שרשורי – צינור פלסטיק, עם דופן שנראית כמו אקורדיאון, מוקף אף הוא בד גיאוטכני – שמושחל עוד קודם לכן. בסוף מתקבל כאן צינור ועוד צינור, שאם הוא עשוי נכון יכול לנקז כמויות מים אדירות מפני השטח אל האהה"מ המצוי הנ"ל, במשך שנים רבות.  


צילום: אודי תגרי
מילוי בור החלחול בחצץ. משפך עץ מאולתר משתדל לנתב את רוב החצץ אל תוך השרוול. משמאל, צינור כתום, המחזיר אוויר קר אל הסלון; ולידו, צינור שינקז את המרזב של הסלון אל מערכת הטמנת מי גשמים צילום: אודי תגרי

(במאמר מוסגר, אם היינו חיים במדינה מתוקנת, אזי כל בית חדש בכל מקום בישראל היה מחוייב בהתקנת בור/ות חלחול. באופן זה, אפשר היה להחזיר למי התהום את חלק הארי של מי הגשמים היורדים על אותו בית, וגם להחדיר אל האדמה את כל המים האפורים של אותו בית או בניין. אבל, כיוון שאנחנו לא חיים במדינה מתוקנת, אזי.... (השלם את החסר)).

האלמנט האנושי

אפשר להמשיך כאן עוד ועוד על ההיבטים הטכניים של העבודה: החפירה של תעלות רחבות ועמוקות. פרישת הצנרת בזוויות הנכונות וחיבורה. כיסויה באדמה ספציפית. הרטבת האדמה. המשך כיסוי באדמה מסוג אחר. הרטבתה והידוקה. ועוד ועוד. בכל יום קורים המון דברים מעניינים, המון בלת"מים, התמודדויות שעיקרן המפגש בין השכל של האדם למרכיבים הפיזיקליים של העבודה: כלים כבדים, אדמה עקשנית, צנרת ואבזריה...

וזה מביא אותי למרכיב האנושי של העבודה: רוב מה שקרה בחצר הבית של ננה בחודש האחרון בוצע בעזרתו של איתן מורן, ממושב מגשימים, והצוות שלו, המורכב בעיקר משופל, מיני מחפרון, בובקט, ושני פועלים, יוּדַה ועַמגַ'ד.

צילום: אודי תגרי
איתן מורן, בצילום חושפני במיוחד, ליד בור חלחול, רגע לפני תחילת מילויו צילום: אודי תגרי

עבדתי עם אנשים רבים בחיי. מורן מהנוחים והמקצועיים שבהם. במהלך העבודה איתו, אתה משתכנע לבד שלו הופקדה בידיו בריאת העולם, היא היתה מסתיימת אחרי חמישה ימים, מקס – ארוחת צהריים על חשבונו.

יד ימינו של מורן הוא עַמגַ'ד, סוג של אקרובט על הבובקט ובאופן כללי נהג מוכשר מאד בכלים כבדים (שופל, מיני מחפרון), שיודע גם לקחת טוריה או מכוש ביד אבל זה קשה לו מההיבט הפילוסופי. בתקופה הנוכחית הוא מתמודד עם קושי גדול בחייו – לילות לבנים – עייפות מצטברת, נרגנות פתאומית, עיניים טרוטות – ככה זה כשיש תינוקת בבית, מה שקוראים צרות של עשירים.

צילום: אודי תגרי
עמג'ד והכלי צילום: אודי תגרי

יד שמאלו (הוירטואלית) של מורן הוא יודה. אם עמג'ד הוא הארנבת במשל הידוע, אזי יודה הוא הצב. בעברו הוא היה איש דפוס מקצועי, ואפילו זכה לשרת את בעלי המניות של ידיעות אחרונות, כאשר עבד בבית הדפוס של העיתון, עד לשביתה המפורסמת, שבעקבותיה פועלי הדפוס של העיתון עברו המרה לרובוטים. עכשיו יש לו בעל בית קצת יותר הומני מנוני ואשתו של סילבן.

צילום: אודי תגרי
יודה, בחלון הבית הישן בחצר הבית של ננה, מסביר למה, איך ומתי. על הכובע: אטמים לצינורות 110 צילום: אודי תגרי
על השיעור שפספסתי בעניין קיצורי הדרך

ובכן, הסתיימה הטמנת צנרת סחרור האוויר. היא נבדקה, על ידי הזרמת אוויר במפוח (יצא קר, חוששילינג!), והצפתה במים. במהלך הבדיקה התגלו שני פגמים. הם תוקנו. הגיעה השעה לחבר את הצינורות המנקזים אותה אל בורות החלחול (כדי שנוכל לסגור הכל ולהמשיך בחיים, כלומר בניית הבית), אך אבוי! התגלה שהמחבר, שאילתרתי בשמחה לפני כחודש וחצי – מין משהו שמתחבר למשהו אחר באמצעות משהו שלישי – מתפרק בלי להניד עפעף ברגע שהוא בא במגע עם החיים האמיתיים, שזה אומר צינורות כתומים קשים, צינורות שחורים קשים, אדמה לחה, חצץ קשה, וכו'.

וכך מצאתי עצמי נוסע לתל אביב, אל החרט אילן פרידמן, כדי שהוא יחרוט עבורי (מאוקלון או פי.וי.סי) מעין קונוס, אשר יהיה חוליית החיבור בין מערכת סחרור האוויר (שהיא מערכת של צינורות ביוב) אל מערכת הניקוז (שהיא מערכת של צינורות השקייה).

זה הזמן לזכור ולשנן, שהאדם שהייתי לפני חודש וחצי לא היה מסוגל להיווכח במציאות, וזו הסיבה שחיפשתי את קיצור הדרך, שהחזיר אותי, בדרך המהירה ביותר, לנקודת המוצא שממנה התחלתי לחפש את קיצור הדרך.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הבית של ננה

צילום: אודי תגרי

ננה, בתי הבכורה, תהיה בת חמש כאשר ניכנס לבית שטור זה עוסק בתכנונו ובנייתו. אני מקווה שהיא תאהב אותו

לכל הכתבות של הבית של ננה

עוד ב''הבית של ננה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים