אש בפרובנס הישראלי

באופן אירוני, תחילת השנה הגשומה סידרה לאש שפע חומר בעירה-צמחייה יבשה. מה מקור האש? אנשי שמירת הטבע מאשימים את החיילים

אביב לביא | 30/4/2013 7:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
תגיות: שריפות
ימי סוף אפריל אמורים להיות הימים שבהם גבעות לכיש נמצאות בשיא תפארתן. הירוק העמוק של החורף מתחלף בזהוב של האביב, הגפנים מתכוננות לקיץ, זה הזמן שהקנה לחבל הארץ הפסטורלי הזה את כינויו "הפרובנס הישראלי". אתמול הפרובנס המקומי שלנו חטף מהלומת אש שצבעה חלקים גדולים ממנו בשחור. למעט בני האדם, אף אחד מדיירי האזור לא חמק מהמכה.

סיכום יום השרפה הקשה שעבר על שפלת יהודה תלוי בעיני המתבונן. בעיניהם של אנשי כיבוי האש והבטיחות, השורה התחתונה מעודדת יחסית: בני אדם לא נפגעו. לקחי השרפה בכרמל, הם אומרים, התבטאו בזרם של כבאיות מודרניות שהגיעו לאזור ופעלו ביעילות בתנאי שטח שהכבאיות הישנות לא יכלו להם. התיאום בין שלל הגופים שפעלו בשרפה (משטרה, כיבוי אש, רשות הטבע והגנים וקק"ל) התאפיין בפחות אגו ויותר יעילות מבעבר.

לאנשי שמירת הטבע היה סיכום הרבה יותר שפוף. שפלת יהודה נחשבת אחד האזורים האיכותיים בישראל מבחינת מגוון החי והצומח. רצף של שטחים פתוחים מהסוג שכבר כמעט לא קיים, ומאפשר לטבע לחגוג: צבועים וזאבים, תנים ושועלים, נמיות וגיריות, צבים ונחשים, ומעל כולם מרחף מגוון מרשים של עופות. "30 אלף דונם של טבע הלכו ביום אחד", מקונן ד"ר יריב מליחי מרשות הטבע והגנים. "לא יהיו מספיק זרעים לציפורי השיר, פקעות לדורבנים, טרף לדורסים. הניצולים ינסו לנדוד לשטחים אחרים, אבל שם יחכו להם בעלי חיים שלא אוהבים שפולשים להם לטריטוריה. זה כאילו לקחו חתיכה ענקית מהעוגה ואמרו להם 'תסתדרו'".
פוגעים מבפנים

מי שמכיר באופן אינטימי כמה מנפגעי השריפה הוא גלעד פרידמן. פרידמן עושה עבודת דוקטורט על שני עופות דורסים מרהיביםהחיוויאי והעקב העיטי. במסגרת המחקר הוא עוקב אחרי כמה עשרות מהם באמצעות מכשירי ג'י-פי-אס שהצמיד לגופם. מדי חמש דקות הוא מקבל תשדורות שמאותתות על מיקומם.

הם נודדים עד רוסיה וטורקיה בצפון, צ'אד וניגריה בדרום, וחוזרים לשפלת יהודה כדי לבנות קן. "זה אזור הקינון הכי צפוף בעולם של שני העופות האלה", הוא אומר. הוא יודע איפה נמצא כל קן, ואתמול כשהגיע אל הקנים הוא מצא גוזלים שרופים בני שלושה שבועות. ההורים, שהספיקו לברוח בזמן, ריחפו מעל והביטו מהשמים בחורבן הבית.



באופן אירוני, ההתחלה הגשומה של השנה סידרה לאש שפע חומר בעירה - צמחייה שמאז הספיקה להתייבש. הגשמים שירדו בשבוע שעבר הרטיבו את הארץ רק לרגע, אבל יומיים של חמסין מחקו הכל והשטח היה ערוך ומוכן לקבלת האש. מה מקור האש? אנשי שמירת הטבע וחקלאים הסתובבו אתמול עם בטן מלאה על הצבא. הם ייחסו את השרפה לחוסר זהירות של חיילים מהבסיס הסמוך. "הם שומרים על הארץ מבחוץ ופוגעים בה מבפנים", רתח אחד מהם. בצה"ל לא מיהרו לקחת אחריות, והכרעה תהיה רק בתום החקירה. לקראת ערב האש החלה להיחלש, אבל ברחבי הארץ נדלקו מוקדים נוספים. שבוע השרב הגדול עוד רחוק מלהסתיים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים