פגיעה במקצוע ובשליחות
סרטה של טלי בן עובדיה "היא תצא בלי כלום" היה מגמתי והציג עורכי דין בצורה מקוממת. אבל השתתפותם שלך עורכי דין בסרט והדברים שאמרו נגד קולגות שלהם היו הדברים המקוממים באמת

מדובר בסרט מגמתי, שנראה על פניו כאילו הוא מנסה לבסס תזה לפיה כלל עורכי הדין העוסקים בתחום דיני המשפחה, הם למעשה קבוצה של נשרים המשחרים לטרף, השמחים לאידם של זוגות המתגרשים, רק מתוך כך שהדבר מביא להם פרנסה. הסרט, הערוך לטעמי בצורה מגמתית המאירה את עורכי הדין בצורה חשוכה, עושה עוול לציבור רחב של עורכי דין בכלל ולעורכי דין העוסקים בדיני משפחה בפרט.
מקוממת עוד יותר התנהלותם של חלק מעורכי הדין המופיעים בסרט שניסו לכאורה להוציא את עצמם מן הכלל, כאשר מהקשר דבריהם ניתן היה להבין את טענתם ביחס לכלל חבריהם העוסקים בתחום. ככל שיש לעורכי דין ביקורת על קולגות למקצוע, קיימות מסגרות מקצועיות ואתיות להלין על כך, אבל אל להם לאותם עורכי הדין לכרות את הענף עליו הם יושבים ויש שיגידו שהם שופכים את המים עם התינוק רק לשם יצירת פרובוקציה ופרסום עצמי. תחום דיני המשפחה הוא תחום מורכב, העוסק בדיני נפשות. ולכן קיימת חשיבות יתרה לכך שעורכי דין האמונים על התחום יעשו מלאכתם נאמנה מכל הלב בניקיון כפיים ובצורה נטולת שיקולים - ולא רק לשם עשיית הון עצמי.
רובם המכריע של עורכי הדין לדיני משפחה עושים ימים כלילות, לא רק לשם פרנסתם אלא מתוך שליחות עמוקה, לשרת את קהל לקוחותיהם ולייצג את ענייניהם בתבונה ומתוך קידום האינטרסים שלהם - ולא רק לשם בצע כסף. ככל שקיימת תופעה שולית של עורכי דין אשר מנסים לשלהב את הרוחות וללבות את האש רק על מנת לעשות לביתם, עלינו לעקור מקרבנו עשבים שוטים שכאלה ולהוקיע את התופעה. אין ללמוד מהתנהלות פסולה של קומץ עורכי דין על הכלל.
ראוי לציין כי מאז הקמתו של בית המשפט לענייני משפחה וריכוז הסכסוכים המשפחתיים תחת קורת גג אחת, בולטת המגמה הגישורית והטיפולית. בשנים האחרונות יותר ויותר עורכי דין מאמצים את המודלים הללו וממליצים ללקוחותיהם דרכים מהירות יותר, פשוטות וזולות יותר ליישוב הסכסוך כמו הליכי גישור או "גירושים בשיתוף פעולה".
ובכל זאת, באשר למקרים שנדרשת הכרעת בית המשפט בעניינים שונים, מרבית עו"ד עושים מלאכתם נאמנה במקצועיות ומיומנות מתוך דאגה לאינטרסים הטהורים של מרשיהם. מעבר לכך, עורכי דין העוסקים בתחום מתמקצעים ומשתלמים לפחות אחת לשנה, במסגרת הכשרות של לשכת עורכי הדי,ן ושם גם עולות סוגיות לדיון, דרכים לפיתרון סכסוכים ושאלות מקצועיות ואתיות.
הניסיון לצייר את עורכי הדין בתחום המשפחה, בצורה שלילית, נועד אולי, לקעקע את מוסד הנישואים. אמנם עם העובדות קשה להתווכח. בישראל כמו בשאר העולם המערבי, שיעור הגירושים גבוה ומגיע ל-30 אחוז מהאוכלוסייה. ועדיין, אנשים נישאים ומאמינים במסגרת משפחתית ממוסדת. כמו כן, רבים מאלה שהתגרשו, בוחרים להינשא בשנית ונעזרים לשם כך בעורכי דין.
אנו, עורכי דין לדיני משפחה רואים לנגד עינינו את מארג האינטרסים הזכויות והחובות של כל בני המשפחה לרבות הקטינים ולא מחשיבים עצמנו כעורכי דין לגירושין. מי שמוציא את עצמו מהכלל ומציג את עצמו כעורך דין לענייני גירושין אינו ראוי להשתייך לאותה קבוצה וראוי שנוציא מקרבנו את קומץ העשבים השוטים ומחרחרי הריב והמדון שרואים רק את טובתם האישית כנגד עיניהם.
הכותב הוא מומחה לדיני משפחה וירושה ומכהן כיו"ר הפורום הארצי לדיני משפחה של לשכת עורכי הדין בישראל