ראשי > סטייליסימו > פשוט נהדרת
בארכיון האתר
פשוט נהדרת: עוגה קלה ומושלמת
מדור שבועי חדש: האם המסורה אתי רז חולקת רעיונות, טיפים ומתכונים שימושיים מהמחברות הצפופות שלה. היום - מה זה בצק שק"ם?
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
אתי רז
14/12/2004 11:32
"מתחשק לי משהו טוב!". מוכר לכם המשפט הזה? ברור. זהו אחד ממשפטי המפתח בבית ישראלי טיפוסי, משפט המטיל פחד בבתים אחרים אך אינו מצליח להניד אצלי עפעף.
 
שק"ם, לעומת זאת, היא מילה המעוררת קישור לא סימפטי לעבר של רבים מאיתנו. למרות זאת, היא הפכה להיות חברתי הקרובה מאז הפעם הראשונה בה נזקקתי לכישורי הבלאבוסטה שלי. כבת לאם אופה בחסד יצאתי לדרכי כאישה נשואה ללא כל חשק, רצון או יכולת לאפות, במיוחד לנוכח הנדוניה שהבאתי איתי - המאפים של אמי.
 
ההרגל לסור לקונדיטוריה בדרך לבית אינו קיים בבית ספרי, אז חיפשתי מתכון מהיר וקל. לא יכולתי להיוועץ עם אמי בנושא, כי "מה קרה? את צריכה משהו, תגידי! תעברי דרכי אחרי העבודה ותיקחי מה שצריך". או לחילופין: "שימי מעט שמן, ביצים, 1 או 2, וקמח, כמה 'שתופס'". אתם שואלים את עצמכם, מה? אז
כן, כך נראה מרשם בדוק שלה. למען ההגינות ייאמר כאן, שהעוגות במרשם שלה מעולם לא הכזיבו.
 
ככלל, העבודה במטבח לא צריכה להפחיד אתכם. אם לא ניסיתם, איך תצליחו? בישול ואפיה בבית מוסיפים טעם לחיי המשפחה ושווים כל רגע. המתכונים החדשים הומצאו, כאשר הוספו או נגרעו בטעות מרכיבים מהמתכון. כל אחד מאיתנו מכיר את התגובה למתכון שאתם מוסרים: "במתכון שלי לעוגה הזו יש רק 2 ביצים!". אז זהו, שלא. זו אינה אותה עוגה, אבל הנה, הרווחתם עוד מתכון.

בצק השק"ם, אשר שמו בא לו מראשי התיבות של מרכיביו - שמנת, קמח ומרגרינה, הוא בצק למתחילים. למרכיבים הבסיסיים שלו ניתן להוסיף אי אלו תוספות מאולתרות, אך העיקרון לא משתנה. ה"משהו טוב" הזה יכול להישאר מוכן במקפיא עד לשלב האפייה. ואפשר בהחלט גם לאפות מראש ולהקפיא בחזרה, לאחר שציננתם אותו.
בצק שק"ם
המצרכים:
גביע שמנת חמוצה (לא מקולקלת!)
350 גר' קמח תופח מאליו
200 גר' מרגרינה או חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
 
הכנה:
מכניסים למעבד מזון עם להב הפלסטיק. מערבבים בהפסקות עד לקבלת בצק. ניתן להוסיף 2-3 כפות קמח רגיל. מכניסים את הבצק ליריעת ניילון נצמד ומצננים במקרר לפחות חצי שעה. מחממים תנור ל-200 מעלות.
 
מוציאים את הבצק מהמקרר, ומחלקים אותו ל-4 חלקים. מרדדים כל חלק לעלה דק על משטח מקומח, מורחים את המלית (מתכון בהמשך) על העלה ומגלגלים לגלילה. מניחים על תבנית משומנת או על ניר אפייה ואופים כ-20 דקות, או עד שהגלילה מקבלת צבע זהוב.
 
מוציאים ומצננים על רשת. לאחר מספר דקות פורסים, מצננים היטב ומאחסנים בקופסה אטומה. אם חלילה העוגה לא נעלמה תוך יומיים, יש להכניס את השארית למקרר.
מליות מתוקות
הכמות היא לגלילה אחת.
 
מלית פרג
מבשלים כ-5 דקות 150 גרם פרג טחון טרי עם כחצי כוס חלב. מכבים את הלהבה, מוסיפים כ-30 גרם מרגרינה. מצננים ומורחים על העלה. אפשר להוסיף תפוח עץ חמוץ מגורד גס וחופן אגוזי מלך חתוכים גס.

מלית ריבה
2 כפות ריבה, רצוי תוצרת בית (מתכון בקרוב), 50 גרם אגוזי מלך חתוכים גס, כפית קינמון, וסוכר לפי הטעם (לטעום, לא לאכול!).
 
מלית גבינה מתוקה
200 גר' גבינה (רצוי מסוג "טוב טעם" או "כנענית"), 50 גר' סוכר, 50 גר' צימוקים חומים, בזכות צבעם העז, המהווה ניגוד לצבע החולני של הגבינה. כדאי להוסיף כף שמנת חמוצה או גבינה רכה.
מילויים מלוחים
כמות לגלילה אחת.  
מילוי בשר טחון
מחליפים (או שלא...) את השמנת של הבצק בחצי כוס מים. מטגנים במשך מספר דקות 200 גרם בשר טחון עם מעט מלח ופלפל שחור. ניתן להוסיף 50 גרם צנוברים או 50 גרם אגוזי מלך קצוצים גס.
 
מלית גבינה
200 גרם תערובת של גבינות (טוב טעם, כנענית, עמק, חמד וכד'), מלח ופלפל לפי הטעם וביצה אחת.
 
טיפים:
אפשר להחליף מרגרינה בחמאה, להוסיף חלמון של ביצה, סוכר, מלח, עשבי תיבול יבשים, זיתים וכו'. מאחר שהבצק אינו מכיל במקור מלח או סוכר, כדאי להכין מגוון מילויים. חשוב לזכור, כי לפני שמכניסים את הגלילות למקפיא, יש לעטוף אותן ביריעות ניילון נצמד ולסמן מה המילוי.
אחרית דבר
שלושת ילדיי, בעת שירותם הצבאי ובמהלך שנות לימודיהם לאחר מכן (כן, גם היום בביתם), היו מצוידים תמיד בגלילות מסוגים שונים. מאז תקרית המאפים עם בני הבכור (הנ"ל הזמין את חבריו למילואים, לאחר השמירה, לקפה עם עוגה מתוצרת ידי להתפאר, וזה נגמר בקפה עם בורקס תרד), אני מקפידה לסמן את סוג המילוי על כל גלילה וגלילה. לפי הריח אני מבינה שכבר רצתם להכין גלילות.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...
פשוט נהדרת
תענוג בצ'יק צ'ק  
כל עוד זה מתוק  
הפיתוי שבקצה הפיתיון  
עוד...