חשיפה: כך ייראה מתחם השוק הסיטונאי
אחרי שהצעות המחיר במכרז השוק הסיטונאי הוגשו - נחשפות לראשונה התוכניות האדריכליות למתחם בן 55 הדונמים. התוכניות כוללות פארק שישתרע על פני 12 דונם ומתחמי קניות, הפנינג ובתי קפה. המטרה המוצהרת של המתמודדים: "לבנות רובע תוסס שיהיה נגיש לכולם"
המתמודדים במכרז צפויים לעבור הליך התמחרות ומשא ומתן ארוך ומורט עצבים, עד להכרזה על הזוכים בחלקת הקרקע האטרקטיבית במרכז תל אביב. מעבר לתג המחיר שהצמידו המתמודדים למתחם בן 55 הדונם, הקבוצות התבקשו להגיש גם תוכנית אדריכלית ומצגת מפורטת.
3 הקבוצות המתמודדות השקיעו לא מעט משאבים, ושכרו את שירותיהם של אדריכלים ישראלים בעלי שם לטובת תכנון השכונה. לידי עסקים הגיעו התוכניות האדריכליות של 2 מבין 3 הקבוצות המתמודדות במכרז-של קבוצת משפחת גינדי, המורכבת מחברת גינדי השקעות והאחים משה ויגאל גינדי, ושל קבוצה המורכבת משיכון ובינוי, אביב, יורקום נדל"ן וקנדה ישראל.

התוכנית של החברות של משפחת גינדי, שתוכננה על-ידי האדריכל אבנר ישר ממשרד ישר אדריכלים, מציעה תמהיל של דירות מכל הגדלים והסוגים. החל מדירות קטנות בנות 2.5 - 3 חדרים, דירות לופט הפונות אל הרחובות ועד לדירות רחבות ידיים ודירות פנטהאוז. במרכז המתחם מתוכנן שטח ירוק שישתרע על-פני 12 דונם, ויתוכנן באופן חסר תקדים באדריכלות הישראלית.
"הפרויקט שאנחנו מציעים שם את הדגש על החיבור אל העיר", מסביר ישר. "זה פרויקט מסיבי שמוגדר מאוד מבחינת
לדברי ישר, בבסיס החזון האדריכלי של התוכנית עומד גם היבט חברתי, שבא לידי ביטוי בתכנון פרויקט מזמין הכולל מגוון דירות בגדלים ובמחירים שונים. לכך נוספים פארק ומרכז קניות לכל תושבי הסביבה. "השאיפה היא שהפרויקט יהיה הטרוגני, ישקף את תמהיל האוכלוסייה בעיר וישרת אוכלוסייה רבת פנים-שיגורו בו גם צעירים, משפחות ומבוגרים", אומר ישר.

על-פי התב"ע (תוכנית בניין עיר), במרכז השכונה אמורים להיבנות 4 מגדלים, שיכללו כ-1,200 דירות . בקבוצה של משפחת גינדי החליטו לבנות במקום 5 מגדלים, ולחלק את אותו מספר דירות ביניהם. "התוכנית המקורית היא 8 דירות בכל קומה, דבר שיוצר עומס גדול על הסביבה של כל מגדל", מסביר ישר. "על-פי התוכנית שלנו, הדירות יפוזרו על פני 5 מגדלים בני 40 קומות, והמגדלים יהיו יותר דקים ותמירים".
התכנון של ישר שם דגש מיוחד על השטח הירוק בן 12 הדונמים שבמרכז השכונה. "בלב הפרויקט יש פארק שאנחנו הולכים להפוך לאטרקציה משמעותית, מתוך מגמה מנחה של שימוש ונגישות לכל הסביבה", אומר ישר. "אנחנו משתפים פעולה עם אחד המשרדים הידועים בעולם לתכנון גנים, וצורת פיתוח הפארק תהיה מאוד לא אופיינית לאדריכלות הישראלית. היא תהווה פריצת דרך ותשולב גם עם המרכז המסחרי".
בקבוצה המתחרה (שיכון ובינוי, אביב, יורוקום נדל"ן וקנדה-ישראל) גייסו את האדריכל המוכר משה צור, שיתכנן את השכונה החדשה שזכתה לשם "הסוהו של תל אביב". הרעיון הוא לתכנן רובע מגורים תוסס ודינמי.
"המטרה היא להחזיר את תל אביב למרכז", מסביר גורם בקבוצה. "התוכנית המקורית נראתה כמו גוש בטון תלוש מהסביבה. התוכנית שלנו ידידותית לסביבה, היא מייצרת גם נגישות סביבתית ישירה וגם נגישות לציבור הרוכשים. הרעיון הוא לייצר רובע חי ותוסס שפתוח לכולם, ומבחינה כלכלית פונה לשכבות הביניים ולא רק לעשירים - לא למכור דירות במחירים של 7,000 - 10,000 דולר למ"ר, כאשר הבנייה תהיה בנייה תל-אביבית רגילה".
בקבוצה מסבירים כי במרכז השכונה יעבור "רחוב השוק" שקיים בתוכנית המקורית. אולם בעוד במקור הרחוב הוא צר ומהווה חלק ממרכז הקניות, התוכנית של צור פותחת את הרחוב ומרחיבה. "זה יהיה רחוב של הפנינג ובתי קפה, שיהיה נגיש לרחובות הסובבים את המתחם", מסבירים בקבוצה.