פישר מדגים טיפול בהלם לאינפלציה

העלאת הריבית היא רק עוד חדשה מדאיגה בשורת נתונים כלכליים מטרידים, שהתפרסמו לאחרונה, על התייצבות האבטלה וגמגומי שוק ההון, המרמזים שהיציבות הכלכלית שבה התגאו ראשי המשק בשנתיים האחרונות הולכת ומתערערת

הדר חורש | 29/3/2011 9:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הנתונים הכלכליים לא הותירו מקום לספק. בנק ישראל חייב היה להאיץ את קצב העלאת הריבית בניסיון להילחם באינפלציה. מאז הסתיימה שנת המשבר בסוף 2008, עלה שיעור הריבית פי 3.

בהשוואה היסטורית מדובר עדיין בשיעור ריבית נמוך שאינו אמור להעיק במיוחד על המשק. ערב המשבר ב-2008 עמדה הריבית במשק על 3.75% לשנה, ואיש לא חשב שמדובר בשער ריבית גבוה. כאשר הריבית נותרת נמוכה גם לאחר העלאה, כמעט שאינה משפיעה על התנהגות הצרכנים.

ההשפעה ניכרת רק כשהעליות המצטברות משנות את העלויות בסדרי גודל משמעותיים, או כשבנק ישראל מנסה את שיטת "הטיפול בהלם" ומעלה את הריבית בחדות.

עד כה העדיף הנגיד סטנלי פישר לנקוט מדיניות של העלאה מתונה, מחשש שתנודה חריפה תזעזע את המשק ובעיקר את שער הדולר. החריגה של האינפלציה מהתוואי שנקבע על-ידי הממשלה ובנק ישראל הגבירה את ההערכה שהפעם יבקש הבנק לנקוט צעד חריף יותר - כזה שיביא להתאמה מהירה יותר של השוק.

בעוד שבועיים, כאשר ייחשפו הפרוטוקולים של הוועדה המייעצת שדנה בהחלטה, מעניין יהיה לגלות אם היו בקרב חברי הוועדה חילוקי דעות בסוגיה זו וכיצד נומקו העמדות השונות.

עד כה לא הצליחו העלאות הריבית לבלום את גלי ההתייקרויות ובמיוחד לא את אחת הבעיות הבוערות של המשק - ההתנפחות הבלתי סבירה
של מחירי הדירות. גם ההעלאה שעליה הוכרז אתמול לא תשפיע ככל הנראה על גורמי היסוד המלבים את האינפלציה בשנה האחרונה.

האינפלציה בישראל מושפעת ממהפכות ומפגנות במדינות השכנות יותר משמצייתת להחלטותיו של פישר. לכן גם העלאת הריבית שהתרחשה אתמול לא ממש תשפיע על מחירי הנדל"ן, הדלק והמזון בטווח הקצר. בימים הקרובים יבשרו הכותרות על עלייה של כ-10 אגורות במחירי הבנזין ועל עלייה ממוצעת של כ-5% במחירי המזון.

ההתייקרויות המתמשכות בשנה האחרונה הן תוצאה של עליות במחירים העולמיים של חומרי הגלם, ובראשם נפט ודלקים אחרים. עם הנפט מתייקרים גם מוצרים ושירותים אחרים, כמו מוצרים חקלאיים ושירותי תחבורה והובלה. לבנק ישראל ולריבית המקומית אין כל השפעה על מחירים אלה.

העלאת הריבית הופכת במקרה זה לעוד מכה קלה בכיס האזרח, אבל לא בהכרח מורידה את המחירים.
כאשר בנק ישראל מעלה את הריבית, מתייקרת תשומת ייצור וצריכה נוספת - המימון. ההתייקרות אמורה להקטין את הביקוש למוצרי צריכה והשקעה ולהקטין את הכנסתנו הפנויה.

העלאת הריבית היא רק עוד חדשה מדאיגה בשורת נתונים כלכליים מטרידים, שהתפרסמו לאחרונה, על התייצבות האבטלה וגמגומי שוק ההון, המרמזים שהיציבות הכלכלית שבה התגאו ראשי המשק בשנתיים האחרונות הולכת ומתערערת.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הדר חורש

צילום: .

פרשן כלכלי, חובב טבע, יונקים ימיים וכדורגל (בית"ר ירושלים)

לכל הטורים של הדר חורש

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->