הוועדה להגברת התחרותיות במשק מרכזת בעיקר כותרות עיתונים
על הפתרון המסתמן של הוועדה אפשר היה אולי ללמוד אתמול כאשר שאלנו מקור בכיר בה מתי צפוי להתפרסם הדוח המסכם. "עוד הרבה זמן. הרבה מאוד זמן", אמר המקור בחיוך
מרבית הטענות נגעו דווקא לניגודי עניינים פוטנציאליים. כך למשל, עלולה קבוצה השולטת בבנק או בחברה אחרת בשוק ההון, להשתמש בבנק כדי להשיג אשראי בתנאים נוחים, ולחסל מתחרים שאינם נהנים מ"הנחות משפחה".
החצים מופנים כלפי קבוצות כמו אי.די.בי, השולטת בין היתר בחברת כלל ביטוח; משפחות עופר וורטהיים השולטות בין היתר בבנק מזרחי-טפחות; ויצחק תשובה, השולט בדלק ובקבוצת הביטוח הפניקס. בסידרת פגישות עם הוועדה, טענו בעלי השליטה בקבוצות, כי אין כל פגיעה בתחרות בהתנהלותן.
את שתי הגישות המנוגדות בהרכב הוועדה, מובילים היו"ר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה איל גבאי, ויועצו הכלכלי הבכיר של ראש הממשלה, פרופ' יוג'ין קנדל, אשר עומד בראש המועצה הלאומית לכלכלה. קנדל מוביל את הקו התקיף התומך בפיצול קבוצות ההחזקה, ובהפרדת החזקות פיננסיות להחזקות בעסקים אחרים. המועצה בראשותו הוקמה כדי לספק לראש הממשלה ייעוץ מקצועי לצורך קבלת החלטות כלכליות, אולם השפעתה על המדיניות הכללית היא אפסית.
המועצה מרבה במחקרים
הנושאים כותרות מפוצצות ומפרסמת המלצות שלרוב אינן רלבנטיות לניהול השוטף וקבלת ההחלטות בנושאים שעל סדר היום הלאומי. אחת הבולטות בתוכניות שהגישה המועצה היתה "תוכנית להקטנת התלות העולמית בנפט", שנתחבה, כמו מרבית המלצות המועצה, למגירה עמוקה במיוחד במשרד ראש הממשלה. ועדה להגברת התחרות היא ההזדמנות הגדולה של קנדל להטביע חותם של ממש על התנהלות המשק.
יו"ר הוועדה גבאי אינו זקוק לוועדה כדי להטביע חותם כלשהו. גבאי הוא האיש החזק ביותר בשירות הציבורי והשפעתו בתחומי המשק והחברה גדולה מזו של מרבית השרים. אישים, ששוחחו עם גבאי, טוענים שלדעתו מרבית הבעיות בהן דנה הוועדה אינן משמעותיות, ובמקרים אחרים ניתן לפתור אותן באמצעות הסדרי פיקוח פחות דרמטיים ממכירת חברות ומערכת מיסוי מיוחדת.
אבל גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה מבין שלא ניתן לפזר ועדה כה מכובדת ונחרצת מבלי לקבל החלטות שיקדמו ולו במשהו את התחרותיות. כאיש מתון הוא מתנגד להחלטות מהפכניות שעלולות להתגלות כבלתי ניתנות לביצוע. החלטות מתונות מדי יעוררו עליו, ובעקיפין גם על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ביקורת שתציג אותם כ"נכנעים לטייקונים".
על הפתרון המסתמן אפשר היה אולי ללמוד אתמול כאשר שאלנו מקור בכיר בוועדה מתי צפוי גבאי לפרסם את הדוח המסכם, שעל פי פרסומים אמור להתפרסם בעוד כחודש. "עוד הרבה זמן. הרבה מאוד זמן", אמר המקור בחיוך.