מחקר חדש: הדחת מים באסלה מפזרת חיידקים למרחק רב

מחקר חדש מצא שהדחת מים באסלה גורמת לפיזור רב של חיידקים בחדר השירותים. הבעיה מחמירה בעיקר בחדרי השירותים הציבוריים, ובעיקר בשירותי הגנים ובתי הספר. איך מונעים הדבקות אפשרית של הילדים בזיהומים ובחיידקים בחדר השירותים? הנה כמה כללי התנהגות

אסנת עופר | 5/2/2012 9:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שירותים ציבוריים. עיקר הבעיה.
שירותים ציבוריים. עיקר הבעיה. צילום: merala, sxc
האם אתם מכסים את האסלה במכסה כשאתם מורידים את המים, עבורכם, או עבור הילדים?
"ישנה סיבה להימצאותו של מכסה האסלה. כדאי מאוד להתחיל להשתמש בו, אם רוצים להפחית את שיעורי ההידבקות בחיידקים ומזהמים אחרים שיכולים להימצא באסלה, ושעוברים בצואה או בהקאה", טוען פרופ' מרק וילקוקס, מומחה למיקרוביולוגיה מאוניברסיטת ליד, באנגליה.

פרופ' וילקוקס וצוותו מדדו את מרחק הפיזור של חיידקים מסויימים (שנקראים C. difficile), בזמן הורדת המים באסלה, ומצאו שפיזור החיידקים הגיע לכ-25 סנטימטרים מסביב לאסלה, כולל למשטח הישיבה, ידית הורדת המים ואפילו לרצפה.

החיידקים גם התפזרו באוויר, ברסס המים, ונשארו באוויר כ-90 דקות. אחר כך חזרו החוקרים על הניסוי המוזר והריחני ובפעם השניה טרחו והורידו את מכסה האסלה. התוצאה: מספר החיידקים שנמצא על מושב האסלה ובאוויר היה נמוך משמעותית.

מסקנת החוקרים, שכדאי לכסות את האסלה לפני שמורידים את המים, אינה מפתיעה את פרופ' דוד גרינברג, מומחה לרפואת ילדים ולמחלות זיהומיות, מהיחידה למחלות זיהומיות בילדים, במרכז הרפואי-אוניברסיטאי "סורוקה" בבאר שבע. "אם יש חיידקים באסלה, הם יגיעו לכל מקום שנוגעים בו, בין אם בידיים ובין אם בפלג הגוף התחתון".

פרופ' גרינברג מזהיר מפני סוגים שונים של מזהמים שתוקפים את מערכת העיכול ויכולים לגרום לשילשול או הקאות: חיידקי שיגלה, סלמונלה וקמפילובקטר, שיכולים לגרום לדיזינטריה –  מחלת שילשול חריפה, וכן פרזיטים ונגיפים שונים כמו נגיף הרוטה, שגורם גם הוא לשילשול חריף. כל אלו מדבקים מאוד ועוברים באמצעות מגע עם הפרשות החולים בהם.

עיקר הבעיה היא, כמובן, חדרי השירותים הציבוריים, ובעיקר שירותי הגנים ובתי הספר, בהם משתמשים ילדים רבים. "שטיפת הידיים במים וסבון הוא האמצעי העיקרי במלחמה בהידבקויות במזהמים השונים", מדגיש פרופ' גרינברג, אבל מודה שלא תמיד אלה עוזרים. "הרי נוגעים בידית הורדת המים לפני שרוחצים את הידיים, וכך גם בברז עצמו".

- אז מה עוד ניתן לעשות?

"הורדת מכסה האסלה כשמורידים את המים, כדי למנוע התפזרות רסיסים מזוהמים באוויר (פיזור אירוסולי), כפי שממליץ פרופ' וילקוקס, היא התנהגות שבהחלט יכולה למנוע התפשטות והידבקות במזהמים".
SXC
תמיד להוריד את מכסה האסלה. SXC
מצמצמים מגע

ד"ר מיקי שטיין, מומחה ברפואת ילדים, שירותי בריאות "כללית", בקריית אתא וחיפה, דווקא  מוצא את המחקר הזה "מגוחך, אנקדוטיאלי וחסר משמעות מבחינה קלינית. הסיכון להידבק מחיידקים שעפים באוויר לגובה של 25 סמטימטרים פחות מטריד אותי. לעומת זאת, ההדבקה ממגע במכסה האסלה שמזוהם בחיידקים היא אדירה.

"עיקר ההידבקות במחלות שגורמות לשלשול והקאות נגרמת בגלל אי שטיפת ידיים במים ובסבון אחרי השימוש בשירותים ואחריה מגע במזון. הורים רבים מתלוננים שהילדים נדבקים בגן. גם זו בעיה, כי למרות החינוך להיגיינה שילד

סופג בבית ובגן, קשה לצפות מילד קטן להקפיד על נטילת ידיים אחרי שהוא עושה את צרכיו או לא לשבת על קרש האסלה, כש"לוחץ" לו".

שני הרופאים מסכימים, כי בכל ביקור בשירותים ציבוריים צריך לדאוג שהמגע באביזרים, כגון מושב האסלה, ידית הורדת המים, ידית דלת תא השירותים, ידית דלת הכניסה לשירותים הציבוריים, ואפילו ידיות הברזים לשטיפת ידיים – צריך להיות מינימלי. "לגעת מה שפחות, ואם אפשר, להחזיק ביד נייר טואלט, כי גם אם שטפתם ידיים – אתם או ילדיכם – יכול להיות שמישהו אחר לא שטף", אומר ד"ר שטיין.

הנה כמה כללים מומלצים נוספים להתנהלות עם הילדים בשירותים ציבוריים:

1. הורידו את המים באסלה לפני שמשתמשים בה. וכמובן, גם אחרי.

2. נקו את האסלות לעתים תכופות, לפחות פעמיים ביום ואם אפשר גם יותר – בעיקר בשירותי הגנים ובבתי הספר. "רצוי הוא לנקות את האסלות לאחר כל הפסקה שבה הילדים מבקרים בשירותים", מדגיש פרופ' גרינברג.

נקו את האסלות לעתים תכופות.
נקו את האסלות לעתים תכופות. אלכס רוזקובסקי

3. הנחו את הילדים לא לגעת בשום דבר, במיוחד לא באסלה. ואם חייבים לגעת – אז לא באופן ישיר, אלא להחזיק ביד פיסת נייר טואלט.

4. בשירותים ציבוריים, אפשר להחזיק ילדים קטנים באוויר, מעל האסלה, כשהם עושים את צרכיהם, או לחילופין, להרים את מושב האסלה, ולהעמיד את הילד על האסלה עצמה ולתמוך בו כשהוא מטיל את צרכיו בעמידה.

עם בנות זה כמובן קצת יותר מסובך, אבל אפשרי. "הבעיה היא, שזה אפשרי כשמבקרים בשירותים ציבוריים עם אחד ההורים. אבל בעייתי - עד בלתי אפשרי - לגננות, למשל, שצריכות לשאת מספר רב של פעוטות", מדגיש ד"ר שטיין.

5. אל תושיבו ילד על האסלה, אלא אם זו אסלה שמצופה בנייר או בניילון. אם אין מנגנון אוטומטי או נייר שמיועד להנחה כדאי לנקות את הקרש במגבון לח, רצוי שמכיל חומרי חיטוי או בנייר טואלט ספוג בג'ל לחיטוי., אחר כך כדאי להניח על האסלה מעט נייר טואלט שיחצוץ.  

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

מדורים