מתכוננים לקיץ: כל מה שצריך לדעת לפני שרושמים את הילד לקייטנה
רושמים את ילדכם לקייטנה? רצוי שתוודאו שהיא פועלת לפי התקנים ומחזיקה בכל האישורים. הנה כל הדברים שכדאי לבדוק לפני ששולחים את הזאטוט לבלות בקייטנה
קייטנות הנושא מאפשרות לילד להרחיב אופקים ולרכוש כישורים חדשים ובהחלט ניתן לראות בהן הזדמנות להעניק לילד העשרה בתחומים שהוא עשוי לגלות בהם עניין בעתיד. הילדה רוצה להיות שחקנית? קייטנת תאטרון היא מקום טוב להתחיל להגשים בו את החלום, הילד יושב כל היום מול המחשב? בקייטנת הטכנולוגיה, מה שביום-יום נראה כעצלנות, יכול להפוך במהרה לקריירה העתידית שלו או שלה.
אלא שמבחינת עלות, קייטנות הנושא יקרות יותר מקייטנה המתקיימת במתנ"ס השכונתי. מחירה של קייטנה יכול לנוע ממאות שקלים עד לעשרות אלפי שקלים, שלא נדבר על קייטנות מסוג "סאמר סקול" במסגרתן הילד נשלח לחו"ל ושוהה שם בתנאי פנימייה.
הורים רבים פותרים את הבעיה הכספית שעלולה להיווצר עקב העלות הגבוהה של קייטנה, על ידי כך שהם פודים את ימי החופש השנתיים שלהם בעבודה בתקופת החופש הגדול וכך הם יכולים לשהות בבית בחלק מהתקופה. למחפשים לחסוך, נספר כי עדיף לרשום את ילדכם לקייטנה דווקא בחודש אוגוסט, אז מחירי הקייטנות צונחים באופן משמעותי.
אחת הבעיות הנוגעות לקייטנות נושא, היא שתקופת פעילותן יחסית קצרה ובחלק מהקייטנות נמשכת רק מספר ימים. קייטנות "פשוטות" יותר, שאינן מתמקדות בנושא מסויים, ושבדרך כלל מופעלות על ידי הרשות העירונית, קיבוצים או מוסדותיו השונים של משרד החינוך, אורכות בין שלושה שבועות לחודש ובדרך כלל מחירם זול יותר. עם זאת, חשוב לציין כי אין זה אומר שהן פחות טובות, רובן וותיקות ומנוסות יותר מהקייטנות הפרטיות שצצות כפטריות לאחר הגשם.
הביקוש הגדול גורם לכך שבין עשרת אלפים הקייטנות הפועלות בישראל, קיימות עשרות קייטנות פיראטיות שפועלות ללא רישוי, בדרך כלל בבתים פרטיים. הורים רבים מתפתים לשלוח את ילדם לקייטנות הללו עקב מחירם הזול, אך הדבר מהווה סיכון, בגלל שברובן אין הקפדה על כללי הבטיחות.
מאחר ובסופו של דבר כולנו רוצים לקבל את ילדנו חזרה בשלום, הכנו לכם רשימה של דברים שמומלץ לבדוק לפניי שאתם רושמים את ילדכם לקייטנה:

ודאו כי ברשותכם תכנית עדכנית על מהלך הפעילות בקייטנה. שמרו על קשר רציף הדדי עם המדריך הישיר של ילדכם ומנהל
ודאו בידי מנהל הקייטנה רישוי עסק מהרשות המקומית וממשרד החינוך ומחזיק בידו את האישורים הבאים: אישור יועץ בטיחות, אישור קב"ט הרשות, אישור משרד הבריאות ואישור של צוות הקייטנה (גברים מעל גיל 18) ממשטרת ישראל שהינם בעלי תעודת יושר.
שימו לב, על מנהל הקייטנה לוודא כי לאתרי הרחצה ואתרי האטרקציות קיים רישוי עסק כנדרש ותוקף הרחצה במים הינה בכפוף להוראות חוזר מנכ"ל. וודאו כי הוא דורש אישור הורים לרחצה והצהרה האם בנם יודע לשחות. מעבר לכך חובה על מנהל הקייטנה, יחד עם המציל, לבדוק במבחן שחייה את התלמידים, ולמיין אותם לקבוצות, ואף לסמן את התלמידים שאינם יודעים לשחות.

חשוב לברר כמה ארוחות מספקת הקייטנה והאם הן מתאימות לילדכם. בקייטנות שנמשכות עד הצהריים נהוג לספק ארוחת עשר, ובנוסף לכך ארוחת צהריים חמה במידה והקייטנה מסתיימת בשעות אחר הצהריים.
בררו אם שירותי ההסעדה בהם משתמשת הקייטנה מחזיקים בכל האישורים הנחוצים ודרשו לדעת את מרכיבי התפריט. אם ידוע על קיומה של בעיה או רגישות למזון מסוים, ודאו לפני ההרשמה שניתן יהיה לקבל מזון חלופי בהתאם – דרשו התחייבות בכתב לכך.
משרד החינוך קבע, כי היחס בין הפעילות החינוכית בקייטנה לבין פעילות החוויה והאטרקציות יעמוד על 50% לכל אחד משני סוגי פעילויות אלו. בדקו אם יחס זה נשמר.
מנהל קייטנה רשאי להעסיק מדריכים צעירים מורשים (מגיל 16 / מכיתה י' ומעלה), וכמו כן כוח עזר נוסף שגילו לא יהיה מתחת לגיל 14 ובתנאי שיש בידם אישור משירות התעסוקה כחוק.
וודאו כי העברתם למנהל הקייטנה טופס "הצהרת הורים על מצב בריאותו של ילדם". במידה וישנן מגבלות רפואיות, צרפו אישור רופא לפעילות המתוכננת ופרט עזרים ותרופות שלהם נזקק ילדכם.
חשוב לוודא כי הקייטנה מחזיקה בביטוח תאונות אישיות וצד ג' תקף, המקיף את הפעילויות הנערכות בקייטנה ומכסה נזקי גוף.

ודאו כי ההסעה לקייטנה מבוצעת בליווי מבוגר (מעל 18). בררו את לוח הזמנים של ההסעה לקייטנה והחזרה ממנה. שימו לב שבתחנת האיסוף וההורדה להסעה יהיה נוכח מדריך שילווה את הילדים עד להגעת ההסעה ובחזרה, ובחצייה של הכביש.