מכל הבא ליד: עשו בעצמכם צעצועים לתינוקות
תינוקות קטנים אינם זקוקים לצעצועים ממותגים וישמחו לשחק עם חפצים מוכרים שיש בכל בית, לכן אין צורך להוציא הון תועפות על צעצועי התפתחות. כל מה שצריך זה לעקוב אחרי ההוראות וליצור עבורם רעשן, קוביות ומשחק השחלה. לגזור ולשמור
עינת קרן היא דוקטורנטית ומרצה באוניברסיטת חיפה ובמכללות לוינסקי ובית ברל, שם היא מעבירה קורסים העוסקים בהתפתחות האדם מינקות ועד זקנה, ובתוכם גם קורס העוסק בהתפתחות המשחק בגיל הרך.
מה הם השלבים השונים שעוברים תינוקות בהתפתחות שלהם ואיך אפשר לחזק אותם במשחק?
"במהלך השנים הראשונות לחיים, חלים שינויים ניכרים בתחומי ההתפתחות השונים. במהלך השנה הראשונה חלה התפתחות משמעותית ביכולת המוטורית והתנועתית של התינוק: מיילוד ששכב חסר אונים בעריסה ומרבית תנועותיו היו תלויות רפלקסים, לתינוק שזוחל ומתנועע בכל הבית. מיילוד שנופף בידיו לכל עבר, לתינוק המסוגל להושיט יד באופן רצוני ולמצב את אצבעותיו לאחיזת צבת.
"היכולת המוטורית המתפתחת מאפשרת לתינוק להגיע לאנשים, חפצים ומקומות בבית, ובעזרת התנועה לומד להכיר את המרחב סביבו: כיוונים, התמודדות עם מכשולים ועוד. המיומנויות המוטוריות ממשיכות להשתכלל ולהתפתח עם הגיל והתינוק הזוחל הופך לפעוט מדדה ובהמשך לילד המסוגל לרוץ, לטפס, להתגלגל ועוד".

במה מתמקד הילד במשחק הראשוני שלו?
"עיקר המשחק של הילד ממוקד בחושים, בתנועות השרירים ובקואורדינציה המתפתחת. במהלך שלושת החודשים הראשונים תינוקות בעיקר בוחנים צעצועים באמצעות הסתכלות עליהם. רק לקראת גיל ארבעה חודשים תינוקות מתחילים להושיט יד לעבר צעצועים ולרוב מכניסים אותם לפה. בשלב הזה, תינוקות מעדיפים צעצועים בעלי צבעים חזקים ומנוגדים - ההעדפה זו נובעת מהתפתחות מערכת הראייה. לכן כדאי להימנע מצעצועים בצבעי פסטל בהירים בשלב זה. נוסף לצבע הצעצוע, תינוקות מעדיפים צעצועים המשמיעים צלילים נעימים ולא צורמים, כמו גם צעצועים בגודל שאותו יוכלו לראות ולאחוז בקלות".
האם חייבים לצאת ולקנות לתינוק צעצועים יקרים המתאימים לשלב ההתפתחות שלו?
קרן מסבירה שממש לא, ושבגיל הזה הקטנטנים עדיין לא מתמקדים במותגים. "מגיל חצי שנה והלאה, במקביל להתפתחות המוטורית והקוגניטיבית (שכלית), תינוקות ישמחו לשחק עם צעצועים או חפצים מהבית שמאפשרים להם חקירה. תינוקות בשלב הזה נהנים להפעיל צעצועים, לבחון את השימוש בהם, את הקולות שהם משמיעים.
"צעצועים מתאימים לתינוקות יכולים להיות כדור או כל חפץ מתגלגל (בקבוק פלסטיק עם מים צבעוניים, גליל של חוט צמר), צעצוע קשור בחוט, קופסא ובתוכה מכוניות קטנות, חפצים המשמיעים צלילים
"המשחק בשלב הזה נקרא 'משחק תפקודי' שמאופיין בפעילות שרירית או סנסו-מוטורית, ומבוסס על הצורך של התינוק או הילד הקטן להפעיל את עצמו. מדובר כאן בדרך כלל בפעולות מוטוריות פשוטות שחוזרות על עצמן. הילד חוזר על מעשיו ופעולותיו, מחקה את עצמו, מנסה פעולות חדשות, מחקה אותן, חוזר עליהן וכך הלאה. בנוסף, משמיע הילד קולות וחוזר עליהם ומחקה אותם בדרך משחקית, וכך מניח את היסודות לדיבור".
ומה תפקיד ההורים במשחק?
"תפקידו של המבוגר לתווך עבור הפעוט את המציאות אך לא לעשות במקומו – תנו להם להתנסות ולחקור את סביבתם תוך שמירת בטיחותם. ספקו לתינוקות ולילדים צעירים זמן, מרחב וחומרים. הימנעו מלהפריע לילד השקוע במשחקו – ריכוז הוא יכולת חשובה. מבוגרים יכולים להיות חלק ממשחק אך לא להפך לאמצעי הבידור המרכזי עבור הילד. יש הבדל גדול בין מעורבות ומשחק הדדי לבין התערבות בה המבוגר הופך למרכז והילד מתקשה לשחק בלעדיו".
אז באילו צעצועים כדאי לשחק עם הקטנטנים שלנו? כדי לחסוך לכם את הריצות לחנויות וגם הוצאה לא קטנה, ביקשנו שתי בלוגריות מנוסות הוראות הכנה למשחקים לתינוקות שאפשר לעשות מחומרים הזמינים בכל בית.

רחלי גזית, מנחת תוכניות הטלוויזיה "הופ! כתמתמים" בערוץ הופ! ו-"פשוט ליצור" בערוץ בית ומשפחה, מדריכה סדנאות יצירה הן במגזר החילוני והן בחרדי ואמא לארבעה, ומפעילה את הבלוג מעשה ביצירה, מציעה להכין קוביות משחק עבור הפעוטות.
החומרים:
שקיות נייר
עיתונים ושקיות ניילון ישנות
סלוטייפ
ההכנה:
1. ממלאים את שקיות הנייר בעיתונים ובשקיות (כדאי יותר עיתונים משקיות כדי שהקובייה תשקול מעט יותר ולכן תהיה יציבה יותר).
2. סוגרים את השקית עם נייר דבק.מחזקים את כל הפינות עם נייר דבק
3. נותנים לתינוק לבנות מגדל.


נחמה שור, כותבת הבלוג סודות מחדר התפירה ואמא מנוסה גם כן, נתנה כמה הצעות משל עצמה לצעצועים שאפשר להכין בבית לבד לתינוקות שנמצאים בשלבי הגישוש.
החומרים:
דיסקים ישנים, סרוטים וצבעוניים
מעמד דיסקים
ההוראות: נותנים לתינוק להשחיל את הדיסקים לעמוד.

החומרים:
קופסא של ויטמינים מפלסטיק עם סגירה נגד ילדים
קטניות מסוג כלשהו
הוראות:
מכניסים את הקטניות לתוך קופסת הויטמינים ודואגים שהקופסה סגורה היטב. ליתר ביטחון אפשר למרוח דבק לא רעיל על האיזור הסגירה. נותנים לתינוק להזיז, לגלגל ולהרעיש.

החומרים:
דבק נוזלי לא רעיל
מספרים
סכין חדה
שארית בד צבעוני
קופסא של תמ"ל
בסיס של הטושים או עטים, ללא פקקים ומילוי צבע

הוראות
גוזרים את הבד בגודל הקופסה.
משאירים עודף בקצוות.מדביקים צד אחד, מקפלים את הבד בצד השני ומדביקים גם אותו

מחכים שיתייבש, ובינתיים מכינים את המכסה ומחוררים בו כמה עיגולים קטנים בחלק העליון.

אחרי שהדבק מתייבש אפשר לכסות את המכסה ולשחק.