גורמה למתחילים: מתכונים וטיפים לקטנטנים

כבר מגיל ארבעה חודשים אפשר לתת לקטנטנים לאכול מזון מוצק. איך עושים את זה נכון? כמה טיפים חשובים ומתכונים מנצחים למתחילים והוריהם

הורים
אילן בן דוד | 10/10/2012 7:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הצעדים התזונתיים הקטנטנים שתעשו עם ילדכם בחודשים הראשונים יעזרו לו לפתח הרגלי אכילה נכונים כל ימי חייו. לכן כדאי להתכונן למשימה ולהציע בחוכמה מזונות מתאימים בזמן הנכון ובכמות הנכונה. רונית דוייב, המנהלת המדעית של חברת אבוט, יצרנית סימילאק אדבנס פלוס העולמית, עם עצות הדרכה שיעשו לכם (ולתינוקות) רק טוב:

מתי מתחילים?

בחודש מאי 2009 פרסם משרד הבריאות המלצות מעודכנות בנושא תזונת תינוקות, שלפיהן יש להתחיל לחשוף תינוקות למזונות מוצקים בין גיל 4 ל‭6-‬ חודשים, בנוסף לחלב אם או לתחליף חלב. בגיל זה מערכות הלעיסה, הבליעה והעיכול שלו בשלות דיין למשימה. בתחילה יש להציע כמויות קטנות, רק כדי להכיר לילדכם טעמים ומרקמים שונים, ולא במקום ארוחה.

מסוף החודש השישי לחייו יש לתת לתינוקכם מזונות מוצקים בכמויות גדולות יותר, כי החלב או תחליפו אינם מספקים עוד את כל רכיבי התזונה הדרושים להתפתחותו. כמו כן מומלץ לא להציע מוצרי חלב וגבינות עד גיל 9 חודשים. לגבי ההמלצות המלאות והתוספות והוויטמינים, חשוב להתעדכן בטיפת חלב או אצל רופא הילדים שלכם.

מה לא לתת לתינוק לאכול?

בכל מקרה, אין לתת לתינוקות עד גיל שנה חלב פרה ניגר (או חלב מכל מקור בעל חיים אחר) וכך גם לגבי דבש. יש להקפיד ולהימנע מלתת כל מאכל שעלול לגרום לסכנת חנק לתינוקות ולפעוטות שטרם הגיעו לגיל 5 שנים: פירות וירקות קשים, ענבים, נקניקיות, סוכריות, פיצוחים ודגים עם עצמות.

שאטרסטוק
בתחילה יש להציע כמויות קטנות, רק כדי להכיר לילדכם טעמים ומרקמים שונים. שאטרסטוק
איך מתחילים?

התחילו בכמויות קטנות של מזונות מזינים כמו אבוקדו, בטטה, בננה או אגס. הציעו כל פעם סוג אחד והמתינו כארבעה ימים בין מאכל למאכל כדי לוודא שאין כל תגובה אלרגית. גם אם ניסיתם, לדוגמה, לתת לתינוקכם בטטה והוא ירק אותה בחינניות - אל ייאוש. חזרו והציעו לו בסבלנות אותו מזון בהזדמנויות שונות. כמו כן שתפו את

תינוקכם בארוחות משפחתיות. מלבד הדוגמה האישית, גם האווירה הנעימה תעודד אותו להשתתף בארוחה באופן פעיל.

כדי לצמצם ככל האפשר את הסחות הדעת, הקפידו לאכול ללא טלוויזיה דולקת ברקע, בלי שיחות טלפון ובלי הפרעות. תנו לילדכם להתנסות, למשש מאכלים שונים ולהתבונן בהם, ובכל מקרה, אל תכריחו אותו לאכול.

להמשיך עם חלב אם או תמ“ל בתקופת המעבר למזונות מוצקים?

כמובן. בתקופת המעבר וההתנסות במזונות מוצקים, זקוק תינוקכם להמשיך ולקבל כמות מספקת של חלב אם או תחליף חלב המועשר ברכיבי התזונה הנחוצים לו. הקפידו להמשיך ולתת לו גם ויטמין D וברזל לפי הוראות הרופא/ה או אחות טיפת חלב עד הגיעו לגיל שנה.

שאטרסטוק
ממשיכים עם הבקבוק במקביל. שאטרסטוק
איך יודעים מתי להפסיק?

בקלות. למרות שאינם יודעים עדיין לדבר, תינוקות יודעים היטב להראות מתי הם שבעים: הם מוציאים את המזון מהפה, מהדקים בחוזקה את השפתיים ונסוגים לאחור. שפת הגוף החכמה שלהם מבהירה בבירור “הספיק לי, תודה‭.“‬ זכרו שכולנו התחלנו בקטן, עם תזונת תינוקות הדרגתית וסבלנית, ולא קפצנו ישר לסטייק ולסלט.

אפשר תפריט לדוגמה?

הנה תפריט לדוגמה לתינוקות בני ‭6-4‬ חודשים:

בוקר/התעוררות: הנקה או תמ“ל. ניתן להוסיף דייסה מועשרת בברזל. ביניים: הנקה או תמ“ל. צהריים: הנקה או תמ“ל. ניתן להוסיף ‭2-1‬ כפיות מזון מרוסק של בקר, עוף, הודו, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דגנים, ירקות ופירות.

ביניים: הנקה או תמ“ל.

ערב: הנקה או תמ“ל. ניתן להוסיף ‭2-1‬ כפיות מזון מרוסק של ירקות, פירות, בקר, הודו, עוף, דגים, קטניות ו“דגנים לתינוקות“ מועשרים בברזל. לפני השינה/ארוחת לילה: הנקה או תמ“ל.

שאטרסטוק
מחית בננה ותפוח. שאטרסטוק
מחית פירות / אלינוער רבין

רסק פירות מכינים סמוך להגשה, כדי שלא ישחיר ולא יאבד מערכו התזונתי. אין לשמור למחרת.

המצרכים:

1 תפוח 1 אגס 1 בננה

אופן ההכנה:

קולפים את הפירות, מרחיקים ליבה וגרעינים ומרסקים. טיפ: דרך נהדרת להפוך את המחית למשביעה יותר היא לעבות אותה על ידי הוספת כף או שתיים של דייסה לתינוקות המועשרת בברזל, או בעזרת מעיכת ביסקוויט למחית.

שאטרסטוק
המרק הראשון שלי. שאטרסטוק
המרק הראשון שלי / אלינוער רבין

המצרכים:

שלב א‭1 :‘‬ גזר פרוס גס 1 קישוא בקליפה פרוס גס 1 תפוח אדמה קטן חתוך לרבעים 1 בטטה קטנה חתוכה לרבעים 2 גבעולי סלרי

שלב ב‭:‘‬ כ‭200-‬ גר‘ שוק הודו או חלקי עוף, פולקע , כרעיים, ללא עור ושומן

אופן ההכנה:

‭.1‬ שמים את הירקות בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה. מרחיקים את גבעולי הסלרי. מרסקים כל אחד מהירקות בנפרד לעדינות הרצויה.

‭.2‬ לאחר כמה ימים, אם התינוק אינו מפתח אלרגיה לאף אחד ממרכיבי המרק, ניתן לשלב במרק עוף.

‭.3‬ שוטפים את השוק ו/או את חלקי העוף ושמים בסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים כ‭10-‬ דקות. בכף מרחיקים את הקצף שנוצר (אפשר גם בשלב זה לשפוך את המים, לנקות את הסיר, להוסיף מים נקיים ולהביא שוב לרתיחה), מוסיפים את הירקות ומבשלים כשעה על אש נמוכה.

‭.4‬ מרסקים את כל המרכיבים למחית אחידה.

5‬. אפשר להוסיף למרק אורז שטוף כ‭20-‬ דקות לפני סוף הבישול.

‭.6‬ לקראת גיל שנה אפשר לוותר על הריסוק ולחתוך לחתיכות קטנות.

טיפ: אפשר לשמור מרק במקרר שלושה ימים. לתקופה ארוכה יותר מומלץ להקפיא במנות קטנות ולהפשיר במקרר.

מחית אבוקדו ועגבנייה

המצרכים:

‭1/4‬ אבוקדו בשל ורך 1 עגבנייה קטנה בשלה וקלופה

אופן ההכנה:

מרסקים את האבוקדו עם העגבנייה הקלופה בקערה קטנה של מעבד מזון. אי אפשר לשמור את המחית למחרת.

טיפ: האבוקדו עשיר בשומן. רוב השומן באבוקדו הוא שומן חד בלתי רווי, כלומר שומן "טוב‭.“ ‬

שאטרסטוק
דג עם עדשים. שאטרסטוק
דג עם עדשים / אלינוער רבין

המצרכים (ל‭3-‬ מנות):

300 גר‘ פילה דג טרי 2 כפות עדשים כתומות

אופן ההכנה:

‭.1‬ מאדים את הדג על רשת אידוי, מעל סיר עם מים רותחים ופרוסת לימון, רק עד שבשרו אטום.

‭.2‬ שוטפים את העדשים במסננת ומבשלים במעט מים רותחים, עד שהתרככו. מסננים.

‭.3‬ מרסקים את הדג והעדשים בבלנדר יד. אם התערובת סמיכה מדי מוסיפים כף או שתיים של מרק עוף זך.

טיפ: מומלץ להעדיף דגי מים עמוקים כגון סלמון, מקרל והליבוט, העשירים בחומצות שומן מסוג אומגה ‭,3‬ החיוניות להתפתחות תקינה של מערכת העצבים, המוח והראייה ותורמות לחיזוק מערכת החיסון.

כופתאות וירקות מאודים/ בשמת וינר שורצברד

המצרכים (ל‭8-‬ מנות):

150 גר‘ עוף או הודו טחון
1 פרוסת לחם מושרית במים וסחוטה מעט
‭1/2‬ קישוא מאודה
‭1/2‬ גזר מאודה
‭1/4‬ בטטה מאודה
1 כף שמן קנולה
1 חלמון או 1 ביצה

לבישול:

מרק צח

אופן ההכנה:

‭.1‬ בבלנדר ידני טוחנים היטב את הבשר והלחם בכלי גבוה. מעבירים לקערה.

‭.2‬ מועכים במזלג את הירקות המאודים ומוסיפים לקערת הבשר. מוסיפים את השמן והביצה. מתקבלת תערובת רכה.

3.‬ בסיר גדול מביאים לרתיחה מרק צח (מרק עוף או מרק ירקות מסונן‭,(‬ או מים עם כף אבקת מרק. מנמיכים את האש לרתיחה קלה.

‭.4‬ בכף לוקחים מהבלילה ובעזרת האצבע מחליקים לסיר המרק. מאחר שהתערובת רכה אי אפשר ליצור כדורים. מכסים את הסיר ומבשלים עד שכל הכופתאות צפות ותפוחות. מבשלים ‭7-5‬ דקות נוספות. בעזרת כף מחוררת מעבירים את הכופתאות לכלי עם מעט מהנוזלים.

טיפ: ניתן להחליף את הירקות שבמתכון בירקות אחרים ולשנות את הטעם. הכופתאות מספקות ארוחה שלמה - חלבונים, פחמימות וירקות.

הודו עם אגס וגזר / אלינוער רבין

המצרכים (ל‭3-2-‬ מנות):

1 כפית שמן חמניות
250 גר‘ שווארמה הודו פרוסה, ללא שומן
1 בצל ירוק, החלק הלבן פרוס דק
1 אגס קלוף ומגולען חתוך לרבעים
2 גזרים קלופים פרוסים
‭1/4‬ כוס מיץ גזר טרי

אופן ההכנה:

‭.1‬ מחממים שמן בסיר קטן, מוסיפים את הבשר והבצל ומטגנים כ‭10-‬ דקות תוך בחישה.

‭.2‬ מוסיפים לסיר את האגס והגזר ומבשלים כמה דקות תוך בחישה. מוסיפים את המיץ ומביאים לרתיחה, עדיין על אש בינונית. מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה.

3. להגשה: מרסקים הכל יחד. לקראת גיל שנה אפשר לחתוך לחתיכות קטנות.

טיפ: בשר ההודו הוא מקור טוב לברזל ולשאר אבות מזון חשובים. הוא בעל אחוזי שומן נמוכים, טעמו נפלא והוא קל להכנה. מומלץ לשלבו בתפריט היומי של פעוטות ובכלל.

שאטרסטוק
קציצות שווארמה. שאטרסטוק
קציצות שווארמה / יגאל יגאלי

המצרכים (ל‭3-‬ מנות):

300 גר‘ בשר שווארמה טחון מהודו נקבה
1 כרשה (רק החלק הבהיר) קצוצה
1 בצל קטן חתוך גס
1 גזר חתוך גס

אופן ההכנה:

‭.1‬ מערבבים את השווארמה הטחונה עם הכרשה. יוצרים כדורים קטנים.

‭.2‬ מביאים לרתיחה מים עם בצל וגזר. מכניסים בזהירות את כדורי הבשר, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ‭20-‬ דקות.

‭.3‬ בבישול מסירים את הקצף הנוצר.

המתכונים באדיבות מומחי מטרנה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

עוד ב''טיפת חלב''

פייסבוק

מדורים