מומחי סרטן: מחיר התרופות רוצח אנשים שיכלו להתרפא

קבוצת ענק של מאה מומחים מובילים בתחום הסרטן ברחבי העולם מאשימה את חברות התרופות בתמחור גבוה מידי של תרופות מצילות חיים כשבפועל המצב גורם לחולים רבים לוותר עליהם ולבחור למות. מדובר בשערורייה הם קובעים

אסף גולן | 29/4/2013 11:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: סרטן,תרופות
מאה מומחים למחלת הסרטן מרחבי העולם פרסמו לאחרונה קול קורא למדינות העולם בו הם קוראים להפעלת רגולציה ופיקוח על מחירי התרופות למחלת הסרטן. לדברי המומחים "כיום יש תרופות מסוימות למחלות סרטן כמו לוקמיה שמאפשרות לחולה לחיות חיים בריאים לחלוטין לאורך עשרות שנים. הבעיה היא שמחיר התרופות האלו עומד על מעל היכולת הכלכלית של רוב החולים וכך תאוות הרווח של חברות התרופות גורמת לחולים למות".
 
מחיר התרופות מונע אותן מחולים רבים. סדנת מדיטציה לחולי סרטן
מחיר התרופות מונע אותן מחולים רבים. סדנת מדיטציה לחולי סרטן  צילום: לימור אטיה
כדי להמחיש את טענתם מציינים המומחים, במאמר שפורסם במגזין הדם הבינלאומי ומצוטט גם באינדפנדט הבריטי, כי מתוך 12 תרופות חדשות נגד סרטן שאישר לאחרונה מנהל התרופות האמריקני הFDA העלות של 11 תרופות היא מעל מאה אלף דולר לשנה. דוגמה נוספת שמביאים המומחים היא את תרופת הגליבק שהוכחה כמצילת חיים לאורך שנים רבות כשהיא ניתנת לחולי לויקמיה מיאלואידית. בעבר מחירה של תרופה זו עמד על 18 אלף לירות סטרלינג לטיפול שנתי וכיום מחירה בממלכה המאוחדת הוא 21 אלף לירות סטרלינג או 92 אלף דולר לטיפול שנתי וזאת למרות שעלויות הפיתוח והמחקר של התרופה שעמדו על 900 מיליון דולר כבר כוסו לגמרי על ידי מפתחי התרופה.

בנוסף מציינים החוקרים כי כיום התרופה ניתנת לחולי סרטן רבים בצורה דרמטית כך שלכאורה היה ניתן להוזיל את מחירה בצורה גבוהה ועדיין חברת התרופות היתה מרוויחה רווחי עתק. המומחים מציינים במאמרים כי בגלל המציאות הנוכחית רק 25 אחוז מהחולים בלויקמיה מיאלואידית מקבל את הטיפול בתרופה כש75 אחוז מהחולים לא נוטלים אותה ובעצם מתים מוקדם בגלל המציאות הנוכחית שאינה מוצדקת לדבריהם כלל.

בנוסף מציינים המומחים כי גם מי שמכוסה על ידי ביטוח חיים מקיף יצטרך לא פעם לשלם תוספות כדי לקבל תרופה מצילת חיים ומדובר בתוספות משמעותיות שגורמות לחולה לוותר על התרופה ולסבול ללא צורך מהמחלה ואף למות ממנה. בהקשר לכך מציינת פרופ' ג'יין אפרילי מנהלת המחלקה להמטולוגיה בקולג' המלכותי של לונדון כי "לא פעם הרופאים עומדים מול דילמה אמיתית.

מותר לנו כאן לרשום לחולים מרשמים של תרופות יקרות כי יש בבריטניה ביטוח רפואי לכל האזרחים. אלא שבפועל יש עלינו לחץ מתמיד לקצץ בהוצאות. הלחץ הממשלתי הזה נובע ממחסור מובן בכסף אבל בפועל הוא פוגע בבריאות הציבור. כמובן שאני תומכת בכך שחברות התרופות ירוויחו כדי שהם ימשיכו לחקור ולמצוא עוד ועוד תרופות. אלא שהמחירים כיום הם לא ריאלים והם שערורייה. בפועל מה שקורא זה שאנשים מתים למרות שיש תרופות. המצב הזה הוא בדיחה והוא בסופו של דבר פוגע בבני האדם שלמענם מבוצעים כל המחקרים האלו".

את המאמר החריף מסכמים המומחים בכך ש"אנו מאמינים כי מחירי התרופות בלתי נסבלים עלולים לגרום נזק לחולים. מחירי תרופות נמוכים הם הכרח כדי להציל את חייהם של חולים שאינם יכולים להרשות לעצמם לקנות אותן כעת. אנו מאמינים שמחירי תרופות צריכים לשקף מדדים אובייקטיביים של תועלת, אבל שמחירים אלו לא ייפגעו בערכים התרבותיים שלנו כיוון שאז המחירים האלו פוגעים בחולים ובחברות שלנו".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים