גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


כאילו ספרות

במציאות התרבותית של ימינו כולם פועלים ב"כאילו" - הוצאות הספרים, העורכים והמבקרים. כך שיש לנו ספרים, אך אין לנו ספרות

מנחם פרי | 20/3/2005 10:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"ואתם לא האמנתם לי! יום יום דיברתי אליכם ואמרתי, כי אין לנו עם ואין לנו ספרות. . . ואתם: הלוא פרחה ספרותנו בשנים האחרונות, הלוא יש לנו אלפי סופרים. . . הכל קוראים, הנערות החלו לקרוא. . . עתה יבואו נא המעשים, יבוא נא לכל הפחות עוד מעשה אחד ויטפח על פניכם". כך כתב דוד פרישמן ב-1901. צריך לזכור מי היו הכוחות התוססים בספרות העברית באותן שנים של ראשית המאה העשרים כדי לקרוא את הדברים ביותר מקורטוב של אירוניה, וגם כדי להביט מתוך פרספקטיבה על מחזורי המבוכה והדיכאון, ועל הקיטורים על "סופה" של הספרות העברית, שעתידים לצוץ בה בעשרות השנים הבאות. ובכל זאת, יש לנו סופרים, ויש לנו ספרים, ויש לנו עשרות אלפי קוראות, ויש לנו הוצאות ספרים עם מחזור של חמישים מיליון - אבל אין לנו ספרות.  

בשבוע שעבר סיפרה לי ידידה, שבקורס שהיא מלמדת, שיושבים בו כמה עשרות של מתעתדים-להיות עיתונאים, לא שמע איש מן הסטודנטים על "זיכרון דברים" של יעקב שבתאי. וממש באותו יום הטרידו אותי לא מעט עיתונאים בניסיונות לקבל את תגובתי על החדשה המרעישה, המעשה שאחריו לא תהיה הספרות העברית מה שהיתה קודם: המיזוג בין "כתר" ל"סטימצקי". ואני חשבתי ביני לביני, מה לי ולמהלך הכלכלי הזה? בשם איזה מהלך ספרותי חדש הוא יוצא לדרך? איזה טעם חדש הוא מבקש לכונן? האם זיכרוןהדברים שנחתם יתרום לספרות העברית ולו "זיכרון דברים" אחד? האם החתונה הזאת תחזיר לזיכרון התרבותי עוד יצירה גדולה אחת מן העבר הספרותי בסדר-גודל של "חיי נישואים" של דויד פוגל? אם הסדר הספרותי החדש בבליל האמורפי של הספרות הישראלית הוא אכן אותו גימיק כלכלי-שיווקי, שאמור להבטיח, באמצעות השולחן המרכזי בחנויות "סטימצקי", חשיפה של רומנים מסוימים על חשבון הסתרתם של אחרים, טובים יותר, ערוכים ביתר הקפדה, שאיתרע מזלם לצאת בהוצאות אחרות - אז באמת נפל דבר.

כשייסדנו את "ספרי סימן קריאה" בשנות השבעים, לא התעסקנו במצב הקופה בסוף היום, ובבדיקת ההתאמה שלנו לטעם נתון של איזה "קהל". הסתפקנו בידיעה שהספרים מכסים את עלויותיהם ומאפשרים לנו להמשיך לפעול. התרכזנו בעשייה שלנו. ברעש גדול, כי היתה לנו יומרה לקרוא תיגר על פואטיקה קודמת, לכונן טעם חדש, להרחיב את אופק הציפיות של הספרות הישראלית. הדפסנו את יונה וולך, מאיר ויזלטיר, יאיר הורביץ, אבות ישורון; את יעקב שבתאי, יהושע קנז, דן צלקה, ישעיהו קורן, דויד פוגל; אימצנו את יוסל בירשטיין, את יהודית הנדל ואת עמליה כהנא-כרמון; טיפחנו את צעדיהם הראשונים בספרות של חנוך לוין, דויד גרוסמן ורונית מטלון; עודדנו את המפנה בכתיבתו של א.ב. יהושע. גם התרגומים ששקדנו עליהם לא היו יבוא של רבי-המכר האחרונים באנגליה ובארה"ב, ונעשו לא כדי למכור ספרים, אלא מתוך מה שתפסנו כחיוני לכאן ולעכשיו, למחזור הדם של הספרות המקומית, לסימונן של נורמות חדשות בתרגום - נושא שהתלבטנו בו במודע, במאמרים ובדוגמאות. לא התחנפנו לשום קהל קוראים. ידענו שתמורה רדיקלית בסיפורת ובשירה כרוכה לא רק בטיפוחו של הסופר החדש, אלא גם בכינונו של הקורא החדש, שיהיה בעל אוזן אחרת.
ספרות אינה ערימה דמוקרטית של ספרים

אינני יודע עד היום כמה עותקים של "זיכרון דברים" נמכרו ב-1977, שנת הופעתו. פעלנו בתוך החממה של קהילייה מדומיינת, רפובליקה ספרותית, וידענו שהספר הזה טילטל אותה. שאחריו לא תהיה הספרות העברית מה שהיתה קודם, גם אם יקראו אותו רק כמה מאות. ידענו שהספרות העברית הפנימה את התמורה שהיינו הסנדקים שלה, ואת גודל ההישג הסקנו על פי הקריטריון השברירי והחמקמק של ההתקבלות בשיח הספרותי. מקומם של הסופרים שהזכרתי השתנה במפה הספרותית, לא בשולחן המרכזי של חנויות "סטימצקי". 

כל זה התאפשר כי היתה תרבות ספרותית, היה שיח ספרותי. באקלים ההוא היה קנז זוכה למקומו, ולהתקבלותו, גם מול שולחנות מלאים בנעמי רגן. 

סופה של הספרות, העידן של "כאילו ספרות" ושל "כאילו הוצאות ספרים", מקדים בהרבה את קץ הספרים הטובים. יש לנו ספרים, אך אין לנו ספרות. רואים אור בארץ ספרים טובים לא מעטים, לעיתים גם בהוצאות המסחריות הציניות, אך הם מופיעים בהתגנבות יחידים, אל תוך מדבר ספרותי, ונידונו להתקיים, כמו דג מחוץ למים, מחוץ לכל הקשר של מערכת תרבותית-ספרותית, לאחר נפילת חומותיה של הרפובליקה הספרותית.  

ספרות אינה ערימה דמוקרטית של ספרים. יש בה מרכז ופריפריה, יש בה שיפוטים, דחיות והחייאות, ויש בה מאבקי טעם. ומתקיים בה שיח מתוח של מוליכי הטעם. ההיררכיות שלה לעולם אינן יציבות, הן תמיד מאוימות. איש לא מינה את ראשי המדברים בה, ואף אחד לא הצמיח אותם. אלה מבקרים שרכשו את מעמדם ברפובליקה בעמל ובפעילות רצופה; שהכשירו את עצמם בצבירת ידע רחב, והם נבחנים לפי איכות טעמם, לפי

מידת האחריות התרבותית שלהם, לפי כוחם לעמוד בערעור מתמיד ובפולמוסים מתמשכים. מזמן שכחנו שזה מה שהיה קיים בספרות העברית עד לפני חמש-עשרה שנים.  
לספרים אין חיים בלי השיח שסביבם, בלי אותו קליידוסקופ של סיפורי-קריאה יצירתיים וסיפורי-קריאה מתחרים, שמספק השיח הביקורתי. נדמה לנו שקראנו את "דון קיחוטה" לבדנו, אבל אנחנו קוראים את הספר הזה רק דרך מקהלת הקריאות בו, ההולכות ומשתנות, ובזכותן הוא עדיין חי ומתחדש.  

ה"כאילו ספרות" היא בראש ובראשונה היעדר כמעט מוחלט של ביקורת ספרות אחראית ומפורטת. ביקורת אינה רק רצנזיות המתפרסמות בעיתונות היומית, אבל היום גם הרצנזיות הן "כאילו רצנזיות". הסד של 400 מילים במוספים של שני עיתונים (ובמיטת הסדום הזאת אין אפשרות לדיאלוג פולמוסי, כי הכלל המופרך הוא שאין כותבים על ספר פעמיים), והמוסף של שום-מקום ושום-זמן בעיתון היומי השלישי, סילקו מן הבמה את רוב הכותבים הרציניים. 

אתרי האינטרנט והמקומונים עוד הגבירו את המהומה. הכותבים החובבנים, אלמונים מתחלפים, לא יקראו ספר פעמיים (דבר שהוא תנאי לכל כתיבה ממשית), פרטים אינם חשובים בעיניהם, והם לא יספקו שום תובנה מדליקה, לא-צפויה. לעיתים אפילו ייכשלו במסירת התוכן. תמונת הספרות שלהם מעורפלת, טעמם לא מוגדר, אף להם עצמם לא ברור מאין הם באים ולאן הם הולכים. הידע שלהם בהיסטוריה של הספרות העברית מגוחך, הם מכירים רק ספרים מן השנים האחרונות, ואפילו לא את ספריו הקודמים של המבוקר. רובם מסתחבקים בתודעתם עם הקוראים הכי פשטניים, שכל חוויה מורכבת מעייפת אותם.

חיי מדף, לא חיים ספרותיים

במדבר הספרותי אין זיכרון תרבותי. הספרות מתחילה כל שנה מחדש. לא רק ה"מבקרים", אלא גם הסופרים עצמם מכירים פחות ופחות את הספרות העברית שקדמה להם. כל התהליכים בהיסטוריה של הספרות האחראים לכתיבה חדשה, מודעת לעצמה, הולכים ונכחדים. חרדת ההשפעה, המרד נגד דור קודם אגב קריאה מסלפת שלו, ההתחברות עם הדודים הנידחים נגד האבות החזקים - אינם מתקיימים עוד. לא פלא שההוויה המניפסטית, המחשבה המזינה על אפשרויותיה של כתיבה אחרת, הפולמוסים הפואטיים, עצם ההתלכדות של חבורות סופרים הנאבקות על פואטיקה חדשה, נעשו דבר נדיר. יתומים ובודדים, בלי יכולת למרוד בכלום, בלי יכולת לחדש מול כלום, צצים סופרים חדשים, דומים לסופרים שכבר צצו ונשכחו (כמה יוצאת דופן, על הרקע הזה, היא החבורה של כתב העת החדש "הו!").

דן צלקה. צילום: יוסי אלוני
דן צלקה. צילום: יוסי אלוני יוסי אלוני

אל ה"כאילו ביקורת" מתלווה תופעת ה"כאילו עורכים". עורכים שאינם עורכים, אשר טעמם הספרותי אינו מוגדר, שאינם לוחמים על שום כיוון. לכל היותר הם בוחרי ספרים, והספרים המתורגמים שהם בוחרים אינם תוצאה של איזו אמירה ספרותית או פרוגרמה תרגומית, של פעולה במסגרת התרבות הספרותית המקומית. לא כך עבדו עורכים כמו ביאליק, ברנר, או שלונסקי.

הם לא הסתפקו בעצות כלליות לסופר, בפגישות בבתי קפה, אלא עבדו עמוד-עמוד, פיסקה-פיסקה, השחירו את הדף. ולא מדובר, כמובן, בכפיית איזה אידיאל של מתכונת אחידה על הספרים, אלא בהקשבה לסופר ולטקסט, מתוך מאמץ לזקק מהספר את מיטבו. עבודה של מלטש יהלומים; ובתרגום-בבדיקת משפט-משפט מול המקור, כדי לוודא שהתרגום שומר על איכויותיו של הטקסט המקורי - בקצב שלו, באלגנטיות, ביופי המיוחד, ושהוא מתקיים בשפה עברית ממשית. לכל ההוצאות יש היום "עורכים", ובכל זאת רוב הספרים אינם ערוכים.

ומן הבטלנות כבר נתפרו בכישרון רב "אידיאולוגיות" ספרותיות מודבקות, שנשמעות יפה בעיתון. תחילה היו הדלות והגמגום "ספרות רזה", ולאחרונה שמענו על יופיו של "הקול השבור, הפגום". אבל על סגנון של קול שבור - כמו של ברנר, כמו של אבות ישורון - צריך לטרוח הרבה, בכישרון עילאי. רחוקה הדרך בין זה לבין עילגות בורה. 

רק במציאות של "כאילו ספרות" זוכה רשימת רבי המכר השבועית לכוחה המניפולטיבי, והופכת לסמן מדומה של ערך. וזה גם העידן של ה"כאילו הוצאות ספרים" - הוצאות שבאו לעולם בלי שום אחריות כלפי הספרות, במיוחד אם היא עומדת בניגוד לאחריות כלפי הקופה. מאחורי עלה תאנה דקיק של כמה סופרים בעלי ערך (ובדרך כלל, בתנאי שהם מוכרים יפה), מוסווית הערבוביה של שאר הספרים, שמוציאיהם אמנם יודעים יפה כי הדפיסו אותם רק כדי להאביס את הקופה, אך הם מיטיבים להסתיר זאת מן הציבור, ובציניות רבה יעמידו פנים שהם מפיצים סחורה איכותית.  

כששופטים הוצאת ספרים, תמיד כדאי לבדוק כמה ספרי שירה היא מוציאה, וכמה היא טורחת סביב יצירות מופת מן העבר הגדול של הספרות העברית, מתוך אחריות כלפי ההווה. כמה ברנר, ברדיצ'בסקי, שופמן, שטיינברג, דבורה בארון, קבק, לאה גולדברג, גנסין ודומיהם יש לה בקטלוג החי. למעשה, כמה מן ה"כאילו הוצאות" גזרו כליה על ההיסטוריה של הספרות העברית, והתנהלותן גובלת בפשע תרבותי. גם מי שירצה לקרוא היום את הספרות העברית הגדולה של המאה העשרים לא ימצא את רובה לא בחנויות ולא במחסנים. ומאחר שזכויות ההדפסה שמורות, מושכחת בפועל הספרות שלא ראתה אור אתמול. זה מה שקורה כשאוצרות התרבות, שטרחו עליהם ביאליק ויורשיו ב"דביר", עוברים לחזקתו של אריה בעל-גוף. בהוויה של "כאילו ספרות" יש חיי מדף, לא חיים ספרותיים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

nrg מעריב מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח
  • עוד ב''ספרות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
ניווט מהיר
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים